Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Miekan ruostesuojaus

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Ylipotkija: Mjölnir

Vastaa
Kuvake
vviljanen
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 107
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0
Viesti:

Miekan ruostesuojaus

#1

Viesti vviljanen » touko 26, 2005, 08.31

Terve,
kertokaapa hyviä vinkkejä, millä aineella olette suojanneet miekkanne ruostumista vastaan? (aseöljy? valkovaseliini?) Lienee syytä alkaa harkitsemaan omien miekkojen suojaamista, koska ainakin Jianin kärjen reunoissa alkaa jo näkyä merkkejä korroosiosta. Kuulemma sormenjäljet edesauttavat kovasti ruostumista, ja niitä olenkin koittanut pyyhkiä pois. Myös muita miekkojen huoltoon liittyviä vinkkejä voi kirjoitella.
Kiitos.

EDIT: niin, harjoitusmiekoista on siis kyse.


Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 88524
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 449 kertaa
Tykätty: 162 kertaa
Viesti:

#2

Viesti Mika » touko 26, 2005, 08.52

Hienojakoisella santapaperilla ruoste pois ja sitten kevyesti öljyä pintaan, niin avot! Näin ovat nuo omat miekat pysyneet kuosissa! :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
vviljanen
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 107
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0
Viesti:

#3

Viesti vviljanen » touko 26, 2005, 09.00

Minkälaista öljyä olet käyttänyt? Tai liekö tuolla niinkään väliä...
Patapata on varmaan myös hyvä työkalu ruosteen poistamiseen.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 88524
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 449 kertaa
Tykätty: 162 kertaa
Viesti:

#4

Viesti Mika » touko 26, 2005, 09.13

Patapata, joo, mutta sitten kannattaa olla varovainen. Kyllähän hiekkapaperikin käy, mutta itse käytän aina hienojakoista santapaperia varmuuden varalta.

Öljyjä on ollut useita. Ironista kyllä, muistaisin aseöljyn toimineen hyvin :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 15866
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 74 kertaa
Tykätty: 165 kertaa
Viesti:

#5

Viesti Andy » touko 26, 2005, 09.17

Miksi se on ironista? :?
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8597
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#6

Viesti mronkain » touko 26, 2005, 10.19

Mika kirjoitti: Patapata, joo, mutta sitten kannattaa olla varovainen. Kyllähän hiekkapaperikin käy, mutta itse käytän aina hienojakoista santapaperia varmuuden varalta.

Öljyjä on ollut useita. Ironista kyllä, muistaisin aseöljyn toimineen hyvin :D
Hyvä väline on Etolassa myytävä Acro-Meleco "taikasieni" (juu, ei ole sitä miltä kuulostaa), se on sellainen puhdistussieni jossa on jonkun luonnosta löytyvän pihkan (en muista minkä) solurakenne. Sillä lähtee ihan uskomattoman helposti todella pinttynyt lika, ruoste, tummuneet kohdat ja ties mikä, lisäksi se kiillottaa, eikä naarmuta ollenkaan niin kuin Pata-pata.
Acro-Meleco on myös talouskäytössä verraton. Sillä lähtevät niin teen aiheuttamat tummentumat kuin sitkeästi uunivuoassakin istuva röhnä. Pieni sieni maksaa 2,50 € ja iso muistaakseni 5. Pieni riittää mainiosti. Sieni hajoaa ja kuluu käytössä. Sitä pestessä pitää muistaa ettei sitä koskaan saa vääntää kuivaksi, vaan se pitää puristaa. Sen solurakenne on sellainen että se hajoaa vääntäessä.
Jos tämä kuulostaa Ostos-TV:ltä niin ei voi mitään, olin itsekin skeptinen, mutta testasin kuitenkin ja hämmästyin. Nyt meillä on niitä aina pino kotona.

Vaseliiniä ja muita paksumpia rasvoja kannattaa käyttää vain säilytysöljynä, hienojakoisempi öljy sopii normaaliksi huoltoöljyksi, esim. ompelukoneöljy tai jopa vauvaöljy (Baby Oil). Oleellista on, ettei terää koskaan jätä kosteaksi, vaan aina käytön jälkeen kuivataan ja puhdistetaan, sekä säilytetään kuivassa paikassa. Nirhaumat, kolot ja sellaiset on syytä viilata/hioa heti, esim. kolo terässä voi aiheuttaa sen, että siihen koloon jää toinen terä kiinni helpommin ja suurentaa sitä koloa. Varsinkin sellaisessa teräksessä, jossa hiilipitoisuus on korkea, ruoste on helposti ilmenevä vaiva, eli niissä joku kevyt öljyäminen kannattaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun terä on öljytty ja pyyhitty, jos öljyä tippuu vielä terästä sitä voi pyyhkiä lisää.

Teroittaminen on sitten luku sinänsä, se riippuu terän hionnasta ja käyttötarkoituksesta (hiontatyyppi, terän malli ja profiili, terän materiaali ja sen kovuus, hiontakulma, onko terä sparraus-, taistelu-, veisto-, leikkaus- vai mihin käyttöön jne.).

- Marko

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18220
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

#7

Viesti Jussi Häkkinen » touko 26, 2005, 14.56

Jos kyseessä on laatumiekka, nipponpoikien miekanhuoltosarja on hyvä väline. Tämän sivun kautta löytyy opastusta k.o. toimenpiteeseen.

Edullisempien treenilelujen huollossa esim. nuo mronkaisen kertoman mukaiset sienet ovat ihan hyvää tavaraa. Terän kuivaus kaikenlaisten käsittelyjen jälkeen on tärkeää, öljyn alle ei saa jäädä kosteutta.

Hiekkapaperi/santapaperi ja patapata tuntuvat suhteellisen rajuilta vedoilta terälle esiteltäviksi, mutta mikäli kyseessä on harjoituslelu jonka ulkoisella kauneudella ei ole väliä, tuollaiset krouvimmatkin puhdistustavat ajavat varmasti asiansa.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3047
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

#8

Viesti Risto R » touko 26, 2005, 16.24

Harjoitusvehkeisiin todellakin kevyt öljyäminen käytön jälkeen, melkein mikä tahansa öljy käy. Sitten jos on pidempiaikainen säilytys mielessä, kannattaa harkita Renessance Wax vahaa, jota käytetään jossain määrin jopa antiikkiaseiden suojaamiseen. RW:tä saa Suomesta esim. täältä tilaamalla, purkki muistaakseni n.20€:

http://www.slojd-detaljer.com/Butik/default.asp" onclick="window.open(this.href);return false;

Ei vaan näytä tuolla nettiputiikissa olevan, kannattaa tilata ilmainen kuvasto.

Kuvake
Ari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3046
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Jyväskylä
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#9

Viesti Ari » touko 26, 2005, 19.12

Sormenjäljet tosiaan ruostuttavat terää. Aseet kannattaakin pitää kaukana idiooteista, jotka menevät hipelöimään terää. Jos kuitenkin sattuu niin, että joku pääsee koskettelemaan terää, niin häneltä kannattaa leikata sormet poikki jotta vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan. :axe:

Nahkahuotra kerää sen verran kosteutta, että siinä ei kannata säilyttää asetta, koska silloin terä alkaa hiljalleen ruostumaan. Kuulemani mukaan riippuen siitä millä tavalla nahka on käsitelty, joissakin nahassa valmistetuissa huotrissa terä ei kuitenkaan ruostu.

Hiekkapaperilla nähtävästi pystyy poistamaan ruostetta ihan asiallisesti, jos vain tietää missä tapauksessa ja millä tavalla hiekkapaperia kannattaa käyttää. Tiedän erään tapauksen, jossa asiantuntija (en tiedä kuka hän oli - joku joka erikseen kutsuttiin katsomaan asetta) oli neuvonut poistamaan ruostetta antiikkiyarista hiekkapaperin avulla. Neuvona oli se, että pyyhkäisee terää kerran päivässä mahdollisimman hienolla hiekkapaperilla painamatta lainkaan, ja muutaman viikon kuluttua ruoste olisi poissa.

Minulla on kaksi miekkaa, jotka ovat käytössä harjoitusaseina. Kertaakaan en ole kumpaakaan öljynnyt, eikä ongelmia ole ilmennyt. Kuten Marko huomauttikin, käsittääkseni ruostumisherkkyyteen vaikuttaa melkoisesti teräksen koostumus. Asiasta enemmät tietävät ovat suositelleet öljyämistä ainakin silloin, jos ase ei ole käytössä, vaan jossakin säilytyksessä pidemmän aikaa. Sellaistakin minulle on suositeltu säilytystä varten, että terän öljyäisi ja laittaisi vielä kelmua päälle, jotta terä olisi ilmatiiviisti suojassa.

Olisikohan se ollut alumiinisulfidi (en muista varmuudella oliko sen tökötin nimi varmasti tuo), jota on myös suositeltu tarvittaessa käytettäväksi ruosteen poistamiseen. Se on jotakin kamaa, jota käsittääkseni on ainakin kultasepillä käytössä kiilloittamisessa ja ruostekin kuulemma lähtee hyvin sillä. Aineen saatavuus on kuulemma melko huono.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa