Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Internet ja sananvapaus

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkija: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 178
Viestit: 88802
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 559 kertaa
Tykätty: 212 kertaa
Viesti:

Internet ja sananvapaus

#796

Viesti Mika » touko 29, 2019, 08.05

Tuo blogikirjoitus on ystävänpäivältä 2017. Siinä puhutaan mahdollisista lakimuutoksista. Ilmeisesti tässä kahden vuoden aikana tämmöinen projekti ei kuitenkaan ole ainakaan maaliin asti edennyt - tuskin ikinä eteneekään. Samoin tuo kommentti jostakin universaalista henkilökortista on aika mielikuvituksellinen. Muuten nähdäkseni kaikki tuossa esitetty on tässä ketjussa käsitelty.

Tuo "väärä mielipide" on samaa luokkaa kuin "suvakki" ja "matu". Ne kuuluvat tårta på tårta sanavarastoon.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Internet ja sananvapaus

#797

Viesti Totte » touko 29, 2019, 08.53

Timpa kirjoitti:
touko 29, 2019, 00.49
Väärä mielipide on hiukan sama kuin väärin äänestäminen.
Oma kysymyksensä on, milloin näkemyksestä tulee täysin väärä. Jos 50% on tiettyä mieltä ja 50% toista mieltä, silloin kyseessä on vain vastakkainen mielipide. Mutta jos 90% on tiettyä mieltä, ja 10% vastakkaista, silloin se 10% mielipide alkaa olla tuomittava. Jos suhdeluku on 98% / 2%, silloin se 2% mielipide on varmasti jo laiton.
Eihän tämä näin mene kun vastaesimerkkejä löytyy vaikka kuinka. Spagettimonsteriin uskoo varmasti vähemmistö joka on pienempi kuin 2%. Samaa suuruusluokkaa on ne joiden mielestä Lapin Kulta on parempaa kuin Koff. Kummatkaan mielipiteet eivät selvästikään ole laittomia. Laittomuus perustuu selkeästi johonkin muuhun, esim niiden vahingollisuuteen kun miettii miten ne vaikuttaa muihin ihmisiin.

Se, että tällaiset mielipiteet ovat typpillisesti harvinaisia johtuu tietenkin siitä, että suurin osa ihmisistä on perusfiksuja eivätkä kannata juutalaisten illuminaattien tuhoamissuunnitelmia. Tämä taas johtuu varmaan evolutiivisista syistä, sillä jos toisten ihmisten vahingoittaminen olisi vielä enemmän ihmisten luonnossa kuin mitä se nyt on, emme välttämättä olisi täällä keskustelemassa asiasta. Eräänlainen selviytymisharha tämäkin. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että mielipiteen laittomuus määritellään sen harvinaisuuden perusteella.

Ja mikään mielipide ei tietenkään ole laiton, mutta oletan termin tässä yhteydessä tarkoittavan mielipidettä jonka julkinen esittäminen voi olla laitonta.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 73
Viestit: 15682
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 484 kertaa
Tykätty: 209 kertaa

Internet ja sananvapaus

#798

Viesti Lasse Candé » touko 29, 2019, 08.58

"Väärä mielipide" tarkoittaa sitä, että
1. Omaa mielipiteen
2. Joku Vihreä tai muu kaupunkilainen on eri mieltä ja argumentoi keissinsä vahvasti
3. Alkuperäisen mielipiteen esittäjä hermostuu ettei oma keissi kestä
4. Alkuperäisen mielipiteen esittäjä vetoaa kanssaan samalla tavalla ajatteleviin hakien lohtua ja retorisena manööverinä liputtaa oman mielipiteensä vääräksi.

Mitenköhän kauan tuo sirkus mahtaa jatkua, kun kaikki näkee kyseisen kuvion läpi...Daddyn viestissä on muutama sumeus. Jos esim puhutaan HS:n kommenttisivuilla penaltin saamisesta, niin koska HS mainitaan, kyseessä ei varmaan liene rikoksesta rankaiseminen vaan lehden itsensä tekemä moderointi?

En ala arvailemaan, mutta totean moderointiin että laatulehden kommenttiosion funktio on tuottaa arvokkaita näkökulmia hyvin kirjoitettuna. Keltamedian kommenttiosion tarkoitus on heijastella kansan tuntoja vähemmällä järjellä. Hesari tai mikä tahansa lehti saa tietty määritellä oman linjansa tässä, oli laatulehti, roskalehti tai mikä tahansa lehti.

Yhä edelleen en tiedä oliko tästä moderoinnista kyse, mutta normaalin moderoinnin tapahtuessa, on kyllä aika pitkä matka siihen että viedään teloituskomppanian eteen. :o

Toisaalta taas en ihan hahmota että kun "laittomuuksista tulee joutua leivättömän pöydän ääreen edelleenkin", niin onko nyt niin että tämä tie ei johda siihen että kohta viedään teloituskomppanian eteen, mutta moderointi johtaa? Vai miten tuo viesti nyt toimii kokonaisuutena?

Mitä taas tulee anonyymiin keskusteluun, en ihan hahmota mitä tässä peräänkuulutetaan...
- Oikeutta etsiä paikkoja keskustella anonyymisti ja löytää niitä
- Oikeutta tehdä toimenpide x anonyymisti, esim kirjoittaminen yleisönosastoon tai tehdä kansalaisaloite anonyymisti
- Jotain muuta, mitä?

Koska ensimmäinen on aika taattu oikeus jos ei nyt ihan Kiinasta puhuta, missä netin käyttöä rajoitetaan ankarasti. Esim Suomessa on aivan loistavat mahdollisuudet anonyymiin keskusteluun vaikkapa nimimerkin Daddy takaa kamppailulajifoorumilla.

Täysin toinen asia on että kun moderointi on huonoa ja käytännössä kaikki kirjoittaa anonyymisti, alustan keskustelujen laadulla on taipumuksena olla aika alhainen. Tällaisissa paikoissa se täydellinen vapaus lepää. Joillekuille kelpaisi että juuri heidän ehdoillaan vapautettaisiin jotain jostain missä on onnistuttu rajoituksin rakentamaan hyvä tai jonkinlainen muu keskustelukulttuuri. Näille ei kelpaa että jotkut saavat keskustella toimivasti asioista vaan heidän äänensä pitää saada vaientaa öyhöttämisellä.

Olisiko kuitenkin sananvapautta se, että on aivan loistavat mahdollisuudet löytää erilaisia keskusteluympäristöjä ja sitten saada keskustella juuri itselleen sopivassa? Vai mitä vaikkapa Suomesta puuttuu?
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 668
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 59 kertaa

Internet ja sananvapaus

#799

Viesti Atticora » touko 29, 2019, 10.47

Onhan se eräänlaista valinnanvapaus olla osallistumatta keskusteluun, jos ei omaa nimeä halua käyttää. Monihan ei vaan oikein voi julkisesti kommentoida politiikkaan, uskontoon, lainsäädäntöön tai vaikka seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä mielipiteitään. Yleisimmät esteet sille lienee lähipiiri, työ- tai harrastusympäristön paineet. Elinkeinoelämän keskusliiton vankka mielipide on, että työntekijöiden googlaus on ok. Vasta siinä vaiheessa kun headhuntterin selaimeen lävähtää yhdenvertaisuuslain alaisia asioita, niitä ei saa huomioida, mutta jos huomioi, voi joutua oikeuteen.. jos työnhakijalle sanotaan, että rikottiin muuten lakia, sen normaalin kiitosmielenkiinnostanne-soiton sijasta. Jep.

Näissä tapauksissa tosiaan kommentoidaan jossain muualla, kuin noiden hesarin uutisten äärellä. Tämänhetkisessä Sanoman systeemissä pienempi kynnys kommentoida lieneekin Matti Virtasilla, kuin harvinaisen nimen omaavilla. Ei tuo asetelma yksiselitteisesti keskustelun laatua nosta, eikä keskustelun tasa-arvoisuutta. Toki Hesarilla on halutessaan oikeus toimia noin.

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 8452
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 39 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Internet ja sananvapaus

#800

Viesti DeusVult » touko 29, 2019, 11.04

Jos haluaa hyviä esimerkkejä "väärästä mielipiteestä", niin kannattaa mennä jonnekin vahvemmin feministisen porukan kansoittamalla alustalle, ja katsoa sieltä joku keskustelu jossa puhutaan esimerkiksi jostain sukupuolijakaumasta jossain leffoissa, peleissä, harrastuksissa tai ihan missä asiassa vain, ja sitten kasuaalisti heittää sinne jotain sellaista, että "no sinänsä on ihan ymmärrettävää, että sotimisen ovat perinteisesti hoitaneet miehet, ovathan miehet fyysisesti naisia vahvempia." Sitten vain sit back and observe sitä kakkamyrskyn määrää. Tai sitten voit mennä johonkin (fiktiiviseen) ilmastoahdistuneiden "Kallio liikkuu Jopolla" FB-ryhmään hehkuttamaan miten juuri ostamasi 380 heppainen erikoissportti-Honda kiihtyy 0-100 3,7 sekuntia. Tai voit mennä vaikka twitterissä kommentoimaan jotain Päivän Byrokraatin twiittiä arvostelevaan sävyyn niin, että profiilikuvanasi on joku 28v parrakas cityhippi ja profiilitekstinä "maailmaa rakastava kommunisti". Näin voit siis helposti olla "väärää mieltä", täysin riippumatta siitä kuka on faktuaalisesti oikeassa ja kuka argumentoi vahvemmin, jos et mielipiteinesi mahdu siihen yhteisön konsensusikkunaan. Silloin käy niin, että sinut leimataan viholliseksi, ja kaikki mitä sen jälkeen sanot vain pahentaa asiaa ja aiheuttaa automaattisen yökötysrefleksin niissä (monissa, ei ehkä kaikissa) yhteisön jäsenissä. Sinut yritetään porukalla hiljentää pilkkaamalla, henkilöhyökkäyksillä ja sulkemalla yhteisön ulkopuolelle. Näin voi nähdäkseni käydä ihan yksittäisen alustan tasolla, sekä myös yhteiskunnallisella tasolla.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan DeusVult viestistä (yhteensä 2):
PointDaddy
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 73
Viestit: 15682
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 484 kertaa
Tykätty: 209 kertaa

Internet ja sananvapaus

#801

Viesti Lasse Candé » touko 29, 2019, 11.21

Miten näet tämän liittyvän sananvapauteen? Eli miten kenenkin tulisi tehdä jotta tilanne olisi parempi tai huonompi?

Sinänsä tuo huomiosi väärästä mielipiteestä menee sikäli ohi, että kaikki ymmärtävät mitä tarkoittaa tietyssä ryhmässä epäsuosittu mielipide. "Väärä mielipide" ei kuitenkaan tarkoita tätä, vaan vihjaus on aina että mielipide ei mahdu yhteiskuntaamme laajemmin ja yleensä sitten jotenkin onnistutaan tarkistamaan tämä siitä, että missä määrin mielipide ei sovi palttiarallaa Vihreille. Koska Vihreät edustavat jostain syystä tässä asettelussa jotakin oikeaa mielipidettä. Asia mitä en ole koskaan ymmärtänyt.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 8452
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 39 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Internet ja sananvapaus

#802

Viesti DeusVult » touko 29, 2019, 12.00

Otin enemmän kantaa tuohon Mikan ja sinun implisiittiseen väitteeseen, että "väärä mielipide" on vain jotain persujen keksimää vihapuhetta. Minusta se on ihan oikea ilmiö. Sille ei tietenkään mitään hirveästi voi, että jokin mielipide on jossain tietyssä yhteisössä epäsuosittu. Sille taas toisaalta voi, että miten sen mielipiteen annetaan yhteisössä kuulua. Jos mielipide tai sen esittäjä pyritään yhteisössä hiljentämään ihan vain siksi, että on tarpeeksi ihmisiä jotka eivät siitä tykkää, ollaan mielestäni heikoilla jäillä. Jollain yksittäisellä feministifoorumilla on tietysti halutessaan oikeus bännätä kaikki joiden ajatukset eivät miellytä, koska kenenkään ei ole pakko kuulua siihen yhteisöön. Sitten taas esimerkiksi "Suomen kansalaiset" on sellainen yhteisö, johon on käytännössä lähes pakko kuulua, jos on täällä syntynyt. Silloin ilmaisun rajoittamisesta helposti tulee sananvapauskysymys.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 73
Viestit: 15682
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 484 kertaa
Tykätty: 209 kertaa

Internet ja sananvapaus

#803

Viesti Lasse Candé » touko 30, 2019, 18.10

Minkälaisesta ilmaisun rajoittamsesta puhut lopussa ja onko kyseessä jokin mitä tapahtuu vaiko ihan vain teoreettista pohdintaa?

Yhä edelleen en ymmärrä pointtiasi siitä että kutsut vääräkai mielipiteeksi mielipidettä joka on ristiriidassa jossain porukassa suositumpien ajatusten kanssa. Siis onko väärä mielipide mielestäsi yksinkertaisesti sama asia kuin mielipide?
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 86
Viestit: 2688
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 253 kertaa
Tykätty: 22 kertaa

Re: Internet ja sananvapaus

#804

Viesti Daddy » touko 31, 2019, 22.39

Niin se väärä mielipide on sellainen, josta saa julkisesti kakkia niskaansa, kuten kävi esim Pirkko Saisiolle - hänhän sai sitä myös omiltansa.

Se on myös sellainen, josta menettää työpaikkansa, kuten kävi esim Aleksi Valavuorelle - ja muutamalle muullekkin.

Myöskin väärä mielipide on sellainen, joka aiheuttaa impulsiivisia uhkauksia, kuten kävi sille Ylen toimittajalle jonka case meni sovitteluun.

On tympeätä tuoda keskusteluun puoluekantoja leimaavassa mielessä, koska kaikista ryhmistä löytyy niitä, joiden argumentaatio on hyvää/huonoa ja sanomiset on hyviä/törkeitä.

Sitäpaitsi yksilön leimaaminen (oletetun) ryhmänsä mukaan ei ole oikein tätä päivää. Joskus se oli tapana, nykyään se on yksi rasismin määritelmistä.

Sananvapaudesta: anonyymiteetti nyt vaan on sen ytimessä. Ja ei ihme jos halutaan sanoa sanottavansa nimimerkin suojista (kuten minä), koska väärin asetellut sanat - tai mielipide - johtaa tässä maassa shitstormiin / potkuihin. Ja siitä nyt vaan ei ole pitkä matka teloitusryhmiin. Historia toimikoon tästä todisteena.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Kuvake
Timpa
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 508
Lauteille: Maaliskuu 2012
Tykännyt: 0
Tykätty: 26 kertaa

Internet ja sananvapaus

#805

Viesti Timpa » kesä 1, 2019, 02.01

Totte kirjoitti:
touko 29, 2019, 08.53
Timpa kirjoitti:
touko 29, 2019, 00.49
Väärä mielipide on hiukan sama kuin väärin äänestäminen.
Oma kysymyksensä on, milloin näkemyksestä tulee täysin väärä. Jos 50% on tiettyä mieltä ja 50% toista mieltä, silloin kyseessä on vain vastakkainen mielipide. Mutta jos 90% on tiettyä mieltä, ja 10% vastakkaista, silloin se 10% mielipide alkaa olla tuomittava. Jos suhdeluku on 98% / 2%, silloin se 2% mielipide on varmasti jo laiton.
Eihän tämä näin mene kun vastaesimerkkejä löytyy vaikka kuinka. Spagettimonsteriin uskoo varmasti vähemmistö joka on pienempi kuin 2%. Samaa suuruusluokkaa on ne joiden mielestä Lapin Kulta on parempaa kuin Koff. Kummatkaan mielipiteet eivät selvästikään ole laittomia. Laittomuus perustuu selkeästi johonkin muuhun, esim niiden vahingollisuuteen kun miettii miten ne vaikuttaa muihin ihmisiin.

Se, että tällaiset mielipiteet ovat typpillisesti harvinaisia johtuu tietenkin siitä, että suurin osa ihmisistä on perusfiksuja eivätkä kannata juutalaisten illuminaattien tuhoamissuunnitelmia. Tämä taas johtuu varmaan evolutiivisista syistä, sillä jos toisten ihmisten vahingoittaminen olisi vielä enemmän ihmisten luonnossa kuin mitä se nyt on, emme välttämättä olisi täällä keskustelemassa asiasta. Eräänlainen selviytymisharha tämäkin. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että mielipiteen laittomuus määritellään sen harvinaisuuden perusteella.

Ja mikään mielipide ei tietenkään ole laiton, mutta oletan termin tässä yhteydessä tarkoittavan mielipidettä jonka julkinen esittäminen voi olla laitonta.
Tottakai on olemassa harvinaisia mielipiteitä, jotka eivät ole Suomessa vuonna 2019 laittomia. Mutta usein sekin riippuu ajasta ja paikasta. Jos isiksen hallinnoimalla alueella leviää tieto, että tuo heppu ei usko Allahiin, vaan spagettimonsteriin, niin mielipide on laiton ja kaula katkeaa sata % varmuudella. Ja jos Suomessa kieltolain aikaan olisi rummuttanut (teoreettisesti) julkisesti että Lappari on parempaa kuin Koff, niin olisi saattanut mielipide hipoa laitonta.
Se että henkilö kuolee jonkin asian puolesta ei välttämättä tarkoita hänen olleen oikeassa.
Oscar Wilde


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 kurkkijaa