Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#316

Viesti Kari Aittomäki »

Niin, harjoitteessa jossa haetaan rytmiä ja liikenopeutta lajiin, jossa osuman painavuus ei ole arvosteluperuste..

Onko kuinka asiallista kutsua potkuja läpsyiksi?
Olen melko varma että tuo tapaus kykenee halutessaan potkaisemaan myös raskaasti ja hartaasti.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#317

Viesti Ile »

Kari Aittomäki kirjoitti: kesä 22, 2019, 02.21 Niin, harjoitteessa jossa haetaan rytmiä ja liikenopeutta lajiin, jossa osuman painavuus ei ole arvosteluperuste..
Niin mutta kun Andy ajaa tässä takaa ”tuhovoimaisen kiertarin” suoritustapaa, niin mitä pointtia on postata tuota kamaa ikäänkuin vastineeksi hänelle?

Tuohan on juuri omiaan todistamaan, että TKD:n lajityypillinen tapa ei niinkään tavoittele sitä maksimaalista tuhovoimaa.

Se on ihan toinen juttu, että totta kai tuollaiset maailman huiput osaa vetää kovaakin (tai siis vielä vähän kovempaa jos panostavat massavetoon).

Nättiä tekemistä kyllä videolla.
Martti Koivisto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 22
Lauteille: Huhtikuu 2010

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#318

Viesti Martti Koivisto »

Andy kirjoitti: kesä 22, 2019, 01.07 Nuo Cookin potkuthan on ihan läpsyjä. Mies ei ponnista niihin tukijalalla eikä käännä vartaloa. Ei tuommoisella potkimisella ole mitään vaikutusta keneenkään miesottelijaan, joka painaa yli 60 kiloa, ellei satu osumaan maksaan.
Ok, kiitos Andy vastauksesta! Niin että ne on enäämpi kuitenkin sellaisia kevyitä läpsäsyjä. Niinhän se tietysti sitten on jos sinä näin sanot. Tämän tyyppistä potkutreeniä on Taekwondossa kieltämättä melko paljon missä pyritään liikkeessä hakemaan nopeasti räjähtäviä osumia kääntötyynyihin. Itse olen tämän tyyppisessäkin potkimisessa ollut näkeväni ihan voimaakin, mutta ehkä se on enäämpi ollut sellaista optista harhaa. Ihan antoisaa vaihtaa välillä ajatuksia hieman eri lajienkin harrastajien kanssa. 🙂👍
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#319

Viesti Andy »

Kari Aittomäki kirjoitti: kesä 22, 2019, 02.21 Niin, harjoitteessa jossa haetaan rytmiä ja liikenopeutta lajiin, jossa osuman painavuus ei ole arvosteluperuste..

Onko kuinka asiallista kutsua potkuja läpsyiksi?
Olen melko varma että tuo tapaus kykenee halutessaan potkaisemaan myös raskaasti ja hartaasti.
Saattaa pystyäkin, mutta se treeniaika, minkä hän on käyttänyt noiden harjoitteluun, on voimapotkujen treenaamisesta pois. Jos hän keskittyisi pelkkiin voimapotkuihin, niin hän tekisi niitä paremmin, koska nämä ovat kaksi eri tekniikkaa, joiden välinen siirtovaikutus ei ole kovin hyvä. Taekwondomatsissa hän kyllä sitten pärjäisi taas huonommin.

Tokihan tuollainenkin osuma sattuu, etenkin kun potkaisija osaa asiansa, mutta horjuttavaa voimaa siinä ei ole. Vähän kuin vertaisi ruoskan iskua pesismailaan.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#320

Viesti Eizei »

Tuossa aiemmin tuli mainittua jalkojen paskominen toisen suojaukseen kahden tyylin kohdatessa.

Esimerkiksi thainyrkkeilyn otteluasennon ja suojaamistavan ollessa sen verran kivimäisempi (kuin monen hippailumaisemman), asettaa se myös tavalle potkaista hieman erilaiset vaatimukset.

Kaverin kroppaan ja myötäävään suojaukseen voi vedellä aika surutta ruoskamaisemmin ja riskaabelimmalla osumapinnalla. Se on sitten eri maailma, kun se oma nopea jalka osuu pari kertaa kiveen lamauttaen omat hyökkäyshalut het alkuunsa ja sen jälkeen huomataan, että tuo tönkön näköinen äijä jatkaakin kulkuaan yli katujyrän tavoin. Eli nimenomaan se riittävä vaikutus jääpi helposti poies. Varsinkin kun osutaan suojaukseen. Ja silloin se sälli ei siinä räpiköi torjuen tuhatta potkua, vaan se tulee syliin kunnioittamatta pätkääkään. Ja oman vähäisen kokemuksen mukaan tuo suojauspuoli on tuolla thaikkulassa aika pirun jämäkkä ja kattava.

Esim. Väitän, että mulla on aika hyvä potkukontrolli omassa voimansäätelyssä. Sitä voi paikallaan pönöttävään kaveriin hipaista kiertarin poskeen, tyrmätä sillä tai mitä vaan kivaa siltä väliltä. Myös potkun saattaminen kohteeseen onnistuu mielestäni mukavasti ihan elävässäkin tilanteessa. Varmaan aika peruskauraa osaavalle taekwondoinille. Ja se toimii siinä omassa pelissä vallan hyvin, meillä hanskissa esim. Kovien torjuntojen määrä vähäinen, sillä lajin tapa on pääasiassa myötäävällä suojauksella ja liikkeellä hakea tuntuma omaan vastahyökkäykseen.

Mutta auta armias, kun se peli muuttuu sparrailessa thainyrkkeilijän kanssa. Aivan erilaista hommaa. Eikä ainoastaan horjutuksen vaatimus vaan myös potku/osumatuntuma. Sitä hyvin suojaavaa kaveria ei ihan huoletta halua lähteä ruimimaan, vaikka potkukontrolli olisi eri pelissä kuinka hyvä. Paikkoja olen kerennyt löytämään, isompi ongelma on juuri vaikutus. Tota tuntumaa pitäs harjotella ihan pirusti, että alkas edes uskaltaa vetää kunnolla.

Mutta se oon vaan mä. Aina riittää totuuksia kunnes tulee nurkan takaa Keijo, joka näyttää, ettei homma oo niin simppelisti näin. Mutta vähän eri kulmaa tähän voima-asiaan. Voi olla silti ikävää vetää kovaa, vaikka osaisikin vetää kovaa. (Itse siis osaan vetää vain riittävän kovaa paskoakseni jalkani)

Vielä pieni kutina tuosta National Geographicin videosta. Thainyrkkeilijän vartalojousi toimii tukijalalle mennessä työstävämmin (hän ponnistaa), taekwondomiehen huomattavasti refleksinomaisemmin. Hän ei siis pyri ponnistamaan, vaan antaa ponnistuksen tapahtua. Rento keho käyttää ylävartalon massan paremmin maan kautta ja kimmauttaa sen ponnistuksessa kohteeseen spontaanisti. Thainyrkkeilijän suurempi lihasjännitys on esteenä energian vapaalle liikkumiselle maahan. Keskeistä ei hyvän liikkeen pohjavireessä olekaan vain tukijalan ojentuminen, vaan koko vartalojousen toiminta kallosta alaspäin, joka liikuttaa mahdollisimman paljon massaa alas luopumalla/jännittämällä jousen, ja räjäyttämällä sen maasta ylös silmänräpäystä nopeammin. Tässä hommassa lihasjumittelu postuurassa ja liikkeessä on vaan tiellä, koska se estää jousen toiminnan. Kehon tietynlainen kondis, ja oikeanlainen tuntumapyrkimys toteuttaa liike, ovat keskeisessä asemassa.

Hyvää juhannusta myös täältä!
Antti Junikka
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#321

Viesti Eizei »

Vielä jatkeeksi jotain näiden kahden ukkelin (NG videon thainyrkkeilijä ja taekwondoin-multikikkaaja) kiertopotkuista. Kun puhuin tuosta jousesta.

Jousi lähettää energian maasta kohteeseen aaltona rennossa kehossa. Katsokaapa näiden kahden potkijan lonkan koukistajan alueen toimintaa. Thainyrkkeilijä aivan selvästi jännittää aluetta. Hän supistaa lonkankoukistajaansa samalla tavoin, kun tehdään, kun nostetaan polvea keskitetysti. Taewondoin sen sijaan venyttää samaista paikkaa (oikeammin koko potkua tukevaa ketjua) sen supistamisen sijaan. Polvi nousee venytysheijasteen seurauksena, eikä keskitetysti polvea nostamalla. Okei thainyrkkeilijäkin näennäisesti venyttää, mutta lihasjännityksestään johtuen paikka ei veny. Tästä johtuen venytysheijaste ei toimi, (lihas ei supistu refleksinomaisesti) vaan hänen on "supistettava lihasta itse. Tämä on yksi osa thainyrkkeilijän työstämisen ketjua. Sitä edeltävä osa on tuo ponnistus. Jos takajalan ponnistuksen tekee työstämällä, takajalkaan jää jännitystä, jolloin se ei singahda matkaan optimaalisesti. Tästä syystä myös lonkankoukistajan ja muun etuketjun kunnollinen venytys on vaikeaa ja syntyy työstämisen ketju, jossa raskaammalla, hitaammalla ja huonommin hallittavissa olevalla lihastyöllä yritetään korvata kehon luonnollinen refleksinomainen toiminta.

Tuo jännite saadaan pois opettelemalla toisenlainen tapa ponnistaa, eli olla ponnistamatta (ja antaa ponnistuksen tapahtua: vähän niinkuin aiemmin mainittua lonkankoukistajan toimia itsenäisesti osana ketjua sen supistamisen sijaan, perustuen kehon elastisuudella ja nopealla sisäisellä painonsiirrolla kikkailuun eikä työhön). Tällöin samat keskeiset lihakset kyllä työskentelevät, mutta niillä ei työskennellä. Ja nämä ovat kaksi aivan eri maailmaa. Toista ikään kuin lähestytään voiman kautta, kun taas toista heikkouden kautta.

Tästä ketjun toiminnan epämääräisyydestä kertoo myös Andyn mainitsema häikkä thainyrkkeilijän hartialinjassa.

Hyvänä perussääntönä tykkäänkin sanoa potkuissa: Se paikka, mikä jännittyy / menee potkutreenissä jumiin, opettele rennohkosti venyttämään sitä tekniikassa osana koko tekniikkaan liittyvää ketjua supistamisen sijaan. Supistus tapahtuu venytyksen seurauksena itsestään. Siksi pidän myös venyttelyä arvossa. En notkeuden lisäämiseksi, vaan nimenomaan siksi, että luonnollinen liike on venyttelyä, ei supistelua. Tavoitellaan tiettyä olemisen tilaa, keskittynyttä rentoutta ääriasennoissa. Olemisen tilan pitää olla sujut venyttelyn kanssa, jotta tämä asia toimii. Ja kun tämä asia toimii, liikkuvuudessa tapahtuu valtava muutos, vaikka notkeus olisi edelleen heikohko. Notkeus on kampitteluhommissa yliarvostettua.

Sellaisia aatoksia täältä heikkojen miesten juhannusradiosta.

Ps. Lisäys. Huomasitteko että karatemies oli Daehan Park, Best of the Bestin arkkivihollinen (Simon Rhee). En tiennyt että edes karatemies on. Jos sitten koreankaratea ei lasketa.
Antti Junikka
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#322

Viesti Kari Aittomäki »

Mmniin, kyllä ne kivitalotkin murenee kun pommittaa.

En ole erimieltä massapotkujen tai moukaroinnin hyödystä, kaikkea vielä.
Tyylini kun oli lyhyt ja mätkivä.

Mutta vierastan kovasti ajatusta että kiertarit tulisi kaikki vetää raskaasti ja verkkaisesti.
Se on vähä sama kun rakentaisi iskujenvaihdon voimakoukkuihin.
Verkkaisessa ammattinyrkkeilyssä se sutsut pelittää mutta huiput pelaa liikenopeudella, ajoituksella, rytmillä ja pehmityksellä.

Miksei myös potkutellessa?
Wanhassa potkunyrkkeilyssä Don Wilson ja muut vemputtajat olivat hyvin källejä sivaltelijoita, hollantilaisista Chakuriki rakensi voimapotkuihin mutta Meijiron sällit vemputti ilolla ja taidolla.

K1 loi tämän jonkinlaisen rutiinin, kun isot karjut mätki hitaita kiertareitaan.

On pelkkä keskustelutekninen kikka näennäisesti vängätä peruspotkun mekaniikasta.
bs.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#323

Viesti Andy »

Onko joku ollut sitä mieltä, että kiertopotku kannattaisi potkaista verkkaisesti? Olisiko linkkiä viestiin? Jos potkulla halutaan saada vaikutusta, niin totta kai sen nopeus pitää saada mahdollisimman suureksi.

Käytännössä vain raskaassa sarjassa voi menestyä tehokkailla potkuilla ilman, että on luonnostaan hyvät nopeusominaisuudet. Silti sielläkin kannattaa pyrkiä saamaan potkuun mahdollisimman suuri nopeus.

Tuossa esimerkkinä Yodsanklain potkimista. En väittäisi noita verkkaisiksi.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Horangi
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2
Lauteille: Kesäkuu 2019

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#324

Viesti Horangi »

Lukiessani ketjua täällä harhautuu käsitys, että Taekwondon kiertopotku tehdään oikeaoppisesti vain olympiasäännöin käytävissä otteluissa nähdyllä tyylillä ja että Taekwondossa olisi vain yksi tapa tehdä kiertopotku. On aivan turha linkittää videoita Taekwondokilpailuista, joissa huiput ottavat mittaa toisistaan ja perustella näkemyksiään sillä. Luonnollisesti huippuottelijoiden potkutekniikka on optimoitu niille säännöille (WT, ITF, protaekwondo jne.), jos mielivät menestyä. Olympiasäännöt suosivat muutenkin ruuminrakenteeltaan pitkiä ja hoikkia kilpailijoita, jotka eivät ole voimapotkujen eliittiiä näiltäkään ominaisuuksilta. Voimamurskauksessa kilpailevat ovat tässä suhteessa parempia, mutta siinä kilpailee toki aika pieni joukko. Kilpapuoli on kuitenkin vain osa lajia ja sen tekniikkaa.

Taekwondon harrastajista etenkin kotimaassa vain pieni osa kilpailee. Iän kaiken Taekwondossa on treenattu potkumitseihin ja säkkiin voimakiertopotkuja ym. potkuja. Potkuläpysköihin treenataan sitten eri tavalla. Taekwondossa oli etenkin menneinä vuosikymmeninä käsite ottelupotkut. Päätyylisuuntia on myös kaksi WT ja ITF, kuten kaikki varmaan tietävät.

Sivukommenttina mainittakoon, jossain maissa on taasen hyvin yleistä, että Taekwondosalin yhteydessä treenataan miltei aina lisäksi kickboxingia, K1:stä ja Full contactia, kuin osana Taekwondoa. Porukka kilpailee myös molemmissa lajeissa ristiin. Varsinkin ITF-saleilla, jonka ottelusäännöt ovat lähempänä kickboxingia. Opettajat ovat taekwondotaustaisia myös kickboxingin puolella. Se on vain yksi treeni- ja täyskontaktikilpailumuoto Taekwondon rinnalla.

Taekwondossa on ja opetetaan useita eri tapoja potkaista kiertopotku. Andyn on ihan turha tulla väittämään, että NG:n videolla Bren Fosterin kiertopotku ei ole taekwondon kiertopotku. Sulla ei riitä lajitietämys siihen. Videolla nähty potku ei ole tietenkään sen tyylinen, jolla olympiasäännöin käytävissä otteluissa useimmiten potkitaan, mutta siihen on turha vedota. Se on vain yksi tapa muiden joukossa.
2016 vuoden Bren Fosterin videon mainitsemasi kohta 1.24 alkaen Foster potkii tuplakiertopotkuja potkuläpysköihin. Se on ihan eri potku tai paremminkin kaksi potkua peräkkäin, eikä tuossa harjoitteessa ole tarkoituskaan tehdä voimapotkuja.

Pala historiikkia. Japanin miehityksen jälkeinen Korea oli levoton paikka ja itseään joutui nyky-yhteiskuntaan nähden huomattavasti useammin puolustamaan. Ei Taekwondon tekniikoita alunperin kehitetty hippasteluun ja pisteiden keräämiseen. Oli käsite "yksi isku, yksi kuolema", millä ajettiin takaa mahdollisimman kovaa yksittäistä tekniikkaa. Ottelusääntöjen kehittyessä alkuaikojen säännöt sallivat mm. täyden kontaktin päähän ilman suojia niin lyönnein kuin potkuin. Lajin ottelusäännöt ovat vuosikymmenien varrella muuttuneet ja pehmentyneet moneen kertaan ja suojaus lisääntynyt. Etenkin olympiahenki vaatii tätä, mikä ei monia taekwondon parissa pidempään puuhastellutta miellytä.

Ehkäpä pelkissä kilpalajeissa on yksi optimaalinen tapa tehdä kiertopotku, koska tavoite on menestyä kilpailuissa. Lajeissa, jotka ovat myös kilpapuolen lisäksi taustaltaan itsepuolustuslajeja ja/tai taistelutaitoja, on myös paljon muuta tekniikkaa kilpasääntöjen ulkopuolelta ja useita tapoja tehdä tekniikkaa.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#325

Viesti Andy »

Enkö minä nyt juuri sanonut näin?
Andy kirjoitti: kesä 20, 2019, 11.29Taekwondo on maailman levinnein kamppailulaji, jolla on miljoonia mustan vyön saavuttaneita harrastajia. Aivan varmasti mille hyvänsä potkutekniikalle löytyy joku opettaja, joka sanoo että se on taekwondoa.
...
Foster on otellut taekwondon lisäksi ainakin potkunyrkkeilyssä, thainyrkkeilyssä ja kyokushinkaissa. Lisäksi hän on mustalla vyöllä BJJ:ssä. Salillaan hän opettaa taekwondoa, potkunyrkkeilyä, thainyrkkeilyä, BJJ:tä, vapaaottelua ja parkouria.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Horangi
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2
Lauteille: Kesäkuu 2019

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#326

Viesti Horangi »

Andy kirjoitti: kesä 20, 2019, 11.29
Väittäisin, että tuo ei nyt ihan vastaa tyypillisen olympiataekwondosalin meininkiä, vaikka harjoitustapoja on yhdistelty myös sieltä. Kannattaa huomata etenkin kohdasta 1:24 lähtevät kaksi harjoitusta, missä hän tekee taekwondopotkuja. Tekniikka on täysin erilainen kuin muissa potkuissa tai siinä NG voimapotkuhaasteessa.

Fosterin ottelusuoritukset eivät pikaisen tutustumisen perusteella ole ihan samaa luokkaa kuin hänen ällistyttävä fysiikkansa, mutta olen aika varma, että hän voittaisi thainyrkkeilymatsissa sen NG:n thainyrkkeilijän. Kun katsoo herrojen potkutekniikkaa, niin Fosterhan suorittaa juuri sillä tavoin kuin olen tässä koko ajan sanonut, koska epäilemättä kokeneena kamppailijana tietää, että sillä tavalla saa kovimmat kiertopotkut - eikä taekwondotyylillä. Thainyrkkeilyn edustajalla taas esim. jää vartalon kierto vajaaksi, kun potkaisevan jalan puoleinen olkapää on puoliksi takana.
Luettelet lainauksessasi, missä kaikissa muissa lajesissa Foster on kilpaillut taekwondon lisäksi ja ohessa taidat sanoa, ettei Foster potkaise taekwondotyylillä.
Martti Koivisto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 22
Lauteille: Huhtikuu 2010

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#327

Viesti Martti Koivisto »

Tähän keskusteluun on kieltämättä vaikea kenenkään tuoda oman lajinsa suunnalta mitään uutta näkökulmaa ja lisäarvoa jos toisen lajin harrastajan suunnalta blokataan omat argumentit heti tyyliin ei teidän lajissa oikeasti noin tehdä. Itselleni sinällään on ihan yksi höpön hailee mitä jonkun toisen lajin harrastaja on mieltä oman lajini suoritustavoista. Lähtökohtaisesti tietysti keskustelu ehkä pysyisi hieman hedelmällisempänä ellei homma jumittuisi siihen että keskustelussa pitää todistella viesti kaupalla oman lajinsa suoritustapoja lajia harrastamattomille. Ylipäätäänkin siihen, että pystyy jonkun lajin suoritustavoista sanomaan jotain konkreettista vaatii todellisuudessa melko syvällistä lajin harrastamista. 🙂
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#328

Viesti Kari Aittomäki »

Andy kirjoitti: kesä 24, 2019, 10.13 Onko joku ollut sitä mieltä, että kiertopotku kannattaisi potkaista verkkaisesti? Olisiko linkkiä viestiin? Jos potkulla halutaan saada vaikutusta, niin totta kai sen nopeus pitää saada mahdollisimman suureksi.

Käytännössä vain raskaassa sarjassa voi menestyä tehokkailla potkuilla ilman, että on luonnostaan hyvät nopeusominaisuudet. Silti sielläkin kannattaa pyrkiä saamaan potkuun mahdollisimman suuri nopeus.

Tuossa esimerkkinä Yodsanklain potkimista. En väittäisi noita verkkaisiksi.
Heikko esimerkki, thaibokrailu on jo luontojaan verkkaista ja siksi niin epäsopivaa oikeisiin tilanteisiin, kuten on monenmonesti todistettu.
Oikeassa maailmassa yhteenotot ovat nopeita ja kiihkeitä, aikaa pehmittämisiin ei ole.

Jos potkitaan raskaasti ladaten, potku on hitaampi kuin liikenopeuteen luottava sivallus.
Se että pusket näitä maailman huippuja framille on kannanotto sinänsä ja kulissi, realistisempaa olisi tuoda joku peruspekka pieruverkkareissaan huitelemassa niitä kiertareitaan.

Ja juu, oikeissa tilanteissa vartalokiertari voi olla sopiva tarjonta. Oikealla hetkellä, oikealla tavalla.
Massa ei haittaa mutta ajoitus on tärkeämpi.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#329

Viesti Andy »

Jos kyse on jostain harrastelusta, niin ihan turhahan siitä on alkaa keskustelemaan, miten joku tekniikka siinä tehdään. Sen voi tehdä ihan miten vaan ja sitä voi sanoa "oikeaksi" tavaksi, kun ei sitä toimivuutta millään tavoin mitata. Samoin jos käyttökohteena on joku puliukkojen hakkaaminen.

Varsinkin isoissa lajeissa, kuten taekwondo tai karate, löytyy kyllä sen miljoona eri senseitä, jotka opettavat tekniikat kukin millä tavalla sattuvat, osa järkevämmin, osa typerämmin. Yksimielisyyteen ei päästä, kun eri versioiden paremmuutta ei tarvitse mitata millään ja jokainen voi olla omissa oloissaan sitä mieltä, että hänen tapansa on paras. Sitten kun niillä tekniikoilla pitäisi oikeasti voittaa joku toinen kovaa treenannut kamppailija, niin alkaa aika nopeasti selvitä, mikä toimii ja mikä ei.

Se on myös vähintäänkin kummallinen ajatus, että kannattaisi laittaa esimerkiksi jotain perusharrastajia, jotka kuitenkin tekevät tekniikat väärin ja eri tavalla kuin heille on opetettu. Totta kai se oikea suoritustapa löytyy nimenomaan huipputasolta.

Vanhan ajan karatekisoissa se täysillä vartaloon potkiminen näytti tältä. En ottaisi noista mallia mihinkään kehälajeihin enkä edes karateotteluun.



Sitten tuo "verkkaisesti potkiminen". Siitä että thainyrkkeilyn ottelurytmi on varsinkin 5x3min matseissa usein aika hidas, ei todellakaan seuraa, että tekniikat tehtäisiin hitaasti. Käsittämätön ajatus. Toki jos oma osaaminen on sitä tasoa, että kuvitellaan voimakkaan massapotkun vaativan jonkinlaista "lataamista", niin tietysti tämäkin voi olla vaikea ymmärtää. Nyt ihan kehottaisin käytännössä treenaamaan niitä thainyrkkeilypotkuja laadukkaassa opetuksessa, ennen kuin kommentoi enempää.

Kokkolassahan opettaa nykyään Payap Tothian aka. Phayaknoi Por Samranchai, joka 300 matsin kokemuksella osaa kyllä varmasti opettaa kiertopotkun oikean suoritustavan. Erityisen nopea hän ei enää ikämiehenä ole, mutta todella hyvä opettaja, jota voin suositella.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#330

Viesti Lasse Candé »

Tuossa aiemman videon potkuissa, joita kehuit, nimenomaan ladattiin laittamalla ylävartalo liikkeelle ennen potkun aloitusta. Ainakin videon alussa.

Tämä tarkoittaa että sen verran aiemmin pitää sekä tietää että on potkaisemassa että (periaatteessa) näyttää tämä vastustajalle. Sekä että ylävartalo on sidottu tähän lataamiseen. Jos sitä tarvitseekin muuhun, joutuu potkaisemaan toisin. Tästä syystä tuota tapaa ei yleensä suosita perinteisemmissä itsepuolustuslajeissa.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 50 kurkkijaa