Monesti puhuttaessa erilaisten terien leikkuukyvystä termejä lentelee sinne ja tänne, mutten ole missään vaiheessa oikein tahtonut löytää sellaista järjellistä ja kattavaa selitystä siitä että mitkä kaikki asiat ja ennenkaikkea miten ne vaikuttavat esimerkiksi miekan leikkauskykyyn. Yritän tässä eritellä muutamia päässäni pyöriviä asiaan vaikuttavia tekijöitä:orantala kirjoitti: Terän käyrydellä on tarkoitus maksimoida iskun voima
A) Puhtaaseen halkaisukykyyn vaikuttavat asiat. Ts. siihen kun terä osuu kiilamaisesti kohteeseen ilman viiltävää liikettä.
1. Terän kulma. Kuinka jyrkkä kulma on. Mitä terävämpi kulma sen paremmin terä halkaisee kohdetta. Esim. partahöylä vs. kiila. Vaikka sen kiilan kuinka kiillottaisi, niin suuri teräkulma estää sitä puremasta partakarvoihin.
2. Terän takana oleva massa/voima. Tähän vaikuttaa siis terän paino. Vaikka kirveessä on suurempi teräkulma kuin partahöylässä, niin massa takaa kunnon halkaisukyvyn. Tähän voi vaikuttaa myös terän käyttäjä omalla tekniikallaan hyvin paljon.
3. Terän poikkileikkaus. Eli kuinka paljon leikkaava terä joutuu syrjäyttämään kohteesta sivuilleen mennessään kohteen läpi. Jos pienellä teräkulmalla varsutettu terä on lappeeltaan kovera ja paksunee vahvaan keski harjanteeseen (kuvassa hollowground) on turha odottaa kovin suurta leikkauskykyä vaikka verrattuna kohtalaisen jyrkän teräkulman, mutta ohuen terän omaavaan miekkaan (kuvassa hexagonal). Esimerkkejä erilaisista poikkileikkauksista:
4. Pinta-ala jolle terän aiheuttama paine kohdistuu. Mitä pidempi terä ja lättänämpi pinta, sen suuremmalle pinta-alalle pintaa rikkova paine kohdistuu, jolloin halkaisukyky heikkenee. Monesti käyristä miekoista puhutaan että tämä vaikuttaisi niiden kohdalla paljon, mutta harvoissa tilanteissa kohde on lättänä, jolloin sillä olisi vaikutusta. Esim käsivarteen tehdyssä lyönnissä terän kaarevuudella ei juuri ole merkitystä.
B) Puhtaaseen leikkauskykyyn vaikuttavat seikat
1. Terän suun terävyys/mikrorakenne. Tästä en hirveästi tiedä, mutta käsittääkseni teräksestä valmistettujen terien leikkauskyky tulee terässä olevista pienenpienistä hampaista, jotka repivät kohdetta liikkuessaan kohteen poikki. Tällöin tapahtuu leikkaamista. Näiden hampaiden rakenne ja kovuus vaikuttaa oleellisesti leikkauskykyyn. Esim äärimmilleen kiilloitettu (vähän ja tosipieniä hampaita) miekka ei välttämättä leikkaa yhtä hyvin kuin hieman himmeämpi kaverinsa.
2. Matka jonka terä kulkee lyönnin aikana leikatessaan kohdetta. Mitä pidemmän matkan terä kulkee kohdetta leikatessaan, sitä enemmän edellisessä kohdassa mainittuja hampaita kulkee kohteen läpi samalla repien kohdetta auki. Terän pituus vaikuttaa tähän jonkin verran, samoin terän käyryys. Kuitenkin tähän voi vaikuttaa eniten omalla lyöntitekniikalla.
Kaikkien teräaseiden leikkauskykyyn vaikuttavat näiden seikkojen yhteisvaikutus. Jos halutaan maksimikäyryyttä, suurta massaa ja pienintä osumapinta-alaa, sellainen löytyy monesti tietyn tyyppisistä kirveistä, mutta näissä taas jotkin muut seikat ovat "huonommalla tolalla". Partaveitsi on teräkulmaltaan hyvä, muttei omaa kunnolla massaa, saati että kestäisi käytössä. Eli kaikki terät ovat kompromisseja näiden asioiden suhteen. Tässä ei tietenkään ole vielä otettu huomioon teräaseen valmistuskustannuksia, kestävyyttä, käyttötarkoitusta jne. Lukisin mielelläni muidenkin ajatuksia aiheesta.