Vanha suola janottaa vol. 1 - tuotteet, joita "kaikki" ovat maistaneet ja siksi niistä ei juuri keskustella
Eli palataan tuotteisiin, jotka muovasivat käsitystäni viskeistä aikanaan.
Ballantine's Finest.
Tämä taitaa olla ensimmäinen kokemukseni siitä, että viski itse asiassa on hyvää. Moni muukin on samaa mieltä, koska kyseessä on yksi maailman myydyimmeistä viskeistä
Siis tätä ennen oltiin tutustuttu joihinkin handelin omiin tuotteisiin, kuten Kolmen Leijonan Viski - joka oli skottituotantoa ja sitten ihqu kotimainen Viski 88. Ja sitten kovan harkinnan jälkeen raaski ostaa pikkuputelin Johnnie Walker Red Labelia.
Nämä kokeilut liittyivät yleiseen parrankasvattamispyrkimykseen; niin kuin MarkkuT tämän ketjun alussa totesi:
MarkkuT kirjoitti: ↑maalis 18, 2005, 18.21
Olisi hauska kokeilla viskiä (länkkärit juo sitä -> miehekästä!

), .
Ja olihan kaikkia myyttejäkin siitä, että viskistä humaltuisi seuraavanakin päivänä, kun joisi vettä yms. Ja se, että viskistä tulisi aivan kauhea darra, kuten toki tulikin noista edellä mainituista tärpäteistä, joita hampaat irvessä maisteltiin ja myös rapakaljan kanssa syvyyspommeina kiskottiin. Kun se oli siis miehekästä.
Mutta sitten jengi alkoi ostaa ruotsinlaivoilta Ballantine'sia, joka ei irvistyttänyt. Sitä sitten nautittiin erilaisissä settingeissä, myös niin että muovipullo kiersi ringissä ja muuta yhtä fiksua. Sitten se jäikin vuosikymmeniksi, kun tuli kaikkia muita mielenkiintoisia kokeiltavia.
Viime vuonna kaveri sitten nappasi kioskilta mukaan tuollaisen putelin puistopiknikille - tai no, kai se ihan puistokemiaa oli, koska baarit olivat koronakiinni ja täytyi siirtyä al fresco- mehutteluun. Ihmettelinkin silloin, että miksi tuo juoma oli itseltä jäänyt sivuun niin pitkäksi aikaa.
Nyt sitten ostin itse putelin, ja arvioita seuraavaksi: tämähän on hyvin Speyside- pitoinen ja - luonteinen blendi ja sen huomaa lopputuloksesta.
Tuoksu on pehmeä, hieman kukkaishunajainen ja erittäin miedosti savuinen. Vaikka kyseessä on NAS (non-age statement) viski eli tisleiden kypsytysaikaa ei mainita, tässä ei ole sitä monien nuorien blendien pistävää tuoksua, vaikka laittaisi nenänsä lasiin sisälle.
Maku on makea, omenainen, hieman kinuskinen, hennosti turpeinen ja sitten kehittyy kohtuulliseen mausteisuuteen sisältäen pippuria, inkivääriä ja hieman kanelia.
Jälkimaussa on sitten vaniljaa, kenties lakritsijuurta.
Itse asiassa tuon jälkimaun ansiosta muistin, miksi tuo juoma jäi joksikin aikaa. Makuhan on oikein miellyttävä ja se on IMHO pointti, mistä tuon tuotteen parhaiten tunnistaa - mutta se sitten joskus jäi mieleen siitä, kun tuotetta joi jollain kertaa aivan liikaa ja siksi se sitten syöpyi mieleen assosioituen heikohkoon olotilaan.
Nyt ei tule enää tuollaisia flashbackeja ja hyväähän tämä on - erittäin paljon parempaa, kuin mitä voisi kuvitellä "alahyllyn viskin" olevan eli hinta-laatusuhde erittäin kohdallaan Alkossa Eur 28,99 per 0,7l, muualla hyvin paljon halvempaa.
Miltonduff ja Glenburgie ovat leimaa-antavimmat mallasviskit tässä, blendeissähän on yleensäkin jossain määrin 40-50 erilaista tislettä.
Muuten, nyt kun tämäkin brändi on Pernod Ricardin omistuksessa, niin he ovat tehneet omanlaisensa, muista viskintuottajista eroavan ratkaisun ja aloittaneet markkinoimaan omistamiensa tislaamoiden mallasviskejä - kuten edellä mainitut Miltonduff, Glenburgie ja myös Glentauchers- Ballantine's nimen alla.
Sitten vielä Ballantine's Finestiin takaisin: kun kyseessä on blendi, niin kai pitää kirjoittaa jokin juomasekoitusvinkki (vaikka tätä juo pelkältäänkin):
Tämä tuote suorastaan loistaa viskisoodassa, johon yleensäkin sopivat makeat viskit (myös bourbonit, kuten vanha kunnon Jim Beam). Itse suosin kohtuu lyhyttä versiota eli ainakin pari sormenleveyttä viskiä on-the-rocks- lasiin, pala jäätä ja loput vaikka Schweppes Soda Wateria, sitruspala valinnainen.
