Itsellä on jo lähes periaatteeksi muodostunut se, että markettilihaa ostaessani paketissa tulee olla -30% tai -50%. Samalla itselle antaa silloin tällöin passelisti oikeuden herkutella vähän paremmalla tavaralla, koska monet laatulihakset on mulle siedettävän hintaisia vasta alennettuna. Välillä tosin hamstrausinto myös karannut käsistä, koska pakasteen perältä toisinaan löytyy yli vuoden vanhoja lihapaketteja.
Lihahävikki pitäisi kyllä saada painettua minimiin, ekologisten, taloudellisten, mutta myöskin eläinoikeudellisten syiden vuoksi. Eläinten kohtelu on kaukana täydellisestä, joten on mielestäni suoranainen rikos tehokasvattaa porsaita ja nautoja ja sitten nakata heidät mätänemään kaatopaikalle. Tämän suhteen tarvittaisiin mielestäni sekä lainsäädännön kiristämistä että löysentämistä. Ylijäämäruuan halvalla myyntiä/ilmaisjakelua tulisi helpottaa purkamalla yliturvallisiksi mitoitettuja hygieniasäädöksiä. Samalla mun puolesta voisi olla hyvä alkaa verotuksellisesti suosimaan pakastetun ruuan ja kestoelintarvikkeiden myyntiä. Kaupan katteethan tässä varmaan laskisivat, samoin alkutuottajien tulotaso, mutta silti se olisi oikea suunta.
Niin, ja entäpä ylijäämien lahjoitus hätäapuna kriisialueille? Kylmäketju napapiiriltä kääntöpiireille ei luulisi olevan liian hankalaa.
Vihannesten ja viljatuotteiden hävikki ei ole yhtä paha juttu, koska niiden tuotantoon ei mene yhtä paljon resursseja. Lisäksi niiden jatkokäyttö biopolttoaineiksi ja lannoitteiksi onnistuu, vaikka ehtisivät homehtua varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Tämän suhteen St1 taitaa Suomessa olla edelläkävijä.
Flammee, kokkailin muuten hiljattain sulta saamani viimeisen naudan kielen ja sydämmen. Melkein vuoden ehtivät olla -15 asteisessa pakasteessa, mutta hyvää tuli.