Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Ylipotkijat: TimoS, Totte, JanneM, Mjölnir, Tyttö

Chiro
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3
Lauteille: Huhtikuu 2013
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#1

Viesti Chiro » huhti 3, 2013, 00.01

Minkäs verran kamppailuväellä on kokemusta tällaisesta veteen piirretystä ongelmasta, kuin että korkea-arvoinen, vahva ja kiistämättä taitava ohjaaja käyttää kohtuuttoman paljon voimaa näyttäessään tekniikoita. Aiheuttaen silmiinpistävän usein vammautumisia, turhia riskitilanteita ja pitkäaikaisia nivelkipuja alemmille vöille, joita käyttää heittopussinaan tai nyrkkeilysäkkinään? Monesti vielä itseään pienemmille ja nöyremmille, jotka eivät uskalla karjaista että nyt jumalauta suhteellisuudentajua kehiin.

Kuuluuko liiallinen voimankäyttö mielestänne itsestäänselvästi kovuuskoulutukseen ja ovatko vammautumiset vain se hinta, joka tästä ilosta pitää maksaa? Vai ovatko tällaiset "vahingot" ohjaajan valtuuksien törkeää ylittämistä ja vakavasti korjaamista vaativa ongelma? Itselläni on vahva mielipide, että vammojen tuottamista kanssatreenaajille on vältettävä viimeiseen asti, vaikka kovaa treenattaisiinkin. Vastuu on iso, kun käytetään toista ihmistä harjoitusmateriaalina. Huolestuttaa, että joskus vielä sattuu jotain peruuttamatonta.

Minun mielestäni pitkälle treenanneen kontrollin puute kielii joko siitä, että hommma ei ole hanskassa fyysisesti tai henkisesti. Eli omien voimien taju ja toisten kestokyvyn punnitseminen on täysin twilight zonella. Tai että tärkeintä on ohjaajan oma ego ja sen todistelu, että on se kaikista kovin, maksoi mitä maksoi. Ja kylllähän maine on tosiaan sitä legendaarista luokkaa, että oppilaat ovat oppineet kantapään kautta pelkäämään ohjaajaansa. Tosin on tässä tullut nähtyä jopa ns. maailmanluokan kamppailuasiantuntija, joka teloi aloittelijoita surutta ja hajotti eräältäkin huippuoppilaalta selän lopuksi elämää. Enpä pysty kyseistä henkilöä vilpittömästi kunnioittamaan.

Olen pohtinut pääni puhki, miten kaikin puolin muuten taitavalta ja hyvältä ohjaajalta, joka on ihmisenäkin mukava, saisi karsittua pois tuollaisen äärimmäisen pipari ja sokean Darth Vader -pisteen. Siis turhan riskikäyttäytymisen, josta on kyllä huomautettu useasti ja monilta tahoilta, mutta kun ei vaan mene perille. Suorasta kritisoinnista saa vastaukseksi joko naureskelua tai herneen vetämisen nenään - eli ei suostu uskomaan, että lähes täydellisessäkin opettajassa voi olla korjattavaa.

Pahinta on se, että opettajan höyryjyrä-esimerkki tarttuu kaikkein kovapäisimpiin ja -luisimpiin mörssäreihin, jotka alkavat ajatella, että ihminen kestäämitävain jos vain haluaa. Että sellaisella ei ole edes oikeutta treenata joka ei treenaa täysillä tyyliin "juoksen vaikka vauhdissa olevaa rekkaa päin pää edellä, jos ohjaaja sitä vaatii". Ja sitten luut rutisee ja sairaslomat paukkuu. Vanhempana maksetaan kovaa hintaa nuoruuden ylimielisyydestä, vaikka ihanne olisi säilyttää monipuolinen liikkumiskyky mahdollisimman vanhaksi asti.

Itsellä vaan kiehahtaa aivan helvetisti katsella, kun potkitaan ja mätkitään itseään pienempiä niin että meinaa ressuilta taju lähteä, vaikka olen juuri hetki sitten kailottanut ja alleviivannut, että voimankäyttö suhteutetaan parin kokoon vahinkojen välttämiseksi. KELE! :evil:

Suomen lainsäädäntö pahoinpitelystä on kuitenkin käsittääkseni voimassa myös kamppailusalilla.

Kokemuksia? Ratkaisuehdotuksia? Filosofiaa?


Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1474
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Seibukania - perkele
Tykännyt: 116 kertaa
Tykätty: 59 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#2

Viesti injunjack » huhti 3, 2013, 10.04

Chiro kirjoitti: Itsellä vaan kiehahtaa aivan helvetisti katsella, kun potkitaan ja mätkitään itseään pienempiä niin että meinaa ressuilta taju lähteä, vaikka olen juuri hetki sitten kailottanut ja alleviivannut, että voimankäyttö suhteutetaan parin kokoon vahinkojen välttämiseksi. KELE! :evil:

Kokemuksia? Ratkaisuehdotuksia? Filosofiaa?
Siis sinäkö olet se joka ohjeistaa ko. ohjaajan toimintaa, kuten lainaamastani tekstistä saattaa ymmärtää.
Vai ovatko nuo niitä kovapäisimpiä höyryjyriä joihin viittaat?

Jos tuo koskee ohjaajaa, ja vammautumisia on jo tullut, miettisin erottäin tarkasti ko, henkilön ohjaajavastuun poistamista, eli ei opeta enää.

Jos taas nuo ovat niitä pitempään treenenneita, treenatkoon keskenään ja rikkokoot toisensa. Tai vaihtakoot salia, jos ei sana kuulu. Joskus joutuu tekemään vastuussa olevana henkilönä ikäviäkin päätöksiä.
Sellaista...
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/

Kuvake
Vanhakankea
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3401
Lauteille: Helmikuu 2010
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 6 kertaa

Re: Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#3

Viesti Vanhakankea » huhti 3, 2013, 10.12

Ensimmäisenä tulee mieleen joukkomuilutus... ja sitten tuo mitä tuossa jo ehdotettiin eli ei anneta enää ohjata ja poistetaan tarvittaessa seurasta kokonaan.

Eikös näin ole muuten jossain lajissa tehtykin? Moiset ohjaajat saivat etsi itselleen uuden salin missä toteuttaa itseään.

Kovetustreeni on kovetusta ja sille on paikkansa, muiden telominen alinomaa on mielenvikaista.
* Entinen idealisti - nykyinen nihilisti
** Suoraan huipulle pääsee vain oikotietä

Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 9712
Lauteille: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 25 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#4

Viesti Jorge » huhti 3, 2013, 10.22

Chiro kirjoitti: Minkäs verran kamppailuväellä on kokemusta tällaisesta veteen piirretystä ongelmasta, kuin että korkea-arvoinen, vahva ja kiistämättä taitava ohjaaja käyttää kohtuuttoman paljon voimaa näyttäessään tekniikoita. Aiheuttaen silmiinpistävän usein vammautumisia....
Ei ohjaajan kuuluisi kyllä aiheuttaa niitä vammautumisia lainkaan; varsinkaan tekniikkoja näyttäessä eikä edes kovetuksessa - jonka tarkoituskin on toki se, että opitaan pärjäämään kovan kontaktin kanssa toimintakykyisenä.

Vahinkoja toki sattuu otellessa tai sparratessakin, mutta se nyt on kai toinen juttu.

Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3475
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WTF Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Tykännyt: 165 kertaa
Tykätty: 22 kertaa
Viesti:

Re: Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#5

Viesti Puni » huhti 3, 2013, 10.28

Vanhakankea kirjoitti: Kovetustreeni on kovetusta ja sille on paikkansa, muiden telominen alinomaa on mielenvikaista.
Tähän samaan kiteyttäisin itsekin. Toki nykyaikana ovat kiva-kamppailu ja tämä toinen ne ääripäät, joilla molemmilla, niinkuin ääripäillä yleisesti, on taipumus karkottaa lajin parista kaikki vähänkin tolkuissaan olevat henkilöt.

Keskustelua voi yrittää, mutta tähänastisen kokemuksen perusteella sen toimivuudelle ei kannata ihan koko pesämunaa satsata, oven näyttö taas toimii varmasti, mutta on jokseenkin peruuttamaton tai ainakin sen tuntuinen optio.

Viimeinen vastaava, tosin vasta "apuohjaajatasoinen" jukuripää uskoi ihan silkalla väkivallalla (eli siis näyttämällä miten mukavaa se ottavana osapuolena olo on) yhdellä demonstraatiolla. Jatkoi silti aikansa, veti harjoituksiakin, mutta ilmeisesti filosofisista syistä lopetti ainakin allekirjoittaneen kanssa samoissa ympyröissä harjoittelun, mikä oli sääli sinänsä, lahjakas kaveri.
Kamppailutaiteiden maaritelmä: Energian tuottaminen ja ohjaaminen kohti päämäärää, jossa vallitsee täydellinen harmonia ja väkivallattomuus.
Risto Hentunen

(Puni) Olet kamppailu-urheiliijan irvikuva ja kamppailuyhteisön häpeäpilkku mielipiteittesi kanssa.
-JM

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8451
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 39 kertaa
Tykätty: 56 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#6

Viesti DeusVult » huhti 3, 2013, 10.56

Jaloillaan kannattaa äänestää. Tyylin päämiehen tai seuran (pää)ohjaajan epäterve tai välinpitämätön asenne harjoittelijoiden terveyttä kohtaan vain valuu alaspäin ja saattaa luoda lajiin tai seuraan perverssin machokulttuurin, jossa mukana roikkuminen vain todennäköisesti aiheuttaa tarpeettomia loukkaantumisia. Itse jätin aikanaan treenaamisen sikseen eräässä porukassa juuri tämän vuoksi.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#7

Viesti Tapani » huhti 3, 2013, 11.05

Olen itse saanut kovatasoisilta ohjaajilta ja opettajilta kaikenlaista tälliä, mutta koskaan ei ole paikat menneet rikki. Kerran minut melkein tyrmättiinkin tekniikkaa näytettäessä.

Minusta toisen vahingoittaminen kertoo sekä pahasta asenneongelmasta että omien taitojen yliarvioinnista, se kontrolli ei oikeasti olekaan niin hyvää kuin luulee. Tuo on vetäjän käytöksenä selkeää pahoinpitelyä ja vallan väärinkäyttöä.

Jos olet tähän telojaan auktoriteettiasemassa, laita hänet treenin vetämisestä hyllylle hetkeksi. Perustele päätöksesi hänelle suoraan kasvotusten. Kerro, että jatkossa käy telomisista samalla tavalla. Jos käytös siirtyy tavalliseen harjoitteluun, laita istumaan salin reunalle.

Jos kyse on taas seuran pääopettajasta, vaihda nopeasti seuraa tai perusta oma.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16175
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 117 kertaa
Tykätty: 222 kertaa
Viesti:

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#8

Viesti Andy » huhti 3, 2013, 11.09

Samaa mieltä muiden kanssa, että ihan älytöntä hommaa teloa porukkaa tekniikkaa näyttäessä. Eihän se mitään kovuutta kehitä vaan pikemmin tekee oppilaista säikkyjä. Jos kyseessä on salin tai tyylin pääopettaja, niin kannattaa vaihtaa lafkaa.

Tiedän tapauksen, jossa tällaisia taipumuksia omaava opettaja osallistui itsepuolustuslajin ohjaajakoulutukseen ja sai parikseen tunnetun ja menestyneen kamppailu-urheilijan, joka oli myös kouluttautumassa itsepuolustuskouluttajaksi. Tämä guru mm. löi pariltaan nenän auki paljaalla nyrkillä vaikka oli jo aiemmin pyydetty varomaan tekniikoissa. Treenin lopussa ohjaajakouluttaja kysyi "halutaanko sparrata". Yllättäen joku halusi ja yllättäen parikin löytyi nopeasti...
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 347
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: Karate
Sivulajit: Potkunyrkkeily
Takalajit: KU
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#9

Viesti jsv » huhti 3, 2013, 18.57

Joo, itse kanssa äänestäisin jaloilla, jos muu ei auta. Näillä ikävuosilla ja näillä lahjoilla kun suurin tavoite yksittäiselle treenille on se, että seuraaviin treeneihin pääsee ehjänä.
Jussi Vesala

Chiro
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3
Lauteille: Huhtikuu 2013
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#10

Viesti Chiro » huhti 3, 2013, 20.14

Näin vähän ajattelinkin, että en pidä tätä yksinäni ongelmana. Halusin kuulla, esiintyykö tätä ongelmaa muualla ja miten se on ratkaistu.

Yksi yletön voimankäyttö sattui ohjaamissani treeneissä selkäni takana (onneksi ei tullut loukkaantumista) ja olin niin puulla päähän lyöty, että sain aiheesta kilarit vasta treenien jälkeen, kun sain kuulla mitä oli tapahtunut. Sen jälkeen iski polttava tarve saada jo kauan maton alle lakaistulle ongelmalle loppu. Meinasin ensin mennä suoraan silmille, mutta se ei ehkä ole pitkäaikaisesti rakentava ratkaisu.

En ole päättävässä auktoriteettiasemassa vaan alempivöinen ohjaaja ja pitkäaikainen ystävä, mutta aion siitä huolimatta käsittelyttää ongelman ohjaajakokoontumisessa, enkä ota tässä tapauksessa ylemmältä vastaan enää minkään näköistä villaisella painelua. Mistään muusta kuin tästä ei todellakaan ole ko. henkilön kohdalla valittamista, hänen opetuksensa taso on muuten korkealaatuista ja kannustavaa. Vain tuo telominen ja säikyttely harmittaa, nolottaa ja pelottaa - voima ja taito kun edellyttävät myös järjenkäyttöä ja vastuuta.

Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12811
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#11

Viesti L.K. » huhti 3, 2013, 22.09

Meillä yleensä käytetään ns. speed demoissa/vasta aina jos mahdolllista toista ohjaajaa. Tällöinkin tietty järki on mukana eikä mitään satuttamista tehdä, mutta ajatus on siinä, että jos näyttöön on pakko liittyä esim kipua tms niin on järkevämpi tehdä se silloin ohjaajan kanssa joka tietää asiat paremmin sekä osaa varautua siihen mitä on tulossa sekä on toki yleensä myös tottunut siihen kovempaankin treeniin muutenkin. Toki muutenkin erittäin harvoin itse ainakin teen speed demoja/vast. juuri sen takia että aina silloin voi sattua niitä vahinkoja vaikka yrittäisi kontrolloidakin.

On tietty eri asia demota jotain sormilukkoja/vast kuin esim jotain vastatekniikkaa lyönnillä/potkulla. Monessa asiassa se feeling is believing pätee, mutta sitäkin voi soveltaa silti monella tapaa ja turvallisesti.

Minusta hyvän opettajan pitäisi pystyä tekemisillään ja olemuksellaan yms. olla riittävän vakuutta ilman että sitä kyvykkyyttä pitää osoittaa jatkuvasti jengiä rikkomalla tai satuttamalla. Jos haluaa esiim lyönti/potkuvoimaansa välttämättä demota, sitä varten on mitsit yms.
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16175
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 117 kertaa
Tykätty: 222 kertaa
Viesti:

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#12

Viesti Andy » huhti 3, 2013, 22.21

Nähdäkseni tätä ilmiötä esiintyy enemmän erilaisissa vääntö- ja heittolajeissa. Ranteen vääntäminen turhan rajusti tai paiskaaminen mattoon ei kuitenkaan vaikuta niin itsestäänselvästi älyttömältä kuin se, että uhri seisoo paikallaan odottamassa ja opettaja kiskaisee turpiin. :o Tiedän kyllä tällaisenkin "opettajan" mutta hän oli muutenkin ihan sekaisin ja päätyi myöhemmin vankilaan.

Itse olen ollut vain kerran tällaisen turhan kovaa vetävän ohjaajan opissa ja olin silloin tosi nuori enkä tajunnut että hommassa olisi ehkä jotain vikaa, vaikka aika nopeasti olin ainoa joka kävi tämän henkilön vetämissä treeneissä. Nykytiedolla arvosteltuna homma oli tietenkin ihan älytöntä, mutta luullakseni hän toimi sinänsä hyvässä uskossa ja piti tätä hyvänä ja oikeana tapana harjoitella jos haluaa tulla kovaksi kamppailijaksi. Muutaman kuukauden päästä tämä ohjaaja muutti pois paikkakunnalta.

Nykyisin en missään tapauksessa suostuisi treenaamaan noin. Ohjaajien suhteen ongelmaa ei ole juuri ilmennytkään mutta välillä tulee tietysti pariharjoituksia, joissa joku tekniikka päästään vetämään vaparina ja jotkut neropatit sitten vetävät sen kovaa. Näille sanon asiasta heti enkä odota että he hajottavat minulta paikkoja. Jos asia toistuu ilmoitan seuraavaksi lyöväni sitten itsekin sen vaparin täysillä. Vielä ei ole tarvinnut lyödä. Eri asia on se jos tekniikka tehdään blokkiin ja tuntuu sattuvan siitä huolimatta. Silloinhan vika on blokissa, jos kokoero ei ole mikään älytön, ja pitää lähteä korjaamaan sitä kautta.

Sivusta seuraten olen nähnyt myös sellaista, että ohjaaja käyttää tätä tapaa saadakseen henkisen yliotteen oppilaistaan. Hän ei välttämättä suostu lainkaan sparraamaan ykkösoppilaidensa kanssa mutta sen sijaan kolhii näitä tekniikkaa näyttäessään, jotta vaikuttaisi kaikkien silmissä salin kingiltä. Tämä on vastenmielistä toimintaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 707
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä
Tykännyt: 76 kertaa
Tykätty: 88 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#13

Viesti Eizei » huhti 4, 2013, 01.03

Mulla on tullut vastaan lähinnä auktoriteettipönkittäjiä. Mahotonta simputtamista ja tekniikoiden demoamista kovaa tilanteessa, jossa avustaja on passiivinen ja silti vedetään niin että tuntuu. Sparrissa tulee vastaan porukkaa, jolla yksinkertaisesti kontrolli on todella hakusessa. Joskus tämä on ihan kropan jäykkyyttä ja huonoa motoriikkaa. Mutta kokeneemmilla vetäjillä nimenomaan kontaktiotteluhommissa vähänlaisesti tällaista. Oon jotenkin aina ajatellut, että täytyy olla todella hyvä, että pystyy olemaan täysi virtsapää, jos on otteluorientoitunut kaveri. Jos ei pysty pöllyttämään suurta osaa, nöyrtyy matkalla.

Oon havainnut sellaisena kehitysvaiheena etenkin nuorilla herroilla sen, että kun otteluhommissa aletaan huomaamaan että piruvie niillä lyönneillä ja potkuilla alkaakin saamaan vaikutusta kaveriin, niin sitä vallanpuuskassaan myös alkaa käyttämään tätä arsenaalia kovemmanpuoleisesti vähän kaikkien kanssa. Kontrolli ei ole vielä löytynyt eikä parin mukaan oikein osata katsoa miten vedetään. Sparrihommat kuitenkin aloitetaan meillä aika chillisti ja halutaan luoda turvallinen perusta ja "mukava" lähtökohta harjoitteluun. Sitten jos alkaa mäiske niin alkaa myös kontrollikoulutus. Tällaisessa tilanteessa koen melkolailla tärkeäksikin, että ohjaaja tarvittaessa menee itse kouluttamaan sitä kontrollia. Jos intoilija vetää liian kovaa, niin vastaan laitetaan sellainen jannu, joka sekä verbaalisesti, että taidollisesti pystyy opettamaan sen faktan, että se ruimiminen ei ole kivaa kun joutuu itse kohteeksi ja täten alkaa se kunnioitus myös sitä oman mäiskimisen kohdetta kohtaan muodostua.

Tämä ei ole mun mielestä laisinkaan sama asia, kuin mistä nyt puhutaan. Eli vetäjä käy opettamassa mäiskijälle kontrollia vetämällä itsekin riittävän uskottavasti. Myös tässä kontrollikoulutuksessa pitää ohjaajalla olla pirun hyvä kontrolli itsellä. Ajatuksena ei ole toisen nöyryyttäminen, lamauttaminen tai satuttaminen, vaan herättäminen siihen todellisuuteen, että heikko vastustaja ei kestä, pitää kontrolloida. Ja että sitä saa mitä tilaa. Käydään siis asettamassa intoilija uhrinsa asemaan, mutta kontrolloiden kypsällä tavalla. Ei niin että käydään mättämässä maan rakoon.

Saman tasoiset saavat hyvää mähinää keskenään aikaan, mutta tässäkin ohjaajalla on tärkeä rooli tsekkailla tilannetta. Kerran oli mm. tilanne, jossa kaksi samantasoista kaveria matsaa: Toinen käy ihan kontrollitta päälle, johon toinen maltillisempi kaveri joutuu reagoimaan melko lailla tehokkaasti. Tuuliviiri ottaa heti tilanteessa kiertopotkun päähän ja alkaa syyttämään reagoinutta kaveria miksi tämä ottaa niin kovaa. Myös seura saa syytöksiä siitä, että pitäisi olla selvää milloin otetaan kovaa ja milloin ei ja parempaa suojavarusteiden huomioimistakin tarvitaan. Jannu ei ymmärrä, että hänen omissa tekemisissään olisi ollut mitään vikaa. Joskus tällaiset on vaikea ehkäistä. Tällekin jätkälle sanottiin asiasta harvasen treeneissä, mutta joillain tuo peiliin katsominen on vaan hirveän vaikeaa.

Toi on aika oleellinen pointti että auktoriteetista riippumatta uskaltaa sanoa, että tämä ei vetele. Vaikka sitten 20 kertaa. Helposti syytetään vain toista, että tämä vetää liian kovaa. Sitä ei ole aina helppo huomata, varsinkaan kun voimaerot ovat suuret. Iso kardaani tekee niin hiljaa kuin pystyy ja toista sattuu silti. Jos tästä ei sano, on peiliin katsomisenkin paikka. Ohjaajalta tietysti voi odottaa, että kotrolli on kohillaan. Kaikenlainen pönkitys ja turha satuttaminen yms. on ala-arvoista. En arvosta.
Antti Junikka
Hanmoodo 3.dan
Haedong Kumdo 3.dan

Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12746
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 33 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#14

Viesti MtJ » huhti 4, 2013, 08.01

Aikanaan :patsukki: thaikkutreeneissä sanottiin jo heti sparrin alussa, että jos toinen vetelee liian lujia ja kovasti, niin se ottava osapuoli huomauttaa siitä välittömästi, kun tulee liian kovaa perille. Kumpikin tarkkaili sitä toisen sparria ja jos yltyi liiaksi kummankaan huomaamatta, niin ohjaaja puuttui asiaan.

Sitä huomauttelua tuli alkuun paljon muutaman tyypin kanssa, jotka ei jotenkin tajunneet vetävänsä lujempia. Niille oppi kuitenkin meni perille toiston avulla, kun jokainen vetäjää myöten huomautti, että se terävin voima pitää saada pois sparrissa tekniikoista. (Ei tämä tarkoita tietysti, että vedetään kevyesti, mutta enemmänkin, että se viimeisin kovin puristus jää pois).
“All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.” - Noah Chomsky

Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12361
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Ohjaajan liiallinen voimankäyttö

#15

Viesti Ôari » huhti 4, 2013, 08.14

Itse olen joskus joutunut laittamaan kaveria nurkkaan rauhottumaan, kun on lähtenyt homma liian usein lapasesta.

Huomautus.
Jäähy.
Poisto treeneistä.
Poisto toiminnasta....
______________________


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 kurkkijaa