Jousiammunta ja jousimetsästys

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

IIsakki
kylkeenpotkija
Viestit: 1623
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: E-Pohojanmaa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Jousiammunta ja jousimetsästys

Viesti IIsakki »

Suoraan asiaan..Onko taljajousen ja vastakaarijousen ammuntatekniikassa jotain eroavaisuutta? Entäs onko metsästyksessä käytettävälle jouselle jotain tehovaatimuksia?
Potkuholisti
"The Art is in the Person, all we have to do is Bring it Out!"
"Kun harjoittelee ahkerasti, onni potkii useammin." -Mjölnir
"Mora. Kun sanat ei auta ja kädet ei riitä"
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit: 12757
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Viesti Paappa »

Kumpaankin kysymykseen vastaus on kyllä.
Jousityypit

Pitkäjousi (longbow)

Pitkäjousi on jousen perinteisin ja yksinkertaisin muoto, jota käytetään edelleen paljon metsästykseen. Nykyisin pitkäjousi on usein laminoitu lasikuidusta ja puusta samoin kuin vastakäyräjousetkin. Myös puhtaasti puusta valmistettuja tai lisäksi eläinten jänteillä vahvistettuja primitiivijousia käytetään metsästyksessä. Pitkäjousi on malliltaan yleensä yksiosainen.

Pitkäjousen jäykkyys kasvaa jyrkästi kun ampujan vetoliike saavuttaa tietyn pituuden. Siksi jousessa tulee olla riittävästi pituutta ampujan vetopituuteen nähden. Tyypillinen pitkäjousen pituus on alueella 66-70″.

Useimmiten ainoat käytetyt lisävarusteet ovat jännevaimentimet (string silencer), jotka on saatettu tehdä esimerkiksi villalangasta. Vaimentimien tehtävä on hiljentää laukaisuvaiheessa jänteen värinästä aiheutuvaa ääntä. Pitkäjousen nuoli asetetaan kiinteälle, jousen runkoon veistetylle nuolihyllylle — tai ammutaan suoraan joustapitävän käden päältä.

Pitkäjousi vaatii ampujalta, nuolten sovitukselta ja harjoittelulta paljon — se ei ole sunnuntaiharjoittelijan ase metsästyskäytössä. Kolikon vastapuolena pitkäjousi on vastaavasti erittäin huoltovapaa, koska liikkuvia osia ei juurikaan ole. Perussäätöjen, kuten jännevälin säätämisen (kiertämällä jännettä lyhyemmäksi tai pidemmäksi) ja nokinpaikan haun, tekemisen oppii ja suorittaa nopeasti.

Pitkäjousi on vaistoampujan metsästysase. Vaistoammunta tarkoittaa suomeksi erittäin pitkäjänteistä harjoittelua, tätä tuskin voi alleviivata koskaan liiaksi. Koska laukaus suoritetaan vaistonvaraisesti (ilman tähtäintä), on ammuntavarmuuden saavuttamiseen ainoa tie harjoitella säännöllisesti ja pitkäjänteisesti erilaisissa tilanteissa ja ampuma-asennoissa.

Vastakaari eli vastakäyräjousi (recurve bow)

Vastakäyrä- tai vastakaarijousen, kuten mallia myös kutsutaan, nimi tulee jousen lapojen kaarevasta muodosta. Vastakäyrä kaarien rakenteessa tehostaa jousen ‘heittoa’. Samalla se tasoittaa vetoon tarvittavaa voimaa, josta johtuen jousi voi olla kooltaan lyhyempi ampujan vetopituuteen nähden. Vastakäyräjousia valmistetaan sekä yksiosaisina että (kaksi tai) kolmiosaisina, ns. take down-jousina. Take down -jousien lavat voidaan ruuvata irti — etuna saavutetaan paitsi pieni koko kuljetettaessa myös mahdollisuus käyttää eri vahvuisia lapoja.

Vastakaarijousi onkin lyhyt, kevyt ja näppärä ase, joka kulkee tiheässäkin maastossa hyvin mukana. Tyypillinen vastakaarijousen pituus on 58-60″. Se soveltuu hyvin nopealle vaistoampujalle.

Vastakaarijousiin saa monesti asennettua erillisen nuolihyllyn, mutta perinteisen tyylin edustajat ampuvat yleensä jousen rungon kiinteältä hyllyltä. Hyllyn päällä saattaa olla lisäksi pehmusteena pala jonkun eläimen karvaa tai mohairia.

Lisävarusteita metsästysmalliseen vastakaarijouseen ei yleensä liitetä, lukuunottamatta mahdollista nuolitelinettä ja jännevaimentimia. Vastakaarijousella (ja pitkäjousella) ammuttaessa käytetään yleisesti sormiläppää tai kolmen sormen sormikasta, ja kaikenmallisten jousten kanssa käytettävää rannesuojusta.

Vastakaarijousi on säädöiltään yhtä yksinkertainen kuin pitkäjousi, mutta rakenteensa ansiosta on hieman helpompi ampua — se on ‘pehmeämpi vetää’ ja ‘antaa anteeksi’ enemmän kuin pitkä veljensä. Tämän ohella laukaisuvaiheessa jousikäteen kohdistuva tärähdys on pienempi.

Taljajousi (compound bow)

Taljajousen käyttäytyminen poikkeaa edellä luetelluista jousityypeistä siinä, että vetoliikkeen vaatima voima eli jousen jäykkyys on kovimmillaan noin vedon puolivälissä. Sen jälkeen veto kevenee ratkaisevasti ja tähtääminen voidaan suorittaa rauhallisesti ja hallitusti vaikka käytettäisiinkin suhteellisen voimakasta jousta.

Edellämainittu käyttäytyminen on saatu aikaan jousen rakenteessa olevilla epäkeskopyörillä. Epäkeskopyörien muoto ratkaisee sen, miten pehmeä veto on ja miten pitkä alue vedon lopussa on kevennystä. Tyypillisesti kevennys liikkuu välillä 50-80%. Epäkeskopyörillä saavutetaan myös perinteisempia jousia suurempi nuolen lähtönopeus ja laakeampi lentorata.

Taljajousen vetojäykkyyttä, toisin kuin pitkä- ja vastakäyräjousen, voidaan säädellä yleensä noin 15 paunan alueella. Tämä helpottaa ampujalle sopivan jousen valintaa ja antaa mahdollisuuden voimien ja kokemuksen kasvaessa muuttaa jousta ampujalle sopivaksi. Samoin taljajousen vetovara, jota sinällään ei perinteisissä jousissa ole, on säädettävävissä muutaman tuuman alueella. Ampujan vetopituus kasvaa useasti harrastuksen aloittamisen jälkeen hieman.

Taljajousen virittäminen on perinteisiä jousia konstikkaampaa sen mekaanisen rakenteensa ja ohessa käytettyjen lisävarusteiden vuoksi. Vetopituuden, voimakkuuden, nuolihyllyn ja tähtäinten säätämisen oppii kuitenkin suhteellisen helposti ja parempilaatuiset taljajouset pysyvätkin säädöissään pitkään.

Taljajousella ammuttaessa käytetään jousessa usein erillistä nuolihyllyä, tähtäimiä, jännetähtäintä, stabilisaattoria ja laukaisulaitetta. Ilman näitäkin voidaan luonnollisesti ampua, jolloin puhutaan, aivan kuten pitkä- ja vastakaarijousilla, vaistoammunnasta. Nuolihyllyn tyypin valintaan vaikuttaa ratkaisevasti se, ammutaanko taljajousella sormin vai laukaisulaitteen kera.

Oikea- vai vasenkätinen?

Lähes kaikkia jousia valmistetaan sekä oikea- että vasenkätisinä malleina. Oikeakätinen ampuja pitää jousta vasemmassa kädessä ja suorittaa vetoliikkeen oikealla kädellä. Jousen ikkunaleikkaus, jonka kautta nuoli ammutaan, on silloin vasemmalla puolella.

Valinnan ratkaisee usein se, kumpi silmä on ampujalla hallitseva. Jos esimerkiksi oikeakätisellä henkilöllä on vasen silmä hallitseva, saattaa hänelle olla luontevampaa ampua vasenkätisenä, vaikka normaalisti oikeakätiset ampujat ampuvat oikealta.

© 1998-2007, Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry
Eli laillisen metsästysjousen jäykkyys on 40 paunaa. Tämä tarkoittaa siis n. 20 kilon vetojäykkyyttä. Ampumisharjoitteluun tämä on varsinkin aluksi , riippuen tietysti ampujasta, hiukan liikaa, mutta nopeasti lihakset tottuvat . Kannattaa ampua sen jäykkyisellä jousella minkä tietää hallitsevansa. Jäykkyyden merkitystä liioitellaan, varsinkin pienriistametsästykseen 40 paunaa riittää hyvin, jos on hyvin lentävät nuolet ja terävät leikkurikärjet.

Itse valitsin metsästykseen taljajousen, koska se on kiistatta helpompi oppia kuin vaistojousi. Lisätietoa http://www.jousimetsastys.fi/wp/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Always keep an edge on yr knife, son, always keep an edge on yr knife
'cause a good sharp edge is a man's best hedge against the vague uncertainties of life"
(Corb Lund)
diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti diesel 64 »

Yleistä :

Jousiammunnassa on kummallisia mittoja ja vanhoja tapoja.

Jousi on yksi ihmisen vanhimmista asekeksinnöistä. Esihistoriallisissa löydöissä on selviä merkkejä, siitä, että ihminen keksi jousen lähes saman aikaisesti kun nousi seisomaan kahdelle jalalle. Jousia on ollut lähes kaikissa kulttuureissa ja mantereilla. Tämän päivän läntinen kilpajousiammunta on vanha anglo-amerikkalainen harrastus, joka yhä tänään pitää sisällään meille outoja vanhoja mittoja ja tapoja. Esimerkiksi jousen jäykkyys ilmaistaan paunoina (yksi pauna on noin puolikiloa, eli 24:n paunan jousen jännittämiseen keskipituisella nuolella tarvitset voiman, jolla jaksat nostaa noin 12 kilon painoisen kappaleen maasta). Jousen pituus ilmaistaan tuumina (yksi tuuma on 2,52 cm) ja vielä joku vuosi sitten ammuntamatkat ilmoitettiin jaardeina. Tänään ammumme jo kuitenkin metreinä ilmoitettuja ampumamatkoja, mutta pääkilpailumuodossamme FITA:ssa (saanut nimensä kansainvälisen maailmanliittomme ranskankielisestä nimestä Federacion International Tire d,Arc) yhä ammutaan krossin verran nuolia eli neljältä eri matkalta 36 nuolta kultakin eli yhteensä 144 nuolta (1 krossi). Ammumme nuolia vanhan tavan mukaan kuuden tai kolmen nuolen sarjoissa, joten aluksi ota käyttöösi vain kolme nuolta! Lisää ihmeellisiä mittalukuja tapaat kun myöhemmin alat valita itsellesi sopivinta oikeaa nuolikaliiberia. Kaikista näistä vanhoilta tuntuvista asioista huolimatta jousiammunta on nykyaikainen urheilulaji, jossa on haastetta harrastajalleen varmasti riittävästi!
Ensimmäinen asia, joka tulee huomioida jousta valittaessa on sen pituus ja jäykkyys. Jos olet lyhyt alle 150 senttinen jousesi oikea pituus lienee siinä 64 tuuman vaiheilla. Jos taas olet yli 185 senttinen pitkäkätinen karpaasi, oikean pituinen jousi on sinulle silloin 70 tuumainen. Älä ota jouseesi paunoja varastoon! Liian jäykkä jousi on jäänyt monilta sängyn alle pölyä keräämään!
http://www.jousiammuntaseura-arcus.com/" onclick="window.open(this.href);return false; ... index.html
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit: 23870
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 87 kertaa
Tykätty: 268 kertaa

Viesti Mjölnir »

diesel 64 kirjoitti: (yksi pauna on noin puolikiloa...Jousen pituus ilmaistaan tuumina (yksi tuuma on 2,52 cm)
Tällaiselle päivittäin työssään konversioita metrisen ja standardin välillä tekevälle tuo tarkkuus on vähintääkin kyseenalainen. Pauna on 454 g eikä suinkaan noin puolikiloa :)

Ja tuuma on 2,54 cm, ei suinkaan 2,52... :evil:
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti diesel 64 »

:ainiin: Olis minun pitänyt kans toi huomata,kun rautakourana painin päivittäin toleranssien kanssa H6,H7,jne

Tarkin hole taitaa olla iestapin H6 (0-0.013)

:)
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit: 12757
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Viesti Paappa »

Jos jousimetsästys kiinnostaa niin kannattaa katsoa tuolta SJML:n sivuilta paikalliset seurat ja ottaa sieltä aktiiveihin yhteyttä. Siitä se lähtee.

Pohjanmaalla Sievissä asuu muuten Suomen ainoa ammattimainen vaistojousien tekijä, Juhani Uusitalo. Hienoja pelejä tekee.

http://www.mukkanuoli.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Always keep an edge on yr knife, son, always keep an edge on yr knife
'cause a good sharp edge is a man's best hedge against the vague uncertainties of life"
(Corb Lund)
IIsakki
kylkeenpotkija
Viestit: 1623
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: E-Pohojanmaa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti IIsakki »

Paappa kirjoitti: Jos jousimetsästys kiinnostaa niin kannattaa katsoa tuolta SJML:n sivuilta paikalliset seurat ja ottaa sieltä aktiiveihin yhteyttä. Siitä se lähtee.

Pohjanmaalla Sievissä asuu muuten Suomen ainoa ammattimainen vaistojousien tekijä, Juhani Uusitalo. Hienoja pelejä tekee.

http://www.mukkanuoli.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;
Komeita pelejä juu..mutta tuntuvat aikas suolaisen hintaisilta..tai mistäs minä tiedän ovatko nuo kalliita..
Potkuholisti
"The Art is in the Person, all we have to do is Bring it Out!"
"Kun harjoittelee ahkerasti, onni potkii useammin." -Mjölnir
"Mora. Kun sanat ei auta ja kädet ei riitä"
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit: 3051
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Viesti Risto R »

Ei nuo minun mielestäni suomalaiseksi käsityöksi ole kalliita. Vaikka hyvän ja toimivan jousen voi periaatteessa opetella kuka tahansa tekemään, niin jousen vääntäminen tuotteeksi asti on ihan oma hommansa.
Viimeksi muokannut Risto R, marras 7, 2007, 07.22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
navajas
kylkeenpotkija
Viestit: 1173
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vihti
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti navajas »

Jos haluaa pehmeä(mmä)n laskun jousimetsästykseen, kannattaa valita talja. Kynäniskakin pystyy ampumaan 40-paunaisella taljalla, mutta nelikymppinen pitkä tai vastakaari vaatii jo enemmän lihaskuntoa ja tekniikkaa. Lisäksi tähtäimillä ja kevyemmällä pidolla osuu helpommin tarkasti.

Jos taas haaste kiinnostaa ja on aikaa treenata useampi kerta viikossa, niin pitkäjousi on ihan pop.

Taljan huono puoli on, että sitä joutuu jonkin verran ruuvailemaan ja säätämään, mistä kaltaiseni humanisti ei niinkään välitä. Mutta insinöörimäisemmän ajattelutavan omaavat saattavat tästä jopa pitääkin.
Tsunetomo
polveenpotkija
Viestit: 193
Lauteille: Lokakuu 2006
Paikkakunta: Varsinais-Suomi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Tsunetomo »

navajas kirjoitti: Jos haluaa pehmeä(mmä)n laskun jousimetsästykseen, kannattaa valita talja. Kynäniskakin pystyy ampumaan 40-paunaisella taljalla, mutta nelikymppinen pitkä tai vastakaari vaatii jo enemmän lihaskuntoa ja tekniikkaa. Lisäksi tähtäimillä ja kevyemmällä pidolla osuu helpommin tarkasti.

Jos taas haaste kiinnostaa ja on aikaa treenata useampi kerta viikossa, niin pitkäjousi on ihan pop.

Taljan huono puoli on, että sitä joutuu jonkin verran ruuvailemaan ja säätämään, mistä kaltaiseni humanisti ei niinkään välitä. Mutta insinöörimäisemmän ajattelutavan omaavat saattavat tästä jopa pitääkin.
Ylläolevaan voisi vielä lisätä, että sen lisäksi että taljajousen rakenne keventää vetoa, se myös pistää nuolen tasaisemmin liikkeelle, eli kiihtyvällä vauhdilla. Perinteisissä kovin veto on kun jousi on äärimmilleen jännitetty, joten nuoli lähtee vähän raaemmin liikkeelle. Vaikuttaa hiukan tarkkuuteen, käsittääkseni.

Eikä sitä taljaa tarvitse niin kummoisesti säädelläkään, mitä nyt aluksi. Ja toisin kuin perinteisissä jousissa, taljajousessa ei tarvitse kiskoa jännettä paikalleen. Monessa taljajousessahan on muuten hieman säätövaraa tehonkin suhteen, eli alkuun voi pitää jousta letkumpana, ja sitten tekniikan kehittyessä lapoja kiinnippäin ruuvailemalla saa lisäpotkua jouseen. Siinäkin mielessä hyvä vehje aloittelijalle. Hiukan painavampihan talja tosin on kuin perinnejouset.

Pakko kuitenkin lisätä, että olen itte ollut metsällä jonkin verran jousen kanssa, ja jossain vaiheessa alkoi oma taljajousi toden teolla nyppimään. Jotenkin järkeilin, että jos sen pupuparan haluaa pataan ihan tosissaan, niin haulikko on ilman muuta tehokkain ratkaisu. Jousessa ne kiksit tulee ihan muista sävyistä. Ja kun kannonnokassa analysoin sitä mun Legendin 60 paunaista taljajousta atomeiksi, niin totesin, että tähtäin, jousitettu nuolihylly, äänenvaimentimet ja vastapainot syö kaikki niitä fiiliksiä, mitkä nimenomaan jousimetsästyksestä saan irti.

Joten nykyään syihkin menemään vaistolla ~50 paunaisella Earl Hoyt Jr. vastakaarella. Ei kyllä tule enää mettällä niin käytyä, enemmän ammun maastoammuntaa ja 3d tauluja.
IIsakki
kylkeenpotkija
Viestit: 1623
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: E-Pohojanmaa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti IIsakki »

Mimmosta jousta "arvon raati" suosittelisi aloittevalla "hupiampujalle"? Ihan takapiha ammuskeluun. En viitsisi ihan "lelua" ostaa eikä mitään olympia jousta..ehdotuksia..
Potkuholisti
"The Art is in the Person, all we have to do is Bring it Out!"
"Kun harjoittelee ahkerasti, onni potkii useammin." -Mjölnir
"Mora. Kun sanat ei auta ja kädet ei riitä"
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit: 12757
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Viesti Paappa »

IIsakki kirjoitti: Mimmosta jousta "arvon raati" suosittelisi aloittevalla "hupiampujalle"? Ihan takapiha ammuskeluun. En viitsisi ihan "lelua" ostaa eikä mitään olympia jousta..ehdotuksia..
Joku uusista Samickin vastakaarista. Ei maksa paljon ja kuitenkin toimittavat jousen virkaa ihan hyvin. Jos taljajousen haluaa niin esim. PSE:n halvemmat mallit ovat hyviä. Kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa Merrysportiin, siellä on yleensä hyvin tarjolla myös käytettyjä, varsinkin taljajousia.

Itsellä alkaa kypsyä päätös myydä kuitenkin talja pois. Ei kaikkeen riitä aika, eipähän tarvitse sitten tapella siitäkään harrastuksesta. Sitäpaitsi ei se lintujen tappaminenkaan niin tähdellistä ole, tiedän jo miltä se tuntuu. Kesäharrastus kun tuo jousiammunta minulla nykyisin on niin siihen vaistojousi riittää ihan hyvin, sitäpaitsi ei taljalla voi mennä metsään hortoilemaan ja kantoja ampumaan, mikä on ehkä hauskinta jousiammuntaa mitä voi kuvitella.

Voihan vastakaareenkin laittaa sitäpaitsi tähtäimen :!:
http://www.sherwoodshop.fi/metsastys.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Esim. Samick Lightning, 220 euroa.
Kuva

Taljajousista hinta sitten lähtee 350 eurosta ylöspäin.
"Always keep an edge on yr knife, son, always keep an edge on yr knife
'cause a good sharp edge is a man's best hedge against the vague uncertainties of life"
(Corb Lund)
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit: 12754
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 6 kertaa

Jousiammunta/jousimetsästys.

Viesti MtJ »

Mistähän saisi helv...tin halvalla jouselle maalitaulun taustoja, siis paksua solumuovia? Hakusessa on, mutta hitto kun noi kaupan tausta on kalliita. Ja jousi on 55 paunainen tällä hetkellä, menee niistä halvoista läpi ne nuolet. Rupee olemaan ensimmäinen taustalevy niin pirskeenä, että nuolet uppoaa sulkia myöten siihen.
“All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.” - Noah Chomsky
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit: 6048
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 94 kertaa
Tykätty: 175 kertaa

Jousiammunta/jousimetsästys.

Viesti AlexMachine »

MtJ kirjoitti:Mistähän saisi helv...tin halvalla jouselle maalitaulun taustoja, siis paksua solumuovia? Hakusessa on, mutta hitto kun noi kaupan tausta on kalliita. Ja jousi on 55 paunainen tällä hetkellä, menee niistä halvoista läpi ne nuolet. Rupee olemaan ensimmäinen taustalevy niin pirskeenä, että nuolet uppoaa sulkia myöten siihen.
Kysy Termonova Inkoossa, tekevät ja ovat aikaisemmin ainakin myyneet sekundaa suoraan tehtaalta.
Tuulensuojalevykin käy, öljyllä kyllästettynä, mutta leikkaaville nuolille se ei ole oikein hyvä. Siis jumittaa kärkiä ja hajoaa nopeammin.
We are the sons of winter and stars
We've come from a far beyond time
Forever the fire burns in our hearts
Our world shall never die.
taikaviitta
munillepotkija
Viestit: 592
Lauteille: Maaliskuu 2011
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Hokutoryu Ju-jutsu
Sivulajit: Kobukai Kobudo / Sutekki ryu Bojutsu
Takalajit: EKJT
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 4 kertaa

Jousiammunta/jousimetsästys.

Viesti taikaviitta »

MtJ kirjoitti:Mistähän saisi helv...tin halvalla jouselle maalitaulun taustoja, siis paksua solumuovia? Hakusessa on, mutta hitto kun noi kaupan tausta on kalliita. Ja jousi on 55 paunainen tällä hetkellä, menee niistä halvoista läpi ne nuolet. Rupee olemaan ensimmäinen taustalevy niin pirskeenä, että nuolet uppoaa sulkia myöten siihen.
Ensimmäisenä tuli mieleen Etola - kaikkea kumista ja muovista. Bauhaus? Olisko jossain rautakaupassa.. tosin ei välttämättä halpoja ole niissä.

Seuraajat

Aihki
Ale
Kuvake
AlexMachine
Kuvake
Hukka
jonikaleva
Kuvake
JukkaS
Kampfsau
Kari Aittomäki
Kuvake
Kuhmu
Kuvake
luupää
MikkeM
mikkomoto
Kuvake
Mjölnir
Kuvake
MtJ
Kuvake
Pyrkele
taikaviitta
Kuvake
Timpa