Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 155 tulosta

TimoS
syys 9, 2019, 20.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Laitetaanpa tämä tännekin. Oltiin eilen Seikulan tahdin tyyppien kanssa esittämässä karatea ja kobudoa Annantalon Japani-päivälläEsitys meni hyvin, erityisesti ottaen huomioon, että tätä treenattiin koko porukalla vain kerran pari kolme tuntia ennen esitystä, eli enimmäkseen rutiinilla mentiin
TimoS
syys 8, 2019, 23.03
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen KarateAkihito Yagi (Meibukan Goju ryu:n päämiehen poika) ja Zenshun Shimabukuro (Seibukan Shorin ryu:n päämiehen poika) treenaavat toistensa katoja.
TimoS
maalis 6, 2019, 14.21
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Sen verran vielä tuohon riviharrastajan kysymykseen, että pitäisi pystyä vertailemaan kaikkia tai ainakin suurinta osaa eri Kyanin oppilaiden katoja, että voisi ehkä vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä siitä, miltä ne katat ovat alunperin näyttäneet ja sekin vaatisi melkoisen tarkan kokemuksen harjauttaman silmän. Pitäisi siis verrata keskenään samoja katoja ainakin seuraavista tyyleistä ja mieluusti vielä rinnakkain
  • Seibukan
  • Isshin ryu
  • Nakazaton Shorinji ryu
  • Matsubayshi ryu
  • Chito ryu
  • Shorinji ryu Kenkokan (Kori Hisatakan tyyli)
  • Taro Shimabukuro (ei perustanut omaa tyyliä)
  • Ankichi Arakaki (ei perustanut omaa tyyliä)
  • Bunei Okuharan karate, nimeä en nyt muista
Unohdin varmaan jonkun oppilaan ja hänen tyylinsä tuosta.
TimoS
maalis 6, 2019, 14.06
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Riviharrastaja kirjoitti:
maalis 6, 2019, 13.37
Onko tietoa, miten miten paljon ja miltä osin Seibukanin katat eroavat Kyanin katoista?
Taitaa olla aika mahdoton kysymys vastata varmuudella tähän. Ainakin Joen Nakazato ja muistaakseni myös Zenryo Shimabukuro väittivät opettavansa Kyanin katoja mitenkään niitä muuttamatta. Molempien herrojen katat kyllä eroavat toisistaan, enkä nyt tarkota vain asentojen eroavaisuuksia vaan myös tekniikkojen suhteet, ainakin osassa katoja. Tällä tarkoitan, että en tunne Shorinjin versioita noista katoista kovin hyvin, itse olen tehnyt vain heidän Seisaniaan, mm. viime vuonna Tukholmassa. Kuinka alkuperäisiä nämä katat sitten ihan oikeasti ovat onkin vaikeampi kysymys. Tokihan tätä asiaa voi tulla leirille tiedustelemaan, siellä on opettajilla muutamaa kertaluokkaa paremmat tiedot asiasta kuin minulla.
TimoS
maalis 6, 2019, 11.50
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Re: Perinteinen Karate

Lasse Candé kirjoitti:Osa noista Kusankun shutoukeista näyttää erikoisilta ja osa taas yhteensopivilta aiemmin näkemäni kanssa. Onko tuo Kusanku miten samaa tyyppiä kuin Seibukanin version kanssa, noin karkealta rungoltaan?
Karkeasti ottaen sama, joskin tietenkin teknisiltä yksityiskohdiltaan eroava, paikoittain merkittävästi. Tässä vertailun vuoksi Seibukanin Kusanku Zenshun sensein tekemänä

Näissä hämmästelemissäni tekniikoissa siis käsi tuodaan alakautta eteen. Niissä shutoissa taas jotka näyttävät enemmän tyypillisiltä, käsi tuodaan "normaaliin" tapaan sisältä ulos, jolloin torjunta on ulos/eteen kohdistettu.
Ihmettelin itsekin noita shutoja, en oikein tiedä miksi ne tehdään noin.
Toinen mitä hämmästelen on korkea polviasento kyynärpäälyönnissä. Sen tietenkin ymmärrän jos pointtina on nostaa kantapää maasta jotta lantion saa mukaan ja sitten tämän formalisointi on johtanut tällaiseen muotoon. Että olisiko tällaisesta kyse...
Mielenkiintoinen pointti. Ihan varmastihan tätä tuskin kukaan, ainakaan ulkopuolinen, tietää. Tatsuo Shimabukuro joka tapauksessa muokkasi noita Kyanin katoja ”omannäköisekseen” (Isshin ryun Goju katoja en tunne, niin en tiedä kuinka raskaalla kädellä niitä on muokattu) ja osa muutoksista saattaa vaikuttaa bunkaihinkin, joten olisi ihan mielenkiintoista tietää mitä Tatsuo on ajatellut noita muutoksia tehdessään


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
TimoS
maalis 5, 2019, 22.17
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Tuli vastaan pari kata videota:

Isshin ryu:n Seisan

ja tässä Isshin ryu Kusanku

Molemmilla videoilla esiintyy Diego Rodriguez sensei, joka on siis yksi tulevan leirin opettajista. Nämä videot on kuvattu elokuussa 2018 Okinawalla järjestetyissä kilpailuissa.
Ja ennenkuin joku kysyy, että onko ottelumateriaalia, niin voin sanoa, että ei ole. Noissa kisoissa ei ole ottelua lainkaan. Syitä moiselle olen kuullut pari: ensinnäkin, okinawalaiset haluavat mieluummin olla kaikkien kavereita, eivätkä koe, että ottelu olisi omiaan edistämään tällaista ilmapiiriä. Asiasta saa toki olla eri mieltä, mutta näin he sen kokevat. Toisen syyn kuulin kun kävin ensimmäistä kertaa aikoinaan itse Okinawalla. Siellä oli joskus takavuosina järjestetyissä kilpailuissa ollut myös ottelua mukana, mutta se ei ilmeisesti ole ollut mitään pistekarateottelua, koska kuuleman mukaan sieltä oli moni lähtenyt ambulanssin kyydissä ja joku oli jopa kuollut. En tiedä pitääkö tämä paikkaansa, mutta näin yksi 9. dan meille kertoi, eikä asia ole minua niin paljon kiinnostanut, että olisin jaksanut selvittää asiaa.
TimoS
tammi 21, 2019, 11.00
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Lasse Candé kirjoitti:
tammi 21, 2019, 08.33
Vastaava epäselvyys tulisi varmaan Shorinryusta, jos vaikkapa seibukanilaiset käyttäisivät enemmän sitä nimeä ja vähemmän Seibukan-nimeä ja jos Suomessa olisi useampi linja Shorinryuta, jotka tekisivät samoin.
Onhan täällä muitakin Shorin(ji) tyylejä, joskin kaikki taitavat olla Kyanin linjaa ja vain Seibukan on okinawalainen. Suomesta löytyy oikeastaan neljä Seibukaniin, tai tarkemmin ottaen suurelta osin Zenryo Shimabukuron oppeihin, perustuvaa versiota Shorinji ryu Renshinkanista: Matsuoin Renshinkan, päälinja, Kobushikai dojon versio Matsuoin versiosta ja Imatralla treenattava Tekisuikaikan. Sitten on (Okuhara-ha) Shorin ryu, joka vissiin elää omaa elämäänsä tuolla pohjoisessa. En ainakaan tiedä, että täällä olisi yhtään Kobayashi-haaran tyyliä (eli Chibanan linjaa)
TimoS
tammi 20, 2019, 22.20
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Andy kirjoitti:
tammi 20, 2019, 21.59
On muuten suhteellisen epäselvä tämä goju-ryun tilanne näin ulkopuolisen silmään.
Kaikki karatetyylit on aika epäselviä ulospäin, mutta minun silmissä Goju ja Uechi ryu ovat vielä suhteellisen selkeitä, johtuen niiden lyhyemmästä historiasta. Tärkeintä näissä on oikeastaan tietää kenen opettajan alaisuudessa ovat. Se ei tietenkään aina ole ihan selvää, mutta Google on näissä nykyään aika hyvä. Sitten jos on kokemusta ja näkemystä, pystyy jo pelkkien katojen perusteella sanomaan keneltä oppia on saatu, siis näkemällä ne katat. Itse en pysty tähän kuin joissain tapauksissa.
TimoS
tammi 20, 2019, 11.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Andy kirjoitti:
tammi 19, 2019, 23.50
Olen siinä käsityksessä, että muut Suomessa treenattavat Goju Ryut olisivat japanilaista haaraa, jota on modernisoitu toisen maailmansodan jälkeisenä aikana vaikka nimi on pysynyt samana.
Osa on, mutta ei kaikki. Täällä Helsingissä on vissiin yhä toiminnassa Tetsuhiro Hokaman oppilaiden Goju ryu:tä, joka on okinawalaista. Lisäksi Suomessa vaikuttaa tuo entisten Jundokan Gojulaisten porukka (en millään muista mihin porukkaan ovat ”liittoutuneet” Okinawalla). Tampereen Seigokan taitaa treenata japanilaista haaraa.
Ai niin ja tämä porukka on siis myös täysin aitoa okinawalaista kamaa, Morio Higaonnan tyyliä :thumbsup:
TimoS
tammi 11, 2019, 10.38
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Lasse Candé kirjoitti:
tammi 11, 2019, 09.36
Jos en ihan väärin muista, sen Joen Nakazaton karatekin näyttää ulkoiselta voimantuotolta hyvin erilaiselta kuin Shimabukuro-suvun tekeminen. Muistaakseni asentoerottuvuus ei ole yhtä selkeää. Ja siis ymmärsinkö oikein että Nakazato ja Shimabukuron perhe ovat ikäänkuin kaksi selkeintä Kyanin karaten linjaa?
Tähän ei ole ihan helppo vastata vaikuttamatta puolueelliselta, mutta käsitykseni mukaan juuri näin. Tatsuo Shimabukuron Isshin ryu:ssä on paljon Gojua mukana. On epäselvää, kumpi oli kauemmin Kyanin oppilaana, Tatsuo vai Zenryo, mutta tuon Goju puolen ansiosta en itse pidä Isshin ryu:tä täysin puhtaana Kyanin linjan tyylinä. Eizo Shimabukuron (Tatsuon pikkuveli) väitetään olleen pitkäaikaisin Kyanin oppilas, mutta en oikein usko tähän. Eizo oppi todennäköisesti karatea Tatsuolta, aikana ennen Isshin ryu:n perustamista. Lisäksi Kyanin kuollessa Eizo oli n. 20 vuotias eikä muut sen aikaiset oppilaat muistaneet häntä, joten kovin läheinen oppilas hän ei ole voinut olla. Seibukan nykyään ei muuten myöskään ole aivan täysin puhtaasti Kyanin linjan karatea, koska Zenpo sensei on liittänyt tyyliin mm. Pinanit ja Naifanchit, jotka ovat hyvin selkeästi ”Kobayashi” linjan katoja. Asiaan vihkiytymättömille, kyseessä on ”vain” yksi Shorin sukupuun haara, joka kirjoitetaan hieman eri merkillä (小林 vs. 少林). Nuo molemmat kirjoitustavat voidaan lausua Shorin, mutta toinen lausuntatapa on Kobayashi vs. Sukunaihayashi/Shobayashi. Tuo ero kirjoitustavoissa on lähtöisin muistaakseni Chibanalta ja sitä on selitetty kirjoitusvirheeksi hänen osaltaan. Se on kuitenkin jäänyt elämään. Palatakseni takaisin aiheeseen, Kyanin linjaan voidaan laskea myös Chito ryu, mutta sen perustaja Tsuyoshi Chitose sai oppia myös muilta opettajilta. Ehkä ”puhtain” Kyanin karaten ilmentymä voisi olla Joen Nakazaton Shorinji ryu, koska muistaakseni Nakazatolla ei ollut muita opettajia.
Kyanin karaten tarkkaa muotoa tuskin tietää kukaan ja ilmeisesti kahden näkyvimmän linjansa edustajat ovat ulkoisesti päätyneet melko erinäköiseen karateen.
Jep, kukaan ei enää tiedä miltä Kyanin karate oikeasti näytti. On paljon mahdollista, että Kyanillakin oli joku shikodachi-zenkutsudachi käännöksen kaltainen voimantuottomenetelmä, mutta Seibukanin käyttämä on Zenryon standardoima tapa. Kyanilla oli ilmeisesti joitain erilaisia tekniikkoja/menetelmiä, joita hän itse käytti, mutta ei antanut oppilaidensa kopioida hänen tapojaan. En tiedä miksi, mutta jos spekuloidaan, niin ehkä ne olivat sellaisia, joihin hän oli päätynyt pitkän treenaamisen tuloksena ja oli sitä mieltä, että tapa on sovelias vain sellaiselle, joka on treenannut pitkään. Halusi siis oppilaidensa löytävän oman tapansa tehdä asioita. On varmaan muitakin selityksiä, kuten se, että Kyan oli pieni mies ja ne tavat sopivat hänen mielestään vain pienelle ihmiselle. Tuo on ehkä se paras selitys, koska Zenryo oli myös pieni, joten hän ehkä kopioi opettajansa tavan ja hieman muokkasi sitä nykyiseen muotoonsa.
TimoS
tammi 11, 2019, 09.15
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

injunjack kirjoitti:
tammi 11, 2019, 08.37
Kyanin opettama perus voimantuotto puuttuu kokonaan.....
Viittaatko tuolla shikodachi-zenkutsudaci käännökseen?
TimoS
tammi 11, 2019, 08.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Mitä on perinteinen eli okinawalainen karate?

Lasse Candé kirjoitti:
tammi 10, 2019, 21.01
Eikös Matsubayashin katalista ole melko sama kuin Seibukanin?.
Vain osittain. Tässä on joku lista Matsubayashissa treenattavista katoista, en tiedä miten tarkka:
Fukyugata I & II
Pinan I - V
Naihanchi I - III
Ananku
Wankan (Okan)
Rohai
Wanshu
Passai
Gojushiho
Chinto
Kusanku

Ananku on vain nimeltään sama kuin Seibukanissa, kata on täysin erilainen, muistaakseni Shoshin Nagaminen itse kehittämä versio. Gojushiho ja Wansu ovat niinikään eri versioita kuin meillä. Wankan ja Rohai puuttuvat Seibukanista ja Matsubayashista puuttuu Seisan. Seisan, jota yleensä pidetään Kyanin linjassa peruskatana (jolla tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että osaaminen ikäänkuin rakennetaan sen päälle. Vähän kuin Sanchin Gojussa ja Uechissa) puuttuminen Matsubayshista selittyy muistaakseni siltä, että ennenkuin Nagamine aloitti Kyanin opissa, hänellä oli jo karatetaustaa, joten Kyan ei välttämättä kokenut, että Seisania enää tarvitsee opettaa. Jos en ihan väärin muista, niin ainakin Kyanin oppilaat Taro Shimabukuro (muistaakseni ei sukua ainakaan Zenryolle, Tatsuosta en ole varma) ja Ankichi Arakaki opettivat häntä.
TimoS
maalis 4, 2018, 21.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Re: Perinteinen Karate

tohtorismies kirjoitti:Perinteisestä karatesta puheenollen niin onkos se uechi-ryu jo rantautunut suomeen?
Jos on, niin eivät ainakaan ole itsestään minkäänlaista ääntä pitäneet. Minun tietääkseni (joka ei tietenkään ole itsessään tae mistään) Suomesta löytyy Seibukanin lisäksi paria eri varianttia okinawalaisesta Goju ryu:stä, eikä mitään muuta. Lähimmät Uechi dojot taitavat olla Saksassa.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
TimoS
helmi 26, 2018, 14.59
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Alkaa menemään :ot:
Andy kirjoitti:Materiaalia tästä on tosin ollut vähänlaisesti saatavilla ja nyt kun sitä kerrankin oli, niin laitoin sitä tänne.
Me ollaan oltu vähän laiskoja tuon materiaalin tuottamisen suhteen, mutta yritetään petrata pikkuhiljaa.

Nyt kyseessä oli ilmeisesti monimutkainen yhdistelmä väärinkäsitystä, huonoa lukemista, henkilöiden sekoittamista, aikaeroa jne.

Ylipotkija: Ja sitten voidaankin palata itse aiheeseen, eli perinteiseen karateen ja jättää keskustelun keskustelijoista johonkin toiseen ketjuun.
TimoS
helmi 25, 2018, 14.57
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Perinteinen Karate
Vastaukset: 616
Luettu: 89175

Perinteinen Karate

Sitä pitää tiedustella Jackiltä. Vastaus voi hieman kestää, isäntä kun on lomailemassa pari viikkoa rapakon takana. Laitan viestiä, että on kysymyksiä :)