Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 19 tulosta

Ville Rantanen
loka 5, 2015, 00.03
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Taijin harjoittaja kirjoitti: Ensiksikin minä en ole harjoitellut yiquania joten en ymmärrä siitä mitään. Niiden kuvausten mukaan, joita olen siitä lukenut, se on minulle liian sisäinen laji.
Hyvä, että ilmoitat keskustelun lähtökohdat.
Taijin harjoittaja kirjoitti: Toiseksikin tuo Taolu-teksti, jonka lainasin, sanoi että miekka-jianwu oli alun perin työttömien sotilaiden markkinoilla esittämä demo heidän omista taidoistaan, jotta joku palkkaisi heidät henkivartijaksi tai opettajaksi tai jotain. Käsitän, että silloin halutaan näyttää dynaamisilta ja tehokkailta.
Tuo Timo Klemolan video ei ollut dynaamista eikä tehokasta. Liikeet olivat suppeita, askeleet pääasiassa taaksepäin, ei temponmuutoksia. Se oli lähinnä hyvin suppeaa Yangia yksin tehtynä.
Katsoin pari videota Jianwusta:
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Nuo ovat dynaamisia, laajat liikkeet, temponmuutoksia, hyvä pienen lattiatilan käyttö, Cheniä yksin tehtynä, myyviä esityksiä Jianwun perinteisessä mielessä.
Väitteesi ovat vääriä.

Video oli dynaamista eikä staattista.

Liikkeet ovat tuossa sellaisia kuin ne ovat. Ne ovat pääosin suppeita linkkaamiisi videoihin verrattuna, mutten ymmärrä, miksi eivät saisi olla.

Askeleita videolla tehdään sekä taakse- että eteenpäin yhtä paljon, koska videolla päädytään samaan paikkaan kuin lähdettiin.

Tempomuutoksia on alun rauhallisemman fiilistelyn jälkeen enemmän.

Linkkaamasi videot ovat opettajamme Zhang Changwangin opettajan Yao Chengguangin poikien koulukuntaa. Askeltamistapa ja liike niissä on erilaista siihen verrattuna, mitä Zhang opettaa. Zhang painottaa lyhyitä askelia, ja paino pidetään päkiöillä. Olen muistaakseni tästä joskus aiemminkin tänne kirjoitellut. Askellustavalla haetaan ikään kuin juurtumista liikkeeseen, eli liikkumalla pyritään aina pitämään keho hyvässä linjassa tilanteen mukaan. Tuossa tanssissa siis fiilistellään eri suunnista kohdistuvia voimia ja tuotetaan itse voimaa eri suuntiin. Lyhyet askeleet myös poistavat kuolleet hetket liikkeestä, eli sellaiset, jolloin ei pysty halutessaan vaihtamaan suuntaa. Pitkissä askeleissa on tapana juurtua enemmän niihin asentoihin, joita askeltamalla otetaan, jolloin liikkuvuus ja suuntien vaihdot ovat väkisin hitaampia (vähemmän dynaamisia?).
Taijin harjoittaja kirjoitti: Kysyt "miten muotoa pitää harjoitella". Muotoa pitää harjoitella hyvän opettajan johdolla ja määrämuotoisena ja muistaen sen, että kyseessä on perinteisesti taistelulaji. Jos taistelu-osa unohdetaan, jäljellä on vain akrobatiaa ja silloin ihminen ja hänen tekemisensä on vain tyhjä ulkokuori vailla käyttötarkoitusta. Tästä tämä Taolu-kirjoitus puhui.

"jos en hyväksy sitä että muotoa demoavalla videolla demotaan muotoa". Minusta tuossa ei demottu muotoa, siinä rentouduttiin. Improvisointi ja rentoutuminen ovat hyviä juttuja mutta niihin ei pidä käyttää koko harjoitusaikaa. Niihin voi käyttää ehkä 10 minuuttia tuntia kohti.
Palautapa tässä kohtaa mieleesi nuo omat lähtökohtasi tähän keskusteluun.

Meillä ei harjoitella liikesarjoja, vaan liikkeiden yhdistely toisiinsa on aina improvisointia. Tuossa jianwussa siis tunnustellaan eri suunnista tulevia voimia ja tuotetaan itse voimaa eri suuntiin. Improvisointi on meillä tärkeä osa treeniä, koska kamppailua ja itsepuolustustakin ajatellen tilanteita ei voi ennakoida, vaan voimantuotto pitäisi tulla tilanteen mukaan improvisoiden. Yksittäisissä liikkeissä meillä on siis tietty muoto, koska jotain muotoa tarvitsee, että voimantuoton periaatteita voidaan tutkia.
Taijin harjoittaja kirjoitti: Ja kun puhun, perustan puheeni omaan harjoitteluuni ja siihen miten olen katsellut muita harjoittelijoita. Joskus näkee loistavia esityksiä ja joskus jotain vähemmän loisteliasta. On rehellistä sanoa hyvää esitystä hyväksi ja keskinkertaista esitystä keskinkertaiseksi.
Ja viisasta ymmärtää oma rajoittuneisuutensa sekä osaamisensa että ymmärryskykynsä suhteen.

Jännä kyllä huomata, että harvempi näkee tuossa Klemolan videossa tuota liikkeen laatua. Klemola painottaa hyvin paljon tuota rentoutta ja hänen osaamisensa siinä on ilmiömäistä. Hän pystyy tuottamaan voimaa todella rennon näköisesti, mutta luulisi, että joku onnistuu jotain muutakin näkemään tuossa videon loppupuolella (1:20 -->).
Ville Rantanen
loka 3, 2015, 22.42
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Piti tuo linkitellä tänne, mutta olit nopeampi.
Ville Rantanen
huhti 25, 2015, 23.18
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Mainostin tuolla ilmoitustaululla jo mestarimme tämän kevään perinteistä leiriä. Tervetuloa Tampereelle ihmettelemään ja tervehtimään meitä paikallisia ja muilta paikkakunnilta paikalle tulleita. Onhan niitä leirejä Turussa ja Helsingissäkin, jos ette Tampereelle pääse.
Ville Rantanen
helmi 14, 2015, 06.30
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

En nyt ala linkkaamaan tekijänoikeuksien alaista materiaalia, mutta koita hakea vaikka hakusanoilla "jack dempsey championship fighting filetype:pdf".
Ville Rantanen
helmi 13, 2015, 23.19
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Kirjoittelen tähän jotain ajatuksia toisessa ketjussa alkaneesta keskustelusta.
Lasse Candé kirjoitti: Onko tuo muuten yleisestikin ottaen Yi Quanin ajatustapaa että kantapäät pidetään kevyesti irrallaan maasta vai onko enemmänkin kyse vain tässä kuvatuista harjoitteista?
tohtorismies kirjoitti: Ainakin minun käsitykseni mukaan noista harjoitteista.
Tämä nyt ei ole suoraan tuon harjoitteen kommentointia, vaan tuohon, että onko yiquanin ajatustapaa pitää kantapäät irrallaan.

Zhangin opettama liikkumistapa on kamppailusovelluksessa ja liikkumisharjoitteissakin nopeammin tehtynä sellainen, että kantapäät eivät käytännössä ollenkaan osu maahan. Askellus pidetään todella elävänä sillä, että liikutaan päkiöiden varassa. Muut samasta linjastakin olevat opettajat opettavat sitä tyypillisempää kantapää edellä astumista. Juurtumisen kannalta voisi äkkiseltään tuntua, että tukevampi kantapääaskel on parempi, mutta juurtumiseen liittyy niin paljon yksityiskohtia, että jalkapohjan kontaktikohta alustaan on oikeastaan aika pieni seikka.

Seisontaharjoittelussakin ohjeistus on, että kantapäiden alla pitäisi pysyä muurahainen tai kärpänen elossa, mutta paikallaan. Kuten jossakin Klemolan viimeaikaisista blogipäivityksistä sanotaan, aloittelijoiden ei kannata alkaa treenaamaan tuolla tavalla. En sanoisi, että tuo kantapäät kevyesti irrallaan on muutenkaan mitenkään pakollinen lajissa edistymisen kannalta, mutta se kehittää joitakin ominaisuuksia paremmin ja tuo tekemiseen vähän skarpimman mentaliteetin, koska siinä on sellainen liikkeellelähdön tuntu kaikessa tekemisessä.
Ville Rantanen
marras 27, 2010, 19.57
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Taitavat tarkoittaa ennemminkin täysinäistä (mikä oli KFM:nkin sanavalinta), eli jopa suht konkreettista tunnetta kehossa, joka on silloin, kun homma toimii, paketti pysyy kasassa. Silloin ollaan kokoajan tietoisia kehon liikkeistä, vaikka keho tuntuu automaattisesti hoitavan ne.

Eli eri asia kuin täysi ja tyhjä.
MUOKKAUS: Puhunkohan ihan eri asiasta? Mielestäni voi olla täysinäinen mutta tyhjä.
Ville Rantanen
marras 27, 2010, 13.20
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Ok. Kiitos vastauksista.
Ville Rantanen
marras 27, 2010, 12.31
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

JKOO kirjoitti: Merkittävä ero syntyy siis siitä, että sc:ssä mielikuva ei synnytä liikettä?
Urkki kirjoitti: Juu näin on.
Tietääkö joku oliko laji sc-porukan mielestä vesittynyttä ennen vai jälkeen kun mielikuvia lakattiin käyttämästä liikkeen synnyttämiseen? Jätettiinkö mielikuvaharjoittelu pois, koska ajateltiin, että kamppailutaidon kannalta sillä ei ole merkitystä?
Ville Rantanen
marras 26, 2010, 13.07
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Urkki kirjoitti: Second coursessa ei käytetä mielikuvia ollenkaan.
Ok. Joitenkin olin aiemmin antanut itseni olettaa, että sellainen yhtäläisyys olisi vielä perinteisen Yiquanin kanssa. Nuo videot ja kuvatekstit saivat epäilemään oletustani, ja näköjään ihan syystä.

Saanko kysyä, että mitä te teette Zhan Zhuangissa, jos ette käytä mielikuvia? Seisotte vain ja keskitytte eri kehonosien rentouteen?
Ville Rantanen
marras 26, 2010, 11.19
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Kiinnostavaa keskustelua.

Blogiin on näköjään päivitelty lisää pätkiä. Nyt noita katseltuani ja tekstiä luettuani aloin miettimään, mikä on mielikuvaharjoittelun rooli second coursessa? Tuosta blogista saa helposti sellaisen käsityksen, että enemmän painotetaan kehon tuntemusten aistimista ja tämän käyttöä kehonkäytön oppimisessa mielikuvien sijaan?
Ville Rantanen
marras 23, 2010, 19.25
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Juu, kyllä minäkin lueskelen tuota blogia sisällön takia, mutta ikävä kyllä tuota kirjoitustyyliä ei voi olla huomaamatta.

Selviää videosta jotain, mutta videokuvan perusteella en itse lähtisi tuolla tavoin alleviivaamaan mainittuja asioita. On tuossa kuitenkin havaittavissa ihan hyvää kehonkäyttöä. Video on silti lyhyt, kaukaa kuvattu ja suhteellisen huonolaatuinen syvällisempään analyysiin.

Hienoa, että jotain materiaalia on näytillä ja pointtini onkin, että lisää olisi kiva nähdä.
Ville Rantanen
marras 23, 2010, 18.13
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Juu. Tuo blogi on osittain mielenkiintoista seurattavaa, mutta tuo liiallinen elitismi pistää oikein ikävästi silmään. Tässä on bloggausasenteen tuottama helmi, josta varmaan kelpaa olla ylpeä pidempäänkin.

Tuo uusi video on niin lyhyt, ettei siitä oikein mitään selviä. Toivottavasti joskus tulee pidempääkin pätkää näytille.
Ville Rantanen
elo 26, 2010, 21.43
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

KungFuMiäs kirjoitti: Osaatko selittää tuota miten hahmottaminen muuttuu, millaseksi se muuttuu? Olen itsekin huomannut että oman kehon hahmottamiseni on muuttunu ja yleisesti liikkeen hahmottaminen myös. Keskivartalo ja selkä ovat todella vahvasti esillä, jalat ylös alaselkään asti on kuin yksi iso palikka (mutta liikkuva sellainen). Kädet ovat vain rento osa kokonaisuutta ja heiluvat suht vapaina. Sitten kun räjähdys sieltä dan tienista tulee niin se välittyy luonnollisesti kehon läpi kohteseen. Tasainen tunne kroppassa ja dan tien on sellanen liikkuvä härpätin keskellä jota kaikki muu seuraa.
Keho alkaa tuntua yhtenäiseltä ja täydeltä. Nivelet eivät tunnu saranoilta, eikä yksittäisiä niveliä tunnu erikseen, vaan tuntuu että koko keho koostuu vain jousista, jotka laajenevat ja supistuvat. Karkeasti tuntuu, että jalat muodostavat yhden jousen, selkä toisen ja kädet kolmannen. Voimaa tuottaessa (onnistuneesti) tuntuu kehon sisältä joka puolelta painetta, jonka voi vain päästää räjähtämään kohteeseen. Kehon jouset ovat ikään kuin latautuneita koko ajan ja ne voi vain päästää vapaaksi. Selällä tuntuu olevan suora yhteys käsiin, ei tarvitse miettiä mitään voimanvälitystä hartioiden kautta.

Kätisyys on hieman menettänyt merkitystään: kummallakin kädellä lyöminen tuntuu yhtä luonnolliselta, vaikka oikeassa onkin enemmän voimaa.
Ville Rantanen
elo 26, 2010, 13.51
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Ville Rantanen kirjoitti: Kyllä, mitään yksittäistä osaa ei pitäisi korostaa enempää kuin jotain muuta, eli dan tienkään ei teoriassa ole mitenkään erikoinen. Kyllähän siellä seudulla silti voimaa tuottaessa melkoisesti tapahtuu, siihen ei vain kiinnitetä sen kummemmin huomiota.
KungFuMiäs kirjoitti: Mihin Yiquanissa sitten kiinitetään huomiota, mistä se voima tulee? Tai mistä voima saa alkunsa?
Yi eli mieli, sieltä voima saa alkunsa :)

Kyllä meillä on voiman räjäyttämiseen liittyviä mielikuvia, jotka ohjaavat voimaa lähtemään dan tienin alueelta. Viisaammat kuitenkin sanovat, ettei dan tieniin tulisi keskittyä sen enempää kuin mihinkään muuallekaan. Voimaa pitäisi pyrkiä tuottamaan samanaikaisesti joka kehon osalla, eikä mitenkään dan tienistä alkaen. Tässähän ei välttämättä ole mitään eroa dan tienistä lähtevään voimaan, koska kun voima räjäytetään dan tienistä äärettömän nopeasti, on se samantien koko kehossa eli tilanne on tavallaan sama kuin koko kehosta voimaa räjäytettäessä. Voima saattaa siis mielestäni olla sama, mutta siihen liittyvät sisäiset aistimukset ovat luultavasti erilaisia.

Voisin vielä sanoa jotain tästä:
KungFuMiäs kirjoitti: Mutta esim. dan tien koncepti, eikös se ole jotain mitä Yi Quanissa on hylätty? Meillä Bajissa kaikki lähtee dan tienista, tavallaan ei ole "koko kehoa" on vaan dan tien (idea tasolla).
Meillä ei puututa mitenkään siihen minkälaisena keho pitäisi kokea, eli ei ole mitään ideaa tietynlaisesta kehosta, jos ei koko keho -ideaa lasketa. Mielikuvat ohjaavat kehoa lähinnä ulkopuolelta. Suurin osa harjoitteista käyttää mielikuvia, joissa keskitytään kehon ulkopuolisiin voimiin, ja annetaan kehon reagoida niihin tai tutkitaan miten keho niihin pyrkii reagoimaan. Nämä ulkopuoliset mielikuvat herättävät kehossa kokemuksia, joiden annetaan lähinnä olla ja kehittyä, mutta joiden avulla se voimantuotto muuttuu vaivattomammaksi.

Emme yritä hahmottaa kehoa esimerkiksi sen keskipisteen kautta, vaan hahmotamme kehon kuten harjoittelu meidän hahmottamistamme muuttaa. Kokemus omasta kehosta muuttuu kyllä harjoittelun myötä siten, että keho tuntuu abstraktimmalta kokonaisuudelta, eikä biomekaaniselta järjestelmältä, jossa on eri osia. Kokemus ei ainakaan mulla ole mitenkään keskittynyt dan tieniin, vaikka joitakin dan tieniä herätteleviä juttuja olen Yiquanin ohella treenaillut.

Käytit itse joskus piste-sanaa kuvaamaan sitä hetkeä, kun voima räjäytetään ulos. Meillä on kyllä ihan samanlainen piste, mutta kokemus siitäkään tai sillä hetkellä ei ole dan tienissä. Sen tuntee joka puolella, kun on sopiva hetki räjäyttää voima ulos.

Toivottavasti ei mennyt liian sekavaksi ja abstraktiksi :)
Ville Rantanen
maalis 19, 2010, 08.11
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Yi Quan
Vastaukset: 349
Luettu: 62801

Yi Quan

Meidän seuran sivuilta löytyvät nuo tämän kevään leiriajankohdat, jos mestarin näkeminen kiinnostaa. Leirit ovat kaikille avoimia, minkä takia niillä keskitytään perusharjoituksiin. Kokeneemmille harrastajille on yleensä ollut viikonloppuleirin yhteydessä ainakin meillä Tampereella vielä maanantaina treenit, joissa käydään edistyneempiä asioita ja enemmän liikkumista.