Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

lumbago
loka 18, 2018, 03.52
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1888

Unirytmi

flammee kirjoitti: loka 12, 2018, 21.51 Nähdäkseni iltavirkkuus tarkoittaa vain sitä että on virkku silloin kun nukkumisesta on kulunut pitempi aika, eikä se niinkään tarkoita sitä että unirytmi pitäisi ajoittaa sellaiseksi että on yöllä hereillä. Se että tietoisesti pyrkii muuttamaan unirytmiä on pitkäjänteistä touhua, ei siihen tehoa että menee ysiltä sänkyyn. Jos on edes jollain tapaa kiinteä rytmi olemassa, niin lähtee sitä hiljalleen muuttamaan kohti haluttua rytmiä.
Oon osittain eri mieltä, mutta osittain myöskin samaa mieltä.

Eli eri mieltä olen tuosta, että iltavirkkuus olisi että nukkumisesta on vaan kulunut pidempi aika. Koska ite oon huomannu omalla kohdalla suht vakioajan siihe piristymiseen iltaisin, olinpa heränny sitte aamulla tai vaikka keskellä päivää tms. Eli ajalla ei niinkään ole väliä sen suhteen. Jos nyt oikein tajusin mitä tossa haettiin edes takaa.

Sitte samaa mieltä oon tosta, et kyl sitä rytmiä voi säätää mut se ei oo ihan simppeliä (Siis just et menenpä aiemmin sänkyyn tyyliin) ja se tosiaan on pitkäjänteistä hommaa. Paljon helpompaa se on pyöräyttää takasin päin h*lvettiä, mistähän sekin johtuu ? Helpompi venyttää valveilla oloa kun mennä ajoissa nukkumaan, vaikka siis väsyttäisikin ja olisi saanut sen rytmin jotenkin kohdilleen. Tuo ei tosiaan toimi että menee vaan aiemmin sänkyyn, eilen virheellisesti kokeilin sitä, ajatellen et no nukuin viimeyön vaan pari tuntia joten tottakai saan unta. Öö en saanut, vaan valvoin vissii 6 tuntia siellä sängyssä tuskastuneena, eikä se uni sitte suostunu tulemaan millään. Kai sekin jollain tapaa piristi, joka vaikeutti tilannetta mutta lopulta iski jo jonkunsortin stressi että "EN SAA UNTA, EN NUKAHDA" jne perussetti. Aattelin siinä sit et olkoot... Valvotaa, no lopulta nukahdin onneks joskus aamulla viimenää, herätessä mietin vaan jes. Oon nukkunu. Tänään en viitsi edes samaa virhettä tehdä että menen sänkyyn ihmettelemään, kun ei loppupeleissä väsytä erityisemmin vielä joten siitä vaan toistuisi tuo sama. Mulla kun tuo nukahtaminen ei ole maailman helpoin homma, saattaa ottaa aikaa, siinä sit ehtii tuskastumaa aika helposti välillä. Et sekin hankaloittaa rytmin kääntöä... Kiteytettynä liikaa stressiä muualtakin ja tosta jos ottaa lisää paineita niin ei toimi, sekä liian vähän päiväaikaista rasitusta (Siitä lisää alempana, ts. syy siihen) joten ei sinällään väsytä kuten jos olisi esim töissä ollut raatamassa päivän, hankaloittaa nukahtamista semmonen.

Pitäis just tollee pikkuhiljaa hitaasti hilata sitä taaksepäin vähän kerrallaan. Tosin minusta tuntuu et se ois helpompi vetää ympäri työntämällä koko ajan eteenpäin. Eli esim jos tänään herää 16:00 (Esimerkki) ja saa unta aamulla 06:00 seuraavana, niin koittaa venyttää heräämisen 18, seuraavana 20-21 jne jne, tuuppaa koko aika myöhempään ja menee myöhemmin nukkumaan (aamulla/päivällä). Jossain kohdassa tuo heräämisaika olisi kyllä aika vmäinen esim yöllä 01-02 tms, sekä toki myöhäisillat ennen sitä. Mut lopulta (Varmaan siltikin nopeammin kun taaksepäin hilaamalla) se olis esimerkiks aamulla 6 ja sit yrittäis vaan pitää sen siellä, luulis et se uniki alkais iltasin tulla ajoissa.

Eipä tässä toisaalta tällä hetkellä sinänsä mun rytmeissä oo ongelmaa itselleni, nukun kun nukun, koska oon sairaslomalla jalan murtuman takia... Mut ei se aina kivaa oo yöllä heilua yksinään kun muut nukkuu. Suurin ns. ongelma syntyy siinä kun Suomi pyörii miten pyörii eikä kaikki menot ole päivällä. Esim pitäis olla 7:30 perantaina sairaalalla tutkimuksissa niin mietin just totaki et mitenköhän asian tekee. Nukunko vaa iltaa asti ja valvon yön, vai yritänkö väkisin nukahtaa illalla (Joka ei toimi). Ton käynnin jälkee vois sit pikkuhiljaa yrittää saada rytmejä ihmismäisemmäks, että nukahtais vaikka 02:00 tms eikä vasta aamuyöstä tai myöhempään. Seki ois jo edistystä, helpottais aamujen menoja.
lumbago
loka 11, 2018, 19.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1888

Unirytmi

kojiro kirjoitti: loka 11, 2018, 18.40 ...se että menee vain aikaisemmin nukkumaan ei vain kaikille toimi, tätä joidenkin tuntuu olevan mahdoton ymmärtää.
Jep, ihan totta.
kojiro kirjoitti: loka 11, 2018, 18.40 Itse olen todellinen superongelmatapaus, koska olen iltavirkku ja tarvitsen vielä paljon unta. 8 tunnin uni riittää oikeastaan vain jos menee 06 nukkumaan ja herää klo 14. Muina aikoina tarvitsee nukkua noin 10 h jotta pysyy virkeänä. Monesti olen koko päivän väsynyt ja sitten päivän virkein hetki lävähtää klo 23.
Onpa muuten tutun kuulonen "ongelma". Kyl itelläki siin sanotaa 9-10 tuntii se unentarve on, jos vedän "pidemmän" aikaa 7-8 tunnilla niin oon ihan zombie paris viikossa kun univelka alkaa painamaan. Sekä sit toi sama itellä myös et päiväl voi olla ihan superkooma, mut illal yhtäkkii iha pirteä eikä väsytä laisinkaan.
lumbago
loka 11, 2018, 12.40
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1888

Unirytmi

Tässä ku rupee ihan miettimäl miettii tota rytmiä omalta kohdalta ihan lapsesta lähtien, niin aamuheräämiset on ollu _AINA_ todella hankalia mulle ja en oo ikinä tykänny aamuista.
Kari Aittomäki kirjoitti: loka 11, 2018, 05.01Aamupäivä on vuorokauden ikävintä aikaa jonka haluan nukkua pois.
Tästä oon siis ihan samaa mieltä. Esim kouluun herääminen oli aina sellaista koomausta ja muistan kun joskus nukahdinkin ala-asteella pulpettia vasten. Heräsin kun muut huuteli nimeltä, olin että "hä?" ... Kappas olin nukahtanut.

Armeijassa ihmettelin öisin usein hereillä kun muut veti zetaa, kuuli siinä sit kaikenlaista mitä muut horisi unissaan. Töissä ollessa kun aamuvuoroa ajoin vielä aluksi, niin välillä mentiin samoilla silmillä kun ei uni tullut millään edellisenä yönä jne. Siitä sitte siirryinkin toiseen firmaan jossa suurimmaksi osin yötyötä ja sai nukkua sinne 16-17 asti päivään, toimi ehkä parhaiten se rytmi ja jakso painaa. Myöhemmin tuli sitte oltua semmosissa v*mäisissä päivystyshommissa jossa piti lähtövalmiina olla 24/7 ja siinä jos milloin tuntu et joku burnout iskee, olin todella väsynyt koko ajan ja kroppa huusi armoa.

Noh se siitä, on mikä on. V*tuttaa lähinnä se just et melkein kaikki menot yms on aamuisin ja sielä on sit ihan silmät ristissä starba ottassa vähien unien takia, tai mikäli on edes kerennyt nukkua, kun Suomessa on tosiaan toi ihme käsitys että "Seitsemältä töihin ja neljältä kotiin", muuta vaihtoehtoa ei ole. Mut miten ootteko huomannu vaikuttaako toi terveytee jollain lailla epäsovinnaisesti kuten lehdissä kirjotellaan aina ? Esim siis verenpaineet nousee, ylipaino, diabetes, testotasot ja mitä näitä kaikkea hoetaan että jos ei nuku öisin niin on suurempi riski siihen ja siihen, ja muuta vastaavaa. Esim vuorotyöläisillä kun on kaikenlaista terveys prakaamista, vai johtuukohan se enemmänkin jostain vuorotyön stressistä tms, eikä niinkään tuosta yövalvomisesta.
Kyynikko kirjoitti: loka 11, 2018, 09.07 []......nykyään ei enää yövuoron jälkeen saa nukuttua kun onkin valvonut LIIAN pitkään näemmä
Tästäki on kokemusta, että kun on valvonut liian kauan niin nukahtaminen on todella vaikeaa. Kroppa ihan ylikierroksilla ja aivot ei ns. vaan sammu.
lumbago
loka 9, 2018, 17.42
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1888

Unirytmi

fuusetsu kirjoitti: loka 9, 2018, 15.31 Kertomasi perusteella myöhäinen unirytmi on sinulle normaali, eli oikea rytmi. Nykyinen rytmisi ei ole sama kuin yötyötä tehdessäsi, joten se tuskin on tuossa syynä. Älä vaan ala uskomaan aamuihmisten propagandaa, että vain aikaisin aamulla heräävät ovat "kunnon ihmisiä".
Hyviä pointteja kyllä laittelit. Oon nimittäin loppupeleissä jo pienenä kuulemma heränny keskellä yötä ja alkanu leikkimää täysin pirteänä sun muuta, kun muut on nukkunu. Eli jo silloin oon ihmetelly öisin hereillä yksikseni. Hankalaa tästä tosiaa tekee se et Suomes yritetää painaa just tohon 7 töihin muottiin, eikä esim niin et aamuihmiset menis silloin ja ne kenelle rytmi ei sovi, tekis ilta tai yötöitä. Ainakaa moni firma ei ota tätä huomioon. Eihän tässä muu sinänsä hankalaa ole kun just noi pakolliset menot/virastokäynnit yms jos sellasia pitää suorittaa, aika usein tuntuu olevan aamusin jotain aikoja. Ensviikollaki olis yks meno 07:30 että joo o. Siitä lähinnä tuli mielee tää koko ketju et pitäis saada nukuttua ennen sitä kyllä. Kaverit on jotakuinki sentää tottunu tähä, osaavat aina kysyä et "Moneltakos heräät?" jos sovitaa jotain menoja :D
fuusetsu kirjoitti: loka 9, 2018, 15.31 Joskus olen valvonut puolitoista vuorokautta putkeen, "korjatakseni" unirytmin. Se tepsii välillä, jos sen jälkeen on useampi päivä, jolloin täytyy pitää kiinni aikaisemmasta rytmistä.
Tätä on kans tullu kokeiltu, masokismista hommaa valvoa väkisin. Sit se on sen pari viikkoa ja rytmit kääntyy taas, sen havainnu kanssa.

Tiedän myös yhden tyypin jolla on vielä oudompi rytmi, valvoo 16 tuntia putkeen ja nukkuu 10, eli se heräämis ja nukkumaanmeno aika kiertää koko ajan eteenpäin. Tosin sillä on myös sellanen työkin joka asian mahdollistaa, ettei ole kelloon sidottua toimintaa.
lumbago
loka 9, 2018, 03.40
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Unirytmi
Vastaukset: 13
Luettu: 1888

Unirytmi

Tuli mieleen tämä aihe, koska käytännössä vuosia mulla on ollut unirytmit ns. päin helvettiä. Ei nyt sinänsä itseäni haittaisi, mutta siinä mielessä haittaa kun Suomi ei pyöri samaan tahtiin, elikkä monesti olisi aamuisin menoja, virastot ei ole auki iltaisin jne. Toisinsanoen yleensä tulee valvottua lähes koko yö ja nukuttua sitten pitkälle päivään, aamuheräämiset on vaikeita jos on jotakin menoja, mikäli on edes unta saanut ennen niitä. Johtuu suurimmaksi osin siitä että olen vuosia työkseni tehnyt yötyötä, tyyliin 22:00-10:00 ja käynyt nukkumaan kotiin tullessa, herännyt sitten illalla joskus ja takasin töihin.

Niin täällä varmasti on muitakin joilla on moinen ihme rytmi tai vielä ihmeellisempi. Niin miten olette huomanneet sen vaikuttavan yleiseen vointiin/oloon jne, eli onko mielestänne väliä unen ajoituksella. Nukkuuko yöt ja valvoo päivät, kuten ihmisiä pyritään siihen muottiin painamaan, vai nukkuuko kenties aamun/osan päivästä ja valvoo yöt. Vaikuttaako vointiin ? Monesti puhutaan esim että 22-02:00 kun nukkuu niin keho latailee psyykkista puolta ja sitten taas 02-06:00 välillä nukkuessa keho latailee sekä palauttelee fyysistä. En nyt muista tarkkaan mutta tuohon tapaan, menikö noinpäin edes. Mutta tuota olen miettinyt, heikkeneekö unenlaatu/palautuminen/terveys yms jos ei nukukkaan öisin.

Sekä sitten tietysti se, miten tuollaisen ihme rytmin saisi käännettyä pois, kun ei sitä nykyisin enää tarvitse. Hankaloittaa vaan lähinnä elämää jos (ja kun) on aamuisin menoja. Välillä kun onnistuu käymään nukkumaan esim sanotaan 23:00 ja herää aamu 07:00, niin ei mene kun pari viikkoa kun yhtäkkiä huomaa et kappas. Kello on yöllä 4, pitäisköhän käydä nukkumaan. Eli pyörähtää taas siihen ns. yötyörytmiin joka oli vuosia.

Nuo kaksi asiaa kiinnostaa. Miten ihmeessä ton rytmin sais joskus kääntymään ns. normaaliksi, ja mitenköhän paljon se vaikuttaa terveyteen, jos on vaikuttaakseen. Monesti vitsillä sanonutkin että en nuku väärään aikaan, vaan asun väärällä aikavyöhykkeellä :D Onhan tää myös aika harmillinen öisin yksikseen ihmetellä ja nettiä selata, kun jotakuinkin kaikki muut nukkuu. Välillä tuntuu kyllä et joku 24/7 Jetlag painaa päälle näiden rytmien takia.

Välillä vaikka illalla väsyttäiskin siinä kymmenen-yhentoista kieppeillä niin jostain syystä sinne sänkyykään ei osaa mennä et kävis nukkumaan, pakko vaan ihmetellä että "Ei vielä", liekkö jostain rytmistä kyse vai vaan enempiki tottumus... Toisaalta tossa saattaa tulla vastaan sekin että ei vaan nukahda sitte kuitenkaa, vaikka yrittäis. Tosta tulee mielee sitaatti leffasta Peaceful Warrior (kannattaa itseasiassa katsoa jos ei oo nähny) "Why can’t you sleep? Maybe because late at night when all the noise dies down and you’re lying there in the bed and there’s nobody around but you, then, maybe you get a little scared? Scared because suddenly everything feels so empty."