Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Viuhka Aseena

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

#16

Viesti Kari Aittomäki »

Kiitos taas Vilenius. Loistavaa.
Näin ne asiat aukeaa.
Kuvake
M. Vilenius
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2443
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tokio

#17

Viesti M. Vilenius »

sinappi kirjoitti: Aika vinkeää, mutta eikö helpompi olisi käskeä ei-toivottua alaista viiltämään pakkinsa auki :?: :)
Lyhyt vastaus: sosiaalinen kikkailu vaati, että asiat hoidetaan "siististi" ilman melua ja virallisia käskyjä, jos pomo halusi säilyttää arvovaltansa (Japanilaisilla sotureilla tuntui tekojensa "oikeutus" olevan arvossa arvaamattomassa ja elinehto suosion ja aseman säilymiseksi. Kotiläksynä Karl Fridayn Samurai, Warfare and the State in Early-Medieval Japan ja Romulus Hillsboroughin Shinsengumi - The Shogun's Last Samurai Corps ja n. 2000 sanan essee tähän liittyen ;) ).

Eli jos asia olisi hoidettu melua aiheuttaen (tai käsketty tekemään seppuku ilman perusteita), joku olisi asiasta laverrellut vielä isommalle pomolle (walls have ears, windows have eyes..). Toisaalta taas etiketin rikkominen olisi voinut antaa pahimmassa tapauksessa syyn seppukun tekemiselle, joten puolustautuminen hoidettiin "sääntöjen puitteissa".

Vekkulia :)
In 1194 Minamoto Yoritomo set out for a hunt with his vassals. On the 8th day the hunt was suspended for a Buddhist belief to abstain from killing on that day. Instead the party enjoyed the company of prostitutes from nearby post stations on the Tokaido road.
Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

#18

Viesti Tapani »

Choy Lee Futissahan on useampikin liikesarja viuhkalla tehtäväksi. Siinä liikesarjassa, jota itse joskus aikanaan treenasin, ideana oli käytää viuhkaa enemmänkin kiinninäisenä lyhyen kepin tapaan, toki välillä viuhkaa käytettiin myös auki suojaamassa tai peittämässä.

Toinen Choikkarin liikesarja on sitten sellainen, jossa viuhkalla isketään avaamalla se. Ideana on, että kankaan suojaan jäävät viuhkan lapojen metalliset päät teroitetaan ja viilletään sitten niillä.

Viuhkaa oli aikoinaan ihan hauska treenata jo pelkän eksotiikka-arvon vuoksi, ja yksinkertaisimmat tekniikat voisivat olla jopa jossain tilanteissa käyttökelpoisia. Aika ufoiluahan tuo silti tappelussa olisi, voisi tosin olla aika hyvä yllätys, kun tilanteen lähestyessä kaivaisikin värikkään ultimate double-dragon kung fu -viuhkan esiin...


Tapani
Kuvake
PetteriYltava
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 113
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#19

Viesti PetteriYltava »

sinappi kirjoitti: Minulla on aina toisinaan vaikeuksia käsittää Taijin liikesarjoissa esiintyvien liikkeiden kamppailullisia tarkoituksia. Tuossakaan en nähnyt viuhkalla tehtävän yhtäkään hyökkäystä; voiko näinollen ko. pätkissä puhua viuhkan käyttämisestä aseena?
Älä suotta ole huolissasi käsityskyvystäsi. Viuhka ei kuulu perinteisen taijin repertuaariin, vaan moderniin wushuun. Esteettiset arvot ovat siis olleet tätä liikesarjaa suunnitellessa tärkeitä, eivät taistelulliset.

Kieltämättä näissä perinteisissäkin sarjoissa kulmia on hiottu pois, mutta tarkoitusperäisesti.
Petteri Yltävä
principle first and movement second - Yang Jianhou
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 329
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

#20

Viesti JariR »

M. Vilenius kirjoitti:
sinappi kirjoitti:Aika vinkeää, mutta eikö helpompi olisi käskeä ei-toivottua alaista viiltämään pakkinsa auki :?: :)
Lyhyt vastaus: sosiaalinen kikkailu vaati, että asiat hoidetaan "siististi" ilman melua ja virallisia käskyjä, jos pomo halusi säilyttää arvovaltansa
Ja lisäksi vielä semmoinen kommentti että ainakin joinain ajanjaksoina kirjoitetuista teksteistä syntyy vaikutelma että se että joutui yllätetyksi "housut kintussa" antoi jo itsessään oikeutuksen kaverin päästämiseen päiviltä. Logiikka siis se että jos ei ylläpitänyt "soturin valppautta" kaikkina hetkinä niin oli turha jäbä josta olikin parempi päästä eroon.

Kiva ilmapiiri...

Voin vaan kuvitella... Suora siteeraus teoksesta "Keskusteluja Himejin linnanpihalla":

"Yo! Where's Yorikawa?"
"He just died in a freak sliding-door accident." (wink wink)
"Dude! Don't you just hate it when that happens! (shiver)"

Aijoo, ja tommonen: :smt003

t. J
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#21

Viesti AriJ »

Shinnin kirjoitti: Joillakin japanilaisilla koulukunnilla on olemassa tekniikoita viuhkalla miekkaa vastaan puolustautumiseksi. Tuolloin tavoite on pääasiassa vastustajan aseistariisunta tai aseen esiin vetämisen estäminen. Isku miekkaa tupista vetävään käteen raudanpalalla toimii kyllä. Tämän ja atemien sorkkimisen lisäksi suljettua viuhkaa voi hyödyntää lukkoihin ja kuristuksiin.
Juups, Kukishin-ryûn Tessenjutsu Katat sisältävät juurikin näitä elementtejä, joita esittelimmekin... muutama vuosi sitten Annantalon Japanipäivän Budô-näytöksen osiossamme. Se vuosi kun teemana oli kaikenlaiset aseet....
______________________
Kuvake
susitar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 888
Lauteille: Maaliskuu 2006

#22

Viesti susitar »

Onhan näitä viuhkoja kotimaassakin.
http://www.kuopiondanit.com/taijiquan/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuvagallerian video-osastolta löytyy viuhkaliikesarja.
Onko ketään Kuopion seurasta kuulolla? Onko viuhkojen käytöstä aseena ollut puhetta?
riku
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2347
Lauteille: Joulukuu 2005

#23

Viesti riku »

Sivuhuomautuksena: ainakin joissain lähteissä sanalla viuhka (tai jenkkilän aksentilla fan) viitataan paitsi kokoontaitettavaan kapistukseen, niin myös jäykkärakenteiseen "melaan" - taitaa olla japaniksi mahdollisesti jotain tyyliin gumbai uchiwa - mikä on ollut jonkinlaisena merkinanto- ja statusvälineenä sotakentällä. Jos moinen on tehty tarpeeksi kestävästä ja painavasta materiaalista, niin käynee lyhytvartisesta siipinuijasta (vai miten se bladed-mace suomeksi käännettäisiin). Näin ihan arviosta, asiaa tarkemmin tuntematta.

Riku Ylönen
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

#24

Viesti Jussi Häkkinen »

Cas-Iberian versio sotaviuhkasta:

Kuva
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Shinnin
Viestit tässä aiheessa: 3

#25

Viesti Shinnin »

riku kirjoitti: Jos moinen on tehty tarpeeksi kestävästä ja painavasta materiaalista, niin käynee lyhytvartisesta siipinuijasta
Raudasta niitä taidettiin tehdä, myös pronssi, messinki tms. Puuta käytettiin, lähinnä tukirankaan, silloin kun haluttiin keventää asetta ketteryyden ja nopeuden lisäämiseksi. Suljetulta viuhkalta näyttävää tesseniä kutsutaan tenarashiksi ja WikiCommonsista löytyy siitä myös jonkinlainen kuva , mikäli tämän tapaista tarkoitit.
ZZZ kirjoitti: En sitten tiedä onko vain urbaania legendaa mutta muistelisin jostain lukenee, että noihin viuhkojen tukirakenteisiin rakennettiin vartavasten piikkejä ja teräviä reunoja.
Näistä, ja tessenistä yleensä, puhutaan ainakin Serge Molin kirjassa Classical weaponry of Japan. Veitsiä taisi olla tapana piilottaa myös moniin muihin aseisiin. :badgrin: :D
Kuvake
Telepath Carbon
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 742
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Tampere

#26

Viesti Telepath Carbon »

Tässä artikkeli Choy Lee Futissa käytettävistä viuhkoista ja tekniikoista.
"Oh no, beacuse you do not truly know someone until you fight them." -Serafi
ArtOfMagic
Viestit tässä aiheessa: 3

#27

Viesti ArtOfMagic »

sinappi kirjoitti: Bujinkanissa kokoontaitetulla viuhkalla sorkitaan atemeja.
Olis tosiaan ihan mielenkiintoista tietää miten kiinalaisissa tyyleissä?
Eräässä kirjassa kerrottiin että kiinassa puhuttiin 'Japanilaisesta viuhkasta' ja jatkettiin että se olisi puhtaasti japanilaisten kehittämä tekniikka, tietenkin kiinassa viuhka otettiin pian käyttöön ja se alkoi elää omaa elämäänsä.

Mutta minun tietojeni pohjalta kyseessä on japanilainen keksintö.

Ei siis tarkoituksena väittää että sinappi pitäisi sitä kiinalaisena vaan tuli vain mieleen, ja lisäsin kommentin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 33 kurkkijaa