Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Hätävarjelu

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3529
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 88 kertaa

Hätävarjelu

#16

Viesti YJT » helmi 3, 2020, 21.06

Daddy kirjoitti:
helmi 3, 2020, 19.43
Oikeuttamisperuste ja anteeksiantoperuste - kaksi tavallaan eri asiaa, mutta molemmat on "vapaudu vankilasta -kortteja". Tosin jälkimmäinen voi olla myös rangaistuksen lieventämisen peruste, eli penalttia tulee muttei niin paljon kuin muutoin.
Toki jos todetaan että on syyllistynyt rikokseen mutta ei tuomita rangaistukseen, on silti syyllistytty rikokseen. Ja esim tässä tapauksessa vastapuoli voi vaatia korvauksia, vakuutusyhtiön suhtautuminen mahdollisiin korvausvaatimuksiin voi olla nihkeää, jne.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan YJT viestistä (yhteensä 2):
saarikkoDaddy
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)


Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2759
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 306 kertaa
Tykätty: 30 kertaa

Re: Hätävarjelu

#17

Viesti Daddy » helmi 5, 2020, 11.54

Lasse Candé kirjoitti:Niin että hätävarjelun liiottelu ei ole sitä että liiotellaan hätävarjelua vaan pelkkä merkkijono millä ei ole hätävarjelun kanssa tekemistä? :D

Voihan asiaa katsoa noinkin ja juridisessa mielessä ehkäpä jokseenkin kestävästikin. Toisaalta taas mikäli hätävarjelun liiotteluun ei ole mahdollista syyllistyä muussa tilanteessa kuin sellaisissa missä voi hätävarjella, on tuollainen tulkinta heikolla pohjalla.

Joka tapauksessa esim itsepuolustusopetuksen näkökulmasta ratkaisisin itse tämän tulkiten hätävarjelun liiottelun siksi että liiottelee hätävarjelua. :D
Ööö joo siis tietenkin hätävarjelun liioittelussa sen tilanteen tietenkin pitää olla lähtökohtaisesti hätävarjejutilanne. Vai mitä tarkoitit?
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

sikajudoka
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 230
Lauteille: Helmikuu 2009
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 42 kertaa

Hätävarjelu

#18

Viesti sikajudoka » helmi 5, 2020, 15.57

saarikko kirjoitti:
helmi 2, 2020, 22.23
Alapotku kirjoitti:
helmi 2, 2020, 19.37
Mjölnir kirjoitti:
helmi 2, 2020, 08.08
Minun mielestäni se oli hätävarjelua, koska oikeus totesi hätävarjelun liioittelun niin sellaista ei ensinkään olisi ollut, jos kyseessä ei olisi ollut hätävarjelutilanne.

Melko yllättävästi kävi, että vaikka todettiin käytetyn kovempia keinoja kuin oli välttämätöntä, jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, ilmeisesti siksi, ettei puolustautujalta voitu kohtuudella odottaa muunlaista käyttäytymistä
Juuri näin. Ratkaisu on ihan looginen; miestä oli jo puukotettu, eikä tilanteessa ollut aikaa miettiä ja käyttää lievempiä hätävarjelukeinoja. Vaikea toki keksiä, mikä lievempi, käytettävissä ollut keino olisi pysäyttänyt päälle käyvän puukottajan; ehkäpä keittiössä oli joku tylppä astalo tai harjanvarsi, jolla hyökkääjää olisi voinut tyrkkiä kauemmas, mutta siihen ei ollut aikaa eikä mahdollisuutta.
Hätävarjelu on oikeuttamisperuste ja sitä kautta rankaisematon. Hätävarjelun liiottelu on anteeksiantoperuste ja sen mukaan sitten mitataan rangaistus. Tässä tapauksessa hovi sitten varmaan miettinyt teidän kanssa samaa, miten tekijä olisi voinut tehdä asian toisin eikä ollut sitten löytänyt sellaista järkevää tapaa mikä olisi aiheuttanut rankaisemisen.

Eli kaksi eri asiaa miksi ei rangaista. Ks.(Fokus>Rikosoikeus>I YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ>7. Rikosoikeuden yleiset opit ja rikosvastuun perusteet Pekka Koskinen)
Hovin perustelut on esitelty tarkemmin tässä artikkelissa. Selvästi korkeimman oikeuden viime aikaiset hätävarjelua koskevat ennakkoratkaisut vaikuttavat nyt hovissakin.

https://www.edilex.fi/uutiset/63027
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan sikajudoka viestistä (yhteensä 2):
DaddyMika

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2759
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 306 kertaa
Tykätty: 30 kertaa

Re: Hätävarjelu

#19

Viesti Daddy » helmi 5, 2020, 16.10

Hyvät ja perusteelliset perustelut on kyllä!
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Andy ja 9 kurkkijaa