Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Potkun purjehtijat

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#16

Viesti Tapani » heinä 3, 2006, 18.58

joksanen kirjoitti:
Tapani kirjoitti:Mikäs heitto tuo meetwursti-juttu muuten oli?
Sori, olin väsynyt ja nostalgiapuuskassa yritin olla hauska. Metwurstista ei käsittääkseni ole hyötyä tässä(kään?) asiassa.
Hetken meinaan luulin, että nyt on käsissä jokin todella eksoottinen ja varmatoiminen patenttikikka...


Tapani


Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#17

Viesti joksanen » heinä 3, 2006, 20.55

Tapani kirjoitti: Hetken meinaan luulin, että nyt on käsissä -- varmatoiminen patenttikikka...
Hetken jo luin että nyt on käsillä pontikkakikka.

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#18

Viesti sumbeam » heinä 13, 2006, 23.10

JAA JUU!

Mikään ei ole niin hienoa kuin tietää että potkussakin on näinkin paljon purjehtijoita!

Raumassa (ei -lla) asuessani aloin ylityspurjehduksilla. Kiskottiin noita Ruotsi, Viro ja Latvia rykejä. Nykyään kesät menee kisoja kiertäessä HAI-veneellämme. Hangossa tuli regatoitua viime viikonloppuna ja Päitsi tais olla seuraava, eli ens viikonloppuna. Ja ehdottomasti kaikille tere tulemast Suomenlinnaan SM-skabojamme seuraamaan 3-6.8 ja heti perään seuraavana viikonloppuna 12.8 puolustamme viimevuotista Viaporin tuopin voittoa.

Navigointi on oikeasti tärkeä ja henkiä säästävä taito vesillä liikuttaessa. Siihen kuuluu helpottavina nykyään niin GPS kuin tutkakin, mutta navigoijan on selvittävä myös merikortti, kompassi, harppi ja kolmioviivotin tekniikallakin ja ne on syytä myös veneestä löytyä!

Meidän nykyisen purjehduksen navigointi on ihailtavan helppoa, kierrellään vaan pollia vastapäivään... Haastavinta luokkakilpailupurjehduksessa on taktiikka ja purjeiden viritys. Manooverit käännöksissä, merkkien kierroissa ja spinnun nostoissa ja laskuissa on tietysti myös seikka joilla etsitään niitä pienenpieniä eroja kilpailijoiden välillä. Kolmekin tuntia radalla ja maalissa eroa 20cm, se voi olla pienestä kiinni...
...alle sata, solekko näpätä!

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#19

Viesti sumbeam » heinä 13, 2006, 23.20

...pitäisköhän toi avatar päivittää tän kesäisen harrastuksen mukaiseksi ja palauttaa toi vaikka taas kun kelkka pärähtää. Allekirjoituskin taitaa viitata enemmän talviseen harrastukseeni kuin tähän kesäiseen elämäntapaani.

On vaan jäänyt tää potku vähän turhan vähälle kommentille, niin niin kun on vaan ollut niin kiire...

No, kunhan ennätän!
...alle sata, solekko näpätä!

Kuvake
Verr
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2747
Lauteille: Marraskuu 2005
Paikkakunta: JKL
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#20

Viesti Verr » heinä 14, 2006, 12.07

Ekaa kertaa purjehtimassa tämän viikon ma-ke. Yllättävän tasaista menoa retkiveneeseen nähden, pituus vaikuttaa. Ajoittainen 35 asteen kulma oli kyllä vähän liikkumista rajoittava :badgrin:

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#21

Viesti sumbeam » heinä 26, 2006, 13.05

Verr kirjoitti: Yllättävän tasaista menoa retkiveneeseen nähden, pituus vaikuttaa. Ajoittainen 35 asteen kulma oli kyllä vähän liikkumista rajoittava :badgrin:
...tai ainakin veneen painopiste (huom. köli) ja sen massa, toki pituuskin jos ajetaan vasta- tai myötäaallokkoon. Minkälainen vene oli tai kuinka pitkä. 35 asteen kallistuma on yleensä liikaa optimi märkäpinta-alan, purjeiden tuulen kohtaus pinta-alan ja mukaavuudenkin kannalta, joten sitä kannattaa vähentää. Siihen voi vaikuttaa parhaiten reivaamalla, jos isopurjeessa on reivimahdollisuudet ja pienentämällä keulan purjeita (genua -> pienempään fokkaan), muuten konstit onkin vähäisempiä ja kallistuma on hyväksyttävä. Haissahan ei voi reivata eikä vaihtaa keulapurjeita, joten kuupallaan mennään jos tuulee tarpeeksi (viime vuonna kilpailtiin Musto Classic Regatassa yli 25m/s tuulessa, joka on Haille[kin] todella paljon). Toki purjeiden virityksellä, levankin paikalla ja varsinkin osatakila veneissa päästämällä isosta ylhäältä tuulta kiristämallä hekkiä voidaan vaikuttaa kallistumaan. No "pieni" kallistuma (35 ast.) ei haittaa, kunhan se on vakaa eikä vello.

No se siitä, lähti mopo käsistä...
Minkälainen muuten oli ensimmäinen purjehduskokemus?
Mulla on yksi kaveri joka ei ollut koskaan purjehtinut ja vein hänet päiväpurjehdukselle. Siitä iski kipinä, kaveri kursseille ja osti oman purjeveneen, joten olkaa varovaisia!
...alle sata, solekko näpätä!

Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 6470
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 26 kertaa

#22

Viesti MarkkuT » heinä 26, 2006, 14.02

Onneksi ei ole purjehtivia kavereita ketkä veis merelle niin ei pääse sekään hulluus iskemään.

:)

Mutta jonkin sorttinen moottorikäyttöinen matkavene on haaveissa ollut jo jonkin aikaa. Mahdollisesti joku fiskari diisselimoottorilla olisi passeli. Pääasiassa käyttö olisi yhteysvenekäyttöä (mökki saaressa), mutta voishan sillä joskus pidempiäkin reissujakin tehdä. Ne kun kulkevat melkein pelkillä höyryillä niin kustannuksetkin ehkä pysyisivät joten kuten kurissa. Ensi talvena ajattelin osallistua jollekin navigointikurssille. Työväenopistohan niitä vissiin järjestää.

Mites onko potkun purjehtijoilla kokemusta puuveneistä? Aina puhutaan siitä vaivasta, mutta mitä se on käytännössä? Esim. joku 7-8-metrinen paatti: Kauanko sitä karkeasti arvioiden laittaa keväällä ja kauanko syksyllä?
Ain't no one.

Timko
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 159
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#23

Viesti Timko » heinä 26, 2006, 15.17

Riippuu pitkälti materiaalista. Jos on vanha vene niin silloin vaatii kyllä paljon. Runko pitää talven jäljiltä turvottaa, katsoa lakkaukset ja hioa ja korjailla tarpeen mukaan. (Ja tuosta lakkauksesta, se ei ole 1 kerros ja sillä hyvä vaan niitä laitetaan monta{/i]. Usein tusinan verran, joten työmäärä on helposti iso) Mahonkiveneet kuulemma vaativat keskimääräistä enemmän huolenpitoa että pysyvät hyvän näköisinä.

Jos veneen haluaa pitää katseltavan näköisenä niin lasikuitu on huomattavasti helpompi kun sen kunnolla kerran laittaa, sen jälkeen pientä pesua, vahausta ja maalien paikkailua sillon tällöin.

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#24

Viesti Tapani » heinä 26, 2006, 15.45

Juu, kyllähän se on niin, että puuveneen ostaessaan saa samalla kaksi harrastusta, veneilyn ja veneen kunnostuksen. Puuveneistä jokavuotisen puljaamisen lisäksi hiotaan säännöllisesti(ehkä noin kymmenen vuoden välein) lakat pois kokonaan ja laitetaan kaikki uudestaan. Tuttavan puuvenettä kunnostetaan syksyisin ja keväisin kyllä todella paljon, toisaalta sekin on tämän tutun mielestä mukavaa puuhaa.

Huomenna katsomaan Swaneja Airistolle muuten! Niitä on Turun satama täynnä.

Tapani

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#25

Viesti sumbeam » heinä 28, 2006, 02.18

Puuveneessä on sitä jotain. Meidänkin hai on -45 valmistettu puuvene. Pientä laittoa on ollut. Vaihdettiin emäpuu, kölin puutäyte, 6 lautaa, 19 kaarta, 14 pohjatuukia, kannesta rimakannen kunnostus, kylkien listoitus... Sinä talvena 1500 tuntia. No nyt on remppa on tehty, ehkä Inkerin lapset vaihtaa siihen sitten seuraavan emäpuun 40-60 vuoden kuluttua! On sitä venettä hieno purjehtia ja kuljetella pitkin suomea kisoissa näytillä kun on puuvene kunnossa. Joka vuotista hommaa on kyllästeöljyn imeyttäminen, kannen lakkaus, kylkien ja pohjan maalaukset.
Vai miltä näyttää?
Kuvatus Siv-veneestä
...alle sata, solekko näpätä!

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#26

Viesti Tapani » heinä 28, 2006, 10.35

No onpas teillä Inkeri tosiaankin kaunis vene. Onnittelut siitä.

Meillä heti ensimmäisen kesän jälkeen on uuden veneen ostaminen kummitellut jo mielessä. Tiesin kyllä että näin käy, tuo H kun on hiukan liian pieni ja vaatisi aikamoisia rahallisiakin satsauksia lähitulevaisuudessa. Onneksi olemme molemmat aika innostuneita, olisi se vaan kurjaa jos vaimo ei tykkäisi tai minä tulisin merisairaaksi.
Vuodot on muuten tukittu ja korjattu, nyt voi taas levollisella mielellä yönsäkin nukkua.

Oli muuten Swanit hienoja, satamassakin käytiin niitä toki katsomasa, mutta kyllä 70 isoa purkkaria Airistolla oli hieno näky. Ihan mukavaa tuultakin olivat saaneet kisaansa, sellainen himpun vajaa 10ms taisi olla.

Tapani

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#27

Viesti sumbeam » heinä 28, 2006, 16.09

Tapani kirjoitti: No onpas teillä Inkeri tosiaankin kaunis vene. Onnittelut siitä.
Kiitos! Sitä ei myydä ikinä, ei vaikka hommattais toinen valtameri purjehdusta varten. Luokkaveneellä kilpaileminen on hienoa ja siinä voittaa aina se joka on ekana maalissa, siis voittajaa ei selvitellä laskimella. Käyppä sinäkin H:lla seurasi arki-iltojen ratakisoissa. Se ei oo kovinkaan vakavaa kisailua mutta siitä saa purjehduksellisesti paljon kokemusta. Muut kisailijat antaa varmaan reiluja neuvoja yms.
Tapani kirjoitti: Oli muuten Swanit hienoja...
Joo niin on, vaikka joku semmonen...
Tapani kirjoitti: Ihan mukavaa tuultakin olivat saaneet kisaansa, sellainen himpun vajaa 10ms taisi olla.
Joo optimi tuulta, kulkee jo tosi hyvin, mutta ei joudu vielä riuhtomaan.
...alle sata, solekko näpätä!

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#28

Viesti Tapani » touko 11, 2007, 09.21

Jaaha, kaivetaanpas tämäkin ketju naftasta.

Tiistaina oli vesillelasku ja lauantaina ajattelimme rykäistä purjeet ylös ensimmäisen kerran tällä kaudella. Kesäkuun toisella viikolla lähdemme sitten kuukaudeksi reissuun, ainakin Gotlantiin asti oli tarkoitus mennä.
Mites te muut, onko suunnitelmia kesälle?

Ja niin, purjehdimme nyt toisella veneellä kuin viime vuonna...


Tapani

Kuvake
porky
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3610
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#29

Viesti porky » touko 11, 2007, 11.30

Äijä on haksahtanut purjehdus touhuihin. Tosin ei omaa paattia vielä. Kesälomareissun mahdollisuuksia katsellaan parhaillaan. Ehkä vuokrataan joku pieni purkki sisävesiltä viikoksi tai jotain. Itse purjehdin sujuvasti niin kauan kun ei tartte sattua mihinkään mikä liittyy paatin ohjailuun 8) .
Saija Tarvainen

Kuvake
Beorn
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 1873
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Rauma
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 1 kerran

tunnustan

#30

Viesti Beorn » touko 22, 2007, 10.38

Pikku-scyllalla seilataan.
Jussi Pirnes

Rikkaus ja mahti ovat aina olleet silkkaa unta,
kirjoitukset tuoksuvat hyvältä vielä sadan vuoden kuluttua.
Ryōkan :::DIY:::


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Puni ja 4 kurkkijaa