Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Internetin keskustelukulttuurit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkijat: Totte, JanneM, Point, Tyttö

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 88632
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 491 kertaa
Tykätty: 184 kertaa
Viesti:

Internetin keskustelukulttuurit

#1

Viesti Mika » maalis 30, 2009, 19.30

Yle Puheelta tulee juuri nyt haastatteluohjelma, jossa Robert Arpo kertoo nettikeskustelemisesta. Hän on tehnyt väitöskirjansa aiheesta.

http://joypub.joensuu.fi/publications/dissertations/arpo_keskustelukulttuurit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Hän kertoi itse seuraavansa (työnsä ulkopuolella) veneily- ja kamppailuaiheisia palstoja - lieneeköhän potkulaisia? :)


Mutta aiheesta. Haastateltava kertoi mm. provosoinnin olevan netissä selvästi tavallisempaa kuin kasvotusten tapahtuvassa kommunikoinnissa, ja syyksi hän mainitsi huomion hakemisen, sillä kasvotusten sen huomion saaminen on aika selviö kun taas netissä näin ei välttämättä ole.

Tässä on taatusti vinha perä. Toisaalta, edelliseen nähden hieman ristiriitaisesti, olen sitä mieltä että netissä on helpompi näyttää itsestään enemmän, koska se kasvotusten tapahtuvan keskustelemisen intimiteetti uupuu. Voi siis vapaammin olla oma itsensä. Mutta toki, samassa siitä personaallisuudesta voi tulla esille vain tiettyjä puolia, ja kun provosointi on netissä yleisempää, saattaa olla että henkilökuva on vääristyneesti negatiivispainoitteinen.

Mene ja tiedä. Mitä mieltä olette?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Internetin keskustelukulttuurit

#2

Viesti jussip » maalis 30, 2009, 19.49

Itsellä se ero johtuu lähinnä käytettävästä mediasta. Jos joutuu kommunikoimaan kirjoittamalla niin tyyli muuttuu välittömästi. Ja sitten on suuri merkitystä että minkälaisesta kirjallisesta kommunikaatiosta on kyse (esim. sähköposti, foorumit, pikaviestimet, blogit jne.). Mielestäni netti ei ole tässä se oleellinen tekijä. "Äänikeskustelut" menevät minusta ihan samallalailla oli välineenä sitten netti tai joku muu (esim. Skype vs. kännykkä), samoin videoneuvottelut jne. Tietysti on myös merkitystä sillä että kenen kanssa keskustelee ja kuinka paljon tietää toisesta osapuolesta. Elävän maailman esimerkkinä vaikkapa tilanne jossa joku tuntematon tulee kadulle juttelemaan.

Mutta niin, yhteenvetona: mielestäni netti ei sinänsä aikaansaa tuota muutosta viestinnässä.

Ja tosiaan, itse kirjoitan esimerkiksi foorumeille yleensä aika provokatiivisesti ja "taktisesti". Harkitsen yleensä aika pitkälle tulevaa keskustelua/vastauksia, ja yritän kääntää keskustelua tahtomaani suuntaan provokatiivisella kirjoittelulla. Usein kyseessä on perinteinen horjutus & heitto taktiikka.

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 10647
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Kalajoki
Tykännyt: 53 kertaa
Tykätty: 40 kertaa

Internetin keskustelukulttuurit

#3

Viesti flammee » maalis 30, 2009, 19.58

jussip kirjoitti: Ja tosiaan, itse kirjoitan esimerkiksi foorumeille yleensä aika provokatiivisesti ja "taktisesti". Harkitsen yleensä aika pitkälle tulevaa keskustelua/vastauksia, ja yritän kääntää keskustelua tahtomaani suuntaan provokatiivisella kirjoittelulla. Usein kyseessä on perinteinen horjutus & heitto taktiikka.
Tosta tuli vaan mieleen että monesti mulla ei ole keskustelussa isompaa tarkoitusta saada sitä "heittoa" tehtyä, että saatan tyytyä provokatiivisten horjutusten tekemiseen ja joskus jopa "automaattiukeilen", eli vaikka olen asioista eri mieltä niin en aina jatka väittelyä.

jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Internetin keskustelukulttuurit

#4

Viesti jussip » maalis 30, 2009, 20.17

Lisättäköön nyt vielä että tuo on yleensä taktiikka jota käytän pidemmissä keskusteluissa joissa ehkäpä vielä väitellään tai väännetään jostain asiasta tai josta löytyy montaa eri mielipidettä. Onhan täälläkin foorumilla monenlaisia keskusteluita ja niissä tulee sitten käytettyä montaa erilaista keskustelutaktiikkaa. Esimerkiksi tykkään myös neuvoa avuntarvitsijoita, ja siellä tuollaisella "horjutustaktiikalla" tai provoilulla ei mielestäni ole sijaa.

Kuvake
Mjölnir
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 22771
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Scandinavian Defendo
Sivulajit: Krav Maga, Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 29 kertaa
Tykätty: 150 kertaa
Viesti:

Internetin keskustelukulttuurit

#5

Viesti Mjölnir » tammi 3, 2013, 06.58

Nettikeskustelijoiden mopoissa yhä pitelemistä
Asiantuntija ennustaa verkkokeskustelun jakautuvan selkeämmin kahtaalle - toiset verkkolehdet profiloituvat asiallisina foorumeina ja toisilla saa esittää mielipiteitä vapaammin.


Internetin avoimien keskustelufoorumien ylläpitäjillä on edelleen suuria vaikeuksia pitää keskustelut hyvän maun tai jopa laillisuuden rajoissa. Foorumeilla sallitaan kielenkäyttöä, joka koettelee monenlaisia hyväksyttävyyden rajoja.

Suomen suurimman verkkomedian Iltalehden palstoilla sosiaalipummiksi ja narkkariksi leimaaminen, hulluksi nimittely ja muu haukkuminen ylittää keskusteluista vastaavan päätoimittajan mielestä sallitun rajan - tosin juuri ja juuri.

- Jos joku kirjoittaa perussuomalaisista, että he ovat juoruämmiä, ehkä se ei ole sivistyneintä mahdollista ilmaisua. Mutta kansalaiskeskustelussa kai sinne tällainenkin puheenvuoro voi mahtua, pohtii kustantaja Kari Kivelä Iltalehdestä.

Iltalehdessä keskusteluja moderoivan Toni Kivisen mukaan suurin osa keskustelusta on asiallista.

Rajanveto vaikeaa

Viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka arvioi moderoinnin tiukkuuden vaihtelevan niin paljon, että osalla palstoista poistetaan vain ilmeiset lainvastaisuudet - jos niitäkään.

Keskustelun taso puuduttaa välillä alan ammattilaisetkin. Esimerkiksi nettipoliisi Marko Forss luonnehtii Hommafoorumia ennakkoluuloiseksi silmät kiinni jankkaamiseksi.

Parempaan suuntaan kuitenkin on menty, väittää Iltalehden kustantaja Kari Kivelä.

- Uskaltaisin sanoa, että se [keskustelu] on asettunut paremmin uomiinsa. Ylilyöntejä sattuu selvästi harvemmin.

Kanteluita edelleen runsaasti

Median itsesääntelyelimessä Julkisen sanan neuvostossa pudistetaan päätä, sillä neuvostolle Iltalehdestä tehdyt kantelut ovat iso ongelma. Sääntelyn lisääminen on kuitenkin vaikeaa juttu, kun vastassa on perustuslaillinen sananvapaus.

Päivi Tiilikka ennustaa, että tulevaisuudessa keskustelu jakaantuu vielä selkeämmin kahtaalle: asiallisiin sekä nykyistä vieläkin ronskimpiin foorumeihin.
http://yle.fi/uutiset/nettikeskustelijoiden_mopoissa_yha_pitelemista/6409205" onclick="window.open(this.href);return false;
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 15356
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 387 kertaa
Tykätty: 155 kertaa

Internetin keskustelukulttuurit

#6

Viesti Lasse Candé » tammi 3, 2013, 13.57

Itse en käytä juurikaan mitään taktiikkaa vaan ainoastaan mietin asian niin pitkälle etten yleensä astu ansaan. Tavallaan vähän ikävä seuraus on ettei juurikaan tule vastauksia. Tämä toki johtunee myös osin huonosta jäsentelystä, mikä johtuu siitä että tämä on harrastus jonka parissa voi päästää settiä ulos, eikä oikeastaan edes tarvitse saada mitään aikaiseksi, toisin kuin esim esitelmässä tai vedetyssä treenissä. Katsokaa nyt tuotakin virkehirviötä...
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Aleksi T
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2189
Lauteille: Kesäkuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Internetin keskustelukulttuurit

#7

Viesti Aleksi T » tammi 3, 2013, 15.52

Onko se nyt kumma, jos keskustelu on berberistä, kun katsellaan noita internetin likakaivoja kuten Aamulehteä, Iltalehteä, Suoli24:ää yms. Kuitenkin niillä fiksuilla palstoilla, kuten Potkussa, keskustelu on aina ollut fiksua ja tulee olemaankin. Vielä kun noihin edellämainittuihin lisätään uutisten kommentointi, niin saadaan kasaan jo aika suuri osa siitä roskasta, mikä internetistä tekee niin oksettavan alustan toisinaan. Minusta jossain Suoli24:ssä saakin päästellä niitä aivopierujaan ilmaan vaikka ilman minkäänlaista sensuuria, kun se ei mikään asiapalsta ole. Toisaalta on myös hyvä olla noita oksennuskippoja, joihin voi tietynlaiset ihmiset käydä välillä helpottamassa itseään, niin ei tarvitse kuormittaa fiksujen palstojen moderaattoreita.
“When you’re out there partying and horsing around, somebody out there at the same time is working hard, somebody is getting smarter, and somebody is winning”

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 88632
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 491 kertaa
Tykätty: 184 kertaa
Viesti:

Internetin keskustelukulttuurit

#8

Viesti Mika » loka 10, 2018, 09.59

Repesin tälle maankuulun uutisankkurin kirjoitukselle. :lol:


Facebook on harvinaisen täynnä joutavanpäiväistä nönnönnöötä.

Se menee jotenkin näin:

Henkilö A:n päivitys: ”Koko päivä Nuuksiossa. Grillattiin makkaraa ja juotiin nuotiobisset.”

Henkilö B:n kommentti: ”Ai syöttekste lihaa. Mekin oltiin Nuuksiossa, mut poimittiin syötävät ite pensaista. Kantsis teidänkin kuule vähän miettiä omaa nokkaanne pidemmälle. Millä menitte Nuuksioon?"

Henkilö C:n kommentti A:lle: ”Mun suvussa on alkoholismia, että ei ole kiva lukea mistään nuotiokaljoista. Pitäis hiukan ajatella, miten johonkin voi tällainen päivitys sattua."

Henkilö D:n kommentti B:lle: ”Siis mitä helvettiä sulla on lihansyöjiä vastaan? Oot varmaan jostain Kalliosta.”

Henkilö E:n kommentti A:lle: ”Nää on just näitä, et ollaan ihanasti mettässä koko päivä perheen kanssa, juu. Mennään jollain isoilla bensamaastureilla vähän Nuuksioon. Niiih. Ja sitten ollaan niin mettässä, niin mettässä.”

Henkilö F:n kommentti E:lle: ”Ajatuksen voimallako ite liikut paikasta toiseen?”

Henkilö G:n kommentti D:lle: ”Siis mä olen Kalliosta. Mitä sä nillität?”

Henkilö H:n kommentti koko ketjulle: "Hallitus on hanurista ja ay-liike on hanurista."

Henkilö A: 😳
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Mika viestistä:
Puni
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5383
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 24 kertaa

Internetin keskustelukulttuurit

#9

Viesti Jarppa » loka 10, 2018, 11.21

Siitä on helppo jatkaa I:n kommentti H:lle "Just tollaset kapitalistisiat tekee elämästä tässä maassa yhtä helvettiä, irtisanoisitte kaikki jos ay-liikettä ei olisi ja teettäisitte 18-tuntista työpäivää palkatta!"

:D

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 15356
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 387 kertaa
Tykätty: 155 kertaa

Internetin keskustelukulttuurit

#10

Viesti Lasse Candé » loka 14, 2018, 13.17

Joo, just noinhan ne keskustelut yleensä etenevät. :D
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12392
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 190 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Internetin keskustelukulttuurit

#11

Viesti Kari Aittomäki » loka 14, 2018, 15.56

Kutsun tuota puhekirjoitukseksi, informaatiotaso nolla.
Silkkaa mölinää.

Erinomaisen rappeuttavaa, jopa Potkusta saa lukea suoltavaa sävyä.
Eipä siinä, itsekin pyrin puheenomaisuuteen mutta wanhanaikaisin keinoin.

Olisiko kyseisessä luku/kirjoitustyylissä jotain oikeen sisältöä minkä olen ylpeyksissäni ohittanut?

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8426
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 33 kertaa
Tykätty: 44 kertaa

Internetin keskustelukulttuurit

#12

Viesti DeusVult » loka 23, 2018, 12.33

Tuossa on taas vähän sitä, että sanotaan vasaraa huonoksi kun sillä ei saa lyötyä ruuvia seinään. FB:han on ensisijaisesti suunniteltu niin, että ihmiset voisivat pitää yhteyttä verkon välityksellä niihin ihan oikeisiin kavereihinsa. Yleensä ne oikean elämän oikeat kaverit eivät tule kommentoimaan negatiiviseen sävyyn kenenkään lihansyöntiä sen enempää livenä kuin verkossakaan. Jos tulevat, niin kannattaa ehkä harkita kaveripiirin saaneeraamista. Jos taas kyseessä on joku julkisuuden henkilö, joka on kerännyt itselleen kaiken maailman randomeita kavereikseen, ja sallinut kaikkien kommentoinnin omalla seinällään, niin ei kait hän silloin voi edes odottaa mitään kovin koherenttia keskustelua? Silloin kyseessä on samanlainen alusta kuin webbilehtiartikkelien kommenttiosiot, eli käytännössä anonyymit käyttäjät huutelevat puskista jotain kaikesta irrallisia möläytyksiä, eikä mistään voi olla varma kuka on tosissaan ja kuka trollaa, sillä kukaan ei tunne käyttäjiä henkilökohtaisesti. Ei se ole palvelun tai internetin vika, se on henkilön A vika, sillä hän käyttää palvelua "väärin".

A:n pitäisi joko 1) olla valmis puolustautumaan ja haastamaan seinällään mölyäviä nyymejä, kun on kerran sallinut heidän sinne kirjoittavan, eikä ottaa itseensä tai esittää jotenkin vaivaantunutta, tai 2) miettiä julkaisupolitiikkaansa niin, että tällaiset yksityiselämän postaukset eivät näy ihmisille jotka eivät niitä todennäköisesti halua nähdä.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija