Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 82
Viestit: 6134
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 105 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2761

Viesti luupää » elo 24, 2017, 16.57

Point kirjoitti: No, minun skenaarioon yleisestä turvallisuudesta se kun olen varttunut 90-luvun Vantaalla, jossa joka toisella tutulla oli varmuuden vuoksi turvallisuuden vuoksi joku pippurisuihke pilottitakin taskussa. Enemmän sitä törmäsi niihin perseilyihin kuin siihen, että nämä suihkehemmot menisivät tilanteeseen väliin terrori-iskun tullessa.
Se on kieltämättä todella yllättävää että luvatonta, ampuma-aseeseen rinnastettavaa, vempainta kanniskeleva pikkurotta syyllistyy muihinkin rikoksiin.

;)


PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 1849
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 36 kertaa
Tykätty: 55 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2762

Viesti PetriP » elo 24, 2017, 17.43

AIna ei ole väärin olettaa huonointa. Otetaan vaikka yhdysvaltain tilanne jossa aseenomistajan todennäköisyys ampua itsensä tai perheen jäsen on 2.7 kertainen
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM199310073291506

Nyky-yhteiskunnassa varustatuminen on hyvä jättää viranomaisille.

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 87
Viestit: 5440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 98 kertaa
Tykätty: 166 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2763

Viesti AlexMachine » elo 24, 2017, 17.57

Tuosta tilastosta myös näkyy mitkä ryhmät ovat riskialtiimpia, miehet, tummaihoiset ja sama uhreissa. Ei ole väärin olettaa että, köyhyys, syrjäytyminen, alkoholi/huumeet, asuinympäristö vaikuttavat aika lailla. Eli jos asetta ei olisi, tartuttaisiin lähimpään eli veitseen? - toiseksi yleisin syy. Voidaanko olettaa että uhreja olisi vähemmän/enemmän ilman apuma-aseita? En osaa sanoa.
Tuosta myös näki että valtava osa tapauksista liittyi alkoholin tai huumeiden käyttöön. Onko ongelma että aseita on siellä holtittomasti saatavilla, kyllä. Onko ongelma niillä jotka CCW luvan omaavat, äärettömän vähän väittäisin. Sama kuin täällä. Isoin osa aktiivista harrastajista on keskivertoa tunnollisempi noudattamaan muitakin lakeja - luvak kun lähtee vaikka pahoinpitelyn tai rattarin vuoksi heti.
Jenkeissä isoin osa ase rikoksista tapahtuu tiettyjen postinumeroalueiden luona, se ei ole sattumaa sekään.
Tästä aiheesta on kyllä saakelin vaikea saada hyvää kokonaiskuvaa, johtuen muuttujien määrästä.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 15978
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 553 kertaa
Tykätty: 257 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2764

Viesti Lasse Candé » elo 24, 2017, 18.00

YJT kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti:Miten on, mikä on toimintaohjeen ydin? EDELLYTETÄÄNKÖ poliisimiestä puuttumaan näkemiinsä tapahtumaan vapaallakin, tässä tulkinnassa siis aseellisesti? Tai muutenkaan.
Se kohta löytyi nyt laista nimeltä Laki poliisin hallinnosta, pykälä 15C, momentti 3:
Poliisimies on ilman eri määräystä velvollinen ryhtymään kiireellisiin toimiin koko maassa myös toimialueensa ulkopuolella ja vapaa-aikanaan, jos se on välttämätöntä vakavan rikoksen estämiseksi, tällaista rikosta koskevan tutkinnan aloittamiseksi tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi taikka jos se näihin rinnastettavan muun erityisen syyn vuoksi on tarpeen.
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920110#P15
Ja tässä kohtaa ihan yleisen keskustelun kannalta, tahtoisin muistuttaa siitä mitä YJT sanoi aiemmin, eli että puuttumisvelvollisuus ja aseenkantovelvollisuus on kaksi eri asiaa.

Eli kai se sitten olisi niin että puuttumisvelvollisuus on joka tapauksessa, oli poliisilla ase tai ei ja jos poliisi saa ja haluaa kantaa asetta, niin sitten puututaan mahdollisesti aseen kanssa.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 82
Viestit: 6134
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 105 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2765

Viesti luupää » elo 24, 2017, 19.47

Toi off duty käytäntöhän olisi tehokkainta jos siitä maksettaisiin jonkinlainen lisä valmiudessa olosta tai keikkakohtainen palkkio. Sit vaan kännykkään appi jolla keskus tietää missä on tarpeen tullen saatavilla lisäresursseja ja vapaalla oleva virkamies saa vastaavasti alustavat tiedot. Luulisi ettei halukkaista olisi pulaa.

Toinen hyvä keino vapauttaa resursseja varsinaiseen poliisityöhön olisi ulkoistaa nopeusvalvonta provikapohjalla yksityisille...

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 69
Viestit: 13169
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 80 kertaa
Tykätty: 308 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2766

Viesti Kari Aittomäki » elo 25, 2017, 00.52

Yksi varsin konkreettinen turvallisuutta nostava tekijä olisi sanktiovapaa torjuntatoiminta.
Jos paikalle sattuneet alan miehet päättäisivät niistää liekin riehujalta ja selviäisivät mitalilla, madaltaisi se väliinmenokynnystä kenties jopa kantasuomalaisten keskuudessa.
Etenkin jos anonyymius olisi mahdollista säilyttää.

Utopiaa sinänsä.
Mitäs laki sanoo improvisoiduista aseista, vaikkapa vaan kivisukasta?

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3479
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2767

Viesti YJT » elo 25, 2017, 07.18

Tuossa vapaassa kurmootusoikeudessa on tiettyjä ongelmia. Parempi olisi, että oikeudessa enemmän käytettäisiin anteeksiantoperusteita kuten "ei voinut mieltään malttaa", kun kyseessä on aito hätävarjelutilanne. Tosin kyllä se hätävarjelu on nytkin sallittua; jopa vastapuolen tappaminen hätävarjelutilanteessa. Esimerkiksi tässä taannoisessa Lempäälän tapauksessa, missä murtomiehet menivät eläkeläisen kotiin anastaakseen tältä aseita. No, eläkeläinen sai tuomion, mutta tuomio tuli siitä, että oli säilyttänyt asetta Aselain vastaisesti, ja siitä että oli ampunut pakenevia murtomiehiä. Sen sijaan oli ihan OK laskea yhdestä läpi silloin, kun tilanne oli vielä päällänsä.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3479
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2768

Viesti YJT » elo 25, 2017, 09.42

Mutta niistä improvisoiduista aseista: en ole oikeusoppinut, mutta käsittääkseni improvisoidun aseen hallussapito sinänsä on helppo selittää hyväksyttävästi, mikä ei kuitenkaan estä sitä etteikö välineen käyttäminen voisi johtaa tuomioon tai sen kovenemiseen.

Esimerkiksi olet palaamassa kaupasta kun joku käy kimppuun. Jos torjut hyökkäyksen heittämällä hyökkääjää hernekeittopurkilla otsaan, niin varmaankin välineen hallussapito on helppo selittää hyväksyttävästi. Sen sijaan jos hyökkääjälle tulee esim kallonmurtuma, niin siitä voi saada tuomion esim hätävarjelun liioitteluna tehdystä (törkeästä) pahoinpitelystä / vammantuottamuksesta. Jos heitto taas osui esimerkiksi reiteen aiheuttaen hyökkääjälle puujalan ja täten mahdollisti sinun paikalta pakenemisesi, niin tilanne luultavasti on OK. Toki tällöinkin on mahdollista, että joku todistaa että hyökkääjä oli vain tulossa kysymään kelloa, kun pahoinpitelit hernekeitolla, mutta tämä ongelma on tietenkin aina olemassa.

Kivi-sukka on taas vähän sellainen väline, että sen selittäminen voi olla hankalampaa: jos sinulla on aikaa kerätä maasta kiviä ja sulloa ne mukanasi olleeseen ylimääräiseen sukkaan ennen hyökkäyksen alkamista, niin voi olla että olisi ollut aikaa poistuakin paikalta. Jos taas väline on rakennettu etukäteen, niin se rinnastuu kyllä ihan kaupasta ostettuun välineeseen. Eli se, että joku väline on itse tehty, ei tee sen hallussapidosta yhtään sallitumpaa; mahdollisesti jopa päin vastoin koska se voi kuvata erityistä suunnitelmallisuutta tms.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 1558
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu
Tykännyt: 17 kertaa
Tykätty: 1 kerran

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2769

Viesti Presenter » elo 27, 2017, 18.30

Hesarin mielipidepalstallakin otetaan kantaa.
Poliisin tulisi voida kantaa asetta myös vapaa-ajalla
Asetta kantava, vapaapäivää viettävä poliisi tuskin ainakaan heikentäisi yleistä turvallisuutta, vaikka terroristia ei koskaan sattuisikaan kohdalle.

Julkaistu: 27.8. 2:00
TURUN murheellisen tapauksen jäljiltä terrorismista on kirjoitettu paljon, mutta poliisien aseenkantokieltoa vapaa-ajalla ei kukaan ole vielä kyseenalaistanut.

Viimeaikaisten terrori-iskujen sarjojen jälkeen Euroopassa useat maat ovat ottamassa tai jo ottaneet käyttöön poikkeussäädöksiä poliisien aseenkanto-oikeuteen: esimerkiksi Ranskassa poliisit kantavat asetta myös vapaalla ollessaan. Suomessa ei.

Minulla on useita poliisiystäviä, joista osa on varsin turhautuneita: olisi taitoa ja kykyä pysäyttää esimerkiksi massapuukotus, mutta virka-ase puuttuu. Miksei valveutunut ja halukas poliisi voisi kantaa asettaan myös vapaa-ajallaan? Asetta kantava, vapaapäivää viettävä poliisi tuskin ainakaan heikentäisi yleistä turvallisuutta, vaikka terroristia ei koskaan sattuisikaan kohdalle.

Varsinaisesti virka-aseen kantaminen vapaa-ajalla ei edellyttäisi edes lakimuutoksia. Poliisin toimivaltuudet eivät nykyiselläänkään ole sidottuja työaikaan. Sisäministeriön asetus poliisin voimakeinoista sekä kulkuneuvon pysäyttämisestä määrää, että poliisin voimankäyttövälineet on säilytettävä poliisin tiloissa, mutta perustellusta syystä niitä voidaan säilyttää muuallakin. Laki poliisin hallinnosta taas kertoo seuraavaa:

”Poliisimies on ilman eri määräystä velvollinen ryhtymään kiireellisiin toimiin koko maassa myös toimialueensa ulkopuolella ja vapaa-aikanaan, jos se on välttämätöntä vakavan rikoksen estämiseksi, tällaista rikosta koskevan tutkinnan aloittamiseksi tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi taikka jos se näihin rinnastettavan muun erityisen syyn vuoksi on tarpeen.”

Laki siis antaa virkaa tekevälle poliisille velvoitteen toimia, mutta ei anna välineitä hätäkeskukseen soittamista lukuun ottamatta.

On todella erikoista, että yhteiskuntamme mielestä maamme on samaan aikaan turvallisempi, kun poliisi kantaa asetta virka-aikana, ja turvattomampi, kun poliisi kantaa asetta virka-ajan ulkopuolella. Suomalaiset poliisit ovat keskimääräistä kansalaista lainkuuliaisempia. He tiedostavat riskit ja osaavat turvallisen aseenkäytön. Taidot ja osaaminen eivät poistu, kun pukuhuoneen ovi laitetaan kiinni.

Jos poliisi osuu terroriteon kohteeksi kauppareissulla, hän on taatusti tapahtuneen ylikoulutetuin uhri.

Eliisa Kuusama

turvallisuusalan opiskelija, Vantaa

PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 1849
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 36 kertaa
Tykätty: 55 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2770

Viesti PetriP » elo 27, 2017, 21.42

Eli jos kanniskelee mukanaan pesäpallomailaa pitää muistaa otta räpsä ja pallo myös messiin

Kilvenkantaja
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 38
Lauteille: Elokuu 2017
Paikkakunta: Hyvinkää
Etulaji: Defendo
Takalajit: Karate, potkunyrkkeily
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2771

Viesti Kilvenkantaja » elo 30, 2017, 16.16

Kysymys: Missä ja miten pääsisi kokeilemaan ampumista? Erityisesti pitkällä aseella?

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3479
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2772

Viesti YJT » elo 30, 2017, 16.55

Monilla kaupallisilla radoilla on ohjattua ampumaopetusta vuokra-aseilla, esim

https://www.hyma-ry.fi
http://www.osuva.com

Sitten esim SRA:n (sovellettu reserviläisammunta) piirissä lienee mahdollista päästä seuran ampumavuoroilla kokeilemaan laina-aseella ampumista, ja sama varmaankin pätee muidenkien lajien ampumaseuroissa. Hyvinkään seudulla on käsittääkseni aktiivista toimintaa useammassakin seurassa.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Kilvenkantaja
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 38
Lauteille: Elokuu 2017
Paikkakunta: Hyvinkää
Etulaji: Defendo
Takalajit: Karate, potkunyrkkeily
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2773

Viesti Kilvenkantaja » syys 6, 2017, 07.07

YJT kirjoitti:Monilla kaupallisilla radoilla on ohjattua ampumaopetusta vuokra-aseilla, esim

https://www.hyma-ry.fi
http://www.osuva.com

Sitten esim SRA:n (sovellettu reserviläisammunta) piirissä lienee mahdollista päästä seuran ampumavuoroilla kokeilemaan laina-aseella ampumista, ja sama varmaankin pätee muidenkien lajien ampumaseuroissa. Hyvinkään seudulla on käsittääkseni aktiivista toimintaa useammassakin seurassa.
Mahtavaa, kiitos :)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 219
Viestit: 89033
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 708 kertaa
Tykätty: 245 kertaa
Viesti:

Vegasin tragedia

#2774

Viesti Mika » loka 3, 2017, 06.53

Vegasin tragedia herätti, kuten aina näiden surullisten tapausten yhteydessä, keskustelua lainsäädännöstä.
Paddock alkoi ampua noin klo 22.07 sunnuntai-iltana. Hän ehti ampua kenenkään estämättä yli kymmenen minuuttia.

Kuolonuhreja on tämänhetkisen tiedon mukaan 59 ja loukkaantuneita 530.

Uutistoimisto AP:n mukaan Paddock käytti ampuessaan laitetta, joka muuttaa puoliautomaattisen aseen täysautomaattiseksi. Automaattiaseiden ostaminen on Yhdysvalloissa hyvin rajoitettua, toisin kuin puoliautomaattiaseiden.

Sen sijaan puoliautomaattiaseiden muuntaminen automaattiaseiksi on kiellettyä. Muuntaminen merkitsee sitä, että sen sijaan, että ampuja joutuisi jokaisen laukauksen ampuessaan vetämään liipasimesta, hän voikin pitää liipasimen pohjassa, jolloin ase ampuu sarjatulta.


Siinä on melko lyhyessä ajassa saatu huomattavan paljon tuhoa aikaan. Kysymys kuuluu: onko ongelma puoliautomaattiaseiden saatavuudessa vai noissa laittomissa lisäkikkareissa, joilla niistä saadaan täysautomaatteja?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3479
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 74 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2775

Viesti YJT » loka 3, 2017, 08.53

Jonkun lehtigrafiikan mukaan matkaa ampumapaikalta sinne konserttiin oli noin 350 metriä. Kuinka tehokasta sarjatuli on tuolta etäisyydelta kiväärillä ammuttuna? Melkeinpä luulen, että tehokkaampaa olisi ollut ampua sellaista 1-2 laukausta sekunnissa yksittäislaukauksia, tai harvemminkin. Toki siinä ei ammuttu yksittäistä ihmistä vaan sinne konserttialueelle, missä melkein väkisinkin jokainen luoti osuu (ellei mene yli, kuten sarjaa ammuttaessa voisi helposti kuvitella tapahtuvan).

Muutenkin pidän sarjatuliominaisuuden käytännöllisyyttä melko huonona, toimii ehkä tietyissä tilanteissa mutta näkisin että yksittäistulella saadaan monta kertaa parempia tuloksia aikaan. Siis kun puhutaan kivääreistä.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Lasse Candé ja 8 kurkkijaa