Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

HiFi

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

HiFi

#1

Viesti Mika » marras 26, 2006, 15.26

Onko HiFi mennen talven lumia? Onko mp3-kulttuuri vienyt kaikki mennessään? Kartoittakaamme tätä tässä ketjussa.

En ole hifisti, vaan hifistä kiinnostunut. Nykyinen tietämykseni on täysin nolla, mutta joskus aikoinaan seurasin alaa varsin tiiviisti. Yritän nousta vielä.

Vuonna 1990 aloin kiinnostua musiikintoistolaitteista. Musiikkia olin kuunnellut ahkerasti jo pitkään, joten rupesi pohdituttamaan, että kuinka paljon paremmalta musiikki kuulostaisi, jos sitä toistaisi kunnon äänentoistoketju (paljon!). No, Porissa hifiliikkeenä tunnettiin silloin Konera (oli tähän aikaan torin kulmalla). Hifipuolen päällepäsmäri (jätettäköön nimi mainitsematta, on edelleen samassa firmassa töissä) oli hieman yliletkeä ja ylitietävä kaveri. Halusin oppia asioista, mutta sain osakseni vihjailevaa naurua ja muuta kivaa. Huomasin kuitenkin heti, että jokin tämän kaverin filosofiassa oli väärin: hän painotti sitä, että merkillä ei ole mitään väliä, ainoastaan ostopaikalla. Pidin ja pidän tätä varsin epäloogisena. Suomessa kun kalliimpaa kuluttajaelektroniikka on jo pitkään voinut ostaa ilman huolia takuista, ja kalliiden hifimerkkien valmistajat antavat tietenkin tuotteilleen tehdastakuun. No, tämän kaverin idea ei silti ollutkaan tässä asiassa. Hän oli vankkumaton Krell-fani, ja kun sain jostakin Krellin tuotekuvaston käteeni, siellähän luki nämä aivan samat sanat. Kaveri siis vain toisti Krellin markkinointiosaston sanoja hyvinkin tietävän oloisena.

No, sen verran rupesi tällainen "palvelu" kismittämään, että aloin tutkia alaa omin päin. Lainasin kirjastosta pienissä erissä kaikki siihen mennessä ilmestyneet HiFi-lehdet ja kirjoitin aina paperille, mitkä sivut halusin äitini kopioivan. Kiitos hänen, minulla on nyt hyvin kattava HiFi-lehtikirjasto ajalta ennen omaa tilaamistani. Mulla on oikeastaan kaikki vähänkin tärkeimmät artikkelit ensimmäisestä numerosta (1978) alkaen, poislukien autohifi (tämän päätöksen tein hyvin ajoissa; autohifi on ihan oma maailmansa, ja liika olisi ollut liikaa).

No, aikansa siihen tietysti meni enkä mä niitä kaikkia teknisiä yksityiskohtia olisi oppinut muuten kuin menemällä Tekuun, joten rajasin kiinnostukseni enemmänkin kultakorvien puolelle, vaikken itse sellainen olekaan. Teknisillä yksityiskohdilla tarkoitan esim. artikkeleita AES:n vuosiseminaareista. Perustermit nyt tietenkin tuli hallita, muutenhan koko touhu olisi ollut vain kuuntelua.

Odotin kärsivällisesti kaksi vuotta (1992) ja menin sitten tämän saman kaverin juttusille. Nyt oli lama, joten sekin oli muuttanut miehen asennetta. Mutta pääsinpä kysymään kysymyksiä, joihin hän ei osannut vastata, vaikka itse osasin. Riemu oli rajaton. :badgrin:

Tuon kaksi vuotta käytin myös sopivan laitteiston etsimiseen. Kiertelin Turun, Helsingin ja Tampereen hifikauppoja. Otin sitten n. 16000 markkaa opintolainaa (jota makselen vieläkin takaisin :D) ja laitoin omista varoistani vielä sellaiset 6000 markkaa tykö. Tällä laitteistolla mennään vieläkin, joskin levysoitin on jäänyt vanhempien luokse ja CD-soittimen tilalle on tullut (halpa :roll: ) DVD-soitin.

Tärkeimmät nyt kuitenkin ovat vahvistin ja kauittimet.

Denon PMA-1560

Snell E-III


Kun vielä joskus pääsisikin tilanteeseen, jossa voisi miettiä uutta kokoonpanoa.... :rukous:


Mitäs leluja teillä on? Ja mun puolesta ketju voi käsitellä myös liikkuvaa kuvaa, sillä ne kulkevat niin käsi kädessä tätä nykyä. Legendaarinen Hifi-lehtikin yhdistyy Mikrobitin kanssa. Niin joo, sen verran pitää sanoa, että luin aikoinaan aika paljonkin myös ulkomaisia lehtiä, ja pitää nostaa hattua Hifi-lehdelle, sillä se oli ja on mielestäni (enkä ole ainoa) selvästi paras alan lehti maailmassa. :tiphat:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6470
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 26 kertaa

#2

Viesti MarkkuT » marras 26, 2006, 17.07

En ymmärrä. En sitten millään.

Hyvä musiikki toimii pa5kasta monoradiostakin, mutta huonoa bändiä ei hifikään pelasta. Ajan ja rahan hukkaa, mutta toisaalta juuri sitähän kaikki harrastukset ovat.
Ain't no one.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

#3

Viesti Mika » marras 26, 2006, 17.11

No, se on vähän sama kuin vertaisi Ladaa ja Ferraria. Juu, molemmilla pääsee eteenpäin, ainakin yleensä, mutta ajonautinto voi olla melkoisen erilainen. 8)

Jos nyt silti kuitenkin tässä ketjussa keskityttäisiin siitä hifistä puhumiseen eikä metakeskusteluun hifistä. Kiitos. :bow:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18295
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 30 kertaa
Tykätty: 39 kertaa

#4

Viesti Jussi Häkkinen » marras 26, 2006, 17.11

Vain tavanomaiset, laadukkaat studiokaiuttimet tietokonejärjestelmän osana. Vastaavanlainen setti kuin millä musiikki myös hyvin pitkälti tuotetaan. Äänenlaatu sangen mainio, lisäksi setin ulkoisen olemuksen kontrasti ääneen on aina virnistämisen arvoinen asia - aika monella kaverilla putoaa leukaluu lattiaan. Riittää minulle, seuraavaksi sitten kai iPod Nano ja Sennheiser PX-100 -yhdistelmä.

Mp3-kulttuurin ja hifin vastakkainasettelu ei sinällään ole ihan toimiva lähtökohta (mp3-formaattihan on vain yksi pakkausformaatti - ja parhaimmillaan aivan "hifinmukainen"). Kuitenkin, ymmärrän vastikkeen näinä 128kbps:n aikoina.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 10818
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 85 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

#5

Viesti flammee » marras 26, 2006, 18.30

:sorppa:

Komppaan Markkua.

Uskon että äänenlaadulla on merkitystä, mutta uskon myös että siihen parempaan äänenlaatuun tottuu hyvin nopeasti. Toisin sanoen hankkimalla itselleen paremman äänentoistolaitteiston ei todennäköisesti enää halua kuunnella huonommista lähteistä lähteviä sointuja, kun kuulee eroavaisuudet. Ja nauttiiko siitä paremmasta laadusta vähän ajan päästä enää sen enempää kuin aiemminkaan? Ehkä vähän? :p

Niinjuu, mulla on creativen mp3-soitin, philipsin AZ5130 cd-mp3 -mankka (halvin cd-mp3 mitä löyty) ja vanha sonyn ministereoyhdistelmä, jossa cd-soitin on jo rikki joten käytän sitä vaan tietokoneen kaiuttimina kuunnellakseni mp3sia. :) Tosta philipsin soittimesta saa irti joko sellasta yliohutta ääntä (kiva yöllä) tai "bassboostilla" sellasta jossa on enemmän "bassoa", mutta äänessä oli muistaakseni jokin korvinkuultava epätäydellisyys. Enää ei huomaa (edit: huomaahan sen kun vähän kiinnittää huomiota :oops: ).. Pääasiallinen musiikkisoittimeni kun on, tottunut jo. :p

Tosin todella harvoin soitan musiikkia niin isolla että samassa huoneessa pitäisi normaalia puheääntä korottaa, jotta puheesta saisi selvää. En pidä metelistä. HiFin idea ei varmaan ilmenisikään suosimillani volyymimäärillä..

Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6470
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 26 kertaa

#6

Viesti MarkkuT » marras 26, 2006, 18.38

Pystytkö Metallica-Mika ilman oskilloskooppia kertomaan eron huonon ja hyvän CD-soittimen välillä? Muissa ominaisuuksissahan (vasteajat, toiminnot yms.) voi olla eroa, mutta jos ihan äänenlaadusta puhutaan.

:p
Ain't no one.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

#7

Viesti Mika » marras 26, 2006, 18.43

Kyllä noita eroja tosiaan kuulee. Äänentoistoketjuissa on yllättävän suuria eroja samoissa olosuhteissa (ml. musiikki, eli aina se suosikkilevy pyörimässä). Vahvistimien väliset erot ovat melko isoja, kaiuttimien myös. Sitten kun näitä eroja yrittää tasoitella ketjutasolla, on edessä vaikea urakka. Sen takia mulla menikin kaksi vuotta ketjuni kokoamiseen. Työvoitto.


Flammee, toi logiikka ei oikein toimi, ei varmaan tarvi perustella. :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18295
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 30 kertaa
Tykätty: 39 kertaa

#8

Viesti Jussi Häkkinen » marras 26, 2006, 18.46

Äänenlaadusta on todettava...no joo, vaikuttaa kuunteluun, parantaa hyviä biisejä (ja joskus jopa tekee huonoista siedettäviä).

Ennen nykyistä settiä minulla oli todella huonoja äänentoistolaitteita. Niinpä ostos oikeasti "räjäytti pään" - alkoi löytyä aivan upeita tasoja musiikista, erottelukyky erityisesti keskiäänten osalta muuttui täysin ja...no, huima kokemus.

Nyt, edelleenkin, kokemus on huima usein. Myös hyvän ja huonon äänityksen (ja studiotyön) erot kuulee selvästi. Ja joskus vanhaan aikaan huonolta kuulostaneesta biisistä löytyykin jotain, mitä ei olekaan siinä kuullut - ja se alkaa kuulostaa hyvältä.


Seuraava settini tulee olemaan kohtuuhintainen, mutta selkeästi hifipuolelle painottuva. Ei ole tarpeen sijoittaa järjettömiä määriä rahaa kuuntelulaitteisiin saadakseen kotikäytössä hyvin riittävät. Studiokaiuttimet ovat itseäni viehättäviä - musiikki kuitenkin tehdään sellaisia käyttäen (kuulokkeiden ohella) ja hinta/laatusuhde on melkoisen hyvä. Lisäksi harvalla on kämppää, johon oikeasti tarvitsee mitään levottomia metelinpuskijoita (nykyisillä nuhaseteilläkin saa aivan hyvin volyymiä puhtaasti irti).
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Luffe
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 70
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: TSADI
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

high endiä

#9

Viesti Luffe » marras 26, 2006, 18.51

Itsellä tuo hifiharrastus jäänyt lapsipuolen asemaan viime vuosina lasten ja hellasärön lisääntymisen myötä.

80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa olin alan liikkeessä töissä pari vuotta ja tuolta ajalta laitteistona vielä nykyäänkin:

Etuvahvistin: Passiivinen Audiotason (jo kuopattu firma) huippu. Esim. pelkkä äänenvaimennin, eli siis volyymipotikka, Penny&Giles - oli hinnaltaan yli 3000 mummoa).
Päätevahvistin: Tandbergin 3016A
CD: nakamichin CD Player 1
Kaiuttimet: Infinity Kappa 5 Targetin 20kg/kpl jalustoilla
Kaiutinkaapelit: Van Den Hul 358 (4 X 2,5m, tuplajohdotus)
Välikaapeleina mm. Monsteria ja AudioQuestia.

Nykyään olen onneksi parantunut =)

Laitteet on kivat ja toimii vaikka ikää alkaa jo olla, mm. kaiuttimien neopreenit on kerran vaihdettu.
Tärkeintä on kuitenkin levykokoelma, jota on taas oppinut kuuntelemaan laitteiden sijaan...

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 10818
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 85 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

#10

Viesti flammee » marras 26, 2006, 19.10

Mika kirjoitti: Flammee, toi logiikka ei oikein toimi, ei varmaan tarvi perustella. :D
Se ei toimi täydellisesti, mutta olen sitä mieltä että se toimii aika hyvin ja hyvin monessa asiassa. Ole eri mieltä jos haluat. :) siitä ei varmaan kuitenkaan kannata ainakaan tässä ketjussa jatkaa enempää.

Kuvake
Cuculcan
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1100
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#11

Viesti Cuculcan » marras 26, 2006, 19.30

Selvittelin 2003 uutta kokoonpanoa, kun vanhat perintövehkeet menivät rikki. Siinä vaiheessa oli periaatteessa mahdollisuus myös investoida isommin, mutta tulin siihen lopputulokseen, että minulla ei tule 15 vuoteen olemaan varaa omaan kuunteluhuoneeseen. Siksipä laitoin vain resuiset 1.5 k€ hyvälaatuisiin perusvehkeisiin, jotka soveltuvat hyvin Helsingin kivitalokaksioihin.

Olen aina pitänyt selviönä sitä, että audio-laitteistoon laitetaan rahaa. Hyvien laitteiden kanssa saa rahalle vastinetta ja niiden jälleenmyyntihinta säilyy edes jotenkin. (lukuunottamatta tietty dvd-soittimia yms) Sama homma on ammattilaisille tarkoitetussa kameraoptiikassa. Esim viime vuonna hankkimani linssin hinta on noussut 40 €. Näissä kahdessa tuotekategoriassa eletään vielä ainakin toinen jalka siellä vanhassa maailmassa, jossa tavarasta maksettiin sen paino kullassa ja se sitten kestikin vuosikymmeniä.
)) << >> ((

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

#12

Viesti Mika » marras 26, 2006, 19.31

Flammee, no, koska nyt kirjoitit jo aiemmin kiellon päälle, antaa mennä sitten vain. :D
Uskon että äänenlaadulla on merkitystä, mutta uskon myös että siihen parempaan äänenlaatuun tottuu hyvin nopeasti. Toisin sanoen hankkimalla itselleen paremman äänentoistolaitteiston ei todennäköisesti enää halua kuunnella huonommista lähteistä lähteviä sointuja, kun kuulee eroavaisuudet. Ja nauttiiko siitä paremmasta laadusta vähän ajan päästä enää sen enempää kuin aiemminkaan? Ehkä vähän? :p
No niin. Eli ei kannata siirtyä parempaan, koska siihen tottuu ja koska huonompi tuntuu aiempaa huonommalta? Sittenhän meidän kaikkien kamppailijoiden kannattaisi harjoitella vaikka riippuliitoa. :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

#13

Viesti Mika » marras 26, 2006, 19.36

Jussi Häkkinen kirjoitti: Ennen nykyistä settiä minulla oli todella huonoja äänentoistolaitteita. Niinpä ostos oikeasti "räjäytti pään" - alkoi löytyä aivan upeita tasoja musiikista, erottelukyky erityisesti keskiäänten osalta muuttui täysin ja...no, huima kokemus.

Nyt, edelleenkin, kokemus on huima usein. Myös hyvän ja huonon äänityksen (ja studiotyön) erot kuulee selvästi. Ja joskus vanhaan aikaan huonolta kuulostaneesta biisistä löytyykin jotain, mitä ei olekaan siinä kuullut - ja se alkaa kuulostaa hyvältä.
Tämän allekirjoittavat varmasti kaikki saman hurmoksen kokeneet eli kaikki laitteittaan selvästi parempaan päivittäneet. Tämä on todella iso asia. Yhtäkkiä rupeaa arvostamaan niitä paljon puhuttuja tuottajiakin ja ymmärtää, miksi he ovat niin paljon puhuttuja.

Usein käy myös niin, että kuulee ihan uusia ääniä jostakin tallenteesta. Avartavaa.

Sterkkoihin ei tarvitse törsätä omaisuuksia. Tuolla cuculcanin mainitsemalla 1500 eurolla saa jo hyvät lelut. Mutta toki nämä ovat elämänarvokysymyksiä, ei tässä ole oikeaa tai väärää.


Luffe :respect:
Aika tiukka setti.

Toivottavasti hellasärö hellittää vielä joskus ja voit sukeltaa takaisin sinulle niin tuttuun maailmaan. :D
Ja seuraa ihmeessä ketjua, sulla jos kellä on varmasti paljon annettavaa tähän keskusteluun.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Luffe
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 70
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: TSADI
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#14

Viesti Luffe » marras 26, 2006, 20.33

Mika kirjoitti: Luffe ...Aika tiukka setti.

Toivottavasti hellasärö hellittää vielä joskus ja voit sukeltaa takaisin sinulle niin tuttuun maailmaan. :D
Ja seuraa ihmeessä ketjua, sulla jos kellä on varmasti paljon annettavaa tähän keskusteluun.
Setti on ihan ok, ongelma on nykyinen asunto, jossa on itseni ja vehkeiden lisäksi pari muksua ja vaimo. Tila itsellään ei ole ongelma, mutta laitteiden sijoittelu ei onnaa, kun pitää kuulemma päästä asunnossa liikkumaankin. Lapset vielä uskoo, mutta vaimon kanssa ei kehtaa väitellä, kun sillä on sen verran kova lyönti vielä muistona pitkästä kakeharrastuksesta.

Eli kyllähän noilla Frööbelin Palikoden lisäksi kehtaa kuunnella. Tällä hetkellä olen löytänyt vanhat George Bensonit ja Quincy Jonesit uudelleen.

Anekdoottina,

Aikoinaan olen ollut toimittamassa Pohjois-Karjalaan THÖ LAITTEET...
Kaveri oli kuulemma myynyt talon takaa vähän mehtee ja tuli ostoksille. Osti sitten Magnaplanaria, Krelliä jne... Oli vielä rakentanut hirrestä puoliksi maan alle kuunteluhuoneen, pinta-ala 80m ja korkeus tilalla 3,8m.
Kyllä soi Bachin Toggata&Fuga (äänite Heidelbergin katedraalista) hienosti.
Laitteet puihoineen kaikkineen maksoi lähemmäs 500 000 mummoa. Se kaveri ei kuulemma vieläkään ole parantunut, vaan vimma vaan kasvanut, liekä enää metsää taloa suojaamassa.

Anekdootti2,

Kaikkein paras (ja edullisin) äänen kuulemiseen vaikuttanut laite (?) oli muistaakseni Marantzilta korruptiona tulleet siannahkaiset "jatkokorvat", jotka kiinnitettiin korvanlehtien jatkeeksi, eli ohjasivat äänen vielä paremmin ja laajemmin korvakäytävään.
Onneksi en ole niin hullu , että olisin moisia käyttänyt muutamaa testiä pidempään. Muuten voi olla, että Niuvanniemi olisi vaihtunut osoitteeksi aika äkkiä =)

Luffe

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

#15

Viesti Mika » marras 26, 2006, 20.36

:D

Salaa toivoin kuulevani juuri tuollaisia tarinoita. Tämä kun nyt tuli vielä ensikäden tietona, niin 8)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 kurkkijaa