Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#1

Viesti Jasse »

Lukiossa filosofian opettaja arveli että voisin olla kiinnostunut stoalaisesta-filosofiasta. Ajatus jäi itämään ja kun pari vuotta sitten Teologisessa käytiin läpi antiikin ajan filosofisia suuntauksia - stoalaisuus yksi vaikuttavimmista - niin päätin tutustua aiheeseen paremmin. Ensin luin kuivahkon akateemisen teoksen "Stoalaisuus - tiedon, tunteiden ja hyvän elämän filosofia". Tämä lukukokemus hieman himmensi kiinnostustani mutta antoi kattavat perustiedot koulukunnan historiasta, ajattelusta, logiikasta ja termistöstä. Seuraavaksi luin "Itselleni" joka koostuu Markus Aureliuksen - stoalaisen Rooman keisarin - päiväkirjapohdinnoista. Sitten oli vuorossa Senecan - keisari Neron opettajan - "Elämän lyhyydestä" ja "Kirjeitä ja tutkielmia". Juuri äsken luin Epiktetoksen - vapautetun orjan - kirjan "Ohjenuora".

Tuntuu että stoalaisuus on tekemässä uutta nousua. Internetissä on viimevuosina perustettu erilaisia sivustoja ja yhteisöjä jotka jakavat tietoa ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Esim: https://dailystoic.com ja https://modernstoicism.com Jälkimmäinen sivusto/yhteisö järjesti viime viikolla seitsemännen vuosittaisen "Stoalaisen viikon" johon minäkin osallistuin. Siinä siis osallistuja saa stoalaista luettavaa, kuunneltavaa ja pohdittavaa viikon jokaiselle päivälle. En ehkä paneutunut tehtäviin niin tunnollisesti kun olin aikonut, mutta jo se että muistutin itseäni olevani tänään "stoalainen" auttoi suhtautumaan päivän haasteisiin hieman hyödyllisemmin. Olen jo pitkän aikaa tuntenut kaipaavani jotain elämänkatsomusta joka olisi lähellä omia aatoksiani ja joka toisi tukea ja perspektiiviä elämään ja stoalaisuus tuntuu sopivalta vaihtoehdolta. Ainakin toistaiseksi.

Olen ymmärtänyt stoalaisuuden perusopit seuraavanlaisesti:

1.Memento mori: Eli "muista kuolema". Tämä lausahdus antaa perspektiiviä elämään, saa ajattelemaan, toimimaan ja tuntemaan. Stoalaiset opettavat uskovat tietoisuuden sammuvan kuoleman hetkellä. Varsinkin Aurelius ja Seneca puhuvat paljon kuolemasta ja sen kohtaamisesta. Kuolemanpelon voittamisesta ja jäljellä olevan elämän - jokaisen hetken ja päivän - viisaasti käyttämisestä. Oma versioni tuosta tunnetuimmasta stoalaisesta maximista on: "Tiedä kuolevasi - tunne eläväsi."

2.Vaikuta siihen mihin pystyt, äläkä huoli muusta. Stoalaiset lähtevät siitä että ihminen pystyy kontrolloimaan täydellisesti vain ajatuksiaan - mielipiteitään ja suhtautumistaan ulkomaailmaan. Ulkoiset asiat, edes kehomme, eivät ole meidän kontrolissamme. Toisaalta tunteita ja siten ehkä omaa toimintaakin kontrolloidaan ajatusten ja järjen avulla. En ole aivan varma näin ehdottomasta teoriasta, mutta idea on auttanut minua lopettamaan (ainakin hetkekisi) turhan murehtimisen esim. "maailman asioista" ja olen päättänyt keskittyä johonkin käytännön tehtävään/ongelmaan josta olen pystynyt suoriutumaan.

AA-kerhosta tuttu Tyyneysrukous sisältää tämän ja pari muuta stoalaista ajatusta ja pukee ne todella kauniisti ja tiiviisti sanoiksi:

"Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan."

3.Et koe harmia jos et ajattele kokevasi. Stoalaiset väittävät että tuottavat itselleen turhaa kärsimystä väärillä tulkinnoilla ja katsontakannoilla. Kun asiaa ajattelee oiken ja ratioinaalisesti niin tajuaa ettei mitään pahaa ole tapahtunut, jopa ettei mitään pahaa voi tapahtua. Tähän liityy myös usko kohtaloon/kaitsemukseen/jumalaan/universumiin joka toimii rationaalisesti. Stoalaiset opettat toisaalta hyväksymään tyynesti kohtalon oikut ja pyrkimään harmoniaan Luonnon kanssa, toisaalta taistelemaan urhoollisesti kohtaloa vastaan - tai ainakin ottamaan kohtalon iskut urhoollisesti rintaan. Minun on vaikea uskoa rationaaliseen maailmankaikkeuteen (saati hyvään Jumalaan) jolla olisi jokin tarkoitus ja päämäärä. Mutta lausahdus "herran haltuun" tuo itselleni mielenrauhaa.

4. Onni tukee hyveellisestä elämästä. Stoalaiset opettavat että todellinen ja pysyvä onni ei ole riippuvaine mistään ulkoisesta vaan hyveiden harjoittamisesta. Päähyveet ovat: viisaus, oikeudenmukaisuus, rohkeus ja kohtuullisuus. Kaikki muu on ihmisellä vain lainassa ja voidaan tältä viedä milloin vain, mutta hyveet ovat ihmisen omia. En tiedä onnesta, mutta uskon että itsekunnioitus ja omanarvon tunto ovat paljon kiinni siitä että tuntee elävänsä hyveellisesti.

Näin minä ymmärrän stoalaisuuden. Näen siinä myös paljon yhteistä zen-buddhalaisuuden kanssa ja puheet hyveistä sekä kuoleman kohtaamisesta tuovat mieleen bushidon.

Jos aihe kiinostaa niin suosittelen lämpimästi viime keväänä ilmestynyttä kirjaa "Elämän lyhyydestä".

Tässä vielä yksi linkki ja yksi video josta saa perustiedot stoalaisuudesta nopeasti.

http://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:stoalaisuus

tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 2463
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#2

Viesti tapsaattori »

4. on hyvä.
3:sta en ymmärrä. Harmin, vihan, surun, tuskan ym kokeminen on luonnollinen osa ihmiselämää. Miten niiden kanssa elää ja pääsee yli on oleellista. Väittäisin että kukin tavallaan. Ei niitä tuosta vaan sivuuteta ajatuspeleillä, miksi pitäisikään.
Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#3

Viesti fudo »

Erinomainen avaus!

Stoalaisuus on tietyiltä osin lähellä karatemaailmassa esiintyviä oppeja, hyveitä ja uskomuksia — ja osin sitä kautta näen stoalaisuudessa ja shintolaisuudessa yhteistä. Toisaalta stoalaisuudessa on paljon samaa kuin tuntemieni alkuperäiskansojen etnisissä uskonnoissa.

Olen koettanut elää stoalaisesti varsinkin viimeisimmät 7–8 vuotta, mutta eihän se kaikilta osin ole onnistunut läheskään jatkuvasti.
空手に先手なし
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#4

Viesti Jasse »

tapsaattori kirjoitti: loka 12, 2018, 19.12 4. on hyvä.
3:sta en ymmärrä. Harmin, vihan, surun, tuskan ym kokeminen on luonnollinen osa ihmiselämää. Miten niiden kanssa elää ja pääsee yli on oleellista. Väittäisin että kukin tavallaan. Ei niitä tuosta vaan sivuuteta ajatuspeleillä, miksi pitäisikään.
Itsellenikin tuo kolmonen on hieman.. vaikea. Nämä voi tosiaan nähdä ajatuspeleinä tai työkaluina joita käyttää vaikeissa tilanteissa. Itse näen stoalaisuuden elämänasenteena ja nuo maximit/ohjeet hyödyllisinä välineinä joilla voi tarkastella tilannetta toisesta perspektiivistä ja näkökulmasta.

Eriuskonnoissa ja filosofioissa on tosiaan paljon yhteisiäpiirteitä. Tietysti myös eroja. Stoalaisuus (ja kreikkalainen filsofia yleensä) vaikutti kristinuskoon sen muotoutuessa, mutta eniten näen yhtäläisyyksiä elämänasenteessa ja maailmanolemuksessa stoalaisuuden ja buddhalaisuuden ( vardinkin zen) ja ehkäpä taolaisuuden välillä. Mitä yhtäläisyyksiä fudo näet shintolaisuuteen ja muihin alkuperäisudkontoihin?itselleni tulee mieleen monijumalaisuus, "taikausko" ja riitit ja mämähän eivät kuulu stoalaisuuteen.
Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#5

Viesti fudo »

^ Monijumalaisuus toki, mutta sitäkin enemmän hahmotan kokonaisuutta panteismin kautta. Ja tässä tärkeimpänä elementtinä on luonto. Omassa päässäni panteismi kääntyy jonkinlaiseksi luontouskonnoksi; luonto kaikkinensa on se, joka hallitsee ja ohjaa. Tässä yhteydessä monijumalaisuus näyttäytyy minulle tavallaan panteistisen shintolaisuuden tai muiden kohtaamieni etnisten uskontojen ilmentymänä: koska yksi luontojumala on kaikkialla, se voi saada monia erilaisia hahmoja — eli yksijumalainen luontouskonto on käytännössä monijumalainen. Panteismi ilmenee myös tietynlaisena fatalismina: se mikä tapahtuu, oli tapahtuva. Ja se mikä tapahtui, otetaan tyynesti vastaan.

Yhteistä stoalaisuudessa ja etnisissä uskonnoissa on nähdäkseni myös tietynlainen moraalinen puhtaus, perfection of character à la Funakoshi: ihminen on oikealla tiellä, jos hän toimii kunniallisesti. Ja nimenomaan toimii eikä pelkästään väitä toimivansa. Tämän näen olevan yhtä kuin hyveellisyys eli kohta 4 Jassen listassa.

Kun pohdin pikaisesti asiaa hieman enemmän, löydän samoja piirteitä muistakin uskonnoista. On siis niin, että keskenään aivan erilaisissa uskonnoissa voi olla paljonkin yhteistä. Ehkä on niin, että ihmisillä on aikojen alusta asti ollut tarve uskoa johonkin itseään suurempaan, ja tietyissä uskonnoissa tämä tarve on aikojen saatossa johtanut ihmismäisten jumalhahmojen syntyyn.

Vastuuvapauslauseke: En tiedä asiasta mitään; pyörittelen vain omia ajatuksiani. Sain aikanaan koulussa vapautuksen uskonnon opiskelusta, kauan ennen kuin tällaista vapautuksen mahdollisuutta tai vaihtoehtoisuutta varsinaisesti oli olemassakaan. Enkä ole uskontoihin liittyviä asioita sittemminkään kirjoista opiskellut. Näkemykseni perustuvat ensisijaisesti erilaisten ihmisten keskuudessa elettyyn runsaaseen elämään.
空手に先手なし
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#6

Viesti Jasse »

Juu, uskonnoista ( ja uskonnon kaltaisista ilmiöistä, kuten ideologioista ja filosofioista) löytyy yhdistäviä paljon piirteitä ja samanlaisia ajatuksia. Erojakin tietysti on, varsinkin painotuseroja.

Itsekin olin vapautettu peruskoulun ajan uskonnonopetuksesta koska kävin viikoittain Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa. Eli Mormoni-kirkossa. 18-vuotiaana luovuin uskosta, mutta siitä lehtien olen ollut hyvin eri uskonnoista ja uskonnosta/uskosta ilmiönä. Vuoden opiskelin aihetta teologisessa tiedekunnassa.

Mutta takaisin stoalaiseen filosofiaan. Harvassa uskonnon kaltaisessa ilmiössä arvostetaan kuolemaan ja jopa itsemurhaa yhtä vahvasti kuin stoalaisuudessa. Samurai-kulttuuri harakireineen tulee kuitenkin mieleen. Militaristinen-nationalismi ja islamin jihadismi myös. Mutta stoalaiset suhtautuvat kuolemaan ja itsemurhaan jotenkin lempeämmin. Mielestäni. Itseasiassa, suhteettoman moni tunnetuista stoalaisista valitsi sammuttaa tietoisuutensa oman käden kautta - Zenon, Cato ja Seneca. Sekä stoalaisten suurin esikuva Sokrates.

Kaverin kaverilla oli kuulemma ladattu ase kotona ja hän muistutti usein itseään että "Itsemurha on aina vaihtoehto." Tämä kuulostaa helposti synkältä, mutta tottahan se on. Jos elämä on hanurista niin sen voi lopettaa tai sitten sille voi tehdä jotain. Tai ainakin omalle asenteelle voi tehdä jotain.

Seuraavaksi pari videota. Ensimmäisessä uus-stoalainen filosofi puhuu itsemurhasta, toisessa nuori kundi kertoo kuoleman mietiskelyn eduista ja kolmannessa tunnettu uus-ateisti puhuu siitä miten kuoleman todellisuuden hyväksymien voi auttaa meitä elämään tässä hetkessä.





TeLa
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 38
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kitee

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#7

Viesti TeLa »

Sokrates ja Seneca määrättiin kuolemaan. Cato surmasi itsensä Caesarin joukkojen lähestyessä kun toivoa sisällissodan voitosta ei enää käytännössä ollut. Stoalaiset pitivät itsemurhaa suositeltavana vaihtoehtona jos elämä käy sietämättömäksi. Tämä kai ammentaa enemmänkin kyynikoiden koulukunnasta kuin Sokrateesta, ainakin Sokrateen oppilas Platon ja hänestä lähtenyt koulukunta suhtautuivat itsemurhaan kielteisesti. Muista koulukunnista ainakin epikurolaisuus suhtautui itsemurhaan suhteellisen positiivisesti. Epikuroksen mukaan voimme jättää elämän teatterin, milloin sen näytelmä lakkaa miellyttämästä meitä, tosin hänkin piti järjettömänä syöksyä kuolemaan jos on väsynyt elämään korjattavissa olevan elämäntavan takia.
Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#8

Viesti fudo »

Stoalaisuuden itsemurhamyönteisyys on minulle uusi tieto. Sinänsä se on jälleen yksi piirre, joka yhdistää sen shintolaisuuteen ja muihin kohtaamiini etnisiin uskontoihin.

Itse selkeästi elämän ehtoopuolella olevana, monta kertaa "lähellä käyneenä" ja muutenkin riittävästi kuolemaa nähneenä olen joutunut pohtimaan asiaa paljon. Ehkä sitä kautta olen oppinut suhtautumaan kuolemaan melko tyynesti. Jassen mainitsema stoalainen memento mori kääntyy minun päässäni jonkinlaiseksi hetkessä eläväksi ja sallivaksi nautintokeskeisyydeksi (jota jotkut kutsunevat epikurolaisuudeksi tai hedonismiksikin). Monissa yhteyksissä tähän ajatusmalliin on liitetty myös kehottava ilmaisu carpe diem tai jopa elä kuin viimeistä päivää.

Jassen linkkaamia videoita en ole katsonut. Ehkä joskus.
空手に先手なし
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#9

Viesti Jasse »

Perustin faceen ryhmän "Suomen stoalaiset". Ideana on jakaa tietoa ja keskustella aiheesta ja motivoida "stoalaiseen elämän asenteeseen". Minä ymmärrän sen niin että ymmärtää pian kuolevansa, hyväksyy menneet, huolehtii käsillä olevista asioista ja jättää tulevan kohtalon huomaan. Kaikki kiinnostuneet tervetulleita!

https://web.facebook.com/groups/2203758866568182/
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#10

Viesti MikaM »

Pitää lukea lisää, mutta näen myös paljon yhtäläisyyksiä Dalai Laman kirjoituksiin (johon Jassekin viittaa tuolla buddhismilla). Jumaluutta en tässä näe, enkä muutenkaan ymmärrä. Koko ajatus ylemmästä, jotenkin kaikkivoivasta tietoisuudesta on vieras ja mielestäni osaltaan sotii vaikka stoalaisuutta vastaan. Yksinkertaisesti, koska jos se on kaikkivoipa, niin sinähän et enää ole vastuussa mistään, etkä myöskään hallitse mitään.
Palataan.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#11

Viesti Jasse »

Itsellänikin on vaikeuksia Kaikenlaisten Jumalien kanssa. Mutta niin oli esim Marcus Aureliuksellakin joka monesti postii asiaa päiväkirjassaan ja miettii että joko maailmaa ohjaa jokin järjestys tai sitten se on yhtä kaaosta, joka tapauksessa hän itse voi elää viisaasti. Ja perinteinen stoalainen oppi tosiaan on melko fatalistinen ja lähtee siitä että ihminen voi hallita vain omaa suhtautumistaan ja asennoitumistaan ulkopuolisiin tapahtumiin. En itse ole samaa mieltä mutta miettinyt että ehkä tuollaisen asenteen omaksuminen voi paradoksaalisesti optimoida kyvyn vaikuttaa asioihin.

Tässä vielä FB-ryhmän esittely jossa tuosta "jumalastakin" kerrotaan:

"Salve! Tämä ryhmä on henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet ajattomasta stoalaisesta filosofiasta ja elämän asenteesta. Stolaisuus painottaa mielentyyneyttä ja itsehallintaa kohtalon oikkujen ja elämän myrskyjen pyörteissä, sekä vääjäämättömän kuoleman lähestyessä. Tunnetuimmat stoalaiset filosofit olivat oppinut Seneca, orja Epiktetos ja Rooman keisari Marcus Aurelius.

"Noin 300eaa. Kitiumista kotoisin oleva Zenon perusti filosofiakoulunsa. Koulukunta sai nimen stoalaisuus Zenonin opetuspaikan, pylväskäytävän eli Stoan, mukaan. Hän demytologisoi jumalat käsitellen heitä luonnonvoimina. Maailmankaikkeutta hallitsi mieli, joka oli luonteeltaan aineellinen olevainen, joskin laadullisesti ylivoimainen muuta olevaa hienompi - runollisesti siihen voitiin viitata myös nimellä Zeus. Kuolemassa lakkaamme olemasta, mutta olemme kuitenkin korkeammalla tasolla kuin eläimet, sillä meillä on järki. Viisas ihminen terästäytyy lopullisen katoamisensa edessä ja hyväksyy osansa rohkeasti, itsensä hilliten ja katsoen realistisesti kasvoista kasvoihin elämää ja kuolemaa, jotka ovat erottamaton osa kaiken olevan järjestystä. Tämä ankaran pidättyväinen oppi vetosi roomalaiseen yläluokkaan., ja Roomassa sitä opetti ensimmäisellä vuosisadalla jaa. kreikkalainen orja Epiktetos. Sama näkemys oli myös keisari Marcus Aureliuksella (121-180 jaa.) kuuluisessa teoksessaan nimeltä Mietelmiä." - Ninian Smart (Uskontojen Maailma)

"Kuka voi väittää, että stoalaisuus olisi kuollut? Se on tosin kuollut järjestelmänä, mutta elää yhä hyveenä: Sen tarmo ja elinvoima tuntuu yhä monien elämän valtasuonien välityksellä - länsimaisten kansakuntien filosofiassa, koko sivistyneen maailman lainopissa. Niin, missä tahansa ihminen kilvoittelee kohotakseen, missä tahansa hänen henkensä voittaa lihan omilla ponnistuksillaan, siellä näemme Zenonin kuolemattoman opin vaikutusta." - Inazo Nitobe (Bushido - Japanin sielu)

Memento Mori! "
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#12

Viesti Jasse »

Tässä on ehkä paras lukemani artikkeli stoalaisuudesta ja siitä miksi siitä ollaan nykyään kiinnostuneita:

https://eidolon.pub/why-is-stoicism-hav ... veORL5fLaI
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#13

Viesti MikaM »

Olipa mahtava artikkeli. Pitää lukea vielä myöhemmin uudestaan, ajatuksella.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#14

Viesti Mika »

Tämä ketju ja myös tuo viimeisin linkki on ollut erittäin mielenkiintoista luettavaa. Tutkin näitä vielä ajan kanssa välipäivinä, kun on vapaata.

Hieno ketju, Jasse. :jepa:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Stoalaisuus - tie tyyneyteen

#15

Viesti MikaM »

Ei ole facebookia.
Tuosta 'Jassen teoreema' kohdasta kolme vielä omaa ajatusta. Näkisin stoalaisuuden/-laisen olevan enemmänkin etukäteen valmistautunut pahimman varalle ja sen sitten ehkä toteutuessa harmin määrä ei voi olla suuri; olethan jo käsitellyt asian. Joka voi näyttäytyä fatalismina, olematta sitä.

Näen muuten hassusti tässä paljon samaa, kuin tavassani yrittää johtaa omaa organisaatiota. En ollut tajunnutkaan. Eli, lakkaa jatkuvasti ajattelemasta päämäärää, tavoitetta. Se on siellä, totta, mutta sen jatkuva saavuttamisen yrittäminen saattaa juurikin estää sen saavuttamisen. Keskity sen sijaan siihen, mitä teet ja sen parantamiseen. Tämän jälkeen tavoitteet tulevat/saavutetaan itsekseen. Ts. tee oikein -> hyvä elämä.

Pitää tilata tuo Aureliuksen kirja.

Kommentoin tuonnempana tuota viimeistä artikkelia, luin sen taas ja se on aina vain yhtä hyvä, vaikka en olekaan parista tulkinnasta samaa mieltä.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 78 kurkkijaa