Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Käyttöjärjestelmäsi?

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Käyttöjärjestelmäsi

Windows
74
53%
Mac
27
19%
Linux
33
24%
Muu, mikä?
5
4%
 
Ääniä yhteensä: 139

jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 356
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: Parisuhde
Sivulajit: Potkunyrkkeily, Karate
Takalajit: KU
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Käyttöjärjestelmäsi?

#136

Viesti jsv » helmi 27, 2016, 22.46

Parin oluen jälkeen mutulla sanoisin, että esim. Linuxin kernelin (järjestelmän kova ydin) kehittähistä suurin osa saa palkkaa joltain perinteiseltä IT-firmalta. Sama pätee moneen muuhunkin suosittuun OS-softaan. Näistä softista on tullut niin tärkeitä monille firmoilla, että niiden kannattaa maksaa palkkaa työntekijöille työstä, joka on kaikille saatavissa myöhemmin.

Sama juttu pätee moneen esim. ohjelmistokehittäjien käyttämiin ohjelmiin. Ihmiset ovat tajunneet, että suurin osa koodista on jaettavissa eteenpäin, koska vastavuoroisesti he itse saavat jotain muiden tekemään koodia takaisin. Kaikkien ei kannata tehdä samoja peruskomponentteja aina vain uudestaan, vaan keskittyä ns. korkeamman jalostusasteen asioiden tekemiseen (= sellaisten juttujen, joista asiakas oikeasti haluaa maksaa).
Jussi Vesala


Kuvake
Pasi Lunden
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 635
Lauteille: Syyskuu 2010
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Käyttöjärjestelmäsi?

#137

Viesti Pasi Lunden » helmi 28, 2016, 02.46

MtJ, alkoi vähän vaikuttamaan siltä, että käytämme joitakin termejä toistemme ohi. Ei siinä mitään, kun noille termeille ei olekaan olemassa selkeää konsensusta.

Luultavasti yltiöselitän seuraavassa muutenkin sinulle tutussa aiheessa, mutta en näe muutakaan keinoa päästä korostamaan tulkintaeroja.
MtJ kirjoitti: Open Source on kenen tahansa käytettävissä, maksulliset ohjelmistot ovat tyypillisesti ratkaisuja, joilla on joku ostaja. Open Source, esimerkiksi linux, ei sisällä automaattisesti maksajaa. Millä tahansa maksetulla sovelluksella (vaikka open sourceen pohjautuvalla, totta tosiaan), on yleensä joku, joka sen maksaa.
Minä tulkitsen sovelluksen ja ratkaisun osittain päällekkäisiksi ja ohjelmiston ja sovelluksen kohdalla samoin.
Jos asiakas ostaa minulta jotain, se on ainakin ratkaisu ongelmaansa, mahdollisesti myös (ohjelmisto)sovellus. Ratkaisu voi olla myös esimerkiksi fyysinen tilikirja, teroitin ja kaksi Faber-Castellin kynää yksinkertaiseen kirjanpito-ongelmaan. Mahdollisesti voin korvata F-C:t Mapedin vastaavilla, ovat halvempia ja jää enemmän pätäkkää taskuun. :lol:

Jos siis rajoitetaan hommeli pelkästään pariin koulukirjaesimerkkiin softapuolella, myyn asiakkaalle (Matti Meikäläinen/kunta/työnantaja) jotakin näistä:
1) Ostan kaupan hyllyltä maksullisen sovelluksen, tai koodaan itse myytäväksi
2) Hankin FOSS-sovelluksen ja mahdollisesti tuunaan sitä vähän (tai koodaan softan itse. Uuden FOSS-softan koodaamiseen pitäisi luultavasti olla tässä kohtaa jo jotain muitakin syitä.)
3) Koodaan asiakkaan rahalla jonkun sovelluksen (lisenssinä suljettu, FOSS, freeware, shareware, maksavan asiakkaan päätös)
4) Jokin näiden yhdistelmä, esim. maksullisten ja FOSS-sovellusten liimaamista toisiinsa ja mahdollisesti vähän omaa koodiakin

Kaikki nämä ratkaisut lienevät sovelluksia ja/tai ohjelmistoja, riippuen toteutuksesta ja näkökannasta. Kaikilla noista vaihtoehdoista on puolensa, riippuen vähän mm. kaupallisen softan valmiista soveltuvuudesta, FOSS-softan tuunaustarpeesta, kuun asennosta sekä asiakkaan horoskoopista. Tässä kohtaa asiakkaalle lienee tavallisesti yks hailee, mikä noista toteutustavoista tulee, kunhan on halvinta, nopeinta ja parasta. :smt003

Luulisin, että tämä oli se helpoin kohta. AInakin selitin omaa (rajallista) näkemystäni.
Open Sourcen (vaikka se linuxin käyttöjärjestelmä) kehitys voi käsittääkseni olla sellaista, ettei maksajaa ole. Sitä tehdään ilmaiseksi, jostain muusta motiivista. Kun tuo motiivi katoaa, katoaa myös kehittäjä(t). Tällöin ylläpito ja kehitystyö alkaa takkuamaan; motiivi tehdä työtä kehityksen eteen on poissa.

Raha on vahvin motiiveista, eikä sitä voi väheksyä ohjelmiston kehityksen takaajana.
FOSSin idea ei siis ole ilmaisessa tekemisessä tai edes sen koodin ilmaisuudessa. Se toimii pikemminkin antamalla mahdollisuuden kaikille tehdä vaikka ihan itse ja vaikka ilmaiseksi, jos niinkin kokee saavansa jotain hyötyä (katu-uskottavuus, opiskelu, oma erikoissovellutus, hyväntekeväisyys jne.)

Toisin sanoen esimerkiksi Linux-koodiin kohdistuvat oikeudet ovat täsmälleen samat Linus Torvaldsilla, hampurilaisten kääntämisellä rahaa tekevällä finninaamaisella teininörtillä sekä IBM:n kovapalkkaisella koodarilla, jos he kaikki ovat sen koodipooliin jotain tuottaneet. Itse asiassa
kaikilla muillakin maailman ihmisillä on täsmälleen samat oikeudet (GPL-lisenssin takia, osa FOSS-lisensseistä rajaa hieman tässä kohtaa). Jos rahaa on liikkunut jossain kohtaa, vaikka paljonkin, Linux-koodille sillä ei ole mitään merkitystä, eikä se ole mitään velkaa kenellekään (no, paitsi tekijöidensä maineen ja kunnian: (vanilla-versio) https://github.com/torvalds/linux/blob/master/CREDITS" onclick="window.open(this.href);return false;).

Freewarella ja sharewarella esimerkiksi ei ole juuri mitään yhteistä FOSSin kanssa, vaikka joitakin hämääviä yhtäläisyyksiä saattaa löytyä.

Kaupalliset sovellukset kuolevat siinä missä muutkin, jos kehittäjiä ei ole. Itse asiassa hylätty suljettu koodi on täysin pelistä pois vuosikausia, ainakin kunnes tekijänoikeudet raukeavat (Suomessa 25 vuotta?). Abandonware-tila on mielestäni varsin usein turhaa, mutta tuon sovelluksen tekijöillä on toki täysi oikeus siihenkin.
Ihan samalla tavalla öljyä tarvitaan sekä ilmaisiin, että maksullisiin öljylamppuihin. Entäpä sellaiset lamput, jotka rakennetaan itse yleisesti tiedossa olevien ohjeiden mukaan?
Open Source on kuin ilmainen öljylamppu, johon tarjotaan öljyä (=maksullisia ohjelmia). Tässä mielessä siis se rahantekomotiivi voi löytyä sieltä öljystä ja öljylampun sydämistä, joita myydään asiakkaille. Ilman noita Open Source on tyhjä ympäristö ilman mitään hyötyä. Lyhytaikaista hyötyä voi saada kehittäjänä siitä, että osallistuu jonkin suuren projektin tekemiseen. Talouden ylläpitoon ei ilmaiseksi työskentelystä ole.

Jossakin on oltava se mekaniikka, jolla tulee sitä pätäkkää pöytään. Maksullinen projekti takaa taloudellisen turvan sen projektin tekijöille ja suunnittelijoille. Ilmaiseksi työskentely ei sitä takaa.
Öljylampun käyttäjänä en näe hirveästi käytännön eroa siinä, onko öljylamppuna kaupallinen, Open Source tai mikä tahansa muu ilmiö, kunhan sen lampun saa sovellettua tarpeisiini. Kaupallisen öljylampun valmistajana saatan hyvinkin nähdä asian toisin.

Sitä mekaniikkaa tehdä rahaa on, vaikka myymällä/vuokraamalla/SaaSaamalla/PaaSaamalla/etceteraadnauseam pelkkiä maksullisia sovelluksia, pelkkiä FOSS-sovelluksia (aivan, täysin mahdollista!), tilaa, elektroneja tai fiilistä, mahdollisesti sopivasti tuotteistetussa paketissa, vain taivas on rajana. Yleensäkin mitä vain, kunhan lopputuloksena on se, että asiakas kokee olevansa rahallisesti velkaa. Kuinka paljon tämä oikeasti pitää paikkansa, lienee melko usein aika paljolti kiinni sekä myyjän moraalista, että asiakkaan sinisilmäisyysasteesta. brushteeth

Kuvake
Pasi Lunden
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 635
Lauteille: Syyskuu 2010
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Käyttöjärjestelmäsi?

#138

Viesti Pasi Lunden » helmi 28, 2016, 03.34

jsv kirjoitti: Parin oluen jälkeen mutulla sanoisin, että esim. Linuxin kernelin (järjestelmän kova ydin) kehittähistä suurin osa saa palkkaa joltain perinteiseltä IT-firmalta. Sama pätee moneen muuhunkin suosittuun OS-softaan. Näistä softista on tullut niin tärkeitä monille firmoilla, että niiden kannattaa maksaa palkkaa työntekijöille työstä, joka on kaikille saatavissa myöhemmin.

Sama juttu pätee moneen esim. ohjelmistokehittäjien käyttämiin ohjelmiin. Ihmiset ovat tajunneet, että suurin osa koodista on jaettavissa eteenpäin, koska vastavuoroisesti he itse saavat jotain muiden tekemään koodia takaisin. Kaikkien ei kannata tehdä samoja peruskomponentteja aina vain uudestaan, vaan keskittyä ns. korkeamman jalostusasteen asioiden tekemiseen (= sellaisten juttujen, joista asiakas oikeasti haluaa maksaa).
Ylivoimasesti suurin osa Linux(ytimen)-koodista* taitaa ollakin ihan maksettua koodia, oma arvauksenihan on siinä jossain 95-100% välillä.

Aika hankalaa se on arvioida, kuka on milloinkin koodannut Linuxia rahaa vastaan. Laitan uudestaan linkin tunnettuihin vanilla-ytimen kontribuuttoreihin:

https://github.com/torvalds/linux/blob/master/CREDITS" onclick="window.open(this.href);return false;

Aika monessa kohdassa assosiaation johonkin yritykseen voi havaita vain sähköpostiosoitteen domain-osasta, jos siitäkään.

Väittäisin, että ohjelmakoodien kertamyyminen tai vapaa jakaminen uudelleenkäyttöä varten on paljon vanhempi ilmiö kuin samojen ohjelmakoodien kopioiden myyminen uudestaan ja uudestaan vastaavine lisensointi/patentointi/tavaramerkintöintikuvioineen.

FOSSin yhtenä funktiona voidaan nähdä myös tarkoitus tavallaan palauttaa tuo muinainen viattomuuden aika nykyiseen lisenssien/patenttien/tuotemerkkien maailmaan. Siis omaksi rinnakkain eläväksi kuplakseen kaiken muun sekaan, ei tietenkään ainoaksi oikeaksi totuudeksi. Ei tuo muinaisuuskaan kovin tarkka ilmaisu ole, vapaan softan ilmiö on aina ollut olemassa, mutta suuren yleisön näkökulmasta vahvasti kaupallisen softan varjossa.

* Tarkennettakoon, että kun olen kirjoittanut Linux-koodi(poolista), olen tarkoittanut nimenomaan Linux-ytimen koodia. Esimerkiksi eri Linux-pohjaiset distrot (Debian, Ubuntu, SuSe, Android) ovat jo ihan eri eläimiä, jotka saattavat olla pelkästään Free Softwarea tai saattavat sisältää sisältää Open Source- tai jopa kaupallisia sovelluksia. Debian tukee kolmea eri ydintä: Linuxia, Hurdia ja kFreeBSD:tä, joista kaksi jälkimmäistä on vielä kehitysasteella.

jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 356
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: Parisuhde
Sivulajit: Potkunyrkkeily, Karate
Takalajit: KU
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Käyttöjärjestelmäsi?

#139

Viesti jsv » helmi 28, 2016, 11.55

Nykyään tuo ilmaiseksi tapahtuva OS-koodaaminen on myös tapa ylläpitää omaa CV:tään. Jos sinun tunnukseltasi löytyy esim. Githubista (Internetin suuri koodi(tunkio/varasto)) koodia oikeilla ohjelmointikielillä, LInkedIn:ssä alkaa tulla rekrykonsulteilta työtarjouksia.

Koodarin etuhan on sitten tehdä asiakasprojekteissa kaikenlaisia yleishyödyllisiä apukirjastoja OS-lisenssillä, jolloin tavallaan voi ajatella päivittävänsä omaa CV:tä jonkun toisen rahoilla :).

Asiakkaillehan näistä ei sinänsä tule mitään haittaa, koska tuollaisen apukirjaston antamisella yleiseen käyttöön ei kukaan kilpailija hyödy mitään. Mitään oikeasti kriittistä liiketoiminnan osaahan ei sitten kannata julkaista. Paitsi, jos julkaisemisella haluaa saada sen muiden käyttöön ja itse alkaa konsultoida sen hyödyntämisessä.
Jussi Vesala

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Käyttöjärjestelmäsi?

#140

Viesti Mika » loka 18, 2016, 12.23

Windows 10 ei millään halua antaa muun kuin sen oman Edgen olevan oletusselain. Sieltä oletusohjelmista voi valikosta valita muunkin selaimen, mutta ensinnäkään se ei näy sen jälkeen siinä oletusohjelmien päävalikossa, vaan valikko näyttää vapaalta tämän osalta, ja toiseksi jokaisen käynnistyskerran jälkeen Edge on taas oletusselain. Nämä ohjeet eivät siis riitä.

Miten olette ratkaisseet tämän?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 5568
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 135 kertaa
Tykätty: 228 kertaa

Käyttöjärjestelmäsi?

#141

Viesti AlexMachine » loka 18, 2016, 13.02

Toinen ärsyttävä WIN 10 ominaisuus näyttää olevan sukua tuolle Mikan mainitsemalle.
Oletus kuvankäsittelyohjelmani oli Power Point, nyt Paint (huutonaurua), kaikille mediatiedostoille oli VLC nyt Mediaplayer ym... paljon muutakin pakkosyöttöjä tulee päivitysten yhteydessä.
Edit: myös sellainen ikävä ominaisuus taas pamahtanut päälle, eli kun mediaa toistetaan, kaikki pop up ikkunat blokattu pois. No päivitysten jälkeen ainakni Windowsin omat hyppivät näytölle kun katsee jotain koneelta.
Eihän tuo nyt iso juttu ole mutta ärsyttää käydä aina uusimassa iso määrä eri asetuksia päivityksen jälkeen.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Käyttöjärjestelmäsi?

#142

Viesti Mika » tammi 12, 2017, 10.38

Vastaan itse itselleni ja lisään linkin, jotta löydän sen täältä, kun Windows taas alkaa kiukutella. Ehkä joku muukin hyötyy siitä, että ketjussa on linkki Windows 10:n oletusohjelmien oikeaan vaihtamiseen.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Käyttöjärjestelmäsi?

#143

Viesti Mika » helmi 14, 2017, 10.23

Windows 10:ssä lepotilaan siirtyminen on laajalti tunnettu ongelma: Win 10 siirtyy lepotilaan sekunneissa, vaikka asetus olisi mikä. Tällä ratkaisulla luulen nyt päässeeni yli tästä kiusankappaleesta.

1. Click on the windows icon
2. Type regedit
3. Right-click on regedit icon, click Run as administrator
4. Go to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\238C9FA8-0AAD-41ED-83F4-97BE242C8F20\7bc4a2f9-d8fc-4469-b07b-33eb785aaca0
5. Double click on Attributes
6. Enter number 2.
7. Go to Advanced power settings (click on Windows button, write power options, click on Power Options, in the selected plan click on the Change plan settings, click on the Change advanced power settings).
8. Click on the Change settings that are currently unavailable
9. Click Sleep, then System unattended sleep timeout, then change these settings from 2 Minutes to 20 for example.
That's it!

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Käyttöjärjestelmäsi?

#144

Viesti Mika » huhti 7, 2017, 10.08

Windows 10:n iso päivitys on muutaman päivän päässä. Sen voi kuulemma ladata heti. Kunhan nuo yksityisyysasetukset muistaa, tämä voi olla ihan hyväkin päivitys. Tässä on vähän listaa muutoksista:

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Käyttöjärjestelmäsi?

#145

Viesti Mika » kesä 21, 2019, 12.30

Kymmenisen vuotta sitten @Jarppa suositteli Linuxia. Asensin Ubuntun ja olin siihen tyytyväinen, vaikka se välillä melkoista opiskelua vaati. Sitten tuli vuosi 2012 ja Netflix. Linux ei tukenut Microsoft Silverlightia, joten siirryin pitkin hampain takaisin Windowsiin.

Nyt kun työt alkavat tältä keväältä olla taputeltu, on onneksi aikaa tehdä muutakin. Niinpä muutama tunti sitten asensin rinnakkaiskäyttöjärjestelmäksi Ubuntun. On kuin kotiin olisi tullut. :D


Kuva
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 kurkkijaa