Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Mitä mieltä olet vaalisalaisuudesta eli poliittisten näkemysten yksityisyydestä?

Tärkeää
6
86%
Vanhoillista ja turhaa
0
Ei ääniä
En osaa sanoa
1
14%
 
Ääniä yhteensä: 7

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus ja politiikasta puhuminen

#1

Viesti Mika » huhti 8, 2019, 21.57

Nyt kun eduskuntavaalit ovat enää nurkan takana, on ehkä aika avata vaalisalaisuudesta oma keskustelunsa.

Tässä viestissään Lasse linkitti Ylen uutisen, jossa käsitellään vaalisalaisuutta. Poimin sieltä pari lainausta.

https://yle.fi/uutiset/3-10717902

"Eikö ole merkillistä, jollei voi paljastaa arvojaan? Kerron puolueen. Kysyttäessä kerron myös henkilön, mutta kukaan ei kysy. Epäilen että ei haluta mennä syvemmälle sisältöihin ja pelätään erimielisyyttä. On siinä perääkin. Vasta selvisi, ettei tuttava usko ilmastonmuutokseen. Täytyy sanoa että käsitykseni hänestä muuttui kerrasta."

"En ole koskaan joutunut riitoihin kenenkään kanssa vaalisalaisuuden rikkomisen takia, mutta olen kerran tai pari muuttanut omaa mielipidettäni ihmisestä kuultuani, ketä hän äänesti."

"Jos ei kehtaa ääneen kertoa, ketä tuli äänestettyä, niin kannattaa vakavasti miettiä, pitäisikö vaihtaa joko puoluetta tai ystäväpiiriä – vaiko kenties molempia."


Jep. Tämä on aika monitahoinen kysymys. Vaalisalaisuus oli vuosikymmenet itsestäänselvyys, mutta sitten kun WWW mahdollisti tuntemattomien ihmisten kohtaamisen, tämä muuttui ja isolla kädellä muuttuikin.

Yhtäältä voisi ajatella, että puoluekantansa avoimesti kertomalla viestittää myös kiinnostuksensa yhteisiä asioita kohtaan. Onhan se tärkeää, ettei äänestysprosentti putoa jonnekin marginaaliin. Samassa voisi ajatella, että tällainen ihminen myös haluaa raakata kavereistaan ne, jotka eivät ole samaa mieltä tai hyväksy hänen kantaansa.

Fakta kun kuitenkin on se, että puoluekantansa kertominen enemmän tai vähemmän julkisesti on satavarma keino nostattaa vähintään joissakin ihmisissä tunteita pintaan. Nämä tunteet voivat olla myönteisiä tai kielteisiä.

Minusta Internetzin huonoimpia puolia on nimenomaan tämä, että puoluekantansa kertominen on muodikasta. Ikään kuin useampi nyt oikeasti valtiotason politiikasta mitään ymmärtäisi. Samalla näin toimimalla kuitenkin karkottaa joitakuita ihmisiä elämästään. Ja koska niin monet ihmiset kantansa kertovat, on sellainen negatiivisuuden ilmapiiri alati läsnä somessa. Se on vastenmielistä.

Oma kantani tähän kysymykseen on siis selvä. Ymmärrän päinvastaisetkin näkemykset.

Se on tietenkin ihan eri asia, jos joku toimii politiikassa enemmän tai vähemmän aktiivisesti.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15991
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 554 kertaa
Tykätty: 258 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Vaalisalaisuus

#2

Viesti Lasse Candé » huhti 8, 2019, 22.29

Sikäli "en osaa sanoa", että on vähän ristiriitaisia ajatuksia. Kerron joskus harvoin joillekuille, jos jotenkin koen että asialla ei oikealla tavalla ole tälle väliä ja että kertominen jollakin tapaa parantaa keskustelua. En myöskään halua julistaa kantojani, koska olen kannoissani seilaillut jo useamman vaalin ajan ja koen että tuollainen saattaisi lukita ajatteluani. Nykyisellään on tärkeää tavalleni kokea olevani äänestävä kansalainen, että käytän nimenomaan puolueen valinnassa harkintaa.

Kaikkeen tähän kuuluu omalta osaltani se, että kaikkien kanssa pitää voida keskustella. Mielestäni vaalisalaisuus tai sen korvaavat ajatukset siitä että asiat ovat puolueita tärkeämpiä, ovat tärkeitä nyt kun puoluekartta monipuolistuu. Yhteistyö ja yhteiset näkemykset ovat asioissa eikä henkilöissä. Tätä pitää kunnioittaa ja niin kauan kuin puolueleiman lyöminen omaan otsaan leimaa itseä millään tavalla, se kannattaa tästä syystä jättää lätkäisemättä. Ja äänestinkin että vaalisalaisuus on tärkeää. :lol:

Samassa arvostan kyllä myös hyvähenkistä vaalityöskentelyä. Merkkien tapauksessa enemmän livemainostamista kuin somekuvakkeita. Viesti on ihan eri kun jakaa saman tilan kuin badgetyypeissä. Vedän aina johtopäätöksiä tiedostamattani kaikista joita en kovin hyvin tunne ja joilla on mikä tahansa badge vaikkapa facebookissa. Sen sijaan pidän puoluetunnusten kantamista varsinkin aktiivista vaalityötä tehtäessä hyvähenkisenä meininkinä.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 795
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 63 kertaa

Vaalisalaisuus

#3

Viesti Antti » huhti 8, 2019, 22.57

Vaalisalaisuus on kyllä vähän eri asia kuin äänestyspäätöksen pitäminen yksityisasiana. Vaalisalaisuus ei ole myöskään pelkästään oikeus vaan suorastaan velvollisuus. Vaalilaki on tässä mielessä mielestäni aika yksiselitteinen: äänestyslipussa ei saa olla mitään muita merkintöjä kuin ehdokkaan numero, ja merkintä on tehtävä vaalisalaisuus säilyttäen. Ennakkoäänestettäessäkin allekirjoitetaan, että "olen itse vaalisalaisuuden säilyttäen täyttänyt äänestyslipun ja sulkenut sen leimattuna kuoreen". Vaalisalaisuuden tarkoitus on mahdollistaa vaalivapaus siten, että kenelläkään ei ole mahdollisuutta painostaa tai lahjoa ketään äänestämään jollain tietyllä tavalla, sillä ei ole mitään todellista keinoa todeta, miten joku on äänestänyt. Toki voi kertoa äänestäneensä tai aikovansa äänestää jotain tiettyä ehdokasta tai puoluetta ja sillä tavalla omalta osaltaan osallistua vaalimainontaan, mutta todennettavaa tietoa siitä, miten on äänestänyt, ei ole lain mukaan mahdollista antaa.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15991
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 554 kertaa
Tykätty: 258 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Vaalisalaisuus

#4

Viesti Lasse Candé » huhti 9, 2019, 00.17

Kyllähän sillä voi aivan hyvin tarkoittaa sitä että ei kerro äänestyspäätöstä eikä pelkästään että jättää vielä tämän lisäksi todistamatta sen.

Tietenkin juridisessa mielessä se sitten määritellään demokratiaa turvaavalla tavalla, mutta ei ole nähdäkseni kovin paljoa tästä poikkeava konsepti että tätä laajentaa pelkkää todistamisen puutetta laajemmaksi. Siinä merkityksessä siitä usein puhutaankin, esim tuossa avauksen jutussa.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus

#5

Viesti Mika » huhti 9, 2019, 07.14

Vaalisalaisuus on juridinen termi, kuten Antti sanoo. Siitä on säädetty näin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714

Kuten kuitenkin tuon artikkelinkin lopussa sanotaan, puhekielessä sillä on toinen, rinnasteinen merkitys. Yritin huomioida tätä eroa äänestyskysymyksen sanavalinnoilla.

Virallisesti vaalisalaisuus viittaa äänestäjän oikeuteen antaa äänensä siten, ettei kukaan saa tietää, ketä hän äänesti. Käytännössä tämä toteutuu Suomessa suljetulla lippuäänestyksellä, minkä myötä annettua ääntä ja äänestäjää ei voida enää jälkikäteen yhdistää toisiinsa. Arkikielessä vaalisalaisuuteen viitataan myös silloin, kun puhutaan omista poliittisista kannoista.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 4416
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 45 kertaa

Vaalisalaisuus

#6

Viesti Mänzy » huhti 9, 2019, 09.01

Tärkeää, ehdottoman tärkeää. Antti kirjoitti jo hyvin syistä, mutta kaiutan vielä tarvetta pitää äänestyspäätös mahdollisimman vähän alttiina painostukselle. Jos normalisoimme (me kaikki tässä yhteiskunnassa) esim. selfien ottamisen äänestyslapun kanssa ja kuvan jakamisen someen, alkaa mahdollisesti hiljalleen tulla epäilyksen alaiseksi mikäli niin ei tee.

Yksilön valinta keskusteluissa on sitten hieman erikseen ja kirjoitinkin hieman eri kulmasta kuin Lasse.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Mänzy viestistä:
Antti
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 795
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 63 kertaa

Vaalisalaisuus

#7

Viesti Antti » huhti 9, 2019, 09.07

Minusta kyseessä on sen verran keskeinen käsite, että sen sekoittamista siihen, että kertooko avoimesti poliittisista kannoistaan, pitäisi välttää. Eli sanan "oikeasta" merkityksestä saa nillittää, etenkin kuin äänioikeutetut ihan käytännön tasolla törmäävät juridiseen termiin jokaisissa vaaleissa. Toki on ihan luonnollista vedota vaalisalaisuuteen perusteena kieltäytyä kertomasta, ketä äänesti. Toinen juttu on sitten se, pidetäänkö epäkohteliaana kysyä sitä. Oman äänestyskäyttäytymisensä julistaminen somessa on tietysti uusi ilmiö, mutta eivät kai kansalaiset karkeasti ottaen ennenkään pitäneet varsinaisena salaisuutena, mihin ovat "punaisen viivansa" merkinneet eli mitä puoluetta kannattavat?

Jokin aika sitten Tiede-lehdessä esitettiin näkemys siitä, että varsinaisesta vaalisalaisuudesta pitäisi luopua. Ajatus siitä, että äänestäjän pitäisi olla vastuussa äänestyskäyttäytymisestään on mielenkiintoinen. Jos poliitikot tekevät huonoa politiikkaa tai muuta typerää, he kantavat siitä (ainakin periaatteessa) vastuun siten, että äänestäjät eivät enää äänestä heitä, tai että he joutuvat kautensa aikana jopa eroamaan jostain asemasta. Mutta miten äänestäjä, joka on äänestänyt huonoa politiikkaa tekevää puoluetta tai henkilöä saadaan vastuuseen? Lakkaamalla tervehtimästä? Sulkemalla yhteisön ulkopuolelle?
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus

#8

Viesti Mika » huhti 9, 2019, 09.26

Antti kirjoitti:
huhti 9, 2019, 09.07
Oman äänestyskäyttäytymisensä julistaminen somessa on tietysti uusi ilmiö, mutta eivät kai kansalaiset karkeasti ottaen ennenkään pitäneet varsinaisena salaisuutena, mihin ovat "punaisen viivansa" merkinneet eli mitä puoluetta kannattavat?
Hmm, nyt en muista ulkoa, paljonko meillä on ikäeroa, mutta muistelisin että kymmenisen vuotta. Samassa voi olla ettei se ole tekijä tässä. Joka tapauksessa vaalisalaisuus on minulle nimenomaan arkikielen käsitteenä niin vanha tuttu, etten silloin vielä tiennyt tai olisi kunnolla ymmärtänyt sen juridista eli virallista määritelmää. Totean heti perään, että olen tällöin ollut lapsi ja nuori, joten en voi olla täysin varma, miten eri aikuiset ovat silloin puoluepolitiikasta keskenään keskustelleet, mutta melkoisella varmuudella voin todeta, että nykyisen kaltainen poliittisen kantansa avoin huutelu olisi ollut täysin vierasta muille kuin ammattipoliitikoille ja heihin rinnastettaville toimijoille kuten joillekuille luottamusmiehille.

Tuttavapiirissäni teini-ikäisenä ja vähän sen jälkeen oli muutamia kokoomusnuoria, jotka olivat avoimen poliittisia. Yksi kaverini noilta ajoilta, eräs potkulainen, oli demari ja toi tätä kantaansa aika ajoin esille. Se oli puisevaa ja välillä raskasta kuunneltavaa, joka ei ikinä kiinnostanut ketään. Politiikasta keskusteleminen ei todellakaan ainakaan minun maailmassani ollut yleistä, eikä poliittista kantaa tuotu julki - vaalisalaisuus tarkoitti juuri tätä sen virallisen määritelmän lisäksi. Tämä on nyt huikeasti muuttunut, enkä pidä tätä muutosta alkuunkaan hyvänä, vaikka siinä useita puolia onkin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Vaalisalaisuus

#9

Viesti Totte » huhti 9, 2019, 11.04

Vaalisalaisuus on tosiaankin ihan tarkkaan määritelty. Se ei tarkoita, että en saisi kysyä kaverilta ketä hän äänesti, eikä varsinkin sitä, että hän ei saisi sitä minulle kertoa. "Arkikielessä" sanaa käytetään tarkoittamaan vaikka mitä, mutta sitä ei mielestäni kuuluisi käyttää kuin tarkoittamaan sitä oikeaa asiaa. Vain siksi, että joku osa ihmisistä on ymmärtänyt jonkun käsitteen ja sen perustan täysin väärin ei ole hyvä syy levittää tätä virheellistä käsitystä eteenpäin.

Minun ei tietenkään tarvitse kertoa kellekkään ketä olen äänestänyt, mutta tämä ei liity mitenkään vaalisalaisuuteen. Minun ei yleisesti tarvitse kertoa kenellekään mitään. Jos joku kysyy minulta miksi kävin lääkärissä niin voin halutessanu jättää vastaamatta, eikä tämä liity mitenkään terveystietojen salassapitosäännöksiin.

Tuli mieleen vastaava väärinkäsitys pokeripöydistä. Jos pokerissa luovuttaa käden, voi kortit heittää pois, eikä kenelläkään ole oikeutta vaatia niitä näkyviin. Kortit saa kuitenkin, useimpien sääntöjen mukaan, halutessaan näyttää (varsinkin käteispeleissä). Sääntönä kuitenkin on, että jos kortit näyttää yhdelle pelaajalle, ne on näytettävä koko pöydälle. Tämä sääntö on tiivistetty muotoon "show one, show all", ja sillä on hyvät perustelut: sillä estetään esim. kavereita vaihtamasta tietoa keskenään kun toinen vielä mahdollisesti jatkaa kädessä.

Joskus ihmiset näyttävät koko pöydälle vain yhden kortin. Koska tämä tapahtuu joskus ärsyttämistarkoituksessa, alkaa silloin tällöin pöydässä huutelu "show one, show all!", ja joku vaatii pelaajaa näyttämäät myös kaikki muut korttinsa. Tämä tietenkin perustuu väärinkäsitykseen, että "one" ja "all" viittaisi kortteihin, eikä pelaajiin. Tällaisella säännöllä ei ole oikein mitään järkeä (miksi kaikkien korttien näyttäminen kaikille olisi ok, mutta yhden ei?), mutta sitä vaaditaan joskus kuitenkin koska tartutaan lauseeseen miettimättä mitä se tarkoittaa.

Eli sen sijaan, että huudetaan yhtä slogania, kuten "vaalisalaisuus" tai "show one, show all", voisi miettiä onko tulkinnassa mitään järkeä. Voi tietenkin olla ärsyttävää jos joku tuttu demari paasaa politiikkaa, mutta se ei liity vaalisalaisuuteen mitenkään. Ei uskonnonvapauskaan tarkoita, että ei saisi kertoa toisille mitä on puhunut papin kanssa, vaikka uskonnollinen paasaus ärsyttäisikin kanssakeskustelijoita.

Jos meillä on keskustelu vaalisalaisuudesta niin siinä pitäisi mielestäni keskustella vaalisalaisuudesta. Sitä kuitenkin rikotaan räikeästi ympäri maailmaa, joten tämän otikon mukaista keskusteltavaa varmaan löytyy. Jos halutaan keskustella siitä, miten ihmiset juttelevat ja jakavat poliittisiä mielipiteitään voisi joka toinen otsikko olla paikallaan.

EDIT: Jo tuo äänestyksen kysymys "Mitä mieltä olet vaalisalaisuudesta eli poliittisten näkemysten yksityisyydestä?" on niin harhaanjohtavan väärä, että koko ketju toimii tavallaan disinformaationa siitä mitä vaalisalaisuus oikeastaan tarkoittaa.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Totte viestistä:
Antti
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 795
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 63 kertaa

Vaalisalaisuus

#10

Viesti Antti » huhti 9, 2019, 11.08

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 09.26
[...] Tämä on nyt huikeasti muuttunut, enkä pidä tätä muutosta alkuunkaan hyvänä, vaikka siinä useita puolia onkin.
Minä en pidä siitä, että vaalimainostaminen tunkee joka paikkaan, esim. kahvihuoneen pöydälle. Minun maailmassani politiikasta keskusteleminen ei ole vieläkään yleistä muuten kuin yleisellä tasolla. En ole törmännyt vaalikojuja ja lappustenjakajia kummempaan vaalihuuteluun muualla kuin somessa, missä kyllä törmää kaikenlaiseen, esim. epämääräisiin pahanolonpurkauksiin, joiden määrä tuskin on lisääntynyt mutta jotka ovat ennen pysyneet yksityisissä keskusteluissa julkisen Facebook-seinän sijaan. Ehkä tämä on juuri sitä, että asioista puhutaan enemmän. Joka tapauksessa yrittäisin miettiä asiaa henkilökohtaista kokemusta laajemmin ajallisesti ja paikallisesti (viittaus punaiseen viivaan ei ollut pelkästään vertauskuvallinen). Anekdootit ovat kyllä kiinnostavia, ja niistähän kokonaiskuva muodostuu. Isoäitini, joka oli puolitoista kuukautta nuorempi kuin Suomen eduskunta, vei vaalisalaisuutensa mukanaan hautaansa mutta sanoi kyllä julkisesti (eli televisiossa itsestään kertovassa dokumenttiohjelmassa) Kekkosen olleen isänmaan asialla, ja että "suomettumisesta" puhuminen on epäreilua. Isäni eläessä tuli kuultua myös aika paljon "poliittista keskustelua", siis lähinnä erilaisia listauksia siitä, ketkä ovat idiootteja.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15991
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 554 kertaa
Tykätty: 258 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Vaalisalaisuus

#11

Viesti Lasse Candé » huhti 9, 2019, 11.50

En ole ihan vakuuttunut tuosta juridiikkajutusta. Vastaava kysymys on kysymys raiskauksesta, mikä on mennyt sellaiselle filosofiselle tasolle, että monet sanovat lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön aina olevan raiskaus. Lienee selvää, että tässä tapauksessa raiskauksella on kaksi merkitystä, eli juridinen käsite ja toimintaa tekojen tai vaikutusten kautta kuvastava.

Sama asia vaalisalaisuudessa. Googlaamalla löytyy runsaasti tukea sille että sanalla ymmärretään muutakin kuin mitä se tarkoittaa Suomen laissa. Eikä noin yleisluontoista muotoilua voi olettaa typistettävän pelkäksi pykäläksi.

Wikipediasivu aloittaa sanoilla:
"Vaalisalaisuudella tarkoitetaan äänestäjän oikeutta antaa äänensä siten, että kukaan ei saa tietää, ketä tai mitä hän äänesti."
Tietenkin juridiikkalaseilla katsottuna "oikeus" tarkoittaa lakiasioita ja muuta virallista, mutta yritin itse jo aiemmin avata samaan suuntaan mihin Mänzy avasi, eli kuinka vaalisalaisuus on sen takaamiseen pyrkiviä lakipykäliä laajempi periaate. Ja kuinka sen tätä myötä voi käsittää koskevan myös valintoja jotka tehdään muilla perusteilla kuin että laki kieltää.

Pokerivertaus ei sikäli toimi, että sääntöjen tuntemattomuus on ihan eri asia kuin sanan merkityksen erilainen ymmärtäminen. Ensimmäisessä on oikea ja väärä, toisessa vain sen asteita. Pitäisin tuota juridiikkaan rajoittumista... juridiikkaan rajoittumisena. Ja se toki suotakoon heille jotka näin haluavat samaan aikaan kuin kielenkäyttö elää omaa elämäänsä mielestäni paljon järkevämmällä tavalla.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Vaalisalaisuus

#12

Viesti Mika » huhti 9, 2019, 11.51

Vaalisalaisuus arkikielen merkityksessä lienee vanhempi kuin kukaan tätä lukeva. Se tuli minulle täytenä yllätyksenä, ettei se ilmeisesti 1980-luvulla syntyneille olekaan niin tuttu termi. Minä olen kuullut sen ensimmäistä kertaa 1980-luvulla, jolloin se oli ihan yleinen termi arkikielessäkin ja siis hivenen eri tarkoituksessa kuin sen juridisessa merkityksessä. On kuitenkin ihan fakta, että sitä käytetään yleisesti tarkoittamaan äänestyspäätöksensä kertomatta jättämistä - kysyi sitä kukaan tai ei. Sama siis todetaan tuossa Ylen artikkelin viimeisessä kappaleessa. Totte kun kirjoitti, että arkikielessä sitä "käytetään tarkoittamaan vaikka mitä", en ole koskaan kuullut muuta määritelmää sille. Ehkä en siis vain ole kuullut.

Otsikon ja äänestyksen termejä voidaan helposti vaihtaa. Totte unohti kertoa, mitkä sellaiset vaihtoehdot olisivat.

Sitäkään en arvannut, että keskustelu vaalisalaisuudesta sen juridisessa mielessä kiinnostaisi ainakaan Suomen mittakaavassa. Maailmalla nyt tapahtuu kaikenlaista joka paikassa ihan koko ajan.

Kyse ei ollut siitä, mitä ei saisi kertoa tai kysyä vaan siitä, mitä kannattaa kertoa tai olla kertomatta ja varsinkin miksi. Tällaista keskustelua yritin alustaa.

Metakeskusteluksi ja termileikittelyksi tämä tuttuun tapaan ajautui ja sittenkin vikkelästi sen sijaan että keskustelijat yrittäisivät keskustella hedelmällisesti itse aiheesta. Nettikeskustelut... :rok:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 15991
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 554 kertaa
Tykätty: 258 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Vaalisalaisuus

#13

Viesti Lasse Candé » huhti 9, 2019, 11.54

Samalla linjalla Mikan kanssa muuten, mutta itse näen jo käydyssä keskustelussa paljon potentiaalia, eli niiltä osin olen vähän kritiikin kanssa eri linjoilla.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Vaalisalaisuus

#14

Viesti Totte » huhti 9, 2019, 12.55

Mika kirjoitti:
huhti 9, 2019, 11.51
On kuitenkin ihan fakta, että sitä käytetään yleisesti tarkoittamaan äänestyspäätöksensä kertomatta jättämistä - kysyi sitä kukaan tai ei. Sama siis todetaan tuossa Ylen artikkelin viimeisessä kappaleessa. Totte kun kirjoitti, että arkikielessä sitä "käytetään tarkoittamaan vaikka mitä", en ole koskaan kuullut muuta määritelmää sille. Ehkä en siis vain ole kuullut.
Itselleni on ollut pienestä lähtien selvää, että vaalisalaisuus tarkoittaa sitä, että on oikeus antaa äänensä salassa, eli siten, että kukaan ei saa tietää miten äänestit. Samalla olen saanut sen käsityksen, että toisen äänestyskäyttäytymisen kysyminen on epäkohteliasta, ihan kuten muidenkin henkilökohtaisten asioiden, kuten palkan, kysyminen.

On aika iso ero, onko oikeus jättää kertomatta vai onko valvollisuus jättää kertomatta. Joku ilmeisesti tulkitsee vaalisalaisuuden siten, että ei ole oikeutta kertoa ketä äänesti*. Tämä taas sotii melko vahvasti ilmaisunvapautta vastaan. Mielestäni tämä on niin absurdi tulkinta, että laitan sen kategoriaan "vaikka mitä". Melkein yhtä absurdi tulkinta on, että toisen päätöstä ei saisi kysyä. Rationaalisin tulkinta on, että omaa päätöstään ei tarvitse kertoa, mutta kuten jo mainitsin niin tässäkään ei ole oikein järkeä, sillä miten kukaan voisi pakottaa sinut kertomaan yhtään mitään henkilökohtaista jos kyseessä on normaali keskustelu? Eli silloin käsite on taas melko kuollut koska se ei oikeastaan tarkoita mitään.

Voidaan tietenkin pitää valitettavana, että asia meni metailuksi. Kyse ei kuitenkaan ole ihan semantiikasta, sillä hyvin moni kuitenkin tietää, että vaalisalaisuus on lakiin kirjattu käsite. Jos tätä käsitettä ruvetaan laajentamaan tarkoittamaan jotain ihan muuta, hämärtyy raja mikä on oikeastaan laitonta ja mikä on vain esim. mielestämme epätoivottavaa käytöstä. Jos siis jollekin sanoo, että hän ei saa kertoa ketä äänesti koska "vaalisalaisuus on demokratian perusarvoja", mennään mielestäni vaarallisesti metsään. Vaikka ei suoraan väitetä jonkun toimivan laittomasti (tai epäeettisesti), annetaan kuitenkin välillisesti se kuva.

Tuo raiskausvertaus ei toimi ollenkaan, sillä sekä törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus ovat molemmat väärin, laittomia ja tuomittavia. Vaalisalaisuuden rikkominen taas on laitonta, kun oman äänestyskäyttäytymisen kertominen ei ole millään tavalla tuomittavaa eikä laitonta. Joku tietenkin voi yrittää antaa sen kuvan hämärtämällä koko vaalisalaisuuden käsitettä, mikä on täsmälleen se syy miksi tätä keskustelua käydään. Hyvä esimerkki on tuo lainaus Ylen artikkelista. Ensin kerrotaan miten tärkeää vaalisalaisuus on. Sen jälkeen kerrotaan, että oman äänen kertominen ei ole oikein, mikä tietenkin antaa sen kuvan, että oman äänen kertominen jotenkin rikkoisi sitä vaalisalaisuutta. Tämä antaa kuvan, että ei saisi kertoa omasta äänestyskäyttäytymisestä.

Ja pokerivertaushan toimii siinä laajuudessa, että siinä tunnetaan vain säännön nimi, mutta ei sen sisältöä tai perustaa. Samalla tavalla tässä tunnetaan termi "vaalisalaisuus", mutta ei sen sisältöä tai perustaa. Molemmissa tapauksessa käsitteelle keksitään oma sisältö, mutta annetaan sille omalle (keksitylle) sisällölle ja sen tulkinnalle painoarvo vetoamalla (oikean) käsitteen viralliseen statukseen (sääntö tai laki).

* Ylen artikkelista:
"Vaalisalaisuus on keskeisiä demokratian perusarvoja. Ei ole oikein kertoa edes omaansa, vaikka ei salaamista itse arvostaisikaan."

EDIT: Voin toki miettiä vaihtoehtoista otsikkoa, mutta Lassen tavoin pidän tätä keskustelua ihan tärkeänä.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2737
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 284 kertaa
Tykätty: 29 kertaa

Vaalisalaisuus

#15

Viesti Daddy » huhti 9, 2019, 12.55

Lainoppinut Eelis Paukku on oikein blogannut asiasta:

https://www.kpflaki.com/blog/saako-%C3% ... ttaa-kuvan

Tässä hänen johtopäätöksensä:

Äänestyslipukkeesta ei saisi ottaa kuvaa äänestyskopissa tai ainakaan jakaa sitä sosiaaliseen mediaan tai jakaa sitä yleiseen tietoon. Tämä johtuu siitä, että myös äänestäjän toimintavapautta voidaan rajoittaa vaalisalaisuuden toimittamiseksi. Toisaalta äänestäjää ei voida tässä käsitellystä kielletystä toiminnasta rangaista. Vaalitoimitsija voitaisiin mahdollisesti rangaista, jos hän tietoisena mahdollisuudesta ei ole estänyt vaalisalaisuuden loukkaamista. Toisaalta vaalitoimitsijan mahdollisuudet vaikuttaa tähän ovat melko vähäiset, joten hänenkin rangaistusvastuunsa on vähintäänkin epäselvä.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 kurkkijaa