Huonekasvit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Tyttö, Point

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 87610
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 111 kertaa
Tykätty: 41 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#1

Viesti Mika » touko 11, 2018, 12.53

Lapsuudenkodissani on aina ollut ja on edelleen paljon huonekasveja. Varmaan sitä kautta olen oppinut tykkäämään niistä. Kiitän äitiäni huomenna äitienpäivänä myös tästä. :)

Kissat ovat kivoja elukoita, mutta ne ja kasvit eivät sovi parhaalla mahdollisella tavalla yhteen. Monet kasvit ovat kissoille myrkyllisiä, ja monia muita kasveja kissat järsivät innolla. Suuren osan aikuiselämästäni olen viettänyt kissojen kanssa. Kissattomuudesta olenkin aina todennut, että parasta siinä on se, kun voi leikkiä hortonomia.

Noin vuoden verran olen perehtynyt huonekasveihin aika innokkaasti. Useita satoja tunteja olen lukenut kaikenlaista Interwebseistä, usein samoja lähteitä uudelleen ja uudelleen, koska puusilmänä opin joitakin asioita hitaasti. Mutta sittenpä opin ja muistan.

Eilen askartelin kasviterraarion. Nämäkin termit elävät ja vaihtelevat, mutta oikeastaan haluaisin kutsua tuota kasvihuoneeksi akvaariossa. Ostin edellisiltana käytetyn ja hyväkuntoisen sekä silmääni miellyttävän 120-litraisen akvaarion, jossa on kaksi loisteputkea, 50 eurolla. Loisteputket vaihtanen kasvivaloihin joskus syssymmällä, jos löydän oikeankokoiset ja -hintaiset jostakin. Vinkkejä ottaisin mielelläni vastaan jo nyt. :)

Suurin osa kasveistani on paksulehtisiä, mikä on tietenkin aloittelijan merkki. Aloittelija minä olenkin.

Muutama kasvi on siirtynyt autuaimmille kukintamaille. Orkideoilla rohkeasti aloittelin vähän yli vuosi sitten. Ne kaikki kolme ovat jo historiaa. Kaikkeni tein. Ehkä kokeilen joskus uudelleen. Banaanipuu otti nokkiinsa mullan vaihtamisesta. Siihen jäi taimi, mutta huomasin siinä tuholaisia. Koska banaanipuu on muutenkin aika haastava tällaiselle aloittelijalle, siirsin sen toissapäivänä biojätteeseen. Muutama muukin on kohdannut kohtalonsa. Monet ovat vielä elossa, vaikka yksikään näistä ei ole ollut täällä vuottakaan lukuun ottamatta reunustraakkipuuta ja viirivehkaa, joista ensimmäisen sain Nuorikolta ja toisen äidiltäni pari kolme vuotta sitten. Täällä asuvat mainittujen lisäksi silkkimaija, jukkapalmu, sirovuoripalmu, palmuvehka, kanariantaatelipalmu, kaksi erilaista tuoksutraakkipuuta, täplämaija, kultaköynnös, värinokkonen (joka oli sata vuotta sitten rahvaan kasvi Suomessa. :D ), kolme ruokotraakkipuuta (mullassa), juurakkovehka eli alokasia, kirjojuoru, kultapalmu, kevätkaktus, jouluruusu, peikonlehti sekä pari pistokasta. Tuossa kasvihuoneessa eli akvaariossa lymyilevät unelma, hienohelma, viheradiantumi, sulkasaniainen ja neljä eriväristä pitsilehteä. Lisään kuvia.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja kirjaudu sisään.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Mika viestistä:
flammee
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 87610
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 111 kertaa
Tykätty: 41 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#2

Viesti Mika » touko 11, 2018, 13.00

Sitten näkisin oikein mielelläni kuvia teidän kasveistanne, ja korva höröllä kuulisin kokemuksistanne. :)

Jotenkin minulla on sellainen näppituntuma, että monitaituri @AlexMachine tietää huonekasveistakin jotakin.

Minulla on myös kysymys. Huonekasveja salaojitetaan yleisesti. Tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että ruukun pohjalle laitetaan ensin ruukkusoraa ja sen päälle multaa. Koska ylikastelu on yleisin tapa tappaa kasvit, salaoja antaa vähän anteeksi. Mutta. Pari lähdettä Internetzeissä on sitä mieltä, että kapillariteetin takia moinen on turhaa. Minä maallikkona olisin vähän eri mieltä, sillä näkisin ruukkusoran johtavan vettä huonommin kuin mullan. Mikä on totuus?

Yksi lähde
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

tapsaattori
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 443
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 12 kertaa

Huonekasvit

#3

Viesti tapsaattori » touko 11, 2018, 13.46

Valistunut arvaus on, että se ruukkusora on siitä hyvä, ettei kasvin juuret lillu vedessä. Kapillaari-ilmiö on tosiasia, mutta toi sora vois olla silti hyvä. Soraan ei vesi jää viipyilemään. Täytyy huomata, että toi veden nousu riippuu myös kosteusoloista, mitkä on soran yläpuolella. Joten se vois hyvinkin tasoittaa kosteusoloja.

Teoreetikon pohdiskelua. Mulla itelläni kaktuksetkin kuolee (ei kosteuteen).
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan tapsaattori viestistä:
Mika

Kuvake
AlexMachine
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4937
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 0
Tykätty: 5 kertaa

Huonekasvit

#4

Viesti AlexMachine » touko 11, 2018, 14.15

Käytän soraa aina ruukkukasveissa. Kokemuksen opettamana toimii. Varsinkin tosiaan kasveilla jotka eivät halua liikaa vettä tai usein kastelua. Kasveista riippuen sekoitan myös hienoa hiekkaa multaan. 10-30% lisäämään mullan läpäisevyyttä ja vähentämään ravintoa liian vahvassa mullassa. Lisäksi ruukku jossa on soraa pohjalla on huomattavasti helpompi istuttaa uuteen isompaan jos tarvii. Juuret eivät ole kiinni pohjassa yleensä ja kasvi ja mullat tulee ruukusta paljon helpommin ulos.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan AlexMachine viestistä:
Mika
One batch, Two batch, Penny and Dime.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Kari Aittomäki ja 4 kurkkijaa