Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Keskustelua japanilaistyylisistä tuotantomiekoista

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

Keskustelua japanilaistyylisistä tuotantomiekoista

#1

Viesti Jussi Ekholm »

Osittain jo mainitsinkin, että nyt kun on aikaa voin vähän viritellä aluilleen keskustelua näistä. On mukavaa, jos joku on oikeasti kiinnostunut aihepiiristä. Itselle tämä kun on vuosien varrella tullut vähän tutuksi. Tuolla toisessa ketjussa vähän aloitettiin iaito- ja nihonto-linjalla. Eipä tänne asehuoneeseenkaan pahaa tekisi nihontoketju. Niistä kun ei voi koskaan puhua liikaa. Mikäli muitakin keskustelijoita löytyisi, eikä se menisi vain omaksi monologikseni...

No nyt täytyy päästä itse aiheeseen. En ole kovin hyvä luennoimaan, vaan tykkään vastailla kysymyksiin, joten kyselkää vain mitä mieleen tulee niin yritetään miettiä vastauksia.

Lähes kaikki tuotantokatanat tulevat Kiinasta. Kaksi suurinta valmistajaa tässä koneistossa ovat ehdottomasti Paul Chen ja Fred Chen. Monet miekkafirmat ovat hyvin vaiteliaita käyttämistään pajoista, koska hyvin pitkälle useat saattavat käyttää samoja pajoja. Ehkä yleisin on Fred Chen ja "perilliset". Miekkoja vähän harrastaneelle ei ole varmaankaan kovin helppo huomata alkuperää, mutta kokenut harrastaja osaa erottaa suht hyvin tuotteet. Monilla pajoilla on piirteitä, joista erottaa kyseiset tuotteet. Itse en koskaan ole päässyt kauhean syvälle tuotantomiekka kuvioihin, mutta osaan kyllä hieman erotella niitä toisistaan.

Esimerkkinä samat sepät, jotka tekevät Paul Chen tuotteet, tekevät myös Bugein miekat. Yhtälailla kun vertaa esim. Dynasty Forgea ja Nine Circlessiä voi todeta miekkojen tulevan Fred Chenin alta.

Viime vuosina uusia miekkafirmoja on tupsahdellut kuin sieniä sateella. Minäkin olen ollut näkemässä monen miekkafirman nousun ja jopa muutamien tuhon. Länsimaihin suunnattu miekkateollisuus onkin nyt Kiinassa vauhdikkaampana kuin koskaan ennen.

Tuotantomiekoissa on kuitenkin hyvin suuria tasoeroja. Ne voikin hyvin jaotella kolmeen kastiin. Korkealaatuiset tuotantomiekat, keskitason tuotantomiekat ja huonolaatuiset tuotantomiekat. Tässä vähän listausta. Saa kysyä ja sanoa, jos on eri tai samaa mieltä. En ole käsitellyt läheskään kaikkien listaamieni valmistajien tuotteita, mutta luotan monien kokeneiden henkilöiden mielipiteisiin. Monessa tapauksessa jo pelkkä kuva kertoo paljon.

Korkealaatu

Bugei: Pitkän linjan kokemus. Yksi luotettavimmista ja parhaista tuotantomiekkojen valmistajista. Tuotteet kauniita ja toimivia. Koneistossa kovia miehiä takaamassa tuotteiden laadun.

Citadel: Kambodzassa valmistettuja japanilaisia miekkoja tekevä firma on nousemassa korkealaatuisten kastiin. Laatu ja jälki on hyvää. Uusi tulokas miekkamarkkinoille.

Dynasty Forge/Huanuo: Tällä hetkellä Fred Chenin lippulaiva. Laatu on hyvää ja tuotteet komeita. Vakiinnuttamassa asemaa tuotantomiekkojen korkealaatuisena valmistajana.

MAS: Tehdään Etelä-Koreassa. Valmistaa todella kovanluokan leikkuumiekkoja. Materiaalina japanilaisessa kamassa on L6. Suorituskyky on kovaa, ulkonäkökin on melko hyvä. Melko uusi tulokas.

Swordstore: Heidän Steel-iaitonsa on todella kovanluokan leikkausmiekka ja myös erittäin kaunis ja hyvin tehty. Todella hyvämaineinen yhtiö.

Keskitaso

Cheness: Terien puolesta kestäviä. Kahvat tuppaavat hajoilemaan kerta toisensa jälkeen. Ihan ok kunhan vain tekisi uuden kahvan, jos omistaisi.

Cold Steel: Fred Chen vaikutteita, läpikarkaistuja leikkuukoneita. Suorituskykyä estetiikan hinnalla.

Furuyama: Yhdessä vaiheessa kohistiin hieman tästä tulokkaasta, nyt jo melko pitkään hiljaista. Keskitasoa.

Generation 2: Suurelle yleisölle ehkä tuntemattomampi, tullut tutuksi länsimaalaisten miekkojen valmistajana. Tekee rumia, mutta leikkaavia katanoita.

Imperial Forge: Tuntemattomampi yhtiö, taas kerran Fred Chen vaikutteet. Ei paljon sanottavaa. Keskikastissa.

Kris Cutlery: Tekee japanilaisten miekkojensa 5160 sarja Filippiineillä ja 1060 sarjan Kiinassa. Yhtiö on tunnettu erittäin kovaa käyttöä kestävistä tuotteistaan. Tuotteet eivät ole kauneimpia, mutta sitäkin kestävämpiä. Tämä on vanha ja hyvämaineinen yhtiö.

Last Legend: Fred Chen vaikutteinen yhtiö. Tekee ihan keskitason kamaa. Ei kaunista, mutta hyvää leikkaamaan.

Nine Circles: Nine Circlesin leikkuukatanat ovat ylempää keskitasoa. Viimeistely niissä on ilmeisesti hyvää. Ei kuitenkaan kokonaisuutena yllä korkeampaan kastiin.

Oni Forge: Tuotti ok tason miekkoja. Nykyään ilmeisesti ongelmia. Vähän aikaa sitten QC ei oikein toiminut ja markkinoille pääsi pettymyksiä.

Paul Chen: Alan vanhimpia tekijöitä. Korkealaatuiset Chenin miekat nousevat tuonne ylempään kategoriaan, mutta suurin osa keskitasoa. Yhtiöllä on erittäin vankka maine miekkapiireissä.

Ryumon: Kai tämän voi lukea keskikastiin. Ilmeisesti Masahiron laadukkaampi sisaryhtiö. Tuotteet rajusti ylihinnoteltuja laatuun nähden. Voisin sanoa että alempaa keskitasoa.

Thaitsuki: Tehdään Thaimaassa. Taitaa pudota alempaan keskikastiin. Tuotteet ovat ylihinnoteltuja ja monesti osoittautuneet melkoisiksi pettymyksiksi.

WKC: Saksalainen firma, teetättää Kiinassa. Fred Chen vaikutteita. Uusi tulokas, mutta laatu taitaa olla keskitasoa. Kalleimmissa miekoissa ilmaa hinnassa.

Zhi Sword: Aloitti ja ilmeisesti vieläkin toimii e-bayssa. Tuotteet ovat ilmeisesti ihan kohtuulaatua. Uudehko tulokas, mutta saanut ihan hyvääkin mainetta.

Huonolaatu

Komoran: Taas yksi huonolaatuinen lisää Kiinasta.

Masahiro: En pahemmin edes vertaisi Masahiroa noihin keskikastin tuotteisiin. Laatu on huonoa lähes joka osa-alueella. Bamboo taisi olla astetta parempi.

Musashi: Samat sanat kuin Masahirolle. Hätäisesti tekaistuja miekannäköisiä vempeleitä.

Rittersteel: Moni ei edes taida tietää tätä, mutta vanha valmistaja.

United Cutlery: Tullut pinnalle koristemiekoilla, tehnyt muutamia "functional" miekkoja.

Valiant Armory: Ei pahemmin tietoa, mutta ei kovinkaan hyvälaatuinen valmistaja.

Yleisesti Masahiro spinoffit.

Varauksetta kaikki katanat, jotka valmistettu 440 tai 420 ruostumattomasta.

Varauksetta kaikki katanat, joita saat e-baystä ja muualta alle 100€

___________

Tässä nyt vähän perustietoutta tuotantomiekkamarkkinoista, japanilaisten miekkojen saralla. Voinkohan muokkailla tätä viestiä miten pitkään jälkeenpäin? Kun kuitenkin myöhemmin tulee aina jotain lisättävää. Tietysti tuolta on unohtunut jotain valmistajia yms. pientä. Toivottavasti tämä saa vähän keskustelua aikaan.
Jussi Ekholm
Kuvake
Rojola
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2758
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Mullet City

#2

Viesti Rojola »

Mun Cheness miekan terään on tullut outoja ruskehtavia täpliä ja sen verran olen ollut korroosioalalla ettei se näytä ruosteelta vaan pikemminkin jonkinsortin superpinttyneiltä tahroilta. Minkäslaista operaatiota miekkatietäväiset suosittelevat tahrojen poistoksi? Koitin teräsveitsellä RAPSUTTAA mutta ei siihen terään tahi täpliin tullut jälkeäkään.

Muuten olen ollut miekkaan varsin tyytyväinen, eikä kahvan kanssa ole ollut mitään ongelmia. Harmittaa vain nuo oudot täplät. Alla on tiedot ja kuvat miekasta.

http://www.chenessinc.com/9260oniyuri.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuvia täplistä voin laittaa myöhemmin.
Janne Paavilainen

Master of illusion is a student of reality.

Harjoitteletteko te siellä Bujinkanissa oikein tuelta tätä asioiden ja sanomisten vääristelyä ja asiayhteyksien muuten vain sekoittelua?
Kurowashi
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1341
Lauteille: Elokuu 2006

#3

Viesti Kurowashi »

Rojola kirjoitti: Mun Cheness miekan terään on tullut outoja ruskehtavia täpliä ja sen verran olen ollut korroosioalalla ettei se näytä ruosteelta vaan pikemminkin jonkinsortin superpinttyneiltä tahroilta. Minkäslaista operaatiota miekkatietäväiset suosittelevat tahrojen poistoksi? Koitin teräsveitsellä RAPSUTTAA mutta ei siihen terään tahi täpliin tullut jälkeäkään.

Muuten olen ollut miekkaan varsin tyytyväinen, eikä kahvan kanssa ole ollut mitään ongelmia. Harmittaa vain nuo oudot täplät. Alla on tiedot ja kuvat miekasta.

http://www.chenessinc.com/9260oniyuri.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuvia täplistä voin laittaa myöhemmin.
Perus miekanpuhdistus ja öljyäminen hiljalleen poistaa niitä pinttymiä. Mulla oli miekassa uutena yksi tuommonen täplä ja myyjällä oli ainoastaan se miekka, sanoi että se on sormenjälki ja sen tuomat mitälie kuona-aineet ja lähtee pois puhdistuksella ja öljyämisellä. 100€ alennus. Ja niinhän se muutaman puhdistus ja öljyämiskerran jälkeen lähtikin. Kannattava ostos siis.

Ainakin käsin koskettelu tuo noita terään.
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#4

Viesti Jussi Ekholm »

Kun kyseessä on perus tuotantoterä, ainakin 2000 vesihiomapaperi toimii. Ei edes välttämättä tarvitse olla noin sileää. En vain tiedä kuinka hieno pinta kyseisessä miekassa on. Kyllähän sen saa ehkä lähtemään ihan traditionaalisella puhdistuksella ajan kanssa, kuten Kurowashi sanoi.

Oletko mahdollisesti leikannut miekalla jotain? Esimerkiksi tatami omote saattaa aiheuttaa näitä terään, itsellä kokemusta. Myös joissakin hedelmissä saattaa olla happoa, joka voi syövyttää terää.

Sen vuoksi vain varoittelin tuosta Chenessin tsukasta, koska niitä on hajoillut enemmän kuin muita yhteensä. Ympäri nettiä on karuja kuvia todella vaarallisista tsukaytimistä. On yhtiön laadunvalvonta tainnut tosin parantua ajan myötä, mutta ainakin noista ekoista huomasi että terään oli keskitytty. Samaten tuo Chenessin idea valmiista vaihdettavasta tsukasta 30$ oli jo alkujaan tuhoon tuomittu ja vaarallinen idea.
Jussi Ekholm
Kuvake
Rojola
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2758
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Mullet City

#5

Viesti Rojola »

En ole leikannut muuta kuin ilmaa. Koittelen puhdistella ja kerron sitten miten kävi. Otetaan tuo vesihiomapaperi suunnitelma b:ksi.

Kiitoksia avusta.
Janne Paavilainen

Master of illusion is a student of reality.

Harjoitteletteko te siellä Bujinkanissa oikein tuelta tätä asioiden ja sanomisten vääristelyä ja asiayhteyksien muuten vain sekoittelua?
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#6

Viesti Jussi Ekholm »

Eipä kovin paljon ole keskustelua syntynyt. Nyt kun olen yövuorossa voin vähän kirjoitella aikani kuluksi. Toivon mukaan herättää myös vähän keskustelua.

Aloitetaan vaikka hamoneista. Moni on varmaankin huomannut kuinka yleisin hamon-tyyli markkinoilla näyttää olevan notare. Tämä on ehkä monen mielestä näyttävämpi kuin vaikkapa suguha tai midare. Tietämykseni mukaan tuotantomiekoille tyypillinen hamon on kuitenkin helpoin tuottaa. Tuotantomiekoissa on yleensä hyvinkin "laimea" hamon. Aktiviteettien puute ja kuin suoraan muotista tuleva usein hyvin pelkistetty ulkonäkö latistavat hieman kokonaisuutta. Vaihtelevuutta karkaisulinjoissa on tuotantomiekoista esimerkiksi Bugeilla, myös Swordstorella valinnanvaraa. Jopa Paul Chenillä muutama mukava näkynyt hiljan.

Jatketaan sitten vähän eteenpäin kissakiin. Tässä on monen valmistajan kompastuskivi. Väärinmuotoiltu kissaki on yleinen halvemmissa tuotantomiekoissa. Kissaki voi näyttää oikeanlaiselta, mutta yokote on väärässä paikassa ja muutkin suhteet, kuten ko-shinogiin, ovat usein vääriä. Yokoten geometrisesta muuttumisesta ja sen tärkeydestä voisi väitellä paljon, mutta jätetään se asia sivuun.

Hypätään yleisemmälle tasolle pituuteen. Kun katselee noita miekkojen pituuksia, yleisimmät terän mitat tuntuvat olevan tuolla 69-76cm (n. 2 shaku 3 sun - 2 shaku 5 sun). Usemmat terät alkavat vain olemaan tuolla lähempänä 76cm. Monet länsimaalaiset harrastajat tarvitsevat iaidoon esim yli 2 shaku 6 sun miekan. Tuotantomiekoissa valikoima vähenee tuntuvasti mentäessä yli 30 tuuman (n. 2 shaku 5 sun). Tsuka taas on yleensä luokkaa 28-33cm (n. 9 sun - 1 shaku 1 sun).

Tämä on vain turhanpäiväistä jorinaa yövuorosta. Pitääpä ainakin itseni hereillä. Pahoittelen mahdollisia virheitä viestissä. Ajatus ei kulje enää tähän aikaan kaikkein loogisimmalla tavalla. Omasta mielestäni näistä olisi ihan kiva puhua väliin suomeksikin.
Jussi Ekholm
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

#7

Viesti Risto R »

:smt041

En aikaisemmin kerinnyt kommentoimaan, mutta sanonpa nyt että kovasti kiitoksia tuosta yhteenvedosta. Lähinnä sen takia että jos tässä joskus vielä erehtyisi tuommoisen japanilaistyylisen ostamaan. Nyt ainakin tiedän mistä aloittaa.

Jos tulee jotain lisättävää tuohon listaan, ni pistä ketjun perälle vaan. Mie yritän sitte päivittää tuonne ylös.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
aapo
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 13
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: tampere

miekoista

#8

Viesti aapo »

niinpä miakka ja mihin sitä tarvitaan3 kysymystä

1 mies harjoittelee iaidoa 2 tuntia viikossa mitä miekan ominaisuuksia mielestäsi tulisi painottaa???

2 mies harjoittelee sekä iaidoa että suorittaa leikkuu harjoituksia 3-4 tuntia päivässä miten tämän miekan tulisi erota edellä mainitusta ominaisuuksiensa puolesta??

3 mies lähtee pitkälle sotaretkelle mitkä ominaisuudet nyt painavat

ja miten tämä liittyy mihinkään no ei kai mitenkään
jos puhumme miekkojen laadusta ja vain laadusta on vastaus yksiselitteinen
etsi hyvä miekkaseppä kerromitä tarvitset ja lyörahat tiskiin siinä se
muttqa jos valmismiekoista pitäälöytää ko tarkoituksiin sopiva miekka joutuukin jo hieman miettimään mitä ominaisuuksia tarvitaan ja mitä kannattaa painottaa
itse harjoittelen lähinnä katoja päivittäin ja olen huomannut tsukan tärkeyden tsukaa katsoo nyt aivanerisilmällä kuin ennen itselläni on harjoitusmiekkana ryumonnin sanma teknikalla valmisteetu miekka ja ainakin ryumonin tsuka on tosi surkea noin pitkän pääle
ps pisteet ja pilkut puuttuu olen hieman huono niissä mutta toivottavasti saate jotaintolkkua tästä
aapo
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#9

Viesti Jussi Ekholm »

Kysymyksiin on varmaan vastauksia yhtä monta kuin vastaajia. Omat vastaukseni ovat enemmän keräilijän kuin käyttäjän näkökulmasta, joten voivat hieman poiketa muiden näkökulmasta. Pahoittelen taas mahdollista yövuoron aiheuttamaa sekasotkua.

1. Aluksi huomautan, että oma iaido-harjoitteluni oli pääasiassa tällaistä. Itselleni Japanissa valmistettu iaito oli tähän tarkoitukseen ainut harkitsemani vaihtoehto, joten suosittelisin tähän käyttöön muillekin iaitoa. Japanilaisten iaitojen laatuero verrattuna Kiinassa tuotettuihin tuotantomiekkoihin on todella suuri. Myös paino on merkittävä tekijä iaidoa harjoitellessa. Perus-iaitot tuppaavat olemaan melko paljon kevyempiä kuin aidot miekat, poikkeuksena tietenkin Dotanuki-mallit ja muut vastaavat. Liian painava miekka saattaa aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, ja sen käyttö saattaa muutenkin olla hankalaa. Tsuka iaitoissa on valovuosien päässä tavallisen tuotanto-shinkenin tsukasta. Iaidoa harjoitellessa miekan pituus on yleisesti tärkeää. Monille saattaakin olla vaikeaa löytää tarpeeksi pitkää tuotantomiekkaa.

Lyhyesti siis: Tsuka, tsukamaki, paino, pituus

2. Näin paljon harjoitteleva henkilö on jo varmasti hyvin kokenut, että pystyy kestämään päivittäisen pitkän harjoittelun. Suuret harjoitusmäärät rasittavat todella paljon käsivarsien lihaksia ja jänteitä, tästä syystä usein kokeneilla JSA-harrastajilla on usein todella kovat ja kestävät käsivarret. Saattaa kuulostaa hassulta, älkää välittäkö taas yövuorossa. En osaa sanoa tällaiselle henkilölle suositusta miekkoihin, koska hän on jo tällä osa-alueella varmasti itse paljon tietävämpi kuin minä. Voin kuitenkin antaa muutamia suuntaa antavia vihjeitä, millainen miekka soveltuu leikkauksiin.

En ole pahemmin leikkonut tavaraa, kovaa tavaraa en laisinkaan, omat kokemukseni rajoittuvat pääasiassa tatami omoteen ja noihin leikkimielisiin... Suhtautukaa siis varauksella, teoria on usein eri asia kuin käytäntö ja eri ihmisille soveltuvat erilaiset miekat.

Leikkimieliset kohteet: Vesipullot, Pahvipurkit, Pötkylä-vesilelut yms. Näihin soveltuu lähes mikä tahansa terävä miekka. Näitä leikatessa tärkeintä on hauskanpito. Yllättävää kyllä nämäkin kohteet jopa opettavat jonkin verran leikkauksesta. Miekan geometrialla ym. ei ole väliä, kunhan se on turvallinen.

Tärkeintä: turvallisuus, on tietysti tärkeää aina.

Kevyet kohteet: Tatami, wara, goza, mitä näitä nyt on. Näihin ideaali geometria on niin sanottu ruohonleikkuri. Terä, jossa on todella vähän nikua, joka on samalla todella leveä. Nämä litteät ja leveät terät ovat todellisia petoja leikkaamaan mattoja. Pituus ja paino auttavat myös leikkausta. Mutta liiallinen pituus ja paino hidastavat sarjojen yms. tekemistä. Oma LL O-dachini on todellinen peto yksittäisissä leikkauksissa ja menee lähes pudottamalla leikkaukset, mutta suuren kokonsa ja taitojeni puutteen vuoksi sarjat takkuavat.

Lyhyesti: Litteä ja leveä terä. Geometria hira-zukuri tai shinogi-zukuri ilman nikua.

Kovat kohteet: Bambu, harjanvarret, 2X4 (heh)... Kovat kohteet vaativat lihaisan terän. Niku on itselle terminä hankala selittää suomeksi, mutta tässä Keith Larmanin kirjoittama loistava artikkeli asiasta. http://home.earthlink.net/~steinrl/niku.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Kovien kohteiden leikkuusta minulla ei ole kokemusta, joten neuvoni ovat vähän vajavaiset.

Lyhyesti: Lihaisa terä. Geometria shinogi-zukuri paljon nikua.

3. Riippuu mihin mennään, milloin ja mitä tehdään? Japanilaisen miekan geometria on muuttunut vuosien varrella käyttötarkoituksen, trendien ja monien muiden tekijöiden vuoksi. Melko tyhjentävä vastaus on sanoa, ota mukaan miekka josta pidät. Tässä on tekijöitä niin paljon mukana, ettei minun kannata edes heittää mitään.

Itsehän tietenkin ottaisin Nambokucho-kauden hengessä jonkin valtavan O-dachin. En varmaankaan olisi hyödyllisimmästä päästä missään kahakassa, mutta minkäs teet kun niihin olet ihastunut...
Jussi Ekholm
aapo
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 13
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: tampere

palattanpa asiaan

#10

Viesti aapo »

http://www.thetimeseller.com/eng/item/ART00282.html" onclick="window.open(this.href);return false; tuolla olisi kuvankauniita miekkoja onko tietoa paperilla tuntuvat varsin hyviltä itse kuolaan tuota 1300 eken tengua olisi kivan oloinen leikkuharjoitelu miekka
aapo
Kuvake
sanppa75
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1913
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Kuopio

Re: palattanpa asiaan

#11

Viesti sanppa75 »

aapo kirjoitti: http://www.thetimeseller.com/eng/item/ART00282.html" onclick="window.open(this.href);return false; tuolla olisi kuvankauniita miekkoja onko tietoa paperilla tuntuvat varsin hyviltä itse kuolaan tuota 1300 eken tengua olisi kivan oloinen leikkuharjoitelu miekka
Oletko ensimmäistä leikkuumiekkaa ostamassa? Millaista materiaalia ajattelit leikellä?
Sami Hyvärinen

"Saru mo ki kara oshiru"
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#12

Viesti Jussi Ekholm »

En kyllä suosittelisi laittamaan 1300 euroa kiinni tuollaiseen Tenguun, ainakaan näkemättä miekkaa luonnossa. Laatu on hintaan nähden luokattoman huonon näköistä. Kuvat miekoista ovat todella huonoja, mikä saattaa kertoa viimeistelyn virheistä. En ole kyseisestä valmistajasta kuullut pahemmin mitään. Näyttävät käyttävän muutamia suht yleisiä koshiraen osia (tai ainakin niiden kopioita), mutta kokonaisuudessa on todella paljon parantamisen varaa.

Mittavirhettä epäilen kohdassa, mune: 8,5mm. En usko että motokasane on millään tuota 8,5mm. Käsittämätön Shonai,katate,tsumami maki-sekasotku, huonosti tehtynä.

Voitte huomata, kuinka tiettyjen yksityis kohtien kuvaamista vältellään. Yhdessäkään yli 1000€ miekassa ei ole kuvaa kissakista. Samaten kun katsotte Fuchin ja kashiran tasaisuutta itoon nähden, tai sen puutetta... Tsukamakin laatu on ala-arvoista tuon hintaluokan miekkoihin.

Katsokaa tsukan muotoilua, melkoisen karu rikko... http://www.thetimeseller.com/eng/item/ART00284.html" onclick="window.open(this.href);return false; Niin ja hintaa siis oli se 1300+€

Itse en ole koskaan pitänyt näistä Kiinassa tuotetuista folded-malleista. Kerrokset pistävät liikaa minun silmääni.

Kuvankaunis on tietenkin katsojan näkemys, mutta mielestäni nuo ovat aika kaameita raakileita. Muutamissa on ihan hyvää ideaa, mutta rujo toteutus pilaa sen.

Neuvoisin siis säästämään sen rahamäärän johonkin laadukkaaseen miekkaan.

EDIT: Ei kannata aina uskoa noiden valmistajien hehkutusta omista tuotteistaan.
Jussi Ekholm
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

#13

Viesti DeusVult »

Jussi Ekholm kirjoitti: Katsokaa tsukan muotoilua, melkoisen karu rikko... http://www.thetimeseller.com/eng/item/ART00284.html" onclick="window.open(this.href);return false; Niin ja hintaa siis oli se 1300+€
Anteeksi maalaisuuteni, mutta mitä tämä tarkoittaa...? :) Puhut siis kahvasta, mutta mikä 'rikko'...?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Nijukun
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 56
Lauteille: Tammikuu 2007

#14

Viesti Nijukun »

Rikko, eli molemmilta puolilta kavennettu kahva, jolloin kahva on tavallaan tiimalaisin muotoinen, normaalisti vain mune puoli on "kaareva". Rikko oli yleinen Tensho aikakauden miekoissa.

täällä lisää tietoa:
http://www.geocities.com/alchemyst/kosh ... shirae.htm
aapo
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 13
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: tampere

Re: Keskustelua japanilaistyylisistä tuotantomiekoista

#15

Viesti aapo »

mielenkiintoista enpä ole kiinittänyt moisiinseikkoihin huomiota.
vaikka kyllä tuo minunsilmääni on nimenomaan kaunismiekka
mutta se siitä miekan ostossa huomioitavia asioita lyhyt lista kerro mitä seikkoja kussakinkohdassa tulisipainottaa ja mitä vaatimuksia pitää asettaa
1.....teräs minkälaista mitenvalmistettua ym ym
2.....terän profiili..paino...tasapainopiste..ym ym
3......tsuba..onkomitäänvaatimuksia materiaalinsuhteen
4......tzuka mitä vaaditaan..paksuus pituus materiaali..mikä
5......tsuka ito nahkaa silkkiä puuvillaa mitä täälätävaaditaan
6......saya..mitä materiaalia mitenviimeisteltyä mitä vaaditaan
tällä yritän kartoittaa mitä hyvältä miekalta vaaditaan ja mitä ominaisuuksia pitää huomioida miekkaa ostettaessa..mihinkiinittää huomiota päätöstätehdessä
esim itse en suostu ostamaan miekkaa jossa on tameshigiri terä surkeitakapistuksia
haen miekkaa jossa on mikuprofiili
mutta kyllä se viellälöytyy kunhan selvitämme mitä etsiä
etukäteen kiittäen
aapo
aapo
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 49 kurkkijaa