Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 929
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#481

Viesti Eizei »

Kiitos Lasse. Mukavaa luettavaa ja osuu aika hyvin siihen, miten tulee itse katsottua omaa hommaansa.

Hyvinkin usein kuullut lajimetodeihin liittyen kyseenalaistusta, jonka taustalla on tuo, että kyseenalaistaja katsoo lajia ihan eri silmällä, kuin sillä, että se anti olisi jokin laajempi "elämäntaito". Näkökulma, joka ihmetyttää voi olla vaikka fysiikkaharjoittelu, kamppailu-urheilu tai itsepuolustuksellinen anti. Ja kun ei iske pirtaan tehokkaana siitä vinkkelistä, niin kyseenalaistetaan koko homma epätarkoituksenmukaiseksi kyhäelmäksi.
Lasse Candé kirjoitti: huhti 17, 2020, 09.34 Periaatteessa silti pidän kuvaillulla tavalla monialaista lajia parempana kasvualustana kokonaisvaltaisuuteen kuin lajia jota sellainen ei ollenkaan kiinnosta. Ehkä se oleellisin kysymys on, tuleeko tuollainen muutenkaan tietystä lajista vai onko se se harrastaja?
Ja tämäpä se. Joskus oli puhetta tuosta, että onko näillä filosofisilla liibalaaboilla liimattuna toimintakyvyttömäksitekemislajeihin mitään virkaa. Minun mielestäni on ehdottomasti. Siinä on kysymys just siitä, että nähdäänkö se homman luonne millaisena.

Kai sitä voi kasvattajalla olla sekin näkemys, ettei Pikku-Pate vaan häviä kenellekään leikkipuistossa. Mutta sitten on niitä toisenkinlaisia tavoitteita. Se, että laji/ope yrittää kasvattaa vähän kokonaisvaltaisemmin ei tietenkään ole tae siitä, että henkilö omaksuisi hommaa juuri niin, tai edes sinne päin. Tai etteikö voisi omaksua tätä kuvaa jostain ihan muusta ympäristöstä paremmin. Tämä on myös henkilöstä kiinni. Mutta onhan se opetuksellinen fiksu viesti tosi tärkeä asia. Uskoisin sen ohjaavan kuitenkin enemmän fiksuun suuntaan, kuin siitä pois.

Omalta kohdalta voinee sanoa, että näillä jauhannoilla korkeammista tavoitteista on todellakin ollut merkitystä. Ehkä niitä ei ole ymmärtänyt kättelyssä mutta ne ovat olleet siellä alusta asti, niitä on toistanut papukaijana velvollisuussyistä, ne eivät hirveästi ole kiinnostaneet vaan joku suppeampi alue, mutta se suppea alue on muuttunut ajan saatossa ja neljännes vuosisataa myöhemmin tajuaa, että elämä tuo, elämä vie. Ja sellainen elämän kannalta rakentava ohjenuora ja kestävät periaatteet ovat olleet yleishyödyllisiä. Olivat ne kuinka päälleliimattuja tahansa. Hyviä asioita, jotka on nähty, kyseenalaistettu ja kokeiltu ja otettu sitten omaksi. Tai sitten ei.
Antti Junikka
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#482

Viesti Andy »

Tässä on tullut nyt jo useampikin sellainen systeemi, missä sitä henkistä kehitystä on jollain lailla mietitty ja tuotu osaksi harjoittelua.

Kun joskus on tuntunut siltä, että (esim.) karatekan on nähty kehittyvän henkisesti ihan automaattisesti sillä, että hinkkaa gyakuzukia, kun taas nyrkkeilijä ei kehittyisi vastaavasti hinkkaamalla takasuoraa. Ja perusteena on lähinnä se, että gyakuzukia hinkataan valkoisessa kauhtanassa eikä shortseissa ja T-paidassa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#483

Viesti Andy »

Tässä on hieman amerikkalaista näkemystä henkisestä kehittymisestä.

https://www.youtube.com/watch?v=wEFXBZ0DEjw
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
airakti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 695
Lauteille: Marraskuu 2007

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#484

Viesti airakti »

Alkaa olemaan aika tasan 45 vuotta siitä kun aloitin opiskelemaan karatea. Toivottavasti tuossa ajassa on tapahtunut edes jonkun verran henkistä kasvua :-) Vaikka Karate oli mun happi ja veri yli 20v, niin enpä oikein osaa antaa propseja henkisestä kasvusta kamppailulajille, kyllä avioero ja henkilökohtainen konkurssi olivat PALJON tehokkaampia metodeja. Enemmän kuin henkistä kasvua, karate on antanut mulle sen, että ei tarvitse kuunnella keneltäkään v1ttuilua. Esimerkkinä: Pari viikkoa sitten kävin Sellon Prismassa, niinkuin joka Perjantai ostamassa viikonlopun selviytymispaketin. Mulla on ostoslista jonka mukaan koitan päästä tuosta helvetistä mahdollisimman nopeasti pois, eli en siis laahusta hyllyjen välissä miettimässä mitä fantsua tänään löytyisi. Edelläni käytävällä laahusti blondi rakkaansa kanssa ja seilasivat kapealla käytävällä edes takas. Ohitin heidä t kovalla vauhdilla kun blondi poikkesi polulta mun eteen, tein taisabakin ja en edes ollut lähelläkään blondia ja jatkoin matkaani tårta på tårta osastolle. Rakas nosti älämölön ( mua noin 20 kg kevyempi, lyhyempi ja nuorempi) koitin olla huomioimatta, mutta kun meteli nousi, niin nousi myös mun syke, ja oli pakko mennä rakkaan iholle kysymään että haluaako neuvotella asiasta lähemmin. Mun teki NIIN mieli liipasta sitä turpaan. Että se siitä henkisestä kasvusta. Onnekseen rakas otti takapakkia, ja mun onneksi ei provosoinut mua enenpää. Oli aika lähellä. Olisin todennäköisesti menettänyt työpaikkani jos tuosta olisi tuomio tullut. Kova hinta henkisesti kehittymättömästä mielestä. Mutta jos vielä seuraavat 40v treenaan, niin ehkä opin vielä jotain mielestäni :-D
TimppaA
Hemmukka
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 410
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#485

Viesti Hemmukka »

Ymmärrän ajattelumallin, turha huutelu ketuttaa itsekutakin.
Mutta pakko mennä tohon että tyyppi 20kg pienempi.
Mitä jos tyyppi olis ollut 20kg isompi ja tietäisit kovaksi vapaaottelijaksi, olisitko toiminut samoin?
Nyt en meinaa sinua mutta 99% ketkä haluavat vetää jengiä turpaan valitsevat vastuksen, alitajuisesti tai muuten.
obmijoy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3461
Lauteille: Maaliskuu 2009

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#486

Viesti obmijoy »

Henkistä kehitystä ei saisi käyttää välineenä itsensä toiminnalliseen amputointiin. Se että ymmärtää Suomen lain ja syy ja seuraus ketjut pitäisi riittää amputoimaan ihmistä riittävästi.

Jos kumminkin jostain syystä tapahtuisi jotain peruuttamatonta harjoittelevalle ihmisellä hänen elämässään...

Henkisen kehitystä on myös se että lukee elämänsä tarkoituksenmukaiseksi senkin jälkeen jos on tehnyt joko hyvästä syystä tai jopa huonosta syystä jotain peruuttamatonta. Henkistä kehitystä vaatii se että kykenet elämään itsensä ja läheisten kanssa niin kuin normaali ihminen. Normaalia ihmistä on tosi mahdoton määritellä, mutta tarkoitan tällä henkilöä joka toimii ja elää niin ettei liikaa erotu ympäristöstään.

Olen joskus miettinyt että minkähän vuoksi bodomjärven bussikuski tunnettiin loppuelämänsä mukavana bussikuski ja/miehenä?
Onko mukava käytössä ollut loppuelämän hyvitystä kännipikaistumisesta? Olisi paljon luontevampaa olla bussikuskina esimerkiksi Helsinginalueella niin että olisi vähän m***kku.

Erot ja konkurssit taatusti koulivat ihmisiä... Kamppailulajien henkinen kehitys taitaa purea enemmän tuonne egon hallinnan puolelle egohan siellä kyytiä saa kun treenaajan nöyrytetään.

Henkilökohtaiset keskustelut vanhempientreenaajien, -opettajien ja muiden ihmisten kanssa taas voivat antaa välineitä elämänhallintaan samoin kuin kirjallisuus.

Sellaisenaan kiinnostaisi lukea vaikka elämänkertakirja/kirjoja siitä kuinka asioita käsittelee henkilöt, jotka ovat tehneet laillisia ja laittomia tappoja sekä ihmisten kadottamisia ja onko kyseisen kaltaisilla henkilöllä joitain treenin metodeja jolla pitävät itsensä normaalien ihmisten joukossa. Oletan että kaikki hirmutöiden tekijät eivät ole psykopaatteja.

PS

Eikö turkin lähetystössä Kadotettu joku toimittaja?
ALOITTELIJA perehdy tähän:
linkki
tärkeintä on venyt. ja keskivart. vahvistus, jotta voi harjoitel. turvallisesti linkki
http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/p ... tulle.html
https://www.youtube.com/watch?v=VJK2hIf6Ptg&t=3s
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#487

Viesti AriJ »

Itselleni on tullut vastaan ihmisiä jotka ovat olleet oikeasti ihmeissään kun joku ännännen danin mestari ei eläkään usvalla ja leiju vessaan päästelemään laventelintuoksuisia aforismeja :eviL
______________________
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3419
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#488

Viesti Jasse »

Voisiko se henkinen kehittyminen olla sitä kun oppii että tavoitteisiin pääsee paremmin kun on itsekuria? Siis pitkäjänteisyyttä, itsehillintää ja rohkeutta. Mielestäni varsinkin (kamppailu)urheilu opettaa tällaista tavoitteiden asettamista ja sitä mitä niiden täyttyminen vaatii. Kisaaminen (sparraaminenkin vähemmässä määrin) opettaa käsittelemään voittoja mutta varsinkin häviöitä ja kaikkia niitä ihania tunteita jotka häviöön liittyvät, kuten pettymystä, häpeää, voimattomuutta yms.

Tietysti kamppailutekniikoissa on helppo nähdä periaatteita joita voi yrittää soveltaa muuhun elämään. Mutta niitä periaatteita voi nähdä varmasti ihan missä tahansa harrastuskessa kiipeilystä kukkienasetteluun. Tai kävelyssä kuten joku stoalainen aikoinaan näki. Periaatteena se että viisas mies ei anna tunteittensa ja mielensä juosta vaan tahdin pitäisi vastata kävelyä. Siis niin että tilanne on koko ajan hallinnassa. Pysähtyminen ja suunnan muutos mahdollista heti tahdottaessa.

Pelastusopistolla toinen kahdesta viisaudesta oli "Palomies ei juokse/Juokseva palomies on panikoiva palomies."
airakti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 695
Lauteille: Marraskuu 2007

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#489

Viesti airakti »

Hemmukalle: Vaikka et tarkoittanut minua, niin vastaan silti omasta puolestani. Olisin toiminut samoin vaikka olisi ollut Mike Tyson. Kun alkaa v1tuttaa, niin se ei ole valikoivaa sorttia, ihan sama kuka siinä edessä on. Ja puhun kokemuksesta.
TimppaA
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 929
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#490

Viesti Eizei »

Jasse kirjoitti: huhti 18, 2020, 12.23 Tai kävelyssä kuten joku stoalainen aikoinaan näki. Periaatteena se että viisas mies ei anna tunteittensa ja mielensä juosta vaan tahdin pitäisi vastata kävelyä. Siis niin että tilanne on koko ajan hallinnassa. Pysähtyminen ja suunnan muutos mahdollista heti tahdottaessa.
Niin mun mielestä tästä nousee pointti. Mistä näkökulmasta siitä kävelystä puhutaan? Onko se ihmisen kehityken myötä tuleva luontainen liikkumisen tapa, onko sekä urheilulaji, vai onko se jonkinlainen metodi harjoitella vaikkapa kokonaisvaltaisempaa kehitystä. Jassen mainitsema hifistelevä ja tutkiskeleva näkökulma kävelyyn vie kävelyn sisällön ihan eri sfääriin, kuin kävely "vaan koska osaan", tai urheilukeskeinen "kuka on ensiksi maalissa".

Ei se, että joku kamppailulaji kertoo, että meillä pyrkimyksenä on myös harrastajan henkinen kasvu, takaa mitään, mutta se luo puitteita tälle. Loppu on sitten monista asioista kiinni.

Lajin huipulla on vaikka the Pisnesmies, jumalasta seuraava, joka kokee vaikka tällaisten korkeampien arvojen saattelevan enemmän tyhmiä asiakkaita lajinsa pariin. Ei ole olemassaolonsa tae henkiselle kasvulle, mutta luodessaan rakenteita hän mahdollistaa jotakin.

Laji itsessään voi sisältää monipuolisia rakenteita, joissa harrastaja pääsee haastamaan itseään mitä moninaisimmin keinoin. Sillä voi olla viesti, jonka mukaan laji tavoittelee tällaistakin kasvua. Sillä voi olla kurrikulum, kilpailukonsepti yms. joka laittaa ihmisen tutkimaan ja ylittämään rajojaan lukuisista suunnista. Nämä eivät takaa henkistä kasvua, mutta mahdollistavat sitä.

Lajiharjoittelun toteutus on sitten opettajien, ohjaajien jne käsissä. Onnistutaanko menemään lähelle sitä harrastajaa ja auttaa löytämään niitä sisäisiä voimavaroja itsensä haastamiseen kaikilla mahdollisilla osa-alueilla lajin puitteissa. Ei takaa henkistä kasvua, mutta mahdollistaa tätä.

Sitten on harrastajakeijo itse, joka on siellä lajin parissa, tietyn ohjaajan alaisuudessa tuomassa mammonaa pisnesmahalle, heilumassa jostakin syystä jotakin, ilmeisesti haluamassa kehittyä johonkin suuntaan. Hän on ehkä tullut sinne juuri niiden ilmoitettujen "puitteiden ja tavoitteiden" tähden. Ei takaa eforttinsa henkistä kasvua, mutta mahdollistaa sitä.

Mun mielestä ei ole mitään hassua siinä, että lajin kerrotaan pyrkivän luomaan puitteita sille, että harrastajat kehittyvät myös henkisesti. Ei siihen lajiin silloin tarvitse sisältyä itsessään henkisen puolen opetusta. Se voi tavoitella olevansa jonkinlainen toimintaympäristö, joka haluaa mahdollistaa ihmisille myös henkisen kasvun. Tämä voi olla vaikka itsetuntemuksen lisääntyminen monipuolisen itsensä haastamisen kautta ja tätä kautta itsetunnon paranemisen. Ja ei kai henkinen kasvu ole joku asia, joka tapahtuu ihmisessä vain jossain "lajissa", tai retriitillä tai ihmeparantajalla tai avioerossa.

On mun mielestä hyvä asia kannustaa ihmistä oppimaan, kypsymään, kasvamaan. Eipä mikään laji voi myöskään kredittiä ottaa jonkun yksilön henkisestä kasvusta. Mutta voidaanhan tällaista tukea.

Ei varmaan ole jonkun juttu, mutta en mä kyllä tuossa mitään väärääkään näe, päin vastoin. Oikein positiivinen viesti ja jotain tavoittelemisen arvoista elämässä.
Antti Junikka
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#491

Viesti Lasse Candé »

Andy kirjoitti: huhti 17, 2020, 19.33 Tässä on tullut nyt jo useampikin sellainen systeemi, missä sitä henkistä kehitystä on jollain lailla mietitty ja tuotu osaksi harjoittelua.

Kun joskus on tuntunut siltä, että (esim.) karatekan on nähty kehittyvän henkisesti ihan automaattisesti sillä, että hinkkaa gyakuzukia, kun taas nyrkkeilijä ei kehittyisi vastaavasti hinkkaamalla takasuoraa. Ja perusteena on lähinnä se, että gyakuzukia hinkataan valkoisessa kauhtanassa eikä shortseissa ja T-paidassa.
Mahtaako tuolla sinun tunteellasi olla keskustelulle mitään suurempaa relevanssia kuin että oltiin tehty silein että tyhmästi mentiin tuntemaan noin? Ja että tuo tunteminen rajoittuu vain sinuun ja ehkä viestistäsi tykänneeseen Kuhmuun.

Vai kuka sitten on sanonut että karatekan gyakuzuki on kasvattava vain siksi että on karatepuku?

Tämä on ihan oikea kysymys, koska tekstisi tekee täysin turhaa vastakkainasettelua lajien välille ja pidän mahdollisena että se on ihan vain sinun omaa käsialaasi. Niin tai näin, tämä asia pitää selvittää.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#492

Viesti AriJ »

Tuohon vastakkainasetteluun voisi varmaan vastata joku joka on harjoitellut sekä karatea että nyrkkeilyä... että onko niiden lyöntiharjoittelussa jotain henkisesti erottavaa tekijää?
______________________
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#493

Viesti Lasse Candé »

Aina yhtä originelliä maksakoukkupointtia odotellessa... :niinpa:



Mutta enemmän asiaan...
Jasse kirjoitti: huhti 18, 2020, 12.23 Voisiko se henkinen kehittyminen olla sitä kun oppii että tavoitteisiin pääsee paremmin kun on itsekuria? Siis pitkäjänteisyyttä, itsehillintää ja rohkeutta.

Nähdäkseni jotain tällaista myös Jalamo ajaa takaa. Hän puhui esim työpaikkakiusaamisesta, mutta toisaalta myös arjesta todellisena areenana.

Minunkin mielestäni juuri urheilu opettaa tavoitteellisuutta. Mutta toisaalta sitä opettaa myös musiikki, vaativassa opetuksessa. Ehkäpä kamppailuharrastuksen tapauksessa kyse onkin enemmän siitä kuinka tavoitteellista harrastus on. Mitä tavoitteellisempaa, sitä kehittävämpää tavoitteellisuusasioissa. Ja edelleen, että kamppailulajien parissa kilpailuun valmistautuminen lienee yksi tavoitteellisimmista asioista.

Olen myös samaa mieltä urheilupointista, joskaan en tiedä kuinka asiaa tarkalleen tulisi ajatella. Mutta se on selvää, että voittojen ja tappioiden kohtaaminen on treeniä myötä- ja vastoinkäynneille. Tuo on hyvä pointti mitä fiiliksiä kilpakamppailussa häviäminen saattaa tuottaa. Ehkäpä ne ovat vielä vahvempia kilpakamppailussa kuin muissa kilpamuodoissa, koska varsinkin täyskontaktilajeissa on ehkäpä konkreettisemmin "lyöty" kuin jos ei voitakaan satasen juoksua. (?)

Itselleni on kyllä fudistappioita opettavampaa ollut vyökokeessa reputtaminen tai läpäiseminenkin. Fudisvoitot ja -tappiot opettivat lopulta aika vähän, mutta koska niitä kertyy vuoden aikana niin monta, on kyseinen koulu melko hyvä ainakin johonkin elämänvaiheeseen.

Yksi erityispiirre fudiksen kaltaisissa pallopeleissä on se kuinka nämä asiat koetaan ryhmässä.

Tämä ei oikeastaan liity suoraan aiheeseen vaan on aiheen laajennus, mutta pohdinnan voi liittää aiheeseen kun miettii kamppailulajien eri tapoja kehittää ihmistä. Tällöin on hyvä verrata myös muihin, jotta mahdolliset erityispiirteet tulevat esiin.



Itselleni budo on varmaankin toiminut parhaiten kasvattajana, koska siinä kaikki voitot ja tappiot tosiaankin ovat sivutuotteita jos asiaa katsoo kuten Jalamo nähdäkseni maalailee. Sellainen budo on vain aivan hemmetin vaikeaa, koska siinä pitää jaksaa jatkuvasti motivoida itseään siihen touhuun ja miettiä näitä asioita. On helpompaa työskennellä tavoitteita kohti kuin pitää jotakin tasaista liekkiä käynnissä. Pyrkimys jälkimmäiseen, eli eräällä tiellä kulkeminen ("do") kasvattaa hemmetin paljon. Mutta itselleni ainakin on sitten käynyt niin, että en ole jaksanut pysyä pyrkimyksessä jaksoaan pidempää. Toisaalta niinhän ne fudisajatkin loppuivat ja kaikki muukin elämässä menee jaksoissa. Vaikeaa on myös ratkaista että missä määrin mitäkin pitää kiittää kasvusta, jonka jo tietenkin muutenkin voi kyseenalaistaa. Taitaa olla kyse uskon asioista lopulta.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#494

Viesti Andy »

Lasse Candé kirjoitti: huhti 18, 2020, 17.16
Andy kirjoitti: huhti 17, 2020, 19.33Kun joskus on tuntunut siltä, että (esim.) karatekan on nähty kehittyvän henkisesti ihan automaattisesti sillä, että hinkkaa gyakuzukia, kun taas nyrkkeilijä ei kehittyisi vastaavasti hinkkaamalla takasuoraa. Ja perusteena on lähinnä se, että gyakuzukia hinkataan valkoisessa kauhtanassa eikä shortseissa ja T-paidassa.
Mahtaako tuolla sinun tunteellasi olla keskustelulle mitään suurempaa relevanssia kuin että oltiin tehty silein että tyhmästi mentiin tuntemaan noin? Ja että tuo tunteminen rajoittuu vain sinuun ja ehkä viestistäsi tykänneeseen Kuhmuun.
Väitätkö oikeasti, ettet ole koskaan törmännyt sellaiseen ajattelutapaan, että itämaisten kamppailulajien nähdään sisältävän jonkinlaisia henkisen kasvun elementtejä ilman että sen käytännön toteutusta on millään tavalla ajateltu?

Mielestäni tämä on todella yleistä, että nimenomaan itämaisiin lajeihin yhdistetään se henkisen kasvun idea, mutta itse harjoittelu ei sisällä mitään sen syvällisempää kasvatuksellista ajatusta kuin nyrkkeily tai tennis.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 10

Henkinen kehitys tai muu kokonaisvaltaisuus kamppailulajeissa

#495

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Jasse kirjoitti: huhti 18, 2020, 12.23 Voisiko se henkinen kehittyminen olla sitä kun oppii että tavoitteisiin pääsee paremmin kun on itsekuria? Siis pitkäjänteisyyttä, itsehillintää ja rohkeutta. Mielestäni varsinkin (kamppailu)urheilu opettaa tällaista tavoitteiden asettamista ja sitä mitä niiden täyttyminen vaatii. Kisaaminen (sparraaminenkin vähemmässä määrin) opettaa käsittelemään voittoja mutta varsinkin häviöitä ja kaikkia niitä ihania tunteita jotka häviöön liittyvät, kuten pettymystä, häpeää, voimattomuutta yms.
Mikään ei kasvata&opeta yhtä paljon kuin turpaan ottaminen.

:)

Ôari kirjoitti: huhti 18, 2020, 17.34 Tuohon vastakkainasetteluun voisi varmaan vastata joku joka on harjoitellut sekä karatea että nyrkkeilyä... että onko niiden lyöntiharjoittelussa jotain henkisesti erottavaa tekijää?
Ei ole.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 103 kurkkijaa