Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Miekkailulajeista!

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Minä...
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 15
Lauteille: Lokakuu 2006

Miekkailulajeista!

#1

Viesti Minä... »

Siirretty naisten pukkarista asehuoneeseen, koska asehuone on parempi paikka tällaiselle kysymykselle. :) - Elina 8)

Jos täällä on sana vapaa, pakko kysyä näitä.

1.MIKSI miekkailussa on niin tiukka alaikäraja?

2.Tarvitsisin tietoa toiminnasta, sekä linkkejä näistä lajeista: Klassinen miekkailu, akateeminen miekkailu, ja näyttämömiekkailu (vaimikäsenytoli)
Kuvake
Aarnio
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 114
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Oulu

#2

Viesti Aarnio »

1. Alaikärajat riippuvat varmasti eniten toimintaa järjestävästä seurasta. Seurojen sisällä alaikäraja puolestaan riippunee pitkälti valmentajaresursseista - esimerkiksi meillä alle 11-vuotiaille ei vielä ole toimintaa koska valmentajia ei riitä ryhmien vetämiseen. Sen lisäksi kovin nuorten valmennus vaatii valmentajaltakin hieman erilaista osaamista kuin esimerkiksi aikuistreenien vetäminen.

2.

-Teatteri-/näytelmämiekkailuun en osaa antaa linkkejä, mutta kuvittelisin että useimmista miekkailuseuroista (tyylisuunnasta riippumatta) löytyy henkilöitä jotka osaavat neuvoa miekkailutaitojen sovittamisesta näyttämölle.

-Klassinen miekkailu on terminä varsin epäselvä, enkä sanoisi että kyseessä on erillinen laji. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa ihan miekkailijan teknistä tyyliä, eli jollain miekkailijalla voi olla hyvin klassinen tyyli, siinä missä jollakin voi olla hyvinkin omaperäinen tyyli (eli hänen miekkailutyyliään ei löydy oppaista tai jotain klassisen tyylin olennaisia osakomponentteja [esimerkiksi tasapaino joissain tilanteissa] puuttuu). Toisaalta, joissakin piireissä klassisella miekkailulla viitataan siihen että harjoittelun lähtökohtana ei ole urheilu vaan harjoittelu kaksintaistelua varten (tietysti kuvaannollisesti, koska eivät hekään kaksintaisteluja harrasta) - teknisesti silloinkin puhutaan kuitenkin samasta lajista kuin mihin samat piirit viittaavat urheilumiekkailuna.

-Akateemisella miekkailulla käsittääkseni tarkoitetaan Suomessa yksinomaan sitä että miekkailutoiminta tapahtuu yliopistopiireissä. Esimerkiksi Ylioppilasmiekkailijoiden juhlakisoissa otellaan vuosittain akateemisista Suomen mestaruuksista kaikilla kolmella nykyään urheilukäytössä olevalla aseella eli kalvalla, floretilla ja säilällä. Saksassahan yliopistopiireissä on sitten hieman erilaiset perinteet, mutta en tiedä onko siitä puhuttu akateemisena miekkailuna... sikäläisten ylioppilaskuntien kaksintaisteluperinteestä löytyy tietoa hakusanalla "Mensur" (jos puhuu Saksaa niin tässä lienee hyvä linkki: http://www.slesvico-holsatia.de/Mensur_Fechten.htm" onclick="window.open(this.href);return false;).

Miekkailusta löytyy tietoa mm. http://www.miekkailu.fi" onclick="window.open(this.href);return false;, sitä kautta löytyy myös yksittäisten seurojen sivuille.

Historiallisilla aseilla tapahtuvasta miekkilusta selittänevät ko. koulujen miekkailijat.

tv. Teemu / Oulun Miekkailuseura
Torsti Toivola
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 79
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

#3

Viesti Torsti Toivola »

Iltaa,
Näytelmämiekkailustahan en tiedä käytännössä mitään, mutta termillä "historiallinen miekkailu" tarkoitetaan yleensä manuaaleihin ja käsikirjoituksiin perustuvaa harjoittelua, jossa lähtökohdan voisi lyhyesti sanoa "miten ihmiset yrittivät tappaa toisiaan menneinä vuosina". Toki riioouu paljoltai asetyylistä, mutta siis ajatuksena saada vastustaja hengiltä (keinolla millä hyvänsä).

Käsittääkseni monet "kovanluokan" koreografit ovat tietoiia historiallisista teksteistä, mutta niiden käyttö on lähinnä sitä, että haetaan jännän näköisiä yksittäisiä kuvia ja sanotaan sitten koreografian perustuvan aitoihin tekniikoihin.
Koreografioiden tarkoitus on kuitenkin olla näyttäviä eikä toimivaa taistelua. Kuitenkin ne ovat sinällään välillä hyvinkin haastavia fyysisesti (itseasiassa juuri tuo liiallinen haastavuus tekee ne mahdottomiksi todellisessa tappelussa elämästä).
Torsti Toivola,
Ihminen
Kuvake
MarkoS
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 307
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Turku

#4

Viesti MarkoS »

Omasta kokemuksesta voin sanoa että tämä 'stage-fighting' on yllättävän vaikea ja raskas tapa olla tappelevinaan. Kun oikeassa tilanteessa yrittää saada vastustajan pelistä pois mahdollisimman nopeasti ja yksinkertaisesti, on muka-taistelussa toimittava täysin päinvastoin; mahdollisimman isoja liikkeitä, liioiteltuja liikkeitä, pitkitettyjä liikkeitä ja ohilyöntejä, vajaita hyökkäyksiä jne. kaikki tämä niin ettei kummallekkaan satu mitään vahinkoa. Ja satakaksikymmentä tekniikkaa yhdessä matsissa. Tämä lähinnä länsimaisessa taistelun kuvauksessa. Japanilaiset ovat tuon tekniikan yksinkertaisuuden taas dramatisoineet toiseen ääripäähän; kaksi samuraita tuijottaa hievahtamatta toisiaan ja sitten pam! iskevät salamannopeasti kerran ja toinen kaatuu.
Mutta yleisö odottaa vauhtia ja vaaratilanteita, katsottuaan miljoona hollywood-leffaa ei realistinen ottelu näytä enää miltään, sekä aseita ja systeemejä ymmärtämättömän on vaikea tajuta syy- ja seuraussuhteita ottelussa. Kova ääni ja iso liike näyttää tehokkaammalta. :smt015
Vor Nach Schwech Stärke Indeβ|Fühlen
+C:A:F:A+
luostari
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 110
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Hki

#5

Viesti luostari »

MarkoS kirjoitti: Mutta yleisö odottaa vauhtia ja vaaratilanteita, katsottuaan miljoona hollywood-leffaa ei realistinen ottelu näytä enää miltään, sekä aseita ja systeemejä ymmärtämättömän on vaikea tajuta syy- ja seuraussuhteita ottelussa. Kova ääni ja iso liike näyttää tehokkaammalta. :smt015
Teatterimiekkailu on totta tosiaan karmaisevaa katseltavaa miekkailijan silmin yleensä. Yhtä maukkaita kuin aina ne ihanat baariheijarit b-luokan nyrkinheilutus TV-sarjoissa.

Onneksi leffarintamalla poikkeuksiakin on joissa miekkaillaan aivan oikeasti ainakin hetkittäin. Muutama viikko takaperin tuli Captain Blood TV:stä ja Errol Flynn tosiaan liikkui beachillä kaksintaistelussa miekkailijan lailla ja voitti :D . No, Errol oli iso tähti ja 30-luvulla oli aikaa ja resursseja toteuttaa hänen miekkailullisia oikkuja. Tietääkseni hän oli harrastanut miekkailua useampia vuosia?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 32 kurkkijaa