Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Gladius

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Vastaa
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#1

Viesti taistovainaa »

Ko. fiskarssihan on ilmeisesti koeteltu ja hyväksi havaittu erillasissa käytännön puuhasteluissa.
Tuli semmoinen tuossa hankittua, nostalgiahengessä, kun viime kuukaudet tullu luettua erill. rooman historiaan liittyvää materiaalia.
Gladi tuntui näyttelevän pääosaa monessakkin tuonajan touhuissa.

Cold steelin puukko tuli joku aika sitten tonttiin. Eipä tuo ny hinnan kiroissa ollu. Kunhan siihen saa terän, niin kaippa tuolla jotain pajukkoa harventaa siinä missä vesurillakin?

Nostalgia hengessä hain siihe tuntumaan tuon pihamaalla ja pohjille jäi semmonen tuntuma, että tuolla soittimella olen turvallisuus riski lähinnä itselleni. Tarkoitan, jos pitäisi saada jokin vastus kylmenemään, niin melkein heitettäisin gladin lepikkoon ja puuhastelisin manuaalisesti omin kätösin.

Onko jollain heittää jotain clippiä tms. jotta millä tekniikalla tuomosella yleensä touhutaan.

Todella hitaaksi käy kaikki liikehdintä. Jotenki jäi semmonen tuntuma et jos vastapuolella on hiukankin osaava kaveri tavan puukon kanssa, niin semmonen ehti kuoria meikäläiseltä pohkeista nahat ja keittää vie kahvit siinä samalla kun juoksee kahdeksikkoa ympärillä.

Edelleenkin. Jos suhteuttaa tuonajan roomalaiseen.,.,liekö keskimitta jotain 170cm paikkeilla/paino 70kg??
Niin miten ne on saaneet yhtään ketään/mitään hengiltä tuolla laitteella. Monestihan sen ajan miekasta piti tehdä vielä jykevämpiä/painavampia että ne pysy ehjänä kilpailutilanteessa.
Itse olen napsun vajaa 190cm/120kg, että periaatteessa pitäisi olla enempi kippiä heiluttaa tuota.

Jos tällä pitäisi pystyä puolustautumaan esm. kolmea puunuijin aseistautunutta hyökkääjää vastaan, niin noutaja tulisi kohtuu nopeaan. Ei sunkaan se ny niin voi olla?
Otan tähän lukemaani historiikkia, jossa on maininta, että osaava legioonalainen saattoi pelkällä gladilla lopettaa usemmankin maantie rosvon jos niillä oli pelkät tikarit käsissä.
Tulee ensimmäisenä mieleen, että ko. rosvot on vetäneet rohkaisuksi senverta punkkua, jotteivat pysty etenemään kuin kontaten?!

Liekö tällainen suunniteltu alunperinkin toimimaan ainoastaan ryhmässä & kilpien kanssa?
Toisaalta kun tuota historiikkia kyntänyt, niin olen löytänyt viitteitä, että legioonalla olisi omat miekkailu mestarinsa, joita aikalaiskertomukset pitivät äärimmäisen nopeina kavereina??

Ko. tittelimatsit käytiin useasti ilman kilpeä tms. miten milloinkin....puumiekoilla... oikealla miekalla siten, että miekan kärki peitetty jollain, oikealla ilman mitään peittoa siten, että matsin hävisi se, joka vuoti ensimmäisenä verta.
"Harjoitus" otteluiden leikkimielisyyttä korostaa se, että porukkaa tuppasi vammautumaan & kuolemaan jo pelkillä puumiekoilla??!

No, oli niin tahi näin, mitään ohjeistusta gladin käytöstä ilman ryhmämuodestelmaa/kilpeä en ole löytänyt.
Pistämiseenhän tätä ilmeisesti on enemmän käytetty, mutta esm. gladin treeni paalu/puu oli yleensä jotain vajaa 2m korkea ja kyllähän äijät siihen veteli muutakin kuin pistoa.

Mutta hitaalta tuo laite tuntuu, mikä ei luonnollisestikkaan johdu siitä, että olisin hidas, vaan gladin hidastama:)

Kellään mitään lisätietoa tästä, tai yleensäkkään mistään?
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Gladius

#2

Viesti Risto R »

Olipas paljon asiaa, vastaan ihan pikaisesti tässä muutamaan. Ensinnäkään ColdSteelin gladiuksen kuvatuksen perusteella ei kannata yrittääkään luoda kuvaa siitä millainen kapistus on oikeasti ollut kyseessä. Pikaguugketuksella näyttää siltä että ko ase on tehty levytavarasta leikkaamalla ja vähän teroittamalla, mikä ei luo mitenkään järkevää massajakaumaa taisteluvälineeseen. Työkalut on erikseen. Jos vertaat vaikka näihin, on ero aika selkeä:

http://www.albion-swords.com/swords/alb ... .htm#Roman" onclick="window.open(this.href);return false;

Gladiuksesta itsestään voit lukea vaikka tästä: http://www.myarmoury.com/feature_ironempire.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mitä tulee gladiuksen käyttöön, ei aiheesta ole löytynyt kunnollisia tekstuaalisia tai kuvallisia esityksiä sen kummempaa kuin että Vegetius taisi muistaakseni kehottaa ennemminkin tökkimään kuin viiltämään sillä. Taisi vieläpä liittyä jotenkin barbaarien parjaamiseen, kun ne tuppasivat lyömään enemmän. Molempia kuitenkin lienee käytetty, joku lähde taisi jopa neuvoa lyömään jalan takaosaan.

Jos tuollaisella halua oppia tappelemaan niin että pystyy sitä oikeasti käyttämään, niin luulen että filipinolajit eivät olisi huono valinta, vaikka aseet vähän erilaisia ovatkin. Tietysti joku dussakkia opettava historiallisen miekkailun seurakin menisi. Mikään noista ei tietenkään ole optimi.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
navajas
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1173
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vihti

Gladius

#3

Viesti navajas »

Komppivastaus edelliseen. Eli ilmeisimmin enemmänkin pistoihin kuin viiltoihin käytetty ase. Ja kurinalaisessa kilpimuurissa ison scutumin kanssa ei edes voi kikkailla isojen liikeratojen juttuja, kun sivuilla ja takana on kavereita.
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#4

Viesti taistovainaa »

Kiitoksia.
Tuommoiseen loppupäätelmään olinkin jo kallistumassa. Siis " ryhmässä sohittiin" ja hienommat manööverit jätettiin seuraavan jumalan aikakaudelle.

Tuotaa. Mitä Risto tarkoitat epäsopivalla massajakaumalla?

Oma olettama on, ettei tuonajan raudankäsittelytaito ollut keskimäärin mitään huippua. Varsinkin alkuaikoina, kun oltiin hiljan siirrytty pronssitaikinasta rautaan.
Eiköö ne miekat ollu silloin pakko paksuntaa tms. että yleensä kestivät? Täten niiden massajakauma oli oletettavasti huonompi kuin tämän tehdas gladin.,.,.,vaiko??

Muuten tämä coldin gladi on 1055 hiiliterästä joka ymmärtääkseni on yksi parhaita, kun terän pituutta aletaan kasvattamaan bowieta pidemmäksi.,.,.,vaiko??

Terähän tässä on melko syvältä, jollain nauhalla vedetty sinneppäin...hinta selittänee viimeistelyasteen? Mutta pienellä puuhastelulla alkaa teräkin löytymään.

Löytyypi työkalulaatikosta hukari. Coldin gladi vs. hukari, nämähän on aika liki samanpainoisia. Hukari ei hidasta käytännössä mitenkään. Tätäkö tarkoitit massajakaumalla?
Voikos tuota gladia virittää jotennii että se nopeutuu? Missä se massak.piste pitäisi olla?
Jos siirrän sitä lähemmäksi kahvaa, niin häipyykö siitä iskuvoima samalla? Siis lyöntivoima, ei pisto?
Tällähetkellä se on väististä jotain 10cm etiäppäin.

Asun tuuloksessa. (Hml torilta 35kmm koilliseen). Täälä harrastemahdollisuudet rajoittuvat havaintojen tekemiseen. Jos ei sitten joku lukijoista satu tietämään ketään mestaria kulmilta, jonka kanssa voisi vääntää....astalolla tai ilman.
Hmlinnaan ei innosta lähtee jumppailemaan, tulee muutenkin ajeltua sinne töihin joka pvä.

Muuten. Ensimmäinen kirjallinen tuotokseni olisi tarvinnut hiukan perkaamista. Vaan eipä tämä foorumi tunnu isommin kannustavan sellaiseen....En saanut edes poistettua postiani??
Onko niin, että viestin lähetyksen jälkeen on silmänräpäys aikaa muokata/poistaa, sen jälkeen soon aina/iänkaiken mikä on?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Gladius

#5

Viesti DeusVult »

Risto varmaan meinaa, että alkuperäisissä miekoissa hyvin usein on distal taper, joka on siis englantia ja meinaa että terä ohenee kärkeä kohti. Sori en tiedä mikä se on suomeksi, mutta tämä siis tarkoittaa että miekan painopiste on lähempänä käpälää ja kokonaispainokin on pienempi kuin mitä se on näissä monissa uusiomiekoissa, joissa tätä ohennusta ei ole. Näin ollen siis alkuperäinen tuntuu kädessä huomattavastikin kevyemmältä. Tämän ohennuksen puute uusissa miekoissa johtuu kahdesta syystä: 1) se on ilmeisesti työläs toteuttaa koneellisesti, joten siihen ei haaskata aikaa 2) monet replikamiekat tehdään puhtaasti valokuvien perusteella, jolloin sepällä (tai koneistajalla :)) ei ole välttämättä tietoa edes alkuperäisen miekan mitoista, saati sitten painosta tai tasapainotuksesesta. Siis summa summarum, modernit koriste/replikamiekat ovat monesti ihan eri planeetalta kuin alkuperäiset, joskin toki laadukkaitakin replikoita löytyy.

Sitten tuo että alkuperäinen gladius olisi ollut painavampi kuin tuo cold steelin replika - voin laittaa vaika pääni pantiksi että ei ollut. Se aseen kestävyys ei niinkään ollut se juttu silloin aikanaan - kyllä niitä astaloita lojui siellä taistelukentällä sen verran että jos oma ase hajoaa, niin kyllä sieltä jonkun korvaavan esineen löytää. Sen sijaan se aseen paino oli se juttu: liian painava ase on liian hidas, ja sen käyttäjä on nopeasti liian kuollut ollakseen millään lailla hyödyllinen taistelija. Hyvä lähitaisteluase on kevyt ja nopea - tarvittaessa jopa kestävyyden kustannuksella.

Myös itse olen kuullut että gladiusta käytettiin etupäässä pistämiseen... mutta veikkailisin että tämä pistäminen ei ollut kuitenkaan thrust niin kuin vaikka 1600-1700 luvun kaksintaistelumiekoilla, vaan ennemminkin niinkuin stab, jonka voisin kuvitella toimivan huomattavasti paremmin ahtaissa taistelumuodostelmissa, ja juuri lyhyellä mutta leveäteräisellä miekalla. Epäilemättä ihan lyönteihinkin saa kyllä tuollaisella poweria ihan tarpeeksi, jolloin esimerkiksi juuri suojaamattomiin jalkoihin lyöminen olisi hyvinkin varteenotettava ajatus sopivissa tilanteissa.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#6

Viesti taistovainaa »

Eli tässä pompeius mallissa olisi myöskii alkuperäisenä "distal taper"?

Eikaitsole mikhään.
Pianhan minä tuon touhuan lähemmäs alkuperäistä.
Pari seikkaa; Mihin massak. piste & millä työkaluilla vedän kaadot kohilleen?
Nauhahiomakone, viimeistely käsin...vaiko?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Gladius

#7

Viesti DeusVult »

taistovainaa kirjoitti: Eli tässä pompeius mallissa olisi myöskii alkuperäisenä "distal taper"?
En voi varmaksi sanoa, kun en ole alkuperäistä gladiusta päässyt koskaan näpelöimään, mutta uskoisin että on. Se miten paljon terä ohenee riippuu sitten ihan miekasta ja käyttötarkoituksesta. Olen nähnyt alkuperäisiä miekkoja jotka ovat kärjestään lähes paperinohuita, mutta luultavasti gladiuksessa pitäisi olla paremmin pistämiseen sopiva, jäykkä kärki, jolloin distal taperiakaan ei ole sitten niin paljoa.

Nyt vasta vaivauduin googlettamaan tuon cold steelin gladiuksen... onko se siis tämä?

http://www.coldsteel-uk.com/store/Gladius-Machete.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ei ihme jos tuntuu painavalta, siinä kun on koko matkalta tuollainen niin sanottu heksagonaalinen teräprofiili. Vaikka tuo saitti väittää sen painoksi vain puoli kiloa, niin epäilen että juuri se tasapainotus on sitten niin pielessä että se tuntuu kömpelöltä. Gladiuksessahan pitäisi olla tuollainen "timatinmuotoinen" profiili, niinkuin noissa Riston linkeissä. En tiedä saatko siitä ikinä ihan todellisuutta vastaavaa, mutta yrittänyttä ei tietysti laiteta. :)
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#8

Viesti taistovainaa »

Sama.

3mm paksuutta. Paljokohan tohtis ohennella?

Vastapaino ei varmaan nopeuta tilannetta mitenkään?
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

Gladius

#9

Viesti Jussi Ekholm »

Ei kannata ainakaan tuota Pompeii-mallia ottaa kohteeksi, sillä terän profiili on jo lähtökohtaisesti ihan eri. Tämän Cold Steelin Gladius Macheten terän muoto on lähempänä gladius hispaniusta, aikaista espanjasta polveutuvaa gladiusta. Tämä terän muoto on esim. Mainz-mallissa. Mainz-mallille oli olennaista juuri tuo pitkä kärki, jolla oli mahdollista lävistää mail-paita (sen aikakauden). Tätä mallia käytettiin vielä n. tuonne vuoteen 50 asti. Sitten n. 50 paikkeilla Roomalaiselle armeijalle tuli 2 muutosta, levypanssarointi ja uuden tyyppinen miekka (Pompeii), jossa oli kapeampi terä ja paljon lyhempi kärki. Ei ole varmaa miksi tämä muutos tapahtui, koska kirjalliset lähteet ovat puutteelliset, vaikka arkeologiset lähteet ovat hyvät. Espanjalaisessa mallissa oli kuitenkin yksi heikkous, sen kärki soveltui oikein hyvin pistämiseen, mutta se ei kestänyt leikkausta ja hakkausta. Se otettiin käyttöön silloin kun Rooma taisteli Välimeren ympäristön haarniskoituja vihollisia vastaan, mutta hylättiin kun siirryttiin taistelemaan panssaroimattomia vihollisia vastaan Reinin ja Danuben alueella, joilla oli viiltäviä aseita ja he suosivat lähitaistelua.

Tuossa oli muutama sana historiallisesta näkökulmasta. Eli terän mallin mukaan tuo malli on suunniteltu pistämiseen, ja kuinka ollakaan Cold Steel käyttää sitä pohjana machetelle... Cold Steelillä on tapana väliin tehdä mitä sattuu, mutta markkinointi siellä puree jenkkeihin kuin häkä. Tässä on ihan kohtuuhintainen Mainz-malli Windlassin tekemänä: http://www.rautaportti.fi/miekat/lyhyet ... Path=12_13&" onclick="window.open(this.href);return false; , Eivätpä nuo Windlassin replikatkaan ole ikinä mitään aivan kärkitasoa olleet, mutta ihan kelvollista keskitasoa kyllä. Noista Rautaportin parista kuvasta saa vähän paremmin käsitystä millainen tämän tyypin geometrian pitäisi olla. Ja noista Albioneista löytyy myös hyviä kuvia, ne kun ovat parasta mitä saa, jos ei seppien tekemiä lasketa mukaan. 3mm on kyllä sen verran ohut, etten tohtisi lähteä sitä pahemmin modifoimaan.

En tiedä Rooman historiasta paljon mitään erityistä, mutta miekoista vähän. Eli pääasiassa (taisteluissa tilanteet tulevat nopeasti ja varmasti kaikkea tehtiin että hengissä säilyttiin) varhaisella mallilla lävistettiin pistoilla ja myöhäisemmällä mallilla leikattiin ja viillettiin.
Jussi Ekholm
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#10

Viesti taistovainaa »

Myöhästä.
Tuning säätäminen aloitettu.
Eihän tuo mikään historiallisesti arvokas vimpain ole, niin vapautuneesti vaan.

Vetelin laikalla massak.pisteen yläpuolelta joitakin kymppejä pois, on se vieläki +2mm.
Vetelin varuiksi pitkin pihakoivua, ja ei ainakaan vielä o solmussa??
Mutulla veikkaisin että paino tuli 1-2cm kahvaan päin.
Tuntuisi olevan nopeampikin, joten tämähän menee kuin strömssöössa.

Ihan vielä en arvannu ottaa porakonetta avuksi, mutta ehkä huomenna?

Onkos se massapiste paremmissa miekoissa, viikinki/keskiaika yms. aina kahvan kohdilla??
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#11

Viesti taistovainaa »

Pidin tuota ensinnä pompeii kopsuna, mutta nyttekö mainitsit että menee enempi hispaanoon puolelle, niin saattaapi muuten ollakkin.
Vai liekö oikein kumpaakaan?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Gladius

#12

Viesti DeusVult »

taistovainaa kirjoitti: Onkos se massapiste paremmissa miekoissa, viikinki/keskiaika yms. aina kahvan kohdilla??
Ei suinkaan, se on usein sellaisen kämmenen verran, +/- pari sormea väististä kärkeä kohti. Riippuu siitä miten miekka on suunniteltu pistämis-viiltämis -akselilla. Mitä enemmän "pätkimiseen" tarkoitettu miekka, sitä kauempana painopiste periaatteessa voi olla väististä.

Pistä toki vaikka valokuva tuosta cold steelistä kun olet saanut sen tuunattua... :)
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
taistovainaa
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8
Lauteille: Kesäkuu 2012

Gladius

#13

Viesti taistovainaa »

Tiiä kehtaanko.
Voi olla senverta karun näköinen, vielä jos keksin antaa sille muutakin ko dremeliä?

Nyt se olis kyllä sen kämmenen verran - 2 sormea.... Pitäsköhän antaa olla?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 10 kurkkijaa