Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Point, Tyttö

Mitä mieltä olet vaalisalaisuudesta eli poliittisten näkemysten yksityisyydestä?

Tärkeää
6
86%
Vanhoillista ja turhaa
0
Ei ääniä
En osaa sanoa
1
14%
 
Ääniä yhteensä: 7

Kuvake
Antti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 698
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 47 kertaa

Vaalisalaisuus

#16

Viesti Antti » huhti 9, 2019, 12.58

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 11.51
Vaalisalaisuus arkikielen merkityksessä lienee vanhempi kuin kukaan tätä lukeva.
Löytyy ihan ensimmäisistä eduskuntavaaleista alkaen vuodelta 1907:
Waalisalaisuus oli eräällä matammilla werrattain huonossa säilyssä, sillä kun hän pääsi lippuansa ottamaan ja nimeä kysyttiin, niin eukko arweli että "sitä piispa Råbergiahan minä". Muuan rupesi myös kowanpuoleisella äänellä ottamaan selkoa niistä kristillisistä listoista, joita piti olla kahta "sorttia", niin että täytyi kehottaa hiljaisempaan puheluun.


Kyllähän jotkut pitävät äänestämistäkin demokratian synonyymina ja itsepuolustuslajia kattoterminä kaikelle judosta karateen. En minä osaa tyhjentävästi sanoa, mihin raja pitäisi vetää, mutta minusta tässä on vähän turhan paljon potentiaalia sekoittaa kaksi toisiinsa liittyvää mutta selvästi erillistä käsitettä. Asiallisesti ottaen on tietysti hyvä käydä keskustelua siitä, vaarantaako vaalisalaisuuden2 rikkominen vaalisalaisuuden1.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)


Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 4367
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 31 kertaa

Vaalisalaisuus

#17

Viesti Mänzy » huhti 9, 2019, 13.49

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 11.51
Kyse ei ollut siitä, mitä ei saisi kertoa tai kysyä vaan siitä, mitä kannattaa kertoa tai olla kertomatta ja varsinkin miksi. Tällaista keskustelua yritin alustaa.
Jatkan siten tästä.

Itse koetan olla nykyisin puhumatta politiikkaa, paitsi kun tiedän tai arvelen vahvasti sen olevan sen arvoista kulloisessakin porukassa. Someni koetan pitää politiikkavapaana nykyisin.

Eli pääsääntöisesti en kerro ketä tai mitä äänestän, koska siitä potentiaalisesti seuraa itkua ja hampaidenkiristystä, vertauskuvainnollisesti.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.

Kuvake
Totte
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 4378
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Vaalisalaisuus

#18

Viesti Totte » huhti 9, 2019, 15.11

Perinteisesti en ole itse hirveästi puhunut ketä äänestän, mutta olen aktiivisesti yrittänyt muuttaa tätä. Mielestäni olisi hyvä jos voisimme seistä selkeämmin omien valintojen ja mielipiteiden takana, eikä tyytyä vihjailemiseen pitäen "takaoven" auki, ja jättämällä hämäräksi miten nämä mielipiteet nyt oikein realisoituu käytännössä. Perinteisestihän suomalainen politiikkakeskustelu on ollut eri ehdokkaiden ja puolueiden lyttäämistä, mutta harvoin kerrotaan mikä sitten kelpaa tilalle.

Tietenkin porukka pitää valita aika tarkasti, mutta tämä valinta koskee ehkä politiikan puhumista ihan laajemminkin. Kyse ei myöskään ole pelkästään porukasta, vaan myös tilanteesta ja tilaisuudesta; aina ei tarvitse sotkea politiikkaa esim. illanviettoon.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15633
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 472 kertaa
Tykätty: 203 kertaa

Vaalisalaisuus

#19

Viesti Lasse Candé » huhti 9, 2019, 15.35

Ymmärrän muuten kaiken mitä Totte sanoo tuolla aiemmin, mutta en hahmota mikä se todellinen ongelma on siinä että käsitettä laajennetaan tarkoittamaan jotakin vähän laajempaa, josta ei välttämättä edes ole selkeää määritelmää.

Ensinnäkin villeimmät ideat sanan merkityksestä kyllä rajautuvat pois itsestään tai jeesillä taikka sitten niillä ei ehkä ole niin paljoa väliä. Esimerkkinä voisin sanoa, että jos Pirkko moittii Peteä sen kertomisesta ketä Pete äänestää, niin oikeastaan mitä sitten? Pitääkö tämän takia luopua kaikista muista merkityksistä kuin mitä Suomen laki sattuu jonain hetkenä sanomaan? Sen verran pitäisi ehkä kuitenkin olla luottoa yhteiskuntaan, että tuollaisesta ongelmasta selvitään yhdessä. :D

Ei-juridinen vaalisalaisuus on käyttökelpoinen väline siihen, että toteaa ettei aio kertoa ketä äänestää ja ylipäätään siihen että jengi ymmärtää sen henkilökohtaiseksi asiaksi. Kyseisellä konseptilla kun on luultavasti helpotettu satojen tuhansien tai miljoonien keskustelujen kulkua ja yhteisymmärryksen löytymistä ja sanaa on käytetty menestyksekkäästi myös vaalikulttuurillisen kasvatuksen välineenä. Siitä, että sanan takana olevaa periaatetta ei ehkä (?) ole määritelty riittävän selkeästi voi ottaa stressiä tai sitten vain oppia elämään sen kanssa että näin se melko usein on.

Me puhumme Toten kanssa selvästi molemmat toisistamme ohi analogioillamme, kun emme jaa yhteistä näkemystä siitä onko toisen valitsema analogian peruste järkevästi valittu. Ehkä tämä ei kuitenkaan ole niin vaarallista.

Mitä taas tulee Antin mainitsemaan käsitteiden sekoittamisvaaraan, mahtaako tämä ihan oikeasti olla ongelma? Itse ainakin pidän vaalisalaisuuden juridista merkitystä siinä että tietää mikä on sallittua ja mikä kiellettyä ja tällaiset asiat pitää valitettavasti tietää tuosta käsitteestä sillä tapaa irrallisena asiana, että käsite ainoastaan antaa hieman vihiä mutta ei kanna mukanaan konkreettisia kieltoja tai oikeuksia. Sen sijaan sanan laajempi käyttö saattaa parhaassa tapauksessa jopa promota asian juridisen puolen tuntemusta. Itse en siis näe mitään uhkaa ja näen sen sijaan mahdollisuuksia.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Antti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 698
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 47 kertaa

Vaalisalaisuus

#20

Viesti Antti » huhti 10, 2019, 10.40

Lasse Candé kirjoitti:
huhti 9, 2019, 15.35
[S]anan laajempi käyttö saattaa parhaassa tapauksessa jopa promota asian juridisen puolen tuntemusta.
Ainakin tässä ketjussa tämä varmasti toteutuu. :)

Internet ja sananvapaus -ketjussa mainitussa VN:n informaatiovaikuttamisoppaassa muuten käsitellään myös eräänä informaatiovaikuttamisen keinona "verkostojen ja ajatusten hakkerointia", jonka yhteydessä mainitaan kaikille tuttu bandwagon effect ja sen vastakohta spiral of silence. Vaalisalaisuuden2 noudattamattomuus varmasti vahvistaa näitä molempia, ja vaikkei ryhmäpaine suoranaisesti vaikuttaisikaan äänestyskäyttäytymiseen, se voinee tehdä sosiaalien kanssakäymisen aika ikäväksi, ellei sitten liiku vain samalla tavalla äänestävien porukoissa. Tämä siis on varmaan aika kattavasti syy sille, miksi politiikkaa pidetään epäkohteliaana keskustelunaiheena.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 88792
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 555 kertaa
Tykätty: 212 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus

#21

Viesti Mika » huhti 14, 2019, 11.26

Näin äänestyspäivänä lusikoin tätä vielä. Minua pohdituttaa kaksi kysymystä.

@Antti ja @Totte, oliko teille siis uutta, että vaalisalaisuus tarkoittaa myös sitä, ettei äänestyspäätöksestä kerrota muille? Kysyn tätä siis ilman sarvia ja hampaita, ja siksi lisään tähän hymiön. :) Sitä kautta ymmärrän sen, että olette olleet hämillänne tästä saman sanan kahdesta erilaisesta joskin samantapaisesta merkitystä.

Toinen kysymys on myös teille kahdelle osoitettu mutta enemmänkin Tottelle. Vaalisalaisuus, siis tämä virallinen versio, on äärimmäisen tärkeä yhteiskunnallinen kulmakivi. Suomessa siitä kerrotaan jo yläasteella eli yläkoulussa. Jokainen suomalainen tietää, mitä se tarkoittaa ja kuinka tärkeää se on, joten mitään sekaannuksen mahdollisuutta ei vain yksinkertaisesti ole olemassa, vaikka te niin olette yrittäneet väittää. Koetteko te kaksi, että vaalisalaisuudesta Suomessa saisi jostakin vinkkelistä minkäänlaista keskustelua aikaiseksi? Minä kun en seuraa uutisia, niin en tiedä onko nyt tapahtunut jotakin kummallista, mutta yllättyisin jos olisi.

Minun näkökulmastani vaalisalaisuudesta Suomessa on yhtä paljon keskusteltavaa kuin siitä legendaarisesta lehmien metsälaiduntamisesta. Mutta voi olla etten nyt ymmärrä jotakin.

En nyt sano, että kusitte muroihini, koska voi olla että tämä kaksoismerkitys tuli teille yllätyksenä. Niin se sitten vain on. Oppia ikä kaikki.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Totte
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 4378
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Vaalisalaisuus

#22

Viesti Totte » huhti 14, 2019, 14.52

Ei tullut yllätyksenä, että termiä käytetään useassa merkityksessä. Ylen uutisten lainausten perusteella en pitäisi mitenkään selvänä, että kaikille on selvää mitä termi oikeasti tarkoittaa. Nostin yhden esimerkin tuosta viestiini.

Vaalisalaisuus Suomessa toimii, joten en näe siitä paljon keskusteltavaa. Tekniikan mukaantuomat uhat ja mahdollisuudet ovat tosin yksi asia mistä voi syntyä keskustelua. Maailmanlaajuisesti tästä olisi tietenkin keskusteltavaa vaikka miten paljon.

Minulla ei tietenkään ole mitään vastaan, että keskustelet politiikasta keskustelemisesta, mutta otsikon voisi tietenkin sitten vaihtaa vastaamaan sitä. Voidaan tosin pitää otsikko näinkin.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15633
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 472 kertaa
Tykätty: 203 kertaa

Vaalisalaisuus

#23

Viesti Lasse Candé » huhti 14, 2019, 18.34

Otsikko voisi olla "Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen".

Juuri luin facebookissa kaverin postauksen että joku duunikaverinsa sanoi että se on heippa jos äänestää persuja, kokoomusta tai kepua ja että se oli sitten heippa. Muistan myös kerran kaljalla kuinka yksi nainen ei enää voinut keskustella jonkun kanssa koska tämä fanitti Trumpia

Tyhmästihän noissa toimi kaikki.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Totte
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 4378
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Vaalisalaisuus

#24

Viesti Totte » huhti 14, 2019, 19.38

Lasse Candé kirjoitti:
huhti 14, 2019, 18.34
Otsikko voisi olla "Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen".
Ylipotkija: Otsikko muutettu.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 88792
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 555 kertaa
Tykätty: 212 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

#25

Viesti Mika » kesä 15, 2019, 09.22

@Kristian Hyvärinen kirjoittaa hyvin aiheesta. En oikein osaa poimia tuosta mitään erityistä, mutta allekirjoitan koko tekstin. Suosittelen lukaisemaan, jos seuraat politiikkaa ja yhteiskunnallisia aiheita sekä maailman tapahtumia.

http://thomashyvrinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276577-yksi-aani-tasapuoliselle-suomelle
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa