Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Ravintoloiden kotiinkuljetus

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#16

Viesti Mika » syys 7, 2018, 05.07

Tuo venkoilu on munatonta ja lipevää. Suoraselkäinen ihminen myöntäisi suoraan, miksi noista läheteistä on tehty yrittäjiä. Carl Tengberg ei ole suoraselkäinen ihminen.

Menkööt molemmat konkurssiin, jos kerran noin vaikeaa on ja ne vaikeudet valutetaan alaspäin läheteille.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 58 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#17

Viesti fudo » huhti 29, 2019, 16.21

Venkoilu näyttää jatkuneen. Hesarin jutusta:
Joissakin niin sanotun alustatalouden yrityksissä toimintamalli pohjautuu siihen, että työntekijöiden sosiaalisia kuluja ei makseta lainkaan tai ne maksetaan vain osittain. Muuten nämä yhtiöt eivät olisi kannattavia, sanotaan Kalevi Sorsa -säätiön maanantaina julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkimuksen tehneen projektitutkija Maija Mattilan mukaan alustojen kautta työskentelevät ihmiset saavat usein kehnoa palkkaa ja heidän oikeuksiaan työntekijänä poljetaan. Tavanomaista alustataloustyötä teettävät ruokalähetti-, taksivälitys- ja siivouspalvelualustat sekä netissä klikkaustyötä välittävät yhtiöt.

Kuluttajille huonommat työehdot voivat tarkoittaa halvempia hintoja ja usein myös ihan kelvollisia palveluita.
https://www.hs.fi/talous/art-2000006088 ... ec7020507‬
空手に先手なし

Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 58 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#18

Viesti fudo » heinä 1, 2019, 11.38

Ennen juhannusta ilmestyneessä Talouselämässä (24/2019) on kahden jutun muodossa peräti 15 sivua tarinaa Woltista.

Ensimmäinen juttu, otsikolla Mikin miljoonajahti, käsittelee yritystä lähinnä rahoituksen näkökulmasta. Kasvuansa vauhdittamaan Wolt sai hiljattain 110 miljoonan euron pääomaruiskeen aiemman 27 miljoonan euron suuruisen pelastusrenkaan jatkeeksi. Woltin liikevaihto oli viime vuonna 30 miljoonaa euroa, liiketulos oli 12 miljoonaa euroa miinuksella. Yhtiön kumulatiivinen tappio neljältä vuodelta on 26 miljoonaa euroa.

Toisessa jutussa lehden toimittaja kulkee kymmenen tuntia yhden Wolt-lähetin matkassa. Jutussa pohditaan lähettien ja yleensäkin alustataloudessa työtä tekevien henkilöiden asemaa. Tältä osin juttu jää hieman epämääräiseksi, sillä esimerkiksi lähettien tulotasosta tai sopimussuhteesta ei saa kovin selkeää kuvaa. Jutun päähenkilö ei ole Woltin työntekijä vaan toimii itsenäisenä yrittäjänä perustamansa toiminimen puitteissa. Hän työskentelee noin 55 tuntia viikossa. Jutun mukaan hänen kuukausiansionsa on noin 2400 euroa bruttona, kulujen ja verojen jälkeen noin 1600 euroa. Bruttoansio on siis noin kympin tunnilta, netto noin 7 euroa. Vakuutusturvasta tai työterveyshuollosta ei jutussa ole mitään mainintaa.

Pari lainausta jälkimmäisestä jutusta:
Henkilöstöpalveluyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on seurannut alustatalouskeskustelua tarkasti. […] Vanhala-Harmanen on aiemmin työskennellyt työoikeusjuristina. Hänen mielestään ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että jos ihminen tienaa toimeentulonsa alustayrityksen kautta ja työsuhteen tunnusmerkistö täyttyy, hän on työsuhteessa.

”Ei sitä pysty Suomessa välttämään. Ymmärrän, että työsuhteen olemassaolon toteaminen oikeusprosessissa on pitkä tie, mutta kyllä yritys melkoisen riskin sen suhteen ottaa. Mahdollisesti maksamatta jääneet palkan lisät ja sivukulut tulevat sitten vuosien ajalta kerralla maksettaviksi.”
Uusi hallitusohjelma lupaa puuttua työelämän epäkohtiin: Selvitetään lainsäädännön muutostarpeita työn murroksen näkökulmasta (itsensätyöllistäjät, jakamis- ja alustatalous, uudet työn teettämisen muodot ja osuuskunnat). Työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmennetään työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään.
Printtilehdessä ilmestyneet jutut on julkaistu myös verkossa. En kuitenkaan linkkaa niitä, koska ne näkyvät vain lehden tilaajille. Pari muuta em. kokonaisuuteen liittyvää Talouselämän juttua on sentään kaikkien (?) luettavissa:
https://www.talouselama.fi/uutiset/miki ... 0187215746
https://www.talouselama.fi/uutiset/wolt ... 5171b42d9d
空手に先手なし

Kuvake
fudo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 916
Lauteille: Elokuu 2010
Etulaji: Kase Ha Shotokan Ryu
Tykännyt: 58 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#19

Viesti fudo » heinä 14, 2019, 23.53

Wolt ja Foodora ovat päässeet Hesarin pääkirjoitukseen, joka käsittelee alustataloutta. Kirjoituksessa tuodaan esille alusta- eli keikkatalouden problematiikkaa, ja em. ruokalähettiyritysten lisäksi siinä mainitaan nimeltä myös Airbnb, Uber ja Pizza Online. Otteita:
Wolt kertoi kesän alussa tavoitteekseen palkata tuhat työntekijää vuoden 2020 loppuun mennessä.

Itse asiassa Woltille tekee töitä jo nyt kymmenentuhatta ihmistä, juuri he, jotka kuljettavat ruokatilaukset ravintoloista kotiin. Heitä Wolt vain kutsuu kumppaneikseen, koska muiden ruoanvälitysyritysten tavoin se solmii lähettien kanssa freelancesopimuksia.

Ero ”työntekijöiden” ja ”kumppanien” välillä on paljonpuhuva. Onko oikein teettää tavanomaista matalapalkkatyötä freelancena, jolloin työntekijä menettää kaikki työsuhteeseen kuuluvat edut? Voiko tällaista työntekijää nimittää kumppaniksi?
Yritykset näkevät itsensä ohjelmistoyrittäjinä, vaikka ala voi pohjimmiltaan olla varsin perinteinen: Uber on taksiyritys, Wolt ja Foodora kuljettavat ruokaa.
Osalle työntekijöistä freelancesuhde toki sopii. Kuskeissa ja ruuankuljettajissa on kuitenkin silmiinpistävän paljon esimerkiksi maahanmuuttajia, ja heidän kielitaitonsa ja tietonsa suomalaisista työelämän käytännöistä saattavat olla puutteellisia. Yksi alustatyön ongelmista on työyhteisön puute. Kun kaikki toimii sovellusten kautta, työntekijällä ei ole esimiestä eikä mitään kontaktia yritykseen, jolle hän tekee töitä. Ongelmatilanteessa ei saa ­tukea, ja työ ilman työtovereiden tukea on kuormittavaa.

Alustayritykset ovat vastanneet tarpeeseen, eivätkä ne katoa jatkossakaan. Niihin vain pitää suhtautua samoin kuin muuhunkin yritystoimintaan. Siihen kuuluvat sääntely sekä pelisääntöjen noudattaminen ja luominen. Yritysten startup-pöhinän taakse pitää nähdä.
空手に先手なし

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 15979
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 553 kertaa
Tykätty: 257 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#20

Viesti Lasse Candé » heinä 15, 2019, 15.06

Nyt en jaksa etsiä, mutta myös tuosta Pizza onlinesta tehtiin aika kattava lehtijuttu jokunen viikko sitten.

Sieltä en luultavimmin tilaa mitään ikinä, ellei mielipiteeni lafkasta jostain syystä muutu.

Heillä on jutun perusteella todella törkeät menetelmät ja käyttävät valta-asemaansa markkinoilla rumasti hyväkseen, sen lisäksi että ovat varmistaneet sen kieltämällä muiden vastaavien käytön.Heidän bisnesideansa on siis vetää hemmetinmoiset hillot yksinkertaisesti hoitamalla tilauspuoli, toimimalla yhtiön ja asiakkaan välisenä lenkkinä vain ja ainoastaan siinä hetkessä. Kaikki muu jää raflalle. Asiakkaalle tämä on OK, sitä lukuunottamatta, että facebookin mukaan on tapauksia laskutuksesta mutta saapumattomasta pizzasta, mitä ei sitten ole saatu jälkikäteenkään korjattua. Yrittäjälle tämä on taas hanurista, koska yli puolet "voitosta" menee pizza onlinelle. Oletan tässä olevan syy pizzojen hintojen viime aikaiseen nousuun, koska pizza onlinen olemassaolo nostaa kaiken järjen mukaan pizzojen hintatasoa yhdellä-kahdella eurolla, toki riippuen siitä kuinka paljon sitä passkaa käytetään. Se on siis loppuviimein myös asiakkaalle hanurista.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 773
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 22 kertaa
Tykätty: 38 kertaa

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#21

Viesti tapsaattori » heinä 15, 2019, 17.11

Kustantaako pizza online jäsenyys todella yrittäjälle 1-2e/lätty?

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 15979
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 553 kertaa
Tykätty: 257 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#22

Viesti Lasse Candé » heinä 15, 2019, 17.25

Taisi olla jopa hieman yli kaksi euroa. Ja on kiellettyä myydä pizza onlinen kautta kalliimmalla kuin ravintolasta, eli summa kiskotaan yrittäjältä ja tätä kautta tietenkin kaikilta asiakkailta, käytti p-onlinea tai ei. Siihen mutuiltu summani perustui.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16335
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 146 kertaa
Tykätty: 261 kertaa
Viesti:

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#23

Viesti Andy » heinä 24, 2019, 00.06

Kai se on selvä, että tuommoinen tilauspalvelu ja sen tekeminen maksaa riippumatta siitä, kuka sen toteuttaa. Ihan vapaastihan ravintola voi tehdä oman tilausjärjstelmänsä, jos kokee sen kannattavammaksi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 15979
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 553 kertaa
Tykätty: 257 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#24

Viesti Lasse Candé » heinä 24, 2019, 13.27

Pointti on siinä, että mainitsemasi "vapaus" on harha, kun alalla on monissa kaupungeissa yhteistyödiili Pizza onlinen kanssa käytännössä pakko. Ja itse asiassa on vielä pakko hankkia kalliimpi jäsenyys, mikä nostaa pizzerian nimen listalla, koska kaikilla muillakin on se.

Enemmänkin tässä on ongelmana että pizzeriayrittäjät ovat ryhmänä niin selkärangattomia, että antavat tuollaisen toimijan onnistua tuossa. Koti-pizza tosin hyppäsi kelkasta.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
kenttiensankari
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5260
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Wroclaw
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Thainyrkkeily, Vapaaottelu, BJJ, Karate
Tykännyt: 0
Tykätty: 16 kertaa

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#25

Viesti kenttiensankari » heinä 24, 2019, 21.41

Nähtävästi olen ollut aikaani edellä, olen käyttänyt jo vuosia vastaavia palveluita Puolassa. Syy on aika yksinkertainen, puolaksi soittaminen paikalliseen pizzeriaan voi olla vähän tuskallista. Toki tätä tein ennen vastaavia palveluita, koska krapulaahan ei opiskelija ilman pizzaa voi sietää.

Vaikka moni näkee tälläiset "roskasopimukset" ongelmallisina, niin on niissä jotain hyvääkin. Henkilö joka ei osaa juuri mitään eikä edes puhu paikallista kieltä, saa helposti työpaikan. Saatavat tulot riittävät itsensä elättämiseen kunnes tehdään jotain muuta. Vastaavasti myös voi hakea joustavasti lisätuloja oman työn ohessa. Lankoni ajaa uberia ja hänellä ei ollut mitään valittamista asiasta.

Nykynuoriso haluaa myös hoitaa asioita helposti ja käyttävät mieluusti palveluita auttamaan. En näe että Uber Eats, Wolt tjsp. eroavat juuri mitenkään esim. Spotifystä. Harva kait kuitenkaan osoittaa kadulla mieltään Spotifyä vastaan, vaikka aluksi vissiin jotkut muusikot taisivat näin tehdä.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan kenttiensankari viestistä:
Mika
"Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa" - Eräs häviäjä

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 15979
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 553 kertaa
Tykätty: 257 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Ravintoloiden kotiinkuljetus

#26

Viesti Lasse Candé » heinä 25, 2019, 17.29

Joo, minun mielestäni edes pizza-onlinen kaltaisessa ei ole periaatteellista ongelmaa, vaikka se onkin vain tilausjärjestelmä. Siinä ongelma on käytännöllinen, eli että lukemani jutun perusteella toimintansa on ollut uudessa omistuksessa sikamaista.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Antti, Lasse Candé, Rahanpesijä ja 5 kurkkijaa