Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Koulukiusaaminen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Olin/Olen...

...kiusattu
152
48%
...kiusaaja
23
7%
...en kumpikaan
76
24%
...kumpikin
64
20%
 
Ääniä yhteensä: 315

Kuvake
Point
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009
Tykännyt: 42 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Koulukiusaaminen

#856

Viesti Point » touko 25, 2016, 08.54

Näkisin, että koulukiusaamisen tai minkä tahansa kiusaamisen/kaltoinkohtelun oli se sitten yhteiskunnassa tai pienemmissä mittakaavoissa tapahtuvaa toimintaa, pahin seuraus on se, että yksilö joutuu tilanteeseen, jossa hän kokee, ettei hänellä ole mitään menetettävää. Hän kokee, että mitä tahansa hän tekee, ei muuta tilannetta paremmaksi. Jos hän nälväisee kiusaajalle takaisin, niin häntä lyödään. Jos hän lyö takaisin ja vaikka voittaa "rehdissä tappelussa", niin kaikki muut ovat silti kiusaajan puolella, mahdollisesti jopa opettajien puolelta. Väkivallan, fyysisen tai henkisen, uhka ei katoa mihinkään. Tämä saa yksilön joko lannistumaan tai sitten tilanteeseen, että "aivan sama.. ei ole mitään menetettävää". Jälkimmäisen tilanteen jäljet voivat olla aika karuja.

Jos tämän ajatusmaailman vie yhteiskuntaan, niin en pidä kovinkaan hyvänä vaihtoehtona, että yhteiskunnassa olisi kovin paljon ihmisiä, jotka kokevat, ettei heillä ole mitään muuta kuin menetettävää... Kaikkia ei voi kuitenkaan eristää ja pitää aisoissa. Se vaatii turhan paljon resursseja. Eli sen takia kannatan osaltani esim. hieman pörröisempää kriminaali/sosiaalipolitiikkaa. En myöskään näe, että nykyajan sodankäynnissä sotilaat, jotka kokevat "ettei heillä ole mitään" menetettävää takaisin kovin hyvää lopputulosta. Ehkä Sommen taistelussa jossa selviämiselle oli aika pienet todennäköisyydet, niin tietyille "hullulle raivolle" oli tilauksensa.

Pahoittelen OT:ta
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.


Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 16067
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

Koulukiusaaminen

#857

Viesti Lasse Candé » touko 25, 2016, 13.03

Tämäkään ei niinkään liity koulukiusaamiseen kuin tuohon valkoiseen raivoon ja Jassen pohdintaan sekä Mjölnirin vastineeseen...

Itse en tulkinnut pointtia niin, että niissä rankemmissa suurvalta-armeijan koulutusohjelmissa kasvatettaisi raivoa ("raivo on huono juttu isäntänä"). Enemmänkin näkisin että pointti oli se, että se raivo nimenomaan ei olisi isäntä vaan muuttuessaan "valkoiseksi", kaikki enemmän rationaaliset puolet pääsisivät valtaan.

Eli että tuloksia ei haluta raivokkuuden määräakselilla vaan raivokkuuden "musta-valkois"-akselilla, jos noin voi sanoa. Tehdään yksilöistä sellaisia, että kykenevät hoitamaan tehtävänsä.Tämä olisi ainakin linjassa ohjelman pointin kanssa noin kokonaisuudessaan. Melko kattavastihan se valkoinen raivo tuli kuvailtua. Ja täytyy ymmärtää, että kyseessä on uusi käsite, jolloin se raivo-sana tarkoittaa jotain ihan muuta kuin suurin osa sen assosiaatioista. Tämän normaalin raivon henkilö määritteli mustaksi raivoksi, jos nyt oikein tulkitsin.


Mahtaakohan termi olla täältä peräisin, siitä vanhasta kuuluisasta Aittomäen popularisoimasta "valkohehkuisesta raivosta"? Tämä ei olisi ollenkaan kaukaa haettua monestakin syystä. Jos dokkarin henkilö on potkulainen, niin tule esiin. :D
(Niin, olikohan tuo valkohehkuinen raivo Karin omaa käsialaa vai Kaspin-porukoiden terminologiaa?)
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5262
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 274 kertaa
Tykätty: 214 kertaa

Koulukiusaaminen

#858

Viesti Ile » touko 25, 2016, 22.59

Jasse kirjoitti: On kyllä kinkkinen homma tuo ihmiselle niin tyypillinen kiusaus, varsinkin kun siinä on kyse vuorovaikutuksesta - niinkuin päähenkilökin mainitsi. .
Jep, yksi ansiokas puoli tossa jutussa oli juuri tuon vuorovaikutuksen ja varsinkin sen kiusatun roolin esiintuonti, siis syyllistämättä. Esim. se, että kiusatulle kehittyy tiettyjä "tahdosta riippumattomia/tiedostamattomia pelkoreaktioita" (lainausmerkeissä olevat käsitteet saattoivat mennä vähän sinne päin :) ), jotka muut ihmiset "haistavat". Ja siksi esim. ympäristön vaihtaminen välttämättä ei auta, koska kiusattu vetää agressioita puoleensa uudessakin ympäristössä.

Optimistisesti ajatellen tossa olisi ehkä joku tuhannen taalan paikka jos lasten ja nuorten turvallisuudesta vastaavat aikuiset oppisivat hienovaraisesti tunnistamaan ne todennäköiset uhrit ja kiinnittämään vähän erityishuomiota heidän sosiaaliseen pärjäämiseensä tms...

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 16067
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

Koulukiusaaminen

#859

Viesti Lasse Candé » touko 26, 2016, 07.46

Tuo viimeinen onkin hyvä ja originaali pointti. En muista koskaan kuulleenikaan juuri mitään vastaavaa.

Tietyllä tavalla havainnointia tietenkin tehdään, mutta joskos kasvatusalan aikuisten pitäisi oppia näkemään tiedostetummin se, mitä kaikki näkevät tiedostamattomasti ja mihin kiusaajat iskevät.

Epäilen tosin myös että taidonalana kyseessä on melko epäeksakti juttu ja pitkää havainnointia edellyttävä. Kukaan aikuinen ei yläasteella näe lapsi X:ää yhtä paljon kuin luokkakaverinsa. Itse asiassa vain murto-osan tästä.

Noin vakavammin siis tuollaiset jutut pitäisi tulla ehkäpä jo ala-asteelta, missä on luokanopettajat, jotka ovat nähneet riittävästi.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Rahanpesijä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2031
Lauteille: Toukokuu 2010
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Koulukiusaaminen

#860

Viesti Rahanpesijä » touko 26, 2016, 08.13

Kuvittelisin tuollaisen havainnoinnin myös vaativan havaitsijalta tarvittavia empaattisia ominaisuuksia, joita ei kaikilla ole, eikä voi olla. Olen joskus myös lukenut jutun siitä, että koulukiusaajat menestyvät koulun jälkeisessä elämässään kiusattuja huonommin. Tiedä sitten onko totta ja mistä johtuu.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 16067
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

Koulukiusaaminen

#861

Viesti Lasse Candé » touko 26, 2016, 10.45

Olen itse olut havaitsevinani että olisi vähän ristiriitaista dataa tuosta menestymisestä. En nyt muista tarkalleen, mutta olisiko siltä suunnalta, että tietynlaiset kiusaajat menestyvät huonommin ja tietynlaiset paremmin.

Jos kiusaamista katsoo riittävän laajana ilmiönä, olen lähes varma, että kiusaajat menestyvät kiusattuja paremmin. Tämä, koska mainitsemassani mielessä laajasti katsottuna kiusaajien prosentuaalinen osuus nousee suureksi, kattamaan melkein kaikki normaalit henkilöt. Omistakin kavereistani, kun tarinoita kouluajoilta kuuntelee, suurin osa on leimattavissa kiusaajiksi, jos niin katsoo. Pari sitten kiusaajiksi, myös siinä suppeammassa "pahan sortin kiusaaja"-mielessä. Aika yleinen kuvio on valitettavasti, että kun joku on kiusattu, lähes kaikki muut kiusaavat eriasteisilla tavoilla. :(
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5262
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 274 kertaa
Tykätty: 214 kertaa

Koulukiusaaminen

#862

Viesti Ile » touko 26, 2016, 10.55

Rahanpesijä kirjoitti: Kuvittelisin tuollaisen havainnoinnin myös vaativan havaitsijalta tarvittavia empaattisia ominaisuuksia, joita ei kaikilla ole, eikä voi olla.
Hyvä pointti, voisin hyvin kuvitella pitävän paikkansa. Varmaan liittyy juuri siihen, miksi niin iso kiusaamisesta kai oikeastikin jää huomaamatta. Eli taas optimistisesti ajatellen sen tietyn "herkkyyden" pitäisi sitten olla osa valintakriteeristöä joidenkin sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka oppilaiden hyvinvoinnista vastaavat. Tai jotain. Ei ehkä ihan helppo rasti. Ja voisihan sitä oppilaitakin suoraan testata jollain psykologisilla testeillä.

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5262
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 274 kertaa
Tykätty: 214 kertaa

Koulukiusaaminen

#863

Viesti Ile » touko 26, 2016, 11.03

Lasse Candé kirjoitti: Olen itse olut havaitsevinani että olisi vähän ristiriitaista dataa tuosta menestymisestä. En nyt muista tarkalleen, mutta olisiko siltä suunnalta, että tietynlaiset kiusaajat menestyvät huonommin ja tietynlaiset paremmin.
Mullakaan ei ole mitään laajempaa tietoa, mutta omakohtaisten kokemusten mukaan ns. "kovis"kiusaajilla jotkia käyttivät herkemmin fyysistä väkivaltaa, ei näyttäisi olleen hirveän hyvä ennuste jatkon kannalta. Sen sijaan tunnen pari sellaista älykästä ja verbaalisempaa kiusaajatyyppiä, jotka ovat nykyään hyvinkoulutettuja ja ainakin taloudellisessa mielessä oikein hyväosaisia.

Kiusatuista on vaikeampi sanoa, mutta lähipiirissäni on nainen jota on vähintään lievästi kiusattu koulussa ja nykyään hän on menestynyt uranainen. Varmaan hyvin yksilöllistä.

Mutta nämä siis hyvin anekdotaalisia havaintoja.
Lasse Candé kirjoitti: Jos kiusaamista katsoo riittävän laajana ilmiönä, olen lähes varma, että kiusaajat menestyvät kiusattuja paremmin. Tämä, koska mainitsemassani mielessä laajasti katsottuna kiusaajien prosentuaalinen osuus nousee suureksi, kattamaan melkein kaikki normaalit henkilöt. Omistakin kavereistani, kun tarinoita kouluajoilta kuuntelee, suurin osa on leimattavissa kiusaajiksi, jos niin katsoo.
Juuri noin(kin). Toisaalta asiaa voisi ehkä katsoa niinkin, että aika iso osa ns. kilteistä ja hyvistä oppilaista tulee varmaan jossain vaiheessa pienehkössä määrin kiusatuksi luokan pahisten taholta, ja hyvin voi kuvitella tässä mielessä kiusattujen menestyksen olevan keskimäärin parempaa kuin niillä pahiksilla... eli vertailun tekeminen edellyttäisi tosiaan aika tarkkaa määrittelyä niin "kiusattujen" kuin "kiusaajienkin" osalta. Moni kun kuuluu jossain mielessä molempiin ryhmiin.

Rahanpesijä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2031
Lauteille: Toukokuu 2010
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Koulukiusaaminen

#864

Viesti Rahanpesijä » touko 26, 2016, 12.16

Lasse Candé kirjoitti: Olen itse olut havaitsevinani että olisi vähän ristiriitaista dataa tuosta menestymisestä. En nyt muista tarkalleen, mutta olisiko siltä suunnalta, että tietynlaiset kiusaajat menestyvät huonommin ja tietynlaiset paremmin.

Jos kiusaamista katsoo riittävän laajana ilmiönä, olen lähes varma, että kiusaajat menestyvät kiusattuja paremmin. Tämä, koska mainitsemassani mielessä laajasti katsottuna kiusaajien prosentuaalinen osuus nousee suureksi, kattamaan melkein kaikki normaalit henkilöt. Omistakin kavereistani, kun tarinoita kouluajoilta kuuntelee, suurin osa on leimattavissa kiusaajiksi, jos niin katsoo. Pari sitten kiusaajiksi, myös siinä suppeammassa "pahan sortin kiusaaja"-mielessä. Aika yleinen kuvio on valitettavasti, että kun joku on kiusattu, lähes kaikki muut kiusaavat eriasteisilla tavoilla. :(
Niin, no. Luin tutkimuksesta joskus iltalehdestä, että voihan se olla ja varmaan olikin silkkaa tårta på tårta :)
Kyllä pitäisin sitä normaalina asiana, että suurin osa, melkeinen jokainen syyllistyy kiusaamiseen joskus. Kuuluu jo kaiketi ton ikäisten nahisteluun yms. sosiaaliseen toimintaan. Sellainen systemaattinen vuodesta toiseen jatkuva samojen tyyppien kurmuttaminen on silkkaa pahuutta. Olen joskus muutamaa läheltä nähnyttä tapausta vakoillut näin aikuisena, facebookin kautta tai muin keinoin, ja ei voi muuta sanoa kuin, että sääliksi käy niin helvetisti. Ei näytä elämä erikoisesti hymyilevän aikuisenakaan. Sitä tuntee itsensä niin kerta kaikkiaan viheliäiseksi kun ei auttanut tai tukenut näitä tyyppejä. Päin vastoin, tuli jopa joskus osallistuttua tuohon saastaan. Toisaalta osa noista oikeista kiusaajista on linnassa tai pahempaa, että ei mene hyvin heilläkään. Mutta he ovat sen ansainneet.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 124
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Koulukiusaaminen

#865

Viesti Mika » syys 11, 2017, 21.30

Tästä on jo parisen vuotta aikaa, mutta näin tämän vasta nyt. Nostan tälle miehelle hattua. :tiphat:

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 16067
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

Koulukiusaaminen

#866

Viesti Lasse Candé » syys 11, 2017, 23.41

Asiaa!
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 808
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 48 kertaa
Tykätty: 80 kertaa

Koulukiusaaminen

#867

Viesti Atticora » tammi 8, 2019, 12.50

Törmäsin tähän Ylen juttuun. Sysmän koulun rehtorin aivoitukset ovat hieman erikoisia. Toki MOT-toimituksella on taito saada asiat näyttämään joltain.

Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista...Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion.

Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan heitukka. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori naurahtaa.


Kerjäävätkö jotkut oppilaat tulla kiusatuiksi?

Siltähän se niin kuin näyttää...Eihän me heterotkaan tuoda seksuaalista suuntautumistamme julki jatkuvasti.

Haastattelun perusteella en povaa mitään nopeaa ratkaisua ko. koulun kiusaamisongelmaan. Rehtoria kiinnostaisi myös kuulla, miten asia on muissa kouluissa hoidettu. Sysmäläisten 12-vuotiaiden homojen ja lesbojen routuun laittamisessa tarvittaisiin kipeästi apua, "Kiva koulu"-ohjelma
ei tunnu tehoavan tähän porukkaan, joka haluaa tulla kiusatuksi.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/0 ... a-korostaa

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 47
Viestit: 16067
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

Koulukiusaaminen

#868

Viesti Lasse Candé » tammi 8, 2019, 13.46

Tuo KiVa-koulu on oikein median suosikki. Rajoittuu homma aina siihen että "Koulu on KiVa-koulu mutta tällaista tapahtuu silti!!!1"

Koskaan jutut eivät selitä miksi edes mainitsevat sen KiVan noissa yhteyksissä. Heitän ihan villin arvauksen, että tuo KiVa-lyhenne ärsyttää joitakuita aikuisia ja media näkee siinä potentiaalia leikkiä mielikuvalla "ettei olekaan niin kivaa vaikka pitäisi olla, hahaa!" Aikuiset voisivat suksia wittuun pilaamasta hyviä ja toimivia juttuja negatiivisuudellaan...

MOT on joo vähän kyseenalainen lähteenä, mutta video on selvä tapaus. Rehtori varmasti sanoi mitä videolla sanoi. Ja en jotenkin usko että sitaatitkaan ovat pielessä. En oikein näe minkään kontekstin pelastavan tuota.

Se ei ole mikään kovin kummoinen salaisuus, miten muissa kouluissa on paremmat edellytykset poistaa kiusaamista. Muissa kouluissa rehtorit eivät tyypillisesti syyllistä kiusattuja ja anna hyväksyntää kiusaamisrakenteille, mediaa myöten. Kaikkea kiusaamista ei saa pois, mutta tuollaisilla pääse jo hyvin alkuun.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Rahanpesijä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 2031
Lauteille: Toukokuu 2010
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Koulukiusaaminen

#869

Viesti Rahanpesijä » tammi 8, 2019, 14.20

Vaikea mun on ihan perustasolla olla erimieltäkään ton reksin pointeista...mutta jos koulu "loistaa" kiusaustilastoissa niin onhan toi aika pelkurimainen yritys. Vetäkööt käteen. Mitä mahdollisuuksia koululla muuten nykyään on puuttua mihinkään jos oppilaan kotona ei välitetä?

Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3450
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Kaarina
Etulaji: Jumppa
Takalajit: Judo, nyrkkeily, Bujinkan, Defendo, Hokuto, kb, Wing Tsun
Tykännyt: 32 kertaa
Tykätty: 88 kertaa

Koulukiusaaminen

#870

Viesti MikaM » tammi 8, 2019, 14.22

Sosiaaliviranomaiset?
"When you talk, you only repeat what you already know. But if you listen, you may learn something new."
- Dalai Lama


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa