Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Nyrkkeilyn tuomaritoiminta

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 16502
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 159 kertaa
Tykätty: 282 kertaa
Viesti:

Nyrkkeilyn tuomaritoiminta

#16

Viesti Andy » syys 30, 2013, 22.45

Itse pidän kyllä tuomaroinnin logiikan tuntemista hyvin oleellisena ottelemisen kannalta. Toimin itse potkunyrkkeilytuomarina ja suosittelen tuomarikurssin käymistä ja ainakin tuomaroinnin kokeilemista kaikille ottelijoille. Olen myös muokannut omaa ottelutyyliäni siten että saisin suoritettua mahdollisimman paljon sellaisia tekniikoita, joiden osumat kaikkien tuomarien on helppo nähdä. Sehän sen pelin ratkaisee, että miltä homma näyttää arvostelutuomarien silmiin.

Mutta ehdottomasti tuomarilinjan pitää olla looginen ja tietysti vielä mahdollisimman samanlainen kuin kansainvälisissä kisoissa. Jos yksi tuomari saa ottelijan voittaneeksi kaikki erät ja toinen hävinneeksi ne kaikki, niin miten ihmeessä ottelemista voi tämän pohjalta kehittää jatkossa? Eikö pikkukisojen tärkein funktio ole kuitenkin nimenomaan se että ottelijat kehittyvät menestyäkseen myöhemmin isommissa turnauksissa?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders


Ilkka
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 28
Lauteille: Tammikuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Potkulaisten omat kamppailuvideot

#17

Viesti Ilkka » loka 1, 2013, 10.52

JarkkoP kirjoitti: Olympiatyylin nyrkkeilyn uudistetut säännöt ovat jalkautuneet kansalliselle tasolle vasta tänä syksynä. Nyrkkeilijät, valmentajat ja ennen kaikkea tuomarit, jotka ovat toimineet vanhan systeemin parissa vuosikymmeniä, eivät kykene kovin nopeasti omaksumaan täydellisesti uusia sääntöjä. Se näkyy otteluissa kaikkien em. toimijoiden kohdalla.
Etkö sinä nimenomaan tarkoittanut kansallista tasoa? Myös tämä koko keskustelu lähti liikkeelle kansallisen tason ottelun otteluvideosta. Esim. SM-kilpailuihin pistelaskukoneet tulivat muistaakseni vasta vuonna 1997. Jokatapauksessa pistekonearvostelu oli tuolloin käytössä vuosittain vain kolmissa kisoissa Suomessa.

Olen itsekin käynyt maailmalla aika monella salilla katsomassa ruohonjuuritason toimintaa. Ei se perustekeminen ole mitään rakettitiedettä. Se on tänäpäivänäkin ihan sitä samaa mitä 80-90-lukujen valmentajat vetivät Suomessakin. Toistomäärät ovat vain aivan eri luokassa mitä Suomessa 90-luvulla, puhumattakaan nykypäivästä. Lisäksi sieltä tuntuu löytyvän tietynlaista nöyryyttä perustekniikan harjoitteluun, eli hyvätkin kaverit jaksavat jauhaa yksinkertaisia asioita. Toisaalta kun seurasin kesällä Askar Sarsenbajevin vetämiä treenejä, niin ihan sitä perusasioiden huomioimistahan se oli oikeastaan koko treeni. Se tekemisen taso pitäisi saada vain levitetty laajemmalle.

Toinen asia mihin maailmalla törmää on se, että siellä lähdetään kilpailuissa lyömään alusta lähtien. Tästä pääsee aasinsillalla varsinaiseen aiheeseen, eli tuomaritoimintaan. Nyt ollaan keskusteltu arvostelutuomareista, mutta varsinkin kehätuomaritoiminta Suomessa on mielestäni ollut aivan erilaista kuin vaikkapa tuolla rajantakana. Ei siellä ottelua keskeytetä sen takia, että pojat/tytöt alkavat lyömään toisia. Täällä tuntuu, että aina kun lyöt sivukoukun niin se on avohanskalla tai niskaan lyöty. Siis ihan sama miten se koukku todellisuudessa on lyöty. Tämä on osaltaan tehnyt meidän kansallisista otteluista hidastempoisia. Maailmalla ei sitten tahdota keretä alusta alkaen mukaan otteluun.

Nythän myös kehätuomareiden säännöt uusiutuvat, tai niissä ilmeisesti palataan vanhaan vuosikymmenten takaiseen aikaan. Ideana on varmaankin sujuvoittaa ottelun kulkua ja vähentää turhia taukoja. Hyvä muutos ja tässäkin ketjussa nähdyssä ottelussa Kalliorinteen Markku toimi hyvin uusien sääntöjen mukaisesti. Tässä tietenkin auttoi Markun oma pitkä ottelu-ura. Ei ollut tarvetta ottaa isoa roolia ottelussa. Uudet säännöt mahdollistavat kuitenkin myös hyvinkin persoonallisen tyylin kehätuomarille. Kokemattomalle ja huonoimmassa tapauksessa ottelemisesta mitään tajuattomalle tuomarille tämä voi olla hankalaa. Siis se miten olla puuttumatta pieniin, ottelun kulkuun merkityksittömiin rikkeisiin, mutta poimia isot rikkeet pois.

Andy on ihan oikeassa siinä, että pienistä kisoista kasvaa ne isompien turnauksien menestyjät. Samanlailla seuroissa tehtävä ruohonjuuritaso vaikuttaa siihen millä todennäköisyydellä niitä menestyjiä löytyy kv-tasolle. Nyrkkeilyliitossa on ollut töissä jo ihan tarpeeksi tyyppejä joiden mielestä he kyllä tietävät, mutta kun te ette siellä seuroissa tajua. Jalkautukaa ja tulkaa kertomaan. Kyllä ainakin täällä pohjoisessa ollaan valmiita kuuntelemaan. Kertokaa samat asiat myös tuomareille. Joskus aikoinaan päävalmentajat tekivät pohjoisen kierroksen ainakin pari kertaa vuodessa..

JarkkoP
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Potkulaisten omat kamppailuvideot

#18

Viesti JarkkoP » loka 1, 2013, 12.37

Ilkka kirjoitti: ...
Täytyy tunnustaa, etten ole hoksannut sanoa olevani täällä yksityishenkilönä.

Sen verran täytyy kuitenkin sanoa SNL:n johdon ja työntekijöiden puolustukseksi, että kyllä siellä jokainen parhaansa tekee. Toimintakulttuuri on myös muuttunut paljon nykyaikaisempaan ja keskutelevampaan suuntaan henkilövaihdoksien jälkeen.

Vastuuvalmentajat ovat pitäneet jo valmentajafoorumin, joka oli tarkoitettu niille valmentajille, joilla on urheilijoita maajoukkueringissä. Kyseessä oli keskutelutilaisuus, jossa kysyttiin minkälaista tukea valmentajat mahdollisesti tarvitsevat, ja mikä on heidän näkemyksensä maajoukkuetoiminnasta ja mihin suuntaan sitä tulisi viedä. Tilaisuus oli muuten onnistunut, mutta valmentajien osallistuminen jäi varsin vähäiseksi.Myös SM-kilpailuiden yhteydessä pidetyssä SNL:n johdon ja vastuuvalmentajien infotilaisuudessa kysymykset ja vuorovaikutus loisti lähinnä poissaolollaan.

Valitettavaa tietysti on, että kentällä koetaan SNL:n työntekijöiden kompetenssi lajin tai järjestötoiminnan sisältöosaamisen suhteen kyseenalaiseksi.

Tämä nyt ei tietenkään enää liity aiheeseen, mutta modet poistakoot tai siirtäkööt, mikäli kokevat sen tarpeelliseksi.
twitter.com/JarkkoPitkanen

Kuvake
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Potkulaisten omat kamppailuvideot

#19

Viesti Jutoka » loka 1, 2013, 18.18

JarkkoP kirjoitti: Olisi aina hyvä muistaa, että urheilu on monesti viime kädessä politiikkaa tai suhdetoimintaa. En viitsi avata asiaa sen enempää, mutta tietyllä tasolla ja tietyissä otteluissa kehätapahtumilla on ehkä 50% merkitys lopputuloksiin. Voittajat ratkotaan tai jopa sovitaan muualla.
Suomalaisen nyrkkeilyn puolella tämä taitaa tulla vanhasta SVUL:in ja TUL:in rajoista. Olit joko porvari tai kommari, joka luonnollisesti heijastui myös tuomaripäätöksiin. Näistä rajoista ei käsittääkseni olla päästy vielä yhtään mihinkään, vaikka teoriassa rajat poistuivat parikymmentä vuotta sitten.

diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nyrkkeilyn tuomaritoiminta

#20

Viesti diesel 64 » loka 2, 2013, 19.14

Mielenkiintoista keskustelua.

Kävin tsekkaamassa Nyrkkeilyliiton sivuilla ja tuomareita todella paljon,Tampereella jopa 40 henkilöä ja koulutuksiakin järjestetään.

http://www.nyrkkeilyliitto.com/tuomarit/lantinen-alue/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.nyrkkeilyliitto.com/tuomarit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Lisäksi tämä tuli vastaan.
Kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA on kutsunut suomalaisen Allan Roosin kisoihin tuomariksi.
http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=4-5&ID=249857" onclick="window.open(this.href);return false;

halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 617
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 13 kertaa

Nyrkkeilyn tuomaritoiminta

#21

Viesti halmehe » loka 3, 2013, 12.40

Ei nyt liity näihin normaali ottelukuvioihin, mutta taisi jakaa aikanaan mielipiteet. Ei ole kehätuomarillakaan helppoa. Tässä jo edesmenneiden ottelu. En tiedä mikä mahtoi olla tilanne papereissa keskeytyshetkellä.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Vain teot ratkaisee...

Kuvake
Disturbed
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 753
Lauteille: Lokakuu 2011
Paikkakunta: Europa
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 2 kertaa

Nyrkkeilyn tuomaritoiminta

#22

Viesti Disturbed » loka 3, 2013, 17.05

Mayweather - Canelo matsin tuomari CJ Ross lopettanut ainakin väliaikaisesti tuomaroinnin, hyvä niin. Pisteytti matsin tasapeliksi...

http://www.theguardian.com/sport/2013/s ... nite-leave" onclick="window.open(this.href);return false;
There is no peace, no release, no cure for this disease

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 16502
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 159 kertaa
Tykätty: 282 kertaa
Viesti:

Potkulaisten omat kamppailuvideot

#23

Viesti Andy » loka 11, 2013, 22.07

Disturbed kirjoitti: Onnistuisiko myös amatöörinä että potkunyrkkeilypohjalta voisi joskus matsata nyrkkeilyssä ilman että on varsinaisesti nyrkkeilyssä käynyt peruskurssia tai treenejä pahemmin?
No kyllähän se tietenkin onnistuu. Itseasiassa se että olen ottanut ammattilaismatseja potkunyrkkeilyssä merkitsee sitä, etten voi otella kuin kansallisissa kisoissa nyrkkeilyssä ilman AIBA:n erikoislupaa. En kyllä ihan ajatellutkaan mennä mihinkään GB-turnaukseen...
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 43 kurkkijaa