Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Gladiaattoreista

Historialliset eurooppalaiset lajit eli HEMA, Buhurt, historiallinen ratsastus, elävöitystaistelu jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16110
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Gladiaattoreista

#1

Viesti Kari Aittomäki »

Mod EDIT: Tämä lähti täältä


Olen siinä käsityksessä että käyttettyjen hevosten nimi olisi destrier.
Josta asiasta minulla on eräs mystinen kokemus. Sananmukaisesti mystinen.

Noista panssareista vielä, Sergei Eisensteinin Aleksandr Nevski näyttää aika kivasti miten käy kun lähtee järvenjäälle pööpöilemään peltivermeissä.

Muutamaa aitoa tuonaikasta miekkaa pidelleenä (aika mieletön kokemus) ymmärrän hyvin se ajan ja hinnan, mitä mittojen mukaan tehty haarniska ottaa. Tässä funtsaillessa tulee oikein mieleen, miten kiva sellaiset vehkeet olis pöngertää päälle ja lähteä vähän murhailemaan.
Minunkin mielkuvani on tosiaan ollut sidoksissa tuohon Ivanhoen haarniskatyyliin.
Olihan gladiaattoreillakin tosin jo raskaasti suojattujen taisteluita, jos en väärin musita niin taisivat olla ylimyksiä, joskus myös gladiaattorikoulujen nosuevia tähtiä. Jotka kävivät ottamassa kehätuntumaa, ikäänkuin semikontaktia.
Kuvake
Abe Simpson
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1565
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Springfield Retirement Castle

#2

Viesti Abe Simpson »

Gladiaattoreista, tästä voisi varmaan puuhata oman triidinsä, mutta menköön aluksi tänne, niin katsotaan löytyykö kiinnostusta. Ymmärtääkseni historiantutkimus on osiltaan kääntymässä sen näkemyksen puolelle, että colosseumilla järjestetyt taistelunäytökset olisivat olleet pääosiltaan sanamukaisesia leivän ja sirkushuvin lähteitä - siis roolitettujen taisteluiden, joissa eri kulttuurien leimallisiin varusteisiin sonnustautuneet gladiaattorikoulujen oppilaat rekonstruoivat yhteenottoja, ml. meritaistelut vedellä täytetyllä areenalla.

Tämä asettelu toki sotii vahvasti vanhaa oppikirja-dramatisointia vastaan, mutta itse pidän mahdollisuutta aika todennäköisenä. Lähtökohtanahan oli tuoda kaupunkilaiselämän turruttamalle kansanosalle viihdettä ja jännitystä, joka sitten konkretisoitui kilvanajona, taisteluina ja eksoottisina eläiminä. Aikana, jolloin valta ja kansansuosio kulkivat käsikädessä, voin hyvin kuvitella että viihteellisyyden maksimoiminen on vaikuttanut siihen, että todellisista taisteluista on livetty käsikirjoitettuihin näytelmiin - eli kyseisen ajanjakson aikana on tapahtunut sisällöllinen liukuma, tästä syystä kuvaukset tapahtumista voivat olla hyvinkin ristiriitaisia. Mikäli historian taltioiminen ei tänä päivänä olisi täysin toisella sivulla tuohon aikaan nähden, voisivat jälkipolvet melko vaivatta kertoa wrestlingistä vapaaotteluna?

Toki sitten oli erikseen sotavankien surmaamiset, mutta tämä koskien roolijaottelun alaisia taisteluita.

Now reading: Asterix gladiaattorina
"Pallomerimies on erimies"
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

#3

Viesti Risto R »

Kari Aittomäki kirjoitti: Olihan gladiaattoreillakin tosin jo raskaasti suojattujen taisteluita, jos en väärin musita niin taisivat olla ylimyksiä, joskus myös gladiaattorikoulujen nosuevia tähtiä. Jotka kävivät ottamassa kehätuntumaa, ikäänkuin semikontaktia.
Ne ylimykset oli ihan pieni marginaali. Laardiaattoreista on monenmoista tutkimusta ja vertailua. Viimesimmät mitä olen kuullut nostaa parhaat taistelijat nykyisten urheilusankareiden (vapaaottelu-anyone?) rinnalle ja jopa yli, koska joillakin ottelijoilla saattoi olla huimien tulojen lisäksi jonkin verran poliittista valtaa. Tämä on silti perin hämmentävää, koska samalla gladiaattoreita pidettiin ihmisistä alhaisimpina, olivathan he sotavankeja, orjia ja rikollisia. Harvat poikkeukset saattoivat olla siellä vapaasta tahdostaan. Tuota gladiatorismin teatraalisuutta on pohdittu paljon viimeaikoina. Hyvät taistelijat olivat kalliita, eikä heitä turhanpäiten haluttu tapattaa. Monesti selvittiin "pelkillä" lihashaavoilla ja käytössä oli valtakunnan parhaimpia kirurgeja. Toisaalta näin ei aina ollut vaan taisteluissa saattoi kuolla satoja gladiaattoreita. Kyseessä kuitenkin oli suuren luokan shöy, ilmoitus ja julistus rooman sotilasmahdista. Katsokaa meidän voimaa! Samaa asiaa palveli areenalle rahdatut ja lahdatut eksoottiset eläimet: näin kauas ja voimakkaiden petojen ylle kantaa rooman mahti.
Abe Simpson kirjoitti: joissa eri kulttuurien leimallisiin varusteisiin sonnustautuneet gladiaattorikoulujen oppilaat rekonstruoivat yhteenottoja,
Totta on että rekonstruoitiin rooman onnistuneita taisteluita. Yksittäisten gladiaattorien varusteet kuitenkin mallasivat aina jotain kuvitteellista tyyppiä tyyliin "Salama" jne. (wrestling anyone?). Täällä on esimerkkejä eri tyypeistä.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Abe Simpson
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1565
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Springfield Retirement Castle

#4

Viesti Abe Simpson »

Jep, huomasin vasta nyt epätarkkuuteni tuossa, tarkoitus oli kuitenkin korostaa tuota seikkaa, että gladiaattorit varustettiin rooliensa mukaisiin varusteisiin, ei niinkään sen mukaan, että ne olisivat olleet optimaalisia taistelussa.

Uskon tosiaan vakaasti siihen, että aikain saatossa kokonaisuus saattoi elää aika tavallakin, kyseessä kun on useampia satoja vuosia kestänyt ajanjakso, joten näytöksen sisältö on varmasti heijastellut yhteiskunnan muutosta. Varsinainen ykkösnumero taisi kuitenkin olla kilvanajot, joka piti suosionsa silloinkin, kun kansa alkoi kyllästyä taisteluihin - joka osaltaan taas saattoi johtaa siihen, että jotain oli tehtävä jäljessä mainitun ohjelmanumeron kiinnostavuuden suunnitelmalliseen lisäämiseen.

Niin tai näin, voisin maksaa kohtuullisen summan piljetistä colosseumille, jos joku muu hoitaa kyydin aikakoneellaan. Voin kuvitella että rakennuksen alla olevien käytävien tunnelma oli varsin tiivis, kun torvet alkoivat soida.

Now watching: Ben Hur
"Pallomerimies on erimies"
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16110
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

#5

Viesti Kari Aittomäki »

Ne hahmot ja koko kladiaattorimättö on kaiketi pöllitty etruskeilta.

Eräs ejmasin artikkeli väitti, että kyllä niitä naisia Colosseumilla heilu sekä katsomossa että kentällä.
Yleinen käsityshän on kaiketi ollut ettei muijasihmisillä mitään asiaa tontille ollut.

Myös olen lukenut jostain, että nämä kuuluisimmat gladiaattorit olivat todellakin suosittuja hahmoja - ja harvoin kohtasivat toisiaan. Eli enemmin sieltä kellarista haettiin joku roistoparka ja saatettiin antaa vielä tylsä miekka käteen ja eiku huippuammattilaista vastaan.

mä voisin tulla sinne aikakoneeseen mukaan. Vois tulomatkalla poiketa kattelemassa tuota Wienin puolustusta tai sitä Jerusalemin etnistä puhdistusta. Ja monta muuta mukavaa pikku kisaa. Vaikka Kristalliyötä tai Normandiaa.
Kuvake
Abe Simpson
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1565
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Springfield Retirement Castle

#6

Viesti Abe Simpson »

Ilmeisesti joitakin naisgladiaattoreiden hautoja on löydettykin, arvailtavaksi tietysti sitten jää se, kuuluivatko he taistelevaan vai näyttelevään osastoon - jälkimmäiseen viittaisi se, että maininnat heistä ovat useimmiten yhteydessä amatsoonitaisteluihin, joka uppoaisi tuonne rekonstruointi-osastoon? Samoin myös se, että yläluokan naiset saattoivat gladiaattoroida näytöksissä... vaakakupin vastapuolelle voitaisiin sitten heittää se, että naiset osallistuivat usein myös taisteluihin villipetoja vastaan. Jos oletetaan että kyseessä oli kuitenkin rämemajavaa isommat elukat, homma saattoi käydä haasteelliseksi jos ase oli ensimmäistä kertaa kädessä?

Joka paikkaan sillä aikakoneella ei varmaan ehtisi, joten jätetään tällä kertaa se Wien listalta ja käydään katsomassa Venomia Lontoon Hammersmith Odeonilla 1984.

We chime the bell, Chaos and hell!
"Pallomerimies on erimies"
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Gladiaattoreiden treenitapoja

#7

Viesti Risto R »

[valvoja]Yhdistetty Gladiaattoreista-ketjuun tynkäketju Gladiaattoreiden treenitapoja.[/valvoja]

SFI:n eräältä palstalta löytyi alunperin judoinfo.com:in artikkelista löytynyt pätkä erään kreikkalaisen lääkärin kirjoituksesta. Tämä Galen niminen heppu oli toiminut Rooman gladiaattoreiden kirurgina Commoduksen aikaan. Galenin jutut olivat kovasti luettuja keskiajalla, joten tämä pätkä valottaa mahdollisesti jonkin verran Gladiaattoreiden treenitapojen lisäksi myös keskiajan eurooppalaisten treenitapoja. Galen jakaa treenin voima-, nopeus- ja 'violent'-harjoitteluun.
A List of Ancient Exercises from Galen's De Sanitate Tuenda

Galen (130 - 200 A.D.) hailed from Pergamon, an ancient center of civilization, containing, among other cultural institutions, a library second in importance only to Alexandria itself. [snip] Galen's first professional appointment was as surgeon to the gladiators in Pergamon. In his tenure as surgeon he undoubtedly gained much experience and practical knowledge in anatomy from the combat wounds he was compelled to treat. After four years he immigrated to Rome where he attained a brilliant reputation as a practitioner and a public demonstrator of anatomy. Among his patients were the emperors Marcus Aurelius, Lucius Verus, Commodus and Septimius Severus.

Galen divides his exercises into three categories, which we may term "strong", "rapid and "violent", which is a combination of the preceding two. Galen's listing of the exercises gives us a fascinating glimpse into the everyday activities of the Paleastrae, Gymnasia and other more leisurely-areas of the ancient world. The affinities they have with the various sporting events can be made out: kicking of the legs for Pankration, rope-climbing for wrestling, holding the arms up for boxing.

STRONG
1) Digging
2) Picking up something heavy
3) Picking up something heavy and walking with it
4) Walking uphill
5) Climbing a rope using the hands and feet: commonly done to train boys in the wrestling schools
6) Hanging onto a rope or beam for as long as possible
7) Holding the arms straight out in front with fists closed
8 ) Holding the arms straight out in front with fists closed
9) Holding out the arms while a partner pulls them down
10) The preceding three exercises but while holding something heavy such as jumping-weights
11) Breaking loose from a wrestling waist-lock
12) Holding onto a person trying to escape from a waist-lock
13) Picking up a man who is bending over at the hips and lifting him up and swinging him around
14)Doing the same but bending oneself at the hips also when picking him up
15) Pushing chest to chest trying to force the opponent backwards
16) Hanging from another's neck, attempting to drag him down
Exercises requiring a wrestling pit:
a) Entwine your partner with both your legs around one of his and try to apply a choke or force his head backwards
b) The same but using only one leg to entwine the opponents leg closest to yours
c) The same but using both legs to entwine both of the opponents legs.

RAPID
1) Running
2) Shadow-boxing
3) Boxing
4) Hitting punching bags
5) Throwing and catching a small ball while running
6) Running back and forth, reducing the length each time until finished
7) Stand on the balls of the feet, put the arms up in the air and rapidly and alternatly bringing them forweard and back; stand near a wall if afraid of losing ones's balance
8 ) Rolling on the wrestling-ground rapidly by oneself or with others
9) Rapidly changing places with people next to one in a tightly packed group
10) Jumping up and kicking both legs together backwards
11) Kicking the legs forward alternatly
12) Move the arms up and down rapidly with open or closed fist, increasing in speed

VIOLENT
1) Digging rapidly
2) Casting the discus
3) Jumping repeatedly with no rest
4) Throwing heavy spears and moving fast while wearing heavy armour
4) Any of the 'strong' exercises executed rapidly: presumably running uphill, swinging jumping weights forward and back, and lifting them up and down, chin-ups and so on.

Other exercises
1) Walking
2) bending up and down repeatedly at the hips
3) Lifting a weight up from the ground
4) Holding up and object for a long time
4) Full and loud breathing
5) Placing two weights on the ground approximately six feet from each other, picking up the one on the left with the right hand and then the one on the right with the left hand, then in turn placing them back where they came from on the ground and doing this many times with the feet stationary
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 331
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

Re: Gladiaattoreiden treenitapoja

#8

Viesti JariR »

Risto R kirjoitti: löytynyt pätkä erään kreikkalaisen lääkärin kirjoituksesta. Tämä Galen niminen heppu oli toiminut Rooman gladiaattoreiden kirurgina Commoduksen aikaan.
Lisätiedon kaivajille avuksi ja muuten vaan asian kontekstiin sijoittamisen tueksi: "Galen" on sitten suomenkielisissä lähteissä se tarunhohtoinen Galenos
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Re: Gladiaattoreiden treenitapoja

#9

Viesti Risto R »

Jari.Renko kirjoitti: Lisätiedon kaivajille avuksi ja muuten vaan asian kontekstiin sijoittamisen tueksi: "Galen" on sitten suomenkielisissä lähteissä se tarunhohtoinen Galenos
Tänks.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
M M A
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 417
Lauteille: Lokakuu 2006

#10

Viesti M M A »

Ja nykyajan gladiaattoreitahan ovat formulakuskit :(. Näin sanottiin televisiossa, niin uskottavahan se on.
sinappi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3303
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

#11

Viesti sinappi »

Miulle sanoivat, että vapaaottelijat on!
Kuvake
Abe Simpson
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1565
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Springfield Retirement Castle

#12

Viesti Abe Simpson »

M M A kirjoitti: Ja nykyajan gladiaattoreitahan ovat formulakuskit :(. Näin sanottiin televisiossa, niin uskottavahan se on.
Tuo vertaus ei mielestäni ole aivan niin kaukaa haettu, kuin millaiseksi se kamppailumaailmassa mielellään leimataan. Perustan näkemykseni sille tosiseikalle, että harvoissa viihdemuodoissa hengenlähdön tahi vakavan loukkaantumisen mahdollisuus on samalla muotoa läsnä kuin kilpuriautoilla huristellessa - toki kaikenlaisissa mäenlaskuissa ja ratsasteluissa myös viikate toisinaan heiluu, mutta formuloinnissa onnettomuudet ovat jollain muotoa myös olennainen osa lajia. Harrastajamäärään nähden vakavat loukkaantumiset taitavat F1:sissä olla melkoiset, formulasirkus kerää veronsa.

Näin ainakin kuvittelisin. En muuten ole eläissäni katsonut kokonaista formulakilpaa?
"Pallomerimies on erimies"
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#13

Viesti mronkain »

Jukka Heikkilä on muuten kirjoittanut gladiaattoreista kirjan Augustuksen kisat. Käsittääkseni Heikkilä on tutkinut historiaa taustatyönä kirjoihinsa aika huolella. Itselläni on tuo kirja, mutta en ole vielä päässyt lukemiseen asti.

Heikkilän kirjoja:
http://www.kolumbus.fi/j.m.heikkila/index-fin.html" onclick="window.open(this.href);return false;

EDIT: luin jostain foorumilta artikkelin, missä gladiaattorikisoja oli verrattu showpainiin, yksittäisten roolihahmojen sijaan oli erilaisia taistelijaluokkia (mm. retiarius, murmillo, thraex, hoplomachus ja secutor) ja taistelut tarkoin harjoiteltuja, usein jopa koreografian kanssa. Ainoastaan poikkeustapauksissa (esim. taistelut tuomittuja vastaan, kaksintaistelut tai haaste-/vedonlyöntiottelut eri koulujen välillä) taisteltiin aivan oikeasti, silloinkaan ei aina kuolemaan asti. Esimerkiksi hoplomachit olivat eräänlainen versio kreikkalaisista hopliiteista, ja taistelivat usein näytösluonteisissa otteluissa roomalaisia vastaan (ja tietenkin hävisivät).
Myöhemmin mukaan tuli lisää shöytä, taisteltiin mm. eläimiä vastaan, mukaan tuli nais- ja kääpiögladiaattoreita, joidenkin lähteiden mukaan jopa lapsia, entistä useammin tuomittuja pistettiin taistelemaan toisiaan, eläimiä tai koulutettuja gladiaattoreita vastaan.
Konstantinus oli ensimmäinen keisari, joka kielsi gladiaattorikisat, koska kristittyjen (hän oli ensimmäinen kristitty keisari) näkemyksen mukaan niiden katseleminen turmeli moraalia.

- Marko
Kuvake
Lutatius
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2
Lauteille: Marraskuu 2007

Gladiaattorit

#14

Viesti Lutatius »

Moro,

Augustuksen kisat kertoo hiukan harvinaisemmasta gladiaattorikisan muodosta eli naumakhiasta, vesialtaassa järjestetystä meritaistelusta. Naumakhiat olivat kisoista kalleimmasta päästä ja suuria naumakhioita järjestettiin suunnilleen kerran sukupolvessa. Caesar järjesti ensimmäisen naumakhian. Augustus järjesti toisen vähän isomman, mikä on siis romaanin aiheena. Antiikin suurimman naumakhian järjesti Claudius. Myöhemmät keisarit palasivat vielä naumakhia-aiheeseen, mutta Claudiuksen mittakaavan kanssa kukaan ei lähtenyt enää kilpailemaan.

Augustuksen naumakhian järjestelyistä saa hyvän kuvan seuraavista seikoista:
- Allasta varten rakennettiin uusi akvedukti, joka oli ensimmäinen ei-juomakelpoista vettä tuova akvedukti.
- Augustuksen naumakhia-allas ja sitä ympäröivä katsomo oli pinta-alaltaan n. yhdeksän kertaa myöhemmin rakennettu Colosseum (mikä tosin tietysti on rakennuksena järeämpi, koska se on korkea rakennelma, kun taas Augustuksen naumakhia oli pelkkä tekoallas ja sen ympärillä matala katsomo).
- Jonkinlainen hahmotelma taistelun alkutilanteesta:
Kuva

Edellä olevaan keskusteluun vielä pari kommenttia:
- Amfiteatterien läheisyydestä Roomasta ei ole juurikaan löytynyt ruumiita. Yksi teoria on, että tapetut gladiaattorit heitettiin aina jokeen. Tätä tukee mm. se seikka, että moni vallasta syösty keisari häpäistiin kuolemansa jälkeen nimenomaan koukuilla Tiberiin raahaten.
- Kaikki näytökset eivät suinkaan olleen ihminen-ihminen -otteluita. Aika iso rooli oli ihminen-eläin ja eläin-eläin -näytöksillä.
- Kisojen 'julmuus' vaihteli eri aikoina. Yleinen suuntaus oli raaempaan suuntaan ajan myötä, mutta tässä oli vaihtelua.

kirjailija
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#15

Viesti mronkain »

Kiitokset kommenteista ja tervetuloa Potkuun! Mukavaa saada kirjailija itse kommentoimaan tekstiään (ja kenties kertomaan gladiaattoreista enemmänkin). Joskus kauan sitten newssien puolella tai jossain purkissa olen asiasta kanssasi keskustellutkin, taisi olla niihin aikoihin kun kirjoitit kirjaa Antigonos, jumalten poika.

- Marko
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 1 kurkkija