Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta musiikista, elokuvista, kokkaamisesta, autoista ja kaikesta muusta.

Vapaamuurarit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 90829
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 476 kertaa
Tykätty: 179 kertaa

Vapaamuurarit

Viesti Mika »

Kun olin pentu, pidimme tätä järjestöä jotenkin vaarallisena ja mystisenä. Tuota....:D
Vaan kun tuntui että jotkut aikuisetkin ajattelivat niin. Miksi? Siis nykypäivänä.

Muutama linkki:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaamuurarit" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.vapaamuurarit.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nimilista

http://hiki.pedia.ws/wiki/Vapaamuurarit" onclick="window.open(this.href);return false; (:smt003)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!
tabitha
päähänpotkija
Viestit: 6065
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti tabitha »

Minä olen ihmetellyt asiaa kovastikin, varsinkin lapsena, kun tuntui ettei vapaamuurareista mistään löydy mitään tietoa. Nykyään kyllä löytyy pienellä selvilleottamisella paljonkin.

Eivät ne varmasti ainakaan saatananpalvojia (:D) ole niin kuin vanha kansa väittää.
Eerik Norvio
Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. -Friedrich Nietzsche
Kurowashi
kylkeenpotkija
Viestit: 1341
Lauteille: Elokuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Kurowashi »

Mitä olette mieltä noista kahdesta viimeisestä viestistä sivulla nimilista ?
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit: 23021
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Tykännyt: 57 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Viesti TimoS »

Kurowashi kirjoitti: Mitä olette mieltä noista kahdesta viimeisestä viestistä sivulla nimilista ?
Soittakaa Paranoid ;)
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 90829
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 476 kertaa
Tykätty: 179 kertaa

Viesti Mika »

Tai Dan Brown.

Vaikka sanotaanhan jo Lara Croftissa, että Illuminati elää ja voi hyvin. ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Illuminati" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!
Laredo
reiteenpotkija
Viestit: 315
Lauteille: Heinäkuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Laredo »

Olisin enemmän huolissani http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_church näistä janareista.

Google videosta löytyy myös pätkä lahkon toiminnasta nimellä "Emperor of the universe".

Sori, offtopik.
Kuvake
bantza
kylkeenpotkija
Viestit: 1122
Lauteille: Elokuu 2007
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti bantza »

Minulle ei ole koskaan tullut millään henkilökohtaisella tasolla näitä vastaan ja lehdissä olleet otsikotkin olen ohittanut niitä sen enempää miettimättä. Siksi olenkin vielä tähän päivään asti luullut vapaamuurareiden tarkoittavan enemmänkin tuon hikipedian kuvausta muistuttavaa joukkoa :D
Tai jotain rakennustyöläisten liittoon kuulumattomia muurareita...
Tulipa todistettua taas oma fiksuus :kiire:
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Viesti mronkain »

Vapaamuurarit eivät ole, vaikka Suomen suurloosin porukka niin haluaakin uskotella, mikään yksi yksittäinen järjestö, vaan on useita vapaamuurarijärjestöjä. Suurin osa rappareista kuuluu maakohtaisiin suurlooseihin, jotka ovat itsenäisiä yksiköitä. Yhtenäisyyttä luo tunnustaminen, eli se, että eri maiden suurloosit tunnustavat jonkin maan suurloosin lailliseksi ja säännölliseksi (=säännönmukaisesti toimivaksi). Yleensä tämä tunnustaminen alkaa Englannin yhdistyneestä suurloosista, eli jos UGLE (United Grand Lodge of England) tunnustaa jonkin maan suurloosin, yleensä myös muut sen tekevät. Tunnustaminen perustuu ns. vanhoihin maamerkkeihin, piispa Andersonin aikoinaan kirjoittamaan kirjaan The Constitutions of Free-Masons, jossa mainitaan tiettyjä ehtoja, joiden tulee täyttyä. Näitä ehtoja on sittemmin suurloosikohtaisesti täydennetty ja muutettu, yleensä kuitenkin alkuperäisten säilyessä. Silti kaikki hyväksytytkään suurloosit eivät kaikkia ehtoja täytä. Oleellisimmaksi ehdoksi nykyaikana tuntuu nousseen se, että naisia ei saa hyväksyä jäseneksi. Ranskassa 1800-luvulla tasa-arvoaatteen nostaessa päätään tämä nousi kynnyskysymykseksi, ja syntyi toinen järjestö, Le Droit Humain, kansainvälinen yhteisvapaamuurarijärjestö, jossa moista rajoitusta ei ole. Miesloosit eivät pääsääntöisesti ole järjestöä tunnustaneet. Kuitenkin esim. Suomen suurloosikaan ei ole täysin puhtain käsin syntynyt. Itsenäistymisen jälkeen kun vapaamuuraritoimintaa elvytettiin, 1920 syntyi Suomeen ensin yhteisvapaamuurarijärjestö, ja kaksi vuotta myöhemmin miesmuurarijärjestö, miesmuurarit tarkoituksellisesti ja päämäärätietoisesti rekrytoivat ja suostuttelivat mukaan vaikutusvaltaisia jäseniä saadakseen järjestölle korkean profiilin ja vaikutusvaltaa. Tämä on täysin järjestön periaatteiden vastaista, jopa rituaalitekstissä pyrkijä vakuuttaa tulleensa mukaansa täysin omasta vapaasta tahdostaan ja ilman epäasiallista suostuttelua. Mielestäni tämä periaate on paljon tärkeämpi toiminnan kannalta kuin sukupuoli.

Miesmuuraritoimintaa onkin leimannut "äijäkerhon" maine, ehkä syytkin ovat ilmeiset. Muutenkin suurin osa muuraritoiminnasta on usein ns. klubimuurariutta, missä kokoonnutaan kerran kuussa kokoukseen, syömään hyvin, pitämään hauskaa ja jutustelemaan veljien kanssa, vähän niin kuin Oddfellows Roundtable tai Lions -järjestöissä. Myös hyväntekeväisyys on oleellinen osa toimintaa, erityisesti USA:ssa, mistä löytyy suurin osa maailman vapaamuurareista. Siellä myös erilaisten sivuasteiden ja järjestöjen määrä on ennätyksellinen.

On olemassa myös muita pienempiä yhteisjärjestöjä, naisten omia järjestöjä, jotka ovat joko itsenäisiä tai toimivat miesjärjestöjen rinnalla (Rainbow Girls ja Order of the Eastern Star), lisäksi on olemassa vain miehille tarkoitettuja järjestöjä, joita "säännölliset" suurloosit eivät ole tunnustaneet, yleensä siksi, että ne ovat puolestaan tunnustaneet esim. naisjärjestöjä laillisiksi muurarijärjestöiksi (esim. Ranskasta löytyy tällainen). Tämän lisäksi on olemassa muita järjestöjä, joissa vapaamuurariasteet ovat osana toimintaa, kute Ordo Templi Orientis ja Suomessa Ruusu-risti. Ja vielä pisteenä i:n päälle, löytyy samantapaisia rituaaleja käyttäviä järjestöjä, kuten Oddfellows.

Mitä noihin asteisiin tulee, 33. aste on kunnia-aste ns. Skottilaisessa riitissä, joka on normaalin vapaamuurariuden (jossa on kolme astetta) lisäastejärjestelmä. Kaikkia asteita ei yleensä erikseen suoriteta, vaan joidenkin asteiden rituaaleja käytetään ja näissä asteissa pidetään kokouksia, ja asteissa edetään sen mukaan kuinka paljon vuosia on takana ja kuinka ahkera on ollut. Kunnia-asteen, eli 33. asteen saa yleensä jos on ollut pitkään mukana ja tehnyt erityisiä palveluksia, esim. ollut oman maan suurloosille avuksi tai ollut jossain virassa vuosia (esim. suurmestarina). Mitään sen ihmeellisempää 33. asteessa ei ole. Kaikki eivät edes liity tuohon lisäastejärjestelmään, joten heillä 3. aste tulee aina olemaan se korkein. On myös muita lisäastejärjestelmiä, kuten Yorkin riitti, joten Skottilainen riitti ei ole mitenkään erityisasemassa. Eikä 33. aste ole myöskään "korkein", Memphis-Mizraim riitissä on jopa 98 astetta!

Joissain järjestöissä lisäasteet kuuluvat automaattisesti mukaan, toisissa niihin pitää erikseen hakea. Jokainen aste ja loosi lisää kokouksten määrää, joten jos on mukana vaikka neljässä-kuudessa loosissa, kokouksia alkaa riittää jo joka viikonlopulle. Silloin ei juuri muille harrastuksille jääkään aikaa.

Salaliittoreoriat kumpuavat tietysti monesta lähteestä, kuten historiasta ja salaisesta luonteesta. Ennen vanhaan vapaamuurarit tosiaan oli salaseura, oli vaarallista jos valtiovalta tiesi jonkun olevan muurari. Sitä pidettiin vallankumouksellisena (eikä syyttä, moni vallankumouksellinen onkin ollut vapaamuurari, ja montaa vallankumousta on looseissa puuhattu, vaikka tämäkin on sääntöjen vastaista) ja esim. kirkon vastaisena, koska muurarilooseissa ei haluttu sitoutua kirkon dogmeihin. Mukana oli usein vapaa-ajattelijoita ja muita kirkon vastustajia, mikä on sinänsä huvittavaa, koska muurarirituaalit pohjautuvat kristilliseen mytologiaan ja Raamatun tarinoihin.

Aikanaan tämä salailu sitten itsessään on johtanut salaliittoteorioihin. Vieläpä nykyisen keltaisen lehdistön aikana jokainen, joka ei kerro itsestään kaikkea lehdissä ja anna ottaa kuvia itsestään, kotoaan, loosissa tms. on selvästikin hämärähomissa, hänellä on jotain salattavaa! Sitten julkaistaan tuollaisia nimilistoja (tuokin Hymyn lista on otettu jostain matrikkelista, jossa on niiden nimet, jotka ovat antaneet luvan julkaista nimensä matrikkelissa) ikään kuin rekisteröityyn yhdistykseen kuulumisessa olisi jotain salaista.

No joo, siinä lyhyesti mielipide asiasta...

- Marko
Kuvake
Ilkkal
polveenpotkija
Viestit: 129
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Ilkkal »

http://www.hymy.fi/vapaamuurarit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Siinä ovat kaikki(?) (Suomen) vapaamuurarit yhdessä tietokannassa.
Itse ainakin löysin nopealla haulla pari tuttua.

Aika tylsä yhteisö, menee samaan kastiin jehovantodistajien kanssa.

EDIT: Oho, nuo nimet olikin jo listattu topikkii. Noh, ehkä joku vielä halusi ne tietokannassa :)
Kuvake
uku
munillepotkija
Viestit: 806
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti uku »

Ilkkal kirjoitti: Aika tylsä yhteisö, menee samaan kastiin jehovantodistajien kanssa.
No, ehkä nyt ei ihan sentään. :D
Kuvake
Zherec
kylkeenpotkija
Viestit: 1097
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Zherec »

Jännää. Nimen puolesta isäni voisi olla vapaamuurari (Loosi 46), mutta ammatti puuttuu listasta, eli jääkööt homma ikuiseksi mysteeriksi. :abduct:
-Janne Laakso
"10% inspiration, 90% perspiration."
Kuvake
uku
munillepotkija
Viestit: 806
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti uku »

Zherec kirjoitti: Jännää. Nimen puolesta isäni voisi olla vapaamuurari (Loosi 46), mutta ammatti puuttuu listasta, eli jääkööt homma ikuiseksi mysteeriksi. :abduct:
Onko isäsi nimi Loosi 46? :shock:

:)
Kuvake
Ilkkal
polveenpotkija
Viestit: 129
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Ilkkal »

uku kirjoitti:
Ilkkal kirjoitti:
Aika tylsä yhteisö, menee samaan kastiin jehovantodistajien kanssa.
No, ehkä nyt ei ihan sentään. :D
Molemmathan ne uskoo yhteisöissään yhteen jumalaan :) Ja onhan noilla samantapaista ryhmittäytymistä havaittavissa ;)
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Viesti mronkain »

Ilkkal kirjoitti: http://www.hymy.fi/vapaamuurarit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Siinä ovat kaikki(?) (Suomen) vapaamuurarit yhdessä tietokannassa.
Ei ole kaikki. Todennäköisesti (samoin kuin Hymyn jutussa), ne Suomen suurloosin jäsenet, jotka ovat antaneet luvan julkaista nimensä matrikkelissa, mistä nimet lienee poimittu. Näyttäisi muutenkin siltä että tuossa on vain siirretty sama nimilista jonkinlaiseen tietokantaan (jos nyt on kyse tietokannasta).

- Marko
Kuvake
sanppa75
kylkeenpotkija
Viestit: 1913
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Kuopio
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti sanppa75 »

uku kirjoitti:
Zherec kirjoitti:Jännää. Nimen puolesta isäni voisi olla vapaamuurari (Loosi 46), mutta ammatti puuttuu listasta, eli jääkööt homma ikuiseksi mysteeriksi. :abduct:
Onko isäsi nimi Loosi 46? :shock:

:)
Ei jumpe, nauroin ääneen ja pitkään. :D

Uku, sun kuuluisi lisätä tuohon vielä että "mun isäni nimi on Loosi 47..." :shock: :lol:

( " onclick="window.open(this.href);return false; )
Sami Hyvärinen

"Saru mo ki kara oshiru"

Seuraajat

Kuvake
JanneM
Kuvake
JohanSS
Kuvake
NCP
Kuvake
sanppa75
Kuvake
Timpa