Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta musiikista, elokuvista, kokkaamisesta, autoista ja kaikesta muusta.

Kestävä kehitys, mitä se on?

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mika »

Heh, Paappa, eiköhän Jussi nimenomaan ole tuota tekemässä noissa piireissä :D

Suojaa otsasi! :prayer:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 18380
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Jussi Häkkinen »

Paappa kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: On ehkä liian kiire huutaa että "minä olen oikeassa!" ja päästä jälkeenpäin toteamaan ylimielisesti varoittaneensa kyllä...(vaikka se varoitusviesti katoaakin taustakohinaan ja negatiivivasteeseen).
Sanoisin että se viesti katoaa pikemminkin siihen, että niillä jotka osaavat tämän markkinoinnin keinot on suurempi kiire myydä meille esim. seuraava versio Ipodista kuin yrittää vakuuttaa, että jotain tarttis tehdä ja että meidän on osattava tulevaisuudessa luopua monista asioista, jos haluamme että lapsillammekin on tulevaisuus.
Kyllä - mutta tässäkin on ongelmaa. Yleisesti ei haluta laittaa budjettia kampanjasuunnitteluun ja kampanjointiin juuri lainkaan. Tulee käsittämättömiä "tehkää ilmaiseksi, jooko?" -pyyntöjä, joihin kukaan osaaja ei lähde mieluusti mukaan. Törmäsin vastikään ihan helvetin hyvään ajatukseen (liikenteen puolella), jossa väitetysti tärkeään EU:n "prioriteettiprojektiin" haalittiin markkinointiväkeä sähköpostilistoilla...ilmaiseksi. Nauroin oikeasti ääneen - tämä on tehokas tapa saada projekti haudattua ja kaikenlaisille vastarannankiiskille annettua jatkoa ajatellen ase. "Ollaan kokeiltu, ei toiminut"...kun ei oikeasti edes yritetty.


Typerän, suunnittelemattoman markkinoinnin myötä käytetään siis kuorolle saarnaamisen keinoja, joita ei kuuntele kuin kuoro.

Onko sinulla Jussi on jokin uskottava keino miten tämä ajatus saadaan kansalle myytyä ilman itkua ja hammasten kiristystä? Jos on niin lyön otsani parkettiin edessäsi :)
On. Tämä keino löytyy myös muilta markkinointi-ihmisiltä. Tuossa aiemmassa postauksessani olen todennut osia siitä keinosta.

Kerralla se ei onnistu.

Itse en siihen nykyisellään usko vaan luulen että tämä tulee vaatimaan melkoista pakottamista. Mieleen tulee se, kuinka euroopassa uskottiin viimeiseen saakka 30-luvulla että mitään suurta uhkaa ei ole. Rauha meidän aikanamme.
On "pakottamista" ja pakottamista. On myös huomattavasti helpompaa lisätä liikettä kuin saada vastasuuntaan kulkeva liike kerralla käännettyä - siinä mutkakohdassa meinaa tulla kitkaa ja painetta kovasti, jos ei asiaa tehdä rauhallisesti. Rauhallisesti tehdessäkin tämä käännösvaihe vaatii huomattavan määrän resursseja. Siitä ei pääse mihinkään.

Kun homman saa alkuun, tuntuu pakottaminenkin mukavammalta ja herättää "hei, miksi tätä ei tehty jo aiemmin? Hyvä juttu, valtio!" -tyyppistä ajattelua.


Kaikki tietävät, että meillä on ongelma. Tai ainakin lähes kaikki. Se ei enää vaadi kovinkaan suurta viestintäpanostusta. Tätä jaettua tietoa ei kuitenkaan käytetä hyväksi. Sitä myös käytetään omaa intressiä vastaan jatkamalla syyllistämistä - tämän menetelmän toimimattomuus tiedetään ja havaitaan, mutta sitä silti jatketaan. Samalla aihe jäähtyy ja tehokkaan käännöksen tekeminen vaikeutuu koko ajan.


Mika: Olen tekemässä. Valitettavasti sen tiedon välittäminen, että tarttis tehdä jotain oikein, on hidasta. Ks. aiempaa postaustani...
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit: 12734
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Paappa »

Kyllä varmasti noinkin voi olla kuin Jussi sanot. Tässä on vaan se suuri ongelma eli raha. On huomattavasti houkuttelevampaa yrittää myydä niitä Ipodeja kuin yrittää markkinoida sitä ideaa että ei pitäisi ostaa. Markkinointi tänä päivänä on kuitenkin suureksi osaksi sitä, että meille yritetään luoda tarpeita. Markkinointi on siis osa ongelmaa, ei (tällä hetkellä) osa ratkaisua. Tätä tarkoitin sillä mediakriittisyydellä, joka minusta on tärkeä osa tulevaisuuden kriittisten kansalaisten kasvatusta.

Pahoitteluni tästä negatiivisuudesta. En vaan osaa luottaa siihen, että samalla keinolla, jolla nyt luodaan ongelma, pystyttäisiin tulevaisuudessa tämä sama ongelma ratkaisemaan. Vallankin kun suurin osa ihmisistä on juuri niin mukavuudenhaluisia kuin mistä tämä keskustelu lähti liikkeelle.
"Always keep an edge on yr knife, son, always keep an edge on yr knife
'cause a good sharp edge is a man's best hedge against the vague uncertainties of life"
(Corb Lund)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mika »

Voi olla. Näkisin että nämä kaksi vastakohtaa (eivät ne välttämättä ole vastakohtia, koska esim. edellisen avulla voidaan myydä jotakin jälkimmäiseen liittyvää) voivat elää rinnan. Ihmisten moraali sanelee varmasti oman osansa. Jos ostamattomuuden tai realistisemmin järkeistetyn ostamisen arvomaailma muistuttaa kerskakulutuksen (onpas kärkevä) arvomaailmaa, ero tehdäänkin sitten muilla perusteilla, esim. moraalilla tai järjellä - mutta miksei myös tunteilla. Nämäkin pitää huomioida siinä jälkimmäisessä markkinoinnissa.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 18380
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Jussi Häkkinen »

Paappa: En ole kovasti eri mieltä - ja uskonpa, että niistä asioista, jotka pitää saada läpi, olemme hyvin samaa mieltä.

Kuitenkin, markkinoinnissa on sinällään mielenkiintoisena asiana sekin, että myös uudet markkinointimenetelmät pitää ajaa sisään edellisten kautta. Eli vaikka suoraan sitä "myyntirakennetta", jolla nykyiset ongelmat on saatu aikaan, ei voisikaan käyttää korjaamiseen, sitä on kuitenkin käytettävä uusien rakenteiden porttina.

Ongelma on tietysti monitahoinen. Käytännössä: Meillä on ongelma, johon on tiedossa ratkaisu. Vaaditaan ratkaisun (ja ongelman) tiedottamista - ja tiedotuksen läpisaamista - laajemmalla skaalalla kuin mikään tuotemerkki on koskaan maailman historiassa tehnyt. Tässä auttaa hitusen se, että ratkaisussa on monia "kärhiä", jotka voidaan saada tarttumaan eri tavalla orientoituneiden ihmisten onkiin. Valitettavasti laaja kohderyhmä vaatii laajan budjetin - tämä on se paskempi rasti. Kohderyhmä pitääkin suunnata eri alueilla eri tavalla. Suomessa joudutaan nyt ampumaan kunnon torvihaulikolla (jolloin peittävyyteen vaaditaan pätäkkää), kun taas joissakin maissa riittää tässä vaiheessa johtolähtöinen kohteistus esimerkin nojalla.

Eri teollisuusalojen lähtö laatukulttuuriin ja iättömään designiin on myös tarpeen. Minimalistinen eliittikuluttaminen on oikeasti vahvuus, jota ei ole hyödynnetty - miksi esimerkiksi valtaosa kierrätys- ja ekomuodista näyttää oikeasti traktorin yliajamalta pikatrendikamalta? Miksei lähdetä suoraan ekoluksuksesta, joka olisi sijoitus mutta kestäisi kauan? Virransäästölamppujen ajattelumalli toimii muuallakin - maksat alussa enemmän, mutta lopulta samassa ajassa vähemmän.

Ongelmassa on sitten "vastakärhiä", jotka esiintyvät myös pahemmissa muodoissa kuin pelkän "hyi, en tykkää" -vastakommenttimyräkän tavalla. Vastakärhinä ovat mm. eri teollistumisasteella olevien maiden halu käydä läpi kaikki kehitysasteet (sen sijaan, että hypättäisiin esim. nykyisen länsimaisen "pskaks vaan ja palamaan" -vaiheen yli sujuvasti ja ongelmitta) ja tuottajamaiden vaara pudota selviytymisen alapuolelle kulutuksen muuttuessa luonteeltaan erilaiseksi (kestävämmäksi).

Anteeksi koherenssiltaan heittelevä postaus, mutta tuossa on tuollaista päälaelta irroteltua ajattelua, eräänlaista "kokoomaa" siitä tarkemmasta, jota pudottelen noin yleisestikin asian suhteen.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

S_L
munillepotkija
Viestit: 659
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti S_L »

Mika kirjoitti: Jos nyt oletetaan, ettei syyllistäminen ole niin tehokas keino oikeasti edistää kestävää kehitystä kuin vaikka valistaminen tai jokin muu, on syyllistäminen eli tietynlainen tuohtuminen tämän mahdollisen faktan sivuuttamista jostakin syystä. Tällöin sitä voidaan pitää itsekkäänä. Ehkä itselle tulee parempi mieli, kun saa sanoa asiat suoraan, mutta tällöin sitä varsinaista asiaa, eli tässä tapauksessa kestävää kehitystä, ei välttämättä ole ajateltu ihan niin paljon kuin olisi voinut. Jokainen syyllistävä kommentti saattaa tietää nettotappiota. Tätä en silti tiedä, kunhan arvailen.
Niin et tiedäkään. Siksi tuntuukin hiukan kyseenalaiselta lyödä ihmisiä päähän mokomalla radiosta kuullulla irtokommentilla. Lisäksi kannattaa pitää mielessä muutamia pointteja:
- se, että ihminen sanoo jättävänsä jätteensä lajittelematta syyllistämisen takia ei välttämättä johdukaan siitä, vaan se voi olla myös helppo tekosyy omalle laiskuudelle ja piittaamattomuudelle
- tietty osa ihmisistä varmasti kokee tulleensa syyllistetyksi kerrottiin asia miten neutraalisti tai sokerilla kuorrutettuna tahansa. Ts. on helppo sanoa, että "valistakaa älkääkä syyllistäkö", mutta oikeasti se on hiukan verran hankalaa.
- On sankka joukko ihmisiä, jotka ovat muuttaneet tapojaan tämän "syyllistävän" tiedoittamisen takia. Heitän esimerkiksi oman työtoverini, joka (hieman karrikoikoden) yhden "syyllistävän" kirjan luettuaan vaihtoi talonsa sähkölämmityksen maalämpöön sekä kulkee työmatkat nykyään oman auton sijasta bussilla/pyörällä, vaikka matkaa on yli 15 km suuntaansa.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mika »

S_L kirjoitti: Siksi tuntuukin hiukan kyseenalaiselta lyödä ihmisiä päähän mokomalla radiosta kuullulla irtokommentilla.
Eihän se pelkästään siihen perustunutkaan, vaan kuten jo aiemmin sanoin, Potkussa ollaan tuhat ja yksi kertaa sanottu, miten se syyllistämien kusee jaloille, koska niin moni pystyy jo omallakin kohdalla sen todentamaan.

Muuten olen viestistäsi sitä mieltä, että laajensit asiaa mainiosti.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

S_L
munillepotkija
Viestit: 659
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti S_L »

Mika kirjoitti:
S_L kirjoitti: Siksi tuntuukin hiukan kyseenalaiselta lyödä ihmisiä päähän mokomalla radiosta kuullulla irtokommentilla.
Eihän se pelkästään siihen perustunutkaan, vaan kuten jo aiemmin sanoin, Potkussa ollaan tuhat ja yksi kertaa sanottu, miten se syyllistämien kusee jaloille, koska niin moni pystyy jo omallakin kohdalla sen todentamaan.
Minusta asa ei muutu suuntaan tai toiseen sanooko sen täällä joku tuhat ja yksi kertaa.

Lisäksi olen muuten sitä mieltä, että ympäristötietoisuus on noussut huimasti parin viime vuoden aikana. Puhumattakaan viimeisestä kymmenestä vuodesta. Tälläkin keskustelupalstalla tuntuu äänensävyt jo erilaisilta kuin vuosi pari sitten. Vai oletko sinä, Mika, yhä skeptinen ilmastonmuutos kohtaan? häkkinen ainakin näyttäisi olevan parantunut maasturifantasioistaan. Omalla duunipaikalla olen huomannut, että ympäristöasiat ovat puhuttaneet aika paljonkin viime aikoina ja aiheuttaneet jopa ihan tekojakin.

Täytyy vielä tarkentaa, että minusta ihmisten syyllistämisessä ei sinänsä ole mitään hyvää, mutta pointtinani oli, että jotakin on sentään tiedoittamisessa tehty oikein. Ainakin minun näkövinkkelistäni katsoen ihmiset näyttäisivät pikkuhiljaa parantavan tapojaan.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mika »

S_L kirjoitti: Vai oletko sinä, Mika, yhä skeptinen ilmastonmuutos kohtaan?
Tässähän on puurot ja vellit menneet sen verran sekaisin, että minähän monasti herätän keskustelua mm. liimaamalla erinäisiä artikkeleita ja uutisia ottamatta itse kantaa asiaan (ainakaan heti).

Mitä tulee ilmastonmuutoskeptikoihin, he ovat hiljentyneet, mutta samassa on huomattava ilmiön olevan melko vaikea kenelle tahansa tutkia luotettavasti. Arviot vaihtelevat.
Täytyy vielä tarkentaa, että minusta ihmisten syyllistämisessä ei sinänsä ole mitään hyvää, mutta pointtinani oli, että jotakin on sentään tiedoittamisessa tehty oikein. Ainakin minun näkövinkkelistäni katsoen ihmiset näyttäisivät pikkuhiljaa parantavan tapojaan.
Näinhän voi olla syyllistämisestä huolimatta.

Häkkisen ajatusmalli toimii.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Beorn
kylkeenpotkija
Viestit: 1877
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Rauma
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Beorn »

Asenteet (oikeammin pitäisi kai puhua vielä aikomuksista) ovat epäilemättä hitaasti muuttumassa. Syyllistämisen ansioista tai siitä huolimatta. :D Muuttuneet aikomukset kuvaavat kuitenkin jo muutosta asenteissa ja maailmankuvassa, joten jotakin positiivista kehitystä on ehkä nähtävissä.

Vähemmän hilpeää on se, että vaikka aiheeseen tunnetaankin kiinnostusta, monen kiinnostus on kaikkein negatiivisimmassa mielessä akateemista. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään puhtaasti teoreettinen ongelma jonka pohtiminen on tosin mieltä kiinnittävää, mutta ei liity millään tavoin elävään elämään. Täytyy kyllä ihmetellä, että tieto vaikkapa lentämisen aiheuttamasta saastumisesta ei muutu käyttäytymiseksi. Maailma kun ei pelastu hyvilläkään aikomuksilla.
Jussi Pirnes

Rikkaus ja mahti ovat aina olleet silkkaa unta,
kirjoitukset tuoksuvat hyvältä vielä sadan vuoden kuluttua.
Ryōkan :::DIY:::

Kuvake
Mosa
kylkeenpotkija
Viestit: 1264
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Stormi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mosa »

Muun muassa tämän kirjoituksen kommenttiosiosta huomaa, että asenteiden muuttumisessa on vielä hieman tekemistä:

http://www.aamulehti.fi/teema/paivannop ... kin/127974" onclick="window.open(this.href);return false;

Yksittäistapaus, mutta valitettavasti ei ihan ainoa.
Olli Leimu
Kepistä päähän vuodesta 1998

Kuvake
Beorn
kylkeenpotkija
Viestit: 1877
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Rauma
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Beorn »

Mosa kirjoitti: Muun muassa tämän kirjoituksen kommenttiosiosta huomaa, että asenteiden muuttumisessa on vielä hieman tekemistä:

http://www.aamulehti.fi/teema/paivannop ... kin/127974" onclick="window.open(this.href);return false;

Yksittäistapaus, mutta valitettavasti ei ihan ainoa.
No on hivenen tekemistä toki. Nykyinen maailmankuva ei muutu hetkessä. Toisaalta kriisi voi muuttaa asenteita (maailmankuvaa) nopeastikin. Nythän ihmisillä on jo tietoa käyttäytymisen vaikutuksista ympäristöön. Tietoa ei vain pohjimmiltaan uskota. Ekologisen kriisin realisoituminen omalle takapihalle saattaa muuttaa maailmankuvan nopeastikin, tulee muka yllättäen se yhdestoista ryssä. Harmillista tietenkin on, jos oppi on saatava kantapään kautta. Siinä saattaa mennä vähän muutakin pesuveden mukana kuin vanha maailmankuva.
Jussi Pirnes

Rikkaus ja mahti ovat aina olleet silkkaa unta,
kirjoitukset tuoksuvat hyvältä vielä sadan vuoden kuluttua.
Ryōkan :::DIY:::

Kuvake
nassesetä
kylkeenpotkija
Viestit: 4597
Lauteille: Heinäkuu 2007
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti nassesetä »

Lyhyesti ajatusvirtaa...

On hyväksyttävä se fakta, että ihmiset mieluummin tuhoavat maapallon ihmisiässä kuin luopuvat elintasostaan. On mahdotonta vaatia ihmisiä luopumaan saunomisesta, ilmastoinneista, lentomatkustamisesta, yksityisautoilusta, lihansyönnistä ja ylellisyyskrääsästä. Lisäksi liian nopea ympäristötietoisuuden kasvu aiheuttaisi joukkotyöttömyyden, koska merkittävä osa kaikista tavaroista ja palveluista on "turhuuksien" tuotantoa. Lentomatkustamisen raju vähentäminen tarkoittaisi myös sitä, että etelän turistialueiden olisi palattava kehityksessä ja elintasossa 1800-luvulle.

On keskityttävä vakavampiin globaaleihin uhkiin ja toimittava määrätietoisesti niitä vastaan. Ilmastonmuutosta kyetään kaikkein tehokkaimmin torjumaan nojaamalla perusvoiman tuotannossa mahdollisimman paljon halpoihin ja päästöttömiin energianlähteisiin, eli ydinvoimaan ja vesivoimaan. Uusiutuvia on tuettava kustannustekijät huomioonottaen, ei hinnalla millä hyvänsä.

Biodiversiteettiä suojellaan parhaiten saattamalla kehitysmaiden metsät kestävän metsätalouden piiriin, ei suinkaan pyrkimällä täysrauhoittamaan niitä mahdollisimman paljon. Metsätalous luo rahallisen kannustimen pitää metsä jatkuvasti kasvana ja elinvoimaisena. Näin ei tapahdu suojelemalla se täysin, minkä vuoksi kiusaus laittomille hakkuille ja kaskeamiselle ovat suuret. Kestävä metsätalous sitoo myös suuret määrät ilmakehän hiiltä, mikäli puuta käytetään rakentamiseen mahdollisimman paljon.

Ympäristön pilaantuminen on vakava uhka, mutta sen torjuminen ei lopultakaan ole järin kallista, eikä ihmisten tarvitse sen vuoksi tinkiä elintasostaan. Länsimaissahan asia on jo hyvällä tasolla. Voimaloissa on rikin ja-noenpuhdistimet, autoissa katalysaattorit, jäteöljyt- akut- loisteputket ym. kerätään pois ja tehtaat puhdistavat vetensä tunnollisesti. Kierrätyksen tehostaminen on helppoa (panttipakkausjärjestelmää tulisi asteittain laajentaa); sen avulla materiavirrat saadaan yhä suljetummaksi ja eläimiä tappavan muoviroskan määrää saadaan vähennettyä. Lisäksi biohajoavia muoveja kehitetään kovaa kyytiä. Vastuullisen jätehuollon alkuunsaatto kehitysmaissa on kallista, mutta länsimaiden tulisi tässä asiassa tehdä tiivistä yhteistyötä. Tapauskohtaiset hankkeet ovat muutoinkin aina tehokkainta rahankäyttöä. Byrokratiaan ja korruptioon on haaskattu riittävästi rahaa.

Pragmatismia ja tekemisen meininkiä tarvitsemme. Aiheettoman pelon ja syyllisyyden lietsonta on lopetettava.

Paappa, oletko muuten koskaan ajatellut, että jos globaali ympäristövastuu toteutuu, niin sinulta loppuu leipä? :D

Moore: " When I was a leader of Greenpeace movement I often reminded my fellow environmentalists that our job is to work ourselves out of job"

edit. Perhana! Juuri tuli uutisissa Sudanin metsitysprojekteista, joissa suomalaisilla asiantuntijoilla on ollut päävastuu. Keski-Sudanin puoliaavikoista jo 20 000 hehtaaria on metsitetty ja tulevaisuudessa projektit on tarkoitus ulottaa Darfuriin saakka. Nyt saa hyvällä syyllä olla ylpeä suomalainen.
"Trees are the answer" pitää harvinaisen hyvin paikkansa. Lukekaa ihmeessä teos jos aihe kiinnostaa.
My life is all that I've known
And it's all that keeps me here
My time is all that I own
So I won't let it slip away

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Mika »

Nasse on palannut! :respect:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Beorn
kylkeenpotkija
Viestit: 1877
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Rauma
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kestävä kehitys, mitä se on?

Viesti Beorn »

nassesetä kirjoitti: Lyhyesti ajatusvirtaa...

On hyväksyttävä se fakta, että ihmiset mieluummin tuhoavat maapallon ihmisiässä kuin luopuvat elintasostaan. On mahdotonta vaatia ihmisiä luopumaan saunomisesta, ilmastoinneista, lentomatkustamisesta, yksityisautoilusta, lihansyönnistä ja ylellisyyskrääsästä. Lisäksi liian nopea ympäristötietoisuuden kasvu aiheuttaisi joukkotyöttömyyden, koska merkittävä osa kaikista tavaroista ja palveluista on "turhuuksien" tuotantoa. Lentomatkustamisen raju vähentäminen tarkoittaisi myös sitä, että etelän turistialueiden olisi palattava kehityksessä ja elintasossa 1800-luvulle.

On keskityttävä vakavampiin globaaleihin uhkiin ja toimittava määrätietoisesti niitä vastaan. Ilmastonmuutosta kyetään kaikkein tehokkaimmin torjumaan nojaamalla perusvoiman tuotannossa mahdollisimman paljon halpoihin ja päästöttömiin energianlähteisiin, eli ydinvoimaan ja vesivoimaan. Uusiutuvia on tuettava kustannustekijät huomioonottaen, ei hinnalla millä hyvänsä.

Biodiversiteettiä suojellaan parhaiten saattamalla kehitysmaiden metsät kestävän metsätalouden piiriin, ei suinkaan pyrkimällä täysrauhoittamaan niitä mahdollisimman paljon. Metsätalous luo rahallisen kannustimen pitää metsä jatkuvasti kasvana ja elinvoimaisena. Näin ei tapahdu suojelemalla se täysin, minkä vuoksi kiusaus laittomille hakkuille ja kaskeamiselle ovat suuret. Kestävä metsätalous sitoo myös suuret määrät ilmakehän hiiltä, mikäli puuta käytetään rakentamiseen mahdollisimman paljon.

Ympäristön pilaantuminen on vakava uhka, mutta sen torjuminen ei lopultakaan ole järin kallista, eikä ihmisten tarvitse sen vuoksi tinkiä elintasostaan. Länsimaissahan asia on jo hyvällä tasolla. Voimaloissa on rikin ja-noenpuhdistimet, autoissa katalysaattorit, jäteöljyt- akut- loisteputket ym. kerätään pois ja tehtaat puhdistavat vetensä tunnollisesti. Kierrätyksen tehostaminen on helppoa (panttipakkausjärjestelmää tulisi asteittain laajentaa); sen avulla materiavirrat saadaan yhä suljetummaksi ja eläimiä tappavan muoviroskan määrää saadaan vähennettyä. Lisäksi biohajoavia muoveja kehitetään kovaa kyytiä. Vastuullisen jätehuollon alkuunsaatto kehitysmaissa on kallista, mutta länsimaiden tulisi tässä asiassa tehdä tiivistä yhteistyötä. Tapauskohtaiset hankkeet ovat muutoinkin aina tehokkainta rahankäyttöä. Byrokratiaan ja korruptioon on haaskattu riittävästi rahaa.

Pragmatismia ja tekemisen meininkiä tarvitsemme. Aiheettoman pelon ja syyllisyyden lietsonta on lopetettava.

Paappa, oletko muuten koskaan ajatellut, että jos globaali ympäristövastuu toteutuu, niin sinulta loppuu leipä? :D

Moore: " When I was a leader of Greenpeace movement I often reminded my fellow environmentalists that our job is to work ourselves out of job"

edit. Perhana! Juuri tuli uutisissa Sudanin metsitysprojekteista, joissa suomalaisilla asiantuntijoilla on ollut päävastuu. Keski-Sudanin puoliaavikoista jo 20 000 hehtaaria on metsitetty ja tulevaisuudessa projektit on tarkoitus ulottaa Darfuriin saakka. Nyt saa hyvällä syyllä olla ylpeä suomalainen.
"Trees are the answer" pitää harvinaisen hyvin paikkansa. Lukekaa ihmeessä teos jos aihe kiinnostaa.
Nassesedän kirjoitus sisältää kylläkin asiallisia ehdotuksia, mutta on myös malliesimerkki siitä, miten tiedostamaton maailmankuva ohjaa ajattelua. Nassesedän maailmankuvassa esimerkiksi lentäen tapahtuva matkustaminen on "luonnollista", "oikein" ja siitä on siis mahdotonta luopua. Turismin loppuminen nykyisessä muodossaan on automaattisesti "taantumista", huonontumista. Nykyinen elämäntapa on "ainoa oikea", sille ei ole olemassa realistista vaihtoehtoa. Eipähän ole ihme, että muutosta käyttäytymisessä on vaikea saada aikaiseksi, sillä kukapa nyt väärin käyttäytyisi. :D

Ongelma on siinä, että nämä kaikkinaiset viherpipertäjät (ihmiset, jotka haluavat muuttaa kaiken niin ettei mikään muutu) haluavat hoitaa vain aikamme sairauden oireita. Itse sairauteen he eivät halua koskea pitkällä kepilläkään, osa ei tunnusta koko sairautta olevankaan.
Jussi Pirnes

Rikkaus ja mahti ovat aina olleet silkkaa unta,
kirjoitukset tuoksuvat hyvältä vielä sadan vuoden kuluttua.
Ryōkan :::DIY:::

Seuraajat

ALehtonen
Kuvake
Beorn
Kuvake
Dojon Jäykin
Haamu
Kuvake
KungFuPissis
Kuvake
Point
Sheephead
Kuvake
TimoS
Kuvake
Tontsam