Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Kerkko
marras 7, 2017, 19.30
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tuntematon sotilas 2017
Vastaukset: 117
Luettu: 12329

Tuntematon sotilas 2017

Kari Aittomäki kirjoitti: Luultavasti Pohjantähti eli jo Linnan mielessä ja painotus ja vihjeiksi.
Kun luin Pohjantähden tässä viime vai toissavuonnako se oli, ajatukseni tahtoivat väkisin mennä samoin. Mutta Wikipedian artikkeli Pohjantähdestä (ja ilmeisesti sivun lähteenä ollut kirja Väinö Linnasta) kertoo toisin. Seuraava lainaus paljastaa paljon Pohjantähdestä:
paljastus:
Ennen kuin Linna sai ajatuksen tehdä Koskelan perheestä toiminnan kiinnekohdan ja keskipisteen, hän kirjoitti pari luonnosta, joissa olisi kuvattu saman suvun eri jäsenten sijoittumista sosiaaliseen kenttään. Luonnoksissa erään veljessarjan vanhin veli peri talon, toinen ryhtyi torppariksi ja kolmannesta tuli pappi. Linna kuitenkin hylkäsi tämän romaanisuunnitelman liian teoreettisena ja kaavamaisena. Tässä vaiheessa hänen silmänsä iskeytyivät Tuntemattoman sotilaan 10. luvun kohtaan, jossa konekiväärikomppanian miehet juhlivat marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivää:

»– Kapinalauluiha sie hitto laulat, sanoi Rokka, mutta Koskela käski Vanhalan jatkaa. Hän oli lyönyt kädellään tahtia Vanhalan laulaessa, olipa paikoin hyräillyt mukanakin. Koskela oli poikasena laulun osannut, sillä ennen torpparien itsenäistymistä Koskelan perhe oli ollut hyvinkin punainen. Kaksi hänen setäänsä oli pitäjän rovastin jääkäripoika omin käsin ampunut sairaalan mäen syrjässä, ja isä oli lujan terveytensä ansiosta juuri ja juuri läpäissyt vankileirin. Koskela oli pappilan torppa, ja harmikseen täytyi rovastin todeta, että tuo punaisen huligaanin haamu hoippui kuin hoippuikin lunastamaan torppansa itsenäiseksi. Sen jälkeen oli vanha Koskela hiljakseen sulanut, ja kun kaksi hänen nuorempaa poikaansa oli talvisodassa kaatunut ja vanhin kohonnut upseeriksi ansioista, joiden maine kantautui kotiseudullekin suoranaisena legendana, ruvettiin sairaalan mäen syrjään kuopattujen setämiestenkin hautoja hoitamaan. Vanha Koskela ei pitänyt poikansa ylennystä millään tavoin hämmästyttävänä, sillä hän oli itse ollut punakaartissa komppanianpäällikkönä, ja se ettei häntä ammuttu, ei johtunut siitä, että hän olisi ollut huono punikki, vaan pelkästä sattumasta. Totta kai poika oli perinyt isän soturiominaisuudet. Rohkeuden ja lujuuden sekä selvän ja rauhallisen älynsä. – Rovastinkin mielestä polvi oli pojasta parantunut aika lailla. Jos hän nyt punakaartilaislauluja humalassa hyräilikin niin sitähän ei rovasti tiennyt ja olisi kai antanut anteeksikin.»

Linna huomasi, että tässä oli tiivistettynä sellainen tapahtumakulku, jota hän tarvitsi.
Kerkko
loka 20, 2017, 21.57
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tuntematon sotilas 2017
Vastaukset: 117
Luettu: 12329

Tuntematon sotilas 2017

Hesarin kuukausiliitteen mukaan ei ole Haloo Helsingin musiikkia elokuvassa.

Hyvää keskustelua ketjussa, kiitokset analyyseista. Nyt kun uusi elokuva on lähellä, on se alkanut kiinnostaa. Ja varmaan kirjakin pitäisi lukea uusiksi, saisi varmasti irti jotain muuta kuin silloin teininä kun tuon luin. Varmaan nyt kyllä valitsisin Sotaromaanin.