Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Saksa

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Point, Tyttö

Vastaa
Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 876
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 48 kertaa
Tykätty: 40 kertaa

Saksa

#1

Viesti fudo » syys 19, 2018, 23.46

Saksakin ansainnee oman ketjunsa.

Saksan sisäpolitiikassa kuohuu Chemnitzin tuoreiden tapahtumien myötä. Suomen Kuvalehti kirjoittaa aiheesta laajasti. Myös Hesari on viime päivinä analysoinut laajasti Saksan sisäpoliittista tilannetta. Otteita SK:n jutusta:
Talous kasvaa, mutta ihmiset ovat vihaisia itäisessä Saksassa.

Viisi vuotta sitten perustettu AfD oli alkuun oikeistolaisten professorien eurokriittinen puolue. Professorit ovat sittemmin kaikonneet, ja puolue on samalla radikalisoitunut.

Muut puolueet ovat toistaiseksi kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa. Samaan aikaan kritiikki liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan kasvaa myös kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) sisällä ja varsinkin sen baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa.

Merkel on neuvoton. Kukaan muukaan ei tunnu tietävän, mitä pitäisi tehdä.

Saksan elinkeinoelämä pelkää, että rasistien mellakointi romuttaa Saksan maineen suvaitsevana hyvinvointivaltiona. Kaupan liiton puheenjohtaja Josef Sanktjohanser valittaa liittokansleri Merkelille osoittamassaan avoimessa kirjeessä, että Saksassa vallitsee ”pelon ilmapiiri”, joka vaarantaa yhteiskuntasovun ja talouskehityksen.

DDR:ään syntyi jo 1980-luvulla skinheadien uusnatsiliike, joka vahvistui Berliinin muurin murtumisen jälkeen, kun työttömyys alkoi kasvaa.

Pates selittää äärioikeiston nousua yhteiskunnan eriarvoistumisella. Puheet vahvasta talouskasvusta ärsyttävät itäsaksalaisia. He eivät näe kehitystä omalla kotiseudullaan, jossa suljetaan kouluja, leikataan julkista liikennettä ja supistetaan poliisien määrää.

”Monet itäsaksalaiset tuntevat itsensä yhä toisen luokan kansalaisiksi”, Pates sanoo.

Hän muistuttaa, että idässä maksetaan edelleen keskimäärin pienempiä palkkoja kuin lännessä. Myös eläkekertymä on selvästi pienempi, sillä suuri osa itäisen Saksan nykyisistä eläkeläisistä menetti työnsä 1990-luvulla sen jälkeen, kun Saksat yhdistyivät. Elintasoeron ei uskota tasaantuvan lähivuosinakaan. Itäisen Saksan väestö vanhenee kovaa vauhtia, ja nuorille on tarjolla lähinnä lyhytaikaisia pätkätöitä.

Itäsaksalaiset äänestivät 1990-luvun alun yhdistymishuumassa joukolla kristillisdemokraatteja. Pettymys oli suuri, kun tehtaat suljettiin eikä uusia saatu tilalle. Sen jälkeen itäsaksalaiset asettivat toivonsa sosiaalidemokraatteihin, jotka lupasivat oikeudenmukaisuutta. Noustuaan valtaan liittokansleri Gerhard Schröderin punavihreä hallitus ryhtyi kuitenkin tervehdyttämään taloutta leikkaamalla sosiaaliturvaa ja eläkkeitä.

Itäisen Saksan puolestapuhujana on pyrkinyt esiintymään DDR:ää hallinneen kommunistipuolueen raunioille perustettu vasemmistopuolue Die Linke. Sekin on ollut monille pettymys. Die Linken parlamenttiryhmän puheenjohtaja Sahra Wagenknecht on perustanut nyt uuden poliittisen liikkeen. Sen nimeksi on annettu Aufstehen (noustaan) Ranskan presidentin Emmanuel Macronin En Marche -liikettä mukaillen. Wagenknecht pyrkii yhdistämään vasemmiston ja vihreiden kannattajia vastavoimaksi AfD:lle. Kysymyksessä ei ole uusi puolue vaan eräänlainen keskustelunavaus, jonka tavoitteena on kääntää huomio maahanmuutosta laajempiin sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin.
Viitisen vuotta sitten juttelin SK:n jutussakin mainitusta itäisen ja läntisen Saksan välisestä kuilusta kahden tutun itäisellä puolella asuvan saksalaisnuoren kanssa. He olivat vahvasti sitä mieltä, että itäisessä Saksassa asuvien asema on selkeästi heikompi kuin läntisessä Saksassa, mikä tuli itselleni melkoisena yllätyksenä silloin. He tunsivat olevansa kakkosluokan saksalaisia. Jäi myös mieleeni se, että molemmat vaikuttivat olevan jossain määrin alistuneita vallitsevalle tilanteelle.
空手に先手なし


Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 88520
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 447 kertaa
Tykätty: 158 kertaa
Viesti:

Saksa

#2

Viesti Mika » syys 20, 2018, 07.45

Yhteiskunnallisia aiheita en seuraa nykyään oikeastaan lainkaan, mutta keskustelunavaukset Potkussa ansaitsevat huomionsa.

Aika karmeita esimerkkejä tuossa SK:n artikkelissa kerrottiin. Tilanne vaikuttaa jo jossakin määrin riistäytyneen käsistä. Mitenköhän tuommoista voi enää korjata, kun ainakin osa ongelmasta on yhteiskunnan rakenteissa?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 876
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 48 kertaa
Tykätty: 40 kertaa

Saksa

#3

Viesti fudo » loka 2, 2018, 00.48

Merkelillä alkaa olla tukalat oltavat: hallituskumppani ei tykkää, oppositio laskee jo lukua, elinkeinoelämän johto arvostelee ja omassa puolueessakin on laajalti kapinahenkeä. Saksaan perehtynyt toimittaja kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä:
Angela Merkel oli pitkään Saksan ylivoimaisesti suosituin poliitikko, mutta tuoreen kyselyn mukaan vain 17 prosenttia saksalaisista on tyytyväisiä hänen työhönsä.
Merkelin jatko punnitaan puoluekokouksessa parin kuukauden kuluttua.

Omiin silmiini näyttää siltä, että Saksan sisäpoliittisessa tilanteessa on kovasti paljon samaa kuin Ruotsissa — ja muutamassa muussakin Euroopan maassa.
空手に先手なし

Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 876
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 48 kertaa
Tykätty: 40 kertaa

Saksa

#4

Viesti fudo » loka 30, 2018, 11.33

Liittokansleri Angela Merkel luopuu puolueensa (CDU) puheenjohtajuudesta, mutta haluaa jatkaa liittokanslerina joulukuussa järjestettävän puoluekokouksen jälkeenkin. Vielä kuukausi sitten Merkel sanoi puolueen puheenjohtajuuden ja liittokanslerin viran kulkevan käsi kädessä, ja luopumista puolueen puheenjohtajuudesta voidaankin pitää jonkinlaisena paniikkiratkaisuna tilanteessa, jossa puolueen kannatus sulaa ja kritiikki omienkin keskuudessa lisääntyy.

On pitkälti CDU:n tulevan puheenjohtajan päätettävissä, saako Merkel jatkaa liittokanslerina. Tärkeimmistä puheenjohtajaehdokkaista Jens Spahn, nykyinen terveysministeri, on arvostellut Merkeliä ankarasti erityisesti maahanmuuttopolitiikasta. Puheenjohtajana Spahn tuskin haluaisi jäädä Merkelin varjoon.

Monen muun Euroopan maan tavoin Saksan poliittinen ilmapiiri on kärjistynyt jatkuvaksi vastakkainasetteluksi. Maahanmuuttopolitiikan lisäksi eripuraa aiheuttavat mm. kasvavat elintasoerot ja ympäristökysymykset. CDU:n puoluekokouksessa ei olekaan kyse pelkästään puheenjohtajan valinnasta; pelipöydällä on puolueen suunta maassa, jonka poliittinen voimasuhdekartta on muuttunut merkittävästi viimeisimmän kolmen vuoden aikana. Näin ollen CDU:n puoluekokouksella on suuri merkitys koko Euroopalle.
空手に先手なし


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: obmijoy ja 2 kurkkijaa