Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Ylipotkija: Mjölnir

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 15687
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 50 kertaa
Tykätty: 114 kertaa
Viesti:

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#91

Viesti Andy » loka 6, 2018, 09.49

Ruvettiin kaverien kanssa miettimään, mikä tämän jättimiekan tarkoitus on? Pituutta lähes neljä metriä. Joku uskonnollinen esine vai ihan vaan sepän taidonnäyte?

Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 42
Viestit: 519
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Miekkojen keräily
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 6 kertaa

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#92

Viesti Jussi Ekholm » loka 6, 2018, 23.04

Andy kirjoitti:
loka 6, 2018, 09.49
Ruvettiin kaverien kanssa miettimään, mikä tämän jättimiekan tarkoitus on? Pituutta lähes neljä metriä. Joku uskonnollinen esine vai ihan vaan sepän taidonnäyte?

Niinkuin hyvin usein Facebookissa, alkuperäinen postaaja ei ole tehnyt taustatyötään kovinkaan tarkkaan... Kyseisessä kuvassa oleva miekka ei ole tuo Norimitsun tekemä miekka.

Kuvassa on Miya Masayoshin vuonna 1843 tekemä miekka. Hän asui Echigo-provinssin Takadassa, paikka on mainittu signeerauksessa, kuten myös vuosi Tenpō 14. Muuten miekan signeeraus on todella pitkä, enkä saa luettua sitä tuosta vaan. Miekka on Yahikon pyhätössä (historiallisen Echigon alueella), ja se on mahdollisesti omistettu sinne. Useimmiten nämä kaikkein suurimmat miekat on kai omistettu pyhätöille ym. vastaavaa.

Terän pituus: 224 cm
Nakago: 93 cm
Koko pituus: n. 317 cm

Tuo Japanin suurin miekka, joka on Bizen sepän Norimitsun tekemä on signeerattu ja päivätty vuodelle 1447. Norimitsu oli Osafunen seppiä, ja ymmärtääkseni miekka on Kibitsun pyhätössä Okayamassa (historiallisen Bizen provinssin alueella). Ohessa kaksi kuvaa tuosta Norimitsun tekemästä miekasta.

Terän pituus: 226,7 cm
Nakago: 151 cm
Koko pituus: 377 cm
Sori: 5 cm
Motohaba: 5,9 cm
Terän paksuus: 2,3 cm
Paino: 14,5 kg

Nämä jättimiekat eivät ole ainakaan minun mielestäni käyttöä varten, omasta mielestäni noiden käytettävien miekkojen terän pituus huitelee maksimissaan siellä 120 - 140 cm paikkeilla. Eli samaa kokoa kuin eurooppalaisissa miekoissa. Kokonaispituus maksimissaan noin 2 metrin luokkaa, mieluummin alle sen, luokkaa 150 - 170 cm. Nuo ovat jo oikeasti todella isoja miekkoja niin Euroopassa kuin Japanissakin. Tuollaisissa yli 2 metrin miekoissa ei vaan ole paljon käytännöllisyyttä, kun voi käyttää varsiaseita, jotka ovat noissa pituuksissa selvästi käytännöllisempiä. Uskon, että nämä valtavat miekat on tehty pyhätöille ym. seremoniallisista ja uskonnollisista syistä. Nuo kohtuukokoiset (alle 2m kokonaismitalta) näkivät sitten myös käyttöä Nanbokuchō ja Muromachi-kausilla. Noiden suurten miekkojen "kulta-aika" ajoittuu suunnilleen Nanbokuchō-kauden puolivälistä Muromachi-kauden alkupuoleen, eli voisi sanoa karkeasti 1350 - 1500. Tietysti joitain miekkoja on tehty jo ennen tuota, ja joitain myös tuon jälkeen.

Useammassakin pyhätöille omistetussa suuressa miekassa, joka on "kohtuukokoinen" (terä n. 90 - 140 cm) on havaittavissa todennäköisesti taistelussa tulleita lovia terässä.

Olen itse nähnyt yhden näistä jättimäisistä 太郎丸 Tarōmarun, siinäpä tuo terä on vaan 179,2 cm ja nakago 81,3 cm, eli eihän se ole kuin sen n. 260 cm...
IMG_20181006_215702.jpg
Kuva
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Jussi Ekholm viestistä:
Mika
Jussi Ekholm

Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 kurkkijaa