Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#1

Viesti DeusVult »

Itseäni on jo oikeastaan "pienestä pitäen" suuresti hämmästyttänyt ilmiö, joka liittyy uuden harrastuksen aloittamiseen tai johonkin uuteen yhteisöön liittymiseen. Nimittäin se, miten sitä uutta kaveria ei oikeastaan koskaan hyväksytä siihen joukkoon (joka siis voi olla kerho, harrasteyhteisö, joukko-osasto, koulu, keskustelufoorumi, you name it) tasavertaisena jäsenenä suoraan, vaan hänen odotetaan aloittavan aivan pohjalta, äärimmäistä nöyryyttä osoittaen ja pikkuhiljaa etenevän kohti sitä "täysjäsenyyttä", usein vielä mahdollisimman pitkää tietä.

Ymmärrän tämän tavallaan tapauksissa joissa juttuun sisältyy jonkinlainen vaara tai riski, ja uuden oppiminen on hyvä aloittaa perusasioista, joskin näissäkin tapauksissa "tilanteen dynamiikkaan" liittyy jonkin verran tai paljon tarpeetonta holhoamista, tai suoranaista ylenkatsetta. Kuitenkin usein mielestäni kyse ei ole niinkään siitä että tulokas saattaisi suoraan vaarantaa toiminnallaan muut, vaan jostain muusta. Ehkä pidempään ryhmään kuuluneiden egoista? Yhteisössä halutaan - kenties jotenkin kollektiivisen alitajuisesti - ylläpitää tiettyä mystisyyden auraa, eikä siihen liittymistä haluta tehdä liian helpoksi. Pidempään kuvioissa olleet haluavat kokea olevansa jotenkin erityisiä, vaikka eivät todellisuudessa ole saavuttaneet elämässä mitään kovin ihmeellistä, joten ainoa tapa on alentaa tulokas ruohonjuuritasolle vaikkei sille mitään käytännön syytä varsinaisesti olisikaan. Mitä pidempään sitten kuvioissa pyörii, sitä enemmän saa sellaista arvostusta, "erivapauksia" ja liikkumatilaa, joita ei tulokkaille suoda eikä sallita.

Tämä oli hieman tajunnan virtaa, mutta tunnistatteko ilmiön? Onko tälle joku ihan oma nimi? Onko ilmiötä tutkittu ja onko sille kenties olemassa joku - tyypillisesti :) - evoluutiopsykologinen syy? Itseäni tämä on aina suoraan sanoen vain v*tuttanut.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Jörri
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 426
Lauteille: Joulukuu 2013
Etulaji: Taekwondo

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#2

Viesti Jörri »

Tunnistan ilmiön. Seuramme perustaja kamppaili ihan tosissaan tuota vastaan ja olemme aidosti yrittäneet päästä siitä eroon. Ajoittain myös onnistumme. Nyt meillä on ihan järjestelmä jossa opettaja vastaa tervetuliaisista ja ylemmät menevät hlökohtaisesti tervehtimään uutta kaveria. Kaikilla on myös velvollisuus esitellä itsensä kun ensikerran trenataan parina.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#3

Viesti Mika »

Ihminen on perusluonteeltaan varovainen, mikä on tietysti edesauttanut lajin ja yksilön selviytymistä. Nyt silti jos puhumme nykyajan Suomesta, ei tuolla ainakaan aktiivista merkitystä ole. Luulisin.

Tiedän ilmiön mutten tunne sitä kovin hyvin. Se johtuu siitä, että minut on aina toivotettu tervetulleeksi uuteen yhteisöön ja samoin olen toiminut itse. Täällä Potkussakin on tämä hymiö:

:tervetuloa:

Koodi: Valitse kaikki

:tervetuloa:
Se on tietysti selvä, että lähes missä tahansa yhteisössä sen pitkäaikaisimmat jäsenet ovat oletettavasti yhteisön ydinosaamisessa tulokkaita parempia sekä heillä on näitä parempi näkemys yhteisön toiminnasta ja dynamiikasta. Tästä on tietysti paljon poikkeuksia. Jos joku nyrkkeilyä pitkään ja menestyksekkäästi harrastanut päättää aloittaa potkunyrkkeilyn, hän saattaa nopeastikin saavuttaa kohtuullisen tason. Tällöin hän on kyseisen seuran täysiverinen jäsen joka tasolla (jos hän ei sitten ihmisenä ole jotenkin ikävä). Vielä selvempää tämä on, kun joku vaihtaa seuraa saman lajin sisällä esimerkiksi muuton takia.

Millainen olisi keksitty esimerkki siitä, että uuden jäsenen sopeutumista tai toimintaa yhteisössä rajoitetaan tai hidastetaan keinotekoisesti tai muuten epäloogisista syistä?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#4

Viesti DeusVult »

Kuvitteellinen - enemmän tai vähemmän - esimerkki keinotekoisesta sorsimisesta on tietysti perus-armeija, jossa alokkaat käyttävät perinteisesti enemmän aikaa harjanvarressa kuin sotimisen opetteluun, mistään vapaa-ajasta nyt puhumattakaan. Tai en tiedä onko meininki muuttunut viime vuosina, se on toki mahdollista. Tätä voi tietysti vähän perustella sillä että siinä vaiheessa karsitaan niitä sekopäitä ja itsemurha-murhaajia pois, mutta ainakin omalla alokasajallani en voinut välttyä ajatukselta että Full Metal Jacketia mukaillen siinä nyt hajotettiin sällejä sirpaleiksi jotta niistä voitaisiin sitten rakentaa sotilaita. En tiedä miten validilla pohjalla tuollainen periaatei noin niinkuin psykologien mielestä on.

Lisäksi lajeissa ja harrastuksissa joissa on olemassa erikseen jotain aloittelijoiden välineitä, kehittyneiden välineitä, harrastajan ja vaativan harrastajan välineitä, sekä pro ja extreme välineitä, tulokkaan odotetaan poikkeuksetta aloittavan niistä aloittelijan välineistä, vaikka hän olisi todellisuudessa valmis siirtymään seuraavaan "luokkaan" käytännössä jokaisen treenikerran jälkeen. Hän voisi myös ihan hyvin hommata suoraan ne pro-välineet, jolloin oppimiskäyrä olisi vain jonkin verran jyrkempi, mutta pitkäaikaiset harrastajat katsovat tätä vinoon koska ehkä kokevat että tulokas yrittää horjuttaa heidän vuosien aikana etabloitua asemaansa yhteisössä - he ovat ehkä käyneet läpi sen vaivalloisen progression itse ja heidän kalliit välineensä ovat ikäänkuin arvomerkkejä heidän asemaansa osoittamassa, jolloin "yhtä hienot" kledjut tai vehkeet aloittelijalla koetaan röyhkeänä vallananastusyrityksenä?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#5

Viesti Paanari »

Joo, tämä onkin hyvä aihe joka pakottaa katsomaan peiliin ja miettimään sitä omaa käytöstä uusia "uhreja" kohtaan.

Itse olen tietysti viaton ja toiminut joviaalisti kaikkia kohtaan hähähähäh...
Jeps, kaikkien kanssa ei henkilökemiat vaan kohtaa tai sitten ne kohtaa voimallisesti...
Takavuosiana kun vielä pyörin seuroissa kiusaamassa ylempiarvoisia niin, huomasin tämän ilmiön olevan aika yleinen.
Pitää treenata "vähän pitempään"/"ansaita kunnioitus"/"tehdä seuran eteen jotain" häähhä hei salaseuralaiset, asiakkaat äänestää jaloillaan ja siirtyy airopikkiin tai menee pitsin nypläyskursille.

Hähähähä olin joskus kelta/oranssi vöisenä jossain leirillä ja ahkeran kijaan huutelun jälkeen paikalliseen.
Ilta eteni kuten ennenkin ja suulaana jutunkertojana sain sitten pöytääni viekoiteltua pari lupailevaa tylleröä kuuntelemaan turvan louskutusta.
Eikö mitään eipä mennyt kuin pari tuopillista kun, pöytään änki puoliväkisin parit kolmet danit... Joo joo sitten piti mennä tasaamaan paineita miesten huoneeseen.
Siinä lorotellessa tuli viereeni yksi näistä daneista selittämään että " Meskus kuule, meillä on ollu tapana että, naiset kuuluu Daneille"
hähähähä kun mä repesin kysyinkin että, " jos Sensei tulee sun luo kylään niin heittääkö vaimos/äitis ryysyt pois ihan velvollisuudesta ja ellei parisuhdetta ole niin pudotatko sä housus?" Suuttu mokoma. Vaihdoin tytteleiden kanssa kuppilaa ja ko danit oli seuraavana päivänä mökönä. hähähähä

Isoissa seuroissa jotka pyörittää alkeiskurssi rumpaa tämä on omalla tavallaan ongelma kun pitäs ne aloittelijat saada jäämään mukaan toimintaan...
Meillä tämä on ratkaistu siten että tullaan seulonnan kautta, me itse etsitään ne jotka halutaan mukaan ja jokainen jolle ovi on avattu on otettu vastaan hurraahuutojen säestyksellä. Täys äänivalta heti ja meitä on mukavaa kuulla uusia ihmeellisiä seikkaluja ja vitsejä niiitä on mukava heitellä kun venytellään ja tehdään pikäkestoisia toisto sarjoja yms tympeetä mutta pakollista....

Tosin meidän toimintaan osallistuu vain jo pitempään tanhunneita ja ojan pohjilla pyörineitä. Joo ei me muutenkaan olla täyspäisiä kun vuos tolkulla jaksetaan vääntää samaa suut messingillä.

Jaakko-Prinssi Espoon vesien muikkukuningas
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#6

Viesti Mika »

Osaan kuvitella tällaisen ainakin olleen joskus yleisempää kuin se on nykyään. Pohtisin että nykyaikana, kun kaikenlaista tietoa on niin auliisti saatavilla, tuollainen sisäänpäinlämpiävyys ja tulokkaita karsaasti katsominen olisi outoa. Tapahtuuko sitä nykyään esimerkiksi Suomessa?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6424
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#7

Viesti AlexMachine »

Liityin paikalliseen SPOL-Kiltaan kutsuttuna noin 1,5 vuotta sitten. Siellä asia oli mielestäni hyvin hoidettu. 4-5 uusien jäsenien koulutustilaisuutta á 4 tuntia/tilaisuus, jossa käytiin läpi turvallinen aseenkäsittely, toiminnallisen ammunnan eri muotoja eri aseilla, liikkumista, tekniikkaa ym jolla haluttiin varmistaa että jokainen osaa ns perustason. Tämän jälkeen kiltaan jäseneksi ja kaikki uudet, kuten minäkin otettiin heti vastaan hienosti ja mukaan toimintaan ilman varauksia. Tänä vuonna uusia on tulossa onin 10 kappaletta.
The beatings will continue until morale improves.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#8

Viesti Lasse Candé »

Suosittelen tämän tekstin lukemista:
https://en.wikipedia.org/wiki/Social_dominance_theory

Luin itse melko pitkälle, mutta lopettelin kun alkoi näyttämään että menee liian spesifiseksi joskus puolen välin jälkeen. Syy miksi suosittelen tekstiä on että se kartoittaa aika hyvin ilmiöitä hierarkioiden taustalla. Tässä tapauksessa tosin aika paljon lähtökohtaisten epätasa-arvokysymysten (sukupuoli, rotu, ikä...) kannalta, mutta koskettaa myös tätä aihetta läheisesti.

Löysin sieltä vain tällaisen:
https://en.wikipedia.org/wiki/In-group_favoritism
...joka ei ihan kuitenkaan kosketa prosessia vaan ehkäpä enemmän sen lähtökohtia.

Sieltä taas löytyi hyvä avainsana:
https://en.wikipedia.org/wiki/In-group_favoritism
...jolle tarjotaan itse artikkelissa suomalaista varianttia "Hyvä veli -verkostosta", eli olisiko tuo haettu sana? (Omasta mielestäni ei ihan, jos puhutaan jäseneksi hyväksymisen hitaudesta.)

Enemmän omia näkemyksiäni toisessa viestissä.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Uuden jäsenen hyväksyminen yhteisöön ja sen psykologia

#9

Viesti Lasse Candé »

Pidän itse sekä yhteisöistä joissa eteneminen on hidasta että yhteisöistä joissa ollaan todella avoimia. Ehkä kaikista vähiten pidän yhteisöistä joissa molemmat ovat vahvasti läsnä samaan aikaan. Yhteisöistä, joissa on näennäinen hierarkiattomuus ja samalla kamppailuja asemasta ja tosiasiallisesti joitain todella jäykkiä rakenteita. Kun Mika mainitsi potkun, niin potku on malliesimerkki tällaisesta sekoituksesta. Todella rentoa meininkiä ja todella jäykkiä rakenteita sekoitettuna. On täällä ihan selkeä hierarkia ja monet avainhenkilöt ruokkivat tätä fanittamisilla ja muilla namupaloilla. Ja uusia keskustelijoita ei todellakaan oteta mukaan täysipainoisina jäseninä. Tuosta voi tosin mieluummin potkun osalta keskustella uusia kirjoittajia käsittelevässä Niksinurkkauksen ketjussa...
https://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=43&t=21509 .

En tarkoita käydä kehityskeskustelua tässä vaan enemmänkin käsitellä potkua esimerkkinä aiheesta. Ei ole mitenkään ihme että noin voi käydä, kun kyseessä on lajihierarkioiden ja -pätevyyksien sekoittuminen foorumimaailmaan ja ihmisten todistelun tarve. Tilanteessa kovat tekijät tietenkin haluavat luoda omaa kova tekijä -sisäpiiriään ja kaikki muut haluavat olla osa tätä tai hyvissä väleissä tämän kanssa. Joskus aiemmin ehkäpä oli sellaista kova tekijä -feikkaamistakin. Ja ennen kaikkea ihan viime vuosia lukuunottamatta on aina ollut mukana spekulaatiot nettitaistelijoista, jotka oletettavasti olisivat näitä feikkaajia. Samaan aikaan foorumilla on oma hierarkia, joka rakentuu sen varaan milloin tuli mukaan foorumille, miten paljon on ollut varsinkin aikaisimmissa potkumiiteissä ja vastaavissa, mitä aina muistellaan jne. Sitten on vielä erinäisiä kirjoitustaitoon liittyviä valtarakenteita joissa voi briljeerata älykkyydellä tai jopa sen puutteella ja varsinkin käydä tällaisista jonkinnäköisiä taisteluita. Yhteisö on pakostikin haasteellinen tässä mielessä.

Japanilaisissa lajeissa on usein muodollinen hierarkia, joka on siitä todella kiitollinen, että se myötäilee luonnollista hierarkiaa. Periaatteessa sen tärkein tekijä pitäisi olla senpai-kohai -ajattelu, missä aiemmin yhteisöön tullut on "senpai" ja myöhemmin tullut "kohai". Tämä on ilmeisimmin pohjimmiltaan kungfutselainen juttu ja varmaan läsnä myös monissa muissa aasialaisissa taidoissa. Mutta tosiaankin ikä on aika luonnollinen arvovaltatekijä ja myös taito, joten japanilaisissa lajeissa on tietenkin päällekäisiä systeemejä. Ja sitten on aina "kuka tykkää kenestäkin" -aspektit. Täytyy silti sanoa, että itse pidän noiden lajien hierarkiasta, koska selkeys pitää perusteet näkyvillä eikä tule tilannetta mikä on "hierarkiattomissa" yhteisöissä, joissa tosiaankin, kuten aiemminkin sanoin, on vaikka mitä valtarakenteita ja kilpailuja.

Normaalien ihmisten kanssa luonnollista hyväksymishitautta kannattaa noudattaa jossain määrin. Vaatii erityishyviä ihmisiä luopua tällaisista. Ehkäpä esim AlexMachinen ja Paanarin esimerkeissä kyseessä on suhteessa tehtäviin sen verran hyvää porukkaa, että palvelee vain kaikkia ottaa mahdollisimman nopeasti sisään. Tällä tavalla saa myös sitoutettua heti. Monissa muissa tapauksissa taas ei olla tehtäviin nähden lähellekään kartalla, jolloin de facto ei ole täysivaltainen jäsen. Ja melkein kaikissa yhteisöissä eteneminen hierarkiassa tapahtuu nimenomaisesti sitä kautta että tekee yhteisöjen duuneja mahdollisimman täysivaltaisesti.

(EDIT: On myös huomionarvoista että sekä Paanarin että AM:n esimerkissä sisääntulo on jollakin riitillä standardoitu. Tällainen mahdollistaa monesti suoran täysivaltaiseksi hyväksymisen, mikä ei tietenkään automaattisesti tarkoita että ketjun aiheen hyväksymisilmiö jäisi kokonaan puuttumaan. Osa ihmisistä myöskään ei tunnista kaikkia näkymättömiä rakenteita.)



Ihan loppujen lopuksi, minulla ei ole ihan selkeää mielipidettä tästä aiheesta, mutta tykkään etsiä sekä hyviä että huonoja puolia sekä vahvoista että heikoista hierarkioista ja pohtia kysymystä. Olisin sitä mieltä että jos kysymyksessä kallistuu liikaa yhteen suuntaan, on jossain määrin älyllisesti hieman epärehellinen ja tahtoo uskoa johonkin omaan toivemaailmaansa jossa joko ehdoton järjestys tai tasa-arvo ratkaisee ihmiskunnan huolet. Ja nämä näkemykset ovat lähes aina sokeita sille kuinka näissä ihannevisioissa on rankasti sitä hehkutetun ihanteen vastakohtaa. Pitäisin tätä kysymystä yhtenä epätriviaaleimmista ja mielenkiintoisimmista mitä on.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kari Mäki-Kuutti ja 78 kurkkijaa