Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 99 tulosta

Jusukin
touko 24, 2020, 18.18
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Tota optimointia nyt sopii pohtia kamppailuun liittyen. Komban osalta käytetään niitä kykyjä joita jo on, joilla pyritään optimaalisesti vastaamaan niihin haasteisiin jotka tulee vastaan. Hommassa on mitään tolkkua, koska alussa haasteet ovat kamppailullisessa mielessä todella helppoja, joten jopa ilman ymmärrystä fyysisestä vuorovaikuttamisesta ihminen osaa intuitiivisesti toimia ja pitää itsensä riittävän etäällä muista. Hyökkäys on toista kohti kurottamista, mutta edes se ei kaikilta onnistu, koska jotkut kokevat epävarmuutta kilpailusta, kosketuksesta ja varsinkin hyökkäyksen ajatuksesta, vaikka kyse olisi pelinomaisesta epävakavasta tilanteesta. Näinollen se kamppailullisuuden taso mihin potkun porukka on tottunut on monille aivan liikaa, siinä pitää olla sekä fyysisesti, että henkisesti valmis kohtaamaan itsensä ja toisensa, eikä kaikki alkuunkaan ole.

Koitetaan siis kombaamalla herätellä ihmisiä luontaisiin vaistoihin pitää sitä omaa tilaa ja koittaa voittaa, niin että se itsesäätely kuitenkin toteutuisi hyvässä liikkeessä ja hengessä. On kiva nähdä mitenkä ihmiset ketkä ei ole tottunut fyysiseen vuorovaikuttamiseen innostuu siitä ja sen huomaa ihmisten fiiliksistä miten palkitsevaa on kokea, että osaa pitää puolensa. Kun uhka on marginaalinen, niin se on toisaalta todella helppoa ja lähtötilanne on lähinnä nimellisesti kamppailullinen, mut mielestäni tulokulmana hyvä ja metodina toimiva, niin aratkin ihmiset voi ylittää itsensä. Sit kun perusmekaniikka sujuu voi sitä nopeutta lisätä vaikka isoilla helpoilla liikkeillä ja voimaa nojaamalla vastakkain, mutta jos ihminen ei omaa kokemusta ton tyylisestä tai on vaikka vanha, niin ne rajat tulee aikalailla heti vastaan mikä on hyödyllistä ja toimivaa.

Se moninpeli onkin todella mielenkiintoinen, koska sen voi toteuttaa nyt vaikka no-forcella, mutta siinä ei koskaan tule loppua siitä mitenkä haastavan peliympäristön siitä voi muokata, koska jos on vaan tarpeeksi ihmisiä tarpeeksi tiheässä, joku pääsee aina selkään ja näin menettää oman tilansa. Siis oppimisen kannaltahan siitä ei ole haittaa ja on eduksi aloittaa tilanteesta jossa on jo hävinnyt (kuten itsepuolustusharjoituksissa usein toinen on jo iholla), jolloin pitää saada käännettyä tappio voitoksi. Tästä syystä usein kehotan ihmisiä opettelemaan 'pelaamaan häviämisen kautta', eli himmailemaan siinämäärin, että tulee syödyksi, jotta oppii 'luontaisesti' vastaamaan ärsykkeeseen neutralisoimalla uhan ottamalla etäisyyttä ja sitten tekemään tilanteesta mahdollisimman hyvä itselleen. Uskon, että kun tuollaista kykyä treenaa kehittyy edellytykset vaistota paremmin muiden yritykset ja optimaalinen voi olla vaikka sitten lopulta liikkua pois alta ajoissa yllättäen hyökkääjän ja laittaa se lihoiks (ilman voimaa käsi kaulalle ja pakottaa perääntymään).
Tossa on mun mielestä huikee ninja potenttiaali, eli sit voi kikkailla asioilla kuten esittää että ei huomaa että itseään kohti tullaan ja kuin vahingossa väistää uhat, vaikka oikeasti onkin täysi hallinta tilanteesta. Tämä siis mahdollista, koska kamppailullisuuden aste on niin matala. Toisaalta teoriassa näin opitut taidot etäisyyden hallinnasta, rytmityksestä ja joukossa liikkumisesta yms. toimivat kaikilla voimankäyttöasteilla. Mutta tottakai oikeasti uhkaavassa tilanteessa tarvitaan oikeasti toimivia metodeja.

Näinajatellen voidaan sanoa, että ihmiset ketkä oikeasti ymmärtävät kamppailusta, pystyvät käyttämään kaikenlaisissa tilanteissa riittävän monipuolista arsenaalia vastamaan jokaiseen haasteeseen. Kombassa yksinkertaistamalla tekniset vaatimukset luodaan illuusio osaamisesta, joka sinäänsä on todellista osaamista, mutta vain helpossa toimintaympäristössä. Siinä oppii kuitenkin kamppailun näkökulmasta jotain ja ainakin tälläinen temuaminen on hauskaa ja elävöittävää. Käsittääkseni olemme myös onnistuneet kertomaan ihmisille miksi Komba ei ole kamppailua, jotta tekeminen tukisi realistisen kuvan syntyä siitä, että mitä kamppailu kokonaisuudessa on, enkä usko, että ihmiset ovat lähteneet treeneistä kuvitellen että he osaisivat harjoitusten takia kamppailla oikeasti. Mutta astetta sulavempina liikkujina varmasti ja ehkä osaten paremmin väistää harmin tieltä. Käsitykseni omista kyvyistä kamppailla nyt vaikka lähiottelussa taas perustuu siihen, että olen saanut veivata ihmisten kanssa, ketkä osaavat kamppailla oikeasti ja ajattelen näin, että Komba palvelee myös kamppailijoita tiedon ja taidon välityksessä.
Eizei kirjoitti:
touko 24, 2020, 00.39
Niin, voisin kuvitella, että jonkinnäköisessä flow-tilassa liike on ideaalista, mutta se ei välttämättä tarkoita, että se on tarkoituksenmukaista.
Kai ton ideaalin voi koittaa summata, että toimija pystyy vastaamaan kaikkiin annettuihin haasteisiin parhaalla mahdollisessa tavalla, sekä oman kehonkäytön että tilanteen näkökulmasta. Toisaalta toimija voi käyttää vain niitä kykyjä mitä on, joten puhutaan siis henkilön tämänhetkisestä mahdollisesta ideaalista ja näin ollen myös haasteiden ei tulisi olla liian vaativat. Myös on huomioitava, että kun kamppailullisuus lisääntyy ideaalin toteuttaminen vaikeutuu samassa suhteessa teknisten vaatimusten myötä ja koska vastassa on toinen, jolla on yhtä vaikea haaste.
Joten ideaali on varmaankin jotain mitä kohti sopii flowlla kurotella, kunhan tietää riittävästi siitä, mitä tulisi tehdä. Kombassa ohjeistus on yleistasoista ja tilanteet yleensä helppoja. Kamppailussa yleisesti pohjatyöt tehdään niin hyvin, että sparraaminen on mielekästä ja päästään teroittamaan jo opittuja kykyjä.
Jusukin
touko 23, 2020, 20.26
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Kirjalainen lähetti myös terveiset;

P I R U N N Y R K K I

Komba on kiinnostava kalevalainen keksintö jossa etsitään ja lähestytään optimaalista liikekieltä. Buddhistiset ystävämme kertovat että kyseessä on jonkinlainen takaovi ideaalisen liikkeen, energian käytön ja kehonhallinnan ääreen. Jää nähtäväksi. Komban periaatteet soveltuvat joka tapauksessa erinomaisesti kehokuvan, kehoälykkyyden ja kehotietoisuuden kehittämiseen, väkivallattomaan itsepuolustukseen ja fyysiseen terapiaan. Budo-lajien harrastajat, tanssijat ja edellä mainitut buddhistit, kuten kaikki muutkin lajia koskaan kokeilleet ovat osoittautuneet luonnollisiksi lahjakkuuksiksi. Komba puhuu kehon omaa kieltä.

Komba Inc. on käytännössä ollut Komban pohjalta kehitettyjen palveluita tuottavan miehistön lempinimi, ei rekisteröity organisaatio. Päivitämme palautteenne mukaisesti sen nimeksi Tribe. Komba on lajina helppo ja sen leviäminen perustuu pääasiassa lähettiläiden, tanssijoiden, budo-soturien ja urheiluvalmentajien ambitioon kombata uusien ihmisten kanssa.

Komba Tribe esittelee lajia ja avaa sen teoriaa mielellään. Tuotekehityksemme kautta olemme sorvanneet kasaan muutamia eri mittaisia seremonioita, joiden tarkoituksena on optimoida flow-tilana tunnetun kehotietoisuuden tilan syntymistä. Meditaatio on psykofyysinen kokonaisuus johon pyritään tuomaan teoriaa, käytäntöä, laadukasta teetä ja hyvää henkeä. Toisinaan joku valaistuu. Treenin jälkeen mennään porukalla saunaan.

Olemme pitäneet edellä kuvatun kaltaisia meditaatioita muutaman tunnin ja puolen päivän sesssioina. Kombaa voi luonnollisesti harjoittaa ilman muodollisuuksia tai ihmeempiä järjestelyjä. Pienikin tila ja kunnoitus sekä toista ihmistä sekä omaa kehoa kohtaan riittävät. Formaalimmissa sessioissamme keskitymme meditaation rakenteen, musiikin, äänentoiston, teen, löylyjen, kundaliinin virtauksen, ruokavalion ja dojon pyhittämiseen parhaan ja jatkuvasti kehittyvän kykymme ja ymmärräyksemme mukaan. Yhteistyökumppaniemme kanssa olemme vierailleet mm. eestiläisen Bling-festivaalin, G&E Health Innovation Villagen, HUS:n, Lapinlahden Lähteen, Setlementti-liiton ja DeCompressionin sekä useiden kotimaisten festivaalien vieraina. Meitä voi tilata myös lastenjuhliin.

Itsepuolustus-aspekti on minulle kaikista komban elementeistä vähiten kiinnostava. Henkilökohtaisesti minulle kyse on flow-tilan saavuttamisesta harjoittaessa, kehotietoisuuden nostamisesta sekä pyhän liikekielen kanssa tanssimisesta. Väitän samalla että komba on tehokas metodi budo-lajien koulutukseen, kamppailutaitojen kannalta keskeisten perusvalmiuksien kehittämiseen sekä konfliktitilanteiden hallintaan. Minulla on jonkinlaista taustaa judon, thai-nyrkkeilun, potkunyrkkeilyn, brasiliaisen ju-jutsun ja ns. vapaa-ottelun saroilta. En ole tosissani otellut kehässä enkä sen paremmin kaupungillakaan. Komba tuntuu toimivan niin pysty- kuin mattotekniikoissakin kokonaisvaltaisena järjestelmänä jonka kautta voi myös painia ukea kasaan. Olen vanha ja raihnainen mutta lajin kehittäjä Jussi Kontio tuntuu mielellään ottavan näköönsä lajikehityksen nimissä.

Esittelen Kombaa mielelläni kiinnostuneille - ideaalisti muutaman tunnin ryhmäsessioissa tasokkaalla puulattialla tai luonnossa. Kokemukseni mukaan se sopii kaikille, skaalautuu tavoitteen mukaisesti ja toimii äärimmäisen kauniisti tukifunktiona muiden lajien harjoittelussa. Omat kokemukseni ovat lähinnä koripallosta, sulkapallosta, uinnista ja maastojuoksusta. Valmennamme mielellämme duuniporukoita, urheilujoukkueita, retriittivieraita, turisteja, nuoria, vanhoja, fyysisiä ja henkisiä.

Komba Tribe ei vakuuta harjoittajia. Meditaatio tapahtuu aina omalla vastuulla ja oman harkinnan varassa.

Erinomaisesta keskustelusta, ajastanne ja soturiveljeydestänne kiittäen,

Sipoossa 22.05.2020

Antti Kirjalainen
Komba Crew

antti.j.kirjalainen@gmail.com
+358 469 624 160


P.S. Maailman suurin koskaan valmistettu pirunnyrkki (eng. burr puzzle) on, kuten Sampo, tietenkin rakennettu Suomessa.
Jusukin
touko 23, 2020, 20.24
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Eizei kirjoitti:
touko 23, 2020, 10.19
Onko Jusukin Komban tavoitteen näkökulmasta tavallaan menty jo liian pitkälle, jos meno kiihtyy niin, että pää menee jumiin ja liike jäykkenee? Vaan, että menoa on tarkoitus kiihdyttää niin, että rauhallisuus säilyy, liike pysyy kevyenä, mennään ikään kuin yhä itselle just nyt ominaisessa "olemisen tilassa". Ja liikaa olemisen muuttuessa jonkin sortin rymistelyksi Komba on loppunut, joten himmataan, ehkä jopa keskeytetään ja palataan Kombaan?
Ton voi purkaa auki sen flow-kokemuksen syntymisen ja säilymisen kautta. Tarvitaan mind-set, että ollaan oppimassa, ilman että oman edun tavoittelu sanelee kisailun rytmiä. Eli että löytyy monipuolisia liikemuotoja ja sulavaa asennonvaihtoa, jota voi parin kanssa halutessaan myös nopeuttaa jos tuntuu, että siitä on iloa. Kamppailulliselle liikunnalle kiihtyvyys on kuitenkin tyypillistä, joten parempi osata rauhoittaa. Jäkitys ja pakonomainen voitontavoittelu ei palvele ja typistää liiaksi käytettyjen liikkeiden repertuaaria.

Olen ajatellut Komban lopputavoitteen olevan sellaisen kulttuurikuvan luominen, jossa joukkotaistelu on arkinen näky, sen toiminnan periaatteet ovat helposti jokaisen ymmärrettävissä ja siihen voi halutessaan liittyä ja siitä poistua ilman ulkoista fasilitointia.
Onnistumisen edellytys on, että kaikki osapuolet osaavat vuorovaikuttaa kamppailunomaisessa tilanteessa ilman voimankäyttöä, joten toiminta on mahdollista myös heille, ketkä haluavat liikkua kevyesti, kuten vanhukset ja lapset. Osanottajien pitäisi myös kyetä lukemaan tilanteita niin hyvin, että kun vuorovaikutusta viedään kamppailullisempaan suuntaan voimankäytön, käytetyn tekniikan tai varustuksen osalta ei tule ylilyöntejä, kuten veren vuodatus tai loukkaantuminen, joidenka takia koko harjoite tulisi keskeyttää. Se, että osanottajat tuntevat toisensa auttaa arvioidessa mitä voi tehdä ja toinen vielä merkittävämpi osa on, että ihmiset osaavat ottaa vastuun oman harjoituksensa mielekkyydestä itselleen ja pystyvät viestimään parille, jos meno on liian kovaa. Tähän toimii suulliset komennot tai sovitut eleet joilla hidastetaan tai vähennetään voimaa, tai 'resetoidaan' ja aloitetaan suoraan nollasta. Myös parinvaihto toimii ja on viestinnällisesti riittävä et ei ollu enää hauskaa, mutta silloin sysää mahdollisen hallitsemattoman hurjapään muiden harteille. Kokonaisuuden tavoite on olla harmooninen kaaos, joka kykenee tarvittaessa sisältämään monia erilaisia liikkumisen ja vuorovaikutuksen tapoja, jotta kaikki voivat gravitoitua itselleen mielekkääseen tekemiseen. Moninpelissä on meneillään niin paljon, että hyvälläkin taistelijalla riittää optimoitavaa eri suuntaan pelatessa. Jos iskuja ja potkuja halutaan dynaamisesti mukaan voi vaikka pädejä kierrättää myllyssä.

Kun homma toimii niin, että jopa vanhukset voivat nauttia kamppailunomaisesta vuorovaikuttavasta liikunnasta ja meininki pysyy hyvänä, eli omaehtoinen fasilitointi pelaa, niin sit systeemiä voi vapaasti käyttää taidon ja tiedonvälityksen työkaluna.
Kuvitellaan esimerkkitilanne miten tää vois toteutua joskus tulevaisuudessa matalan kynnyksen lajiopettamiseen kamppailumielessä - joidenkin festivaalien kulmassa rullaa joukkotaistelu, näät puolitutun kelle on asiaa ja kävelet sisään käsi ylhäällä merkiksi, että on ulkona pelistä, "Moi, sähän olit se Krav Maga jäbä, oisko sulla vartti näyttää muutama tekniikka ja kattoo miten ne lähtee." Ukolle sopii ja se nostaa kätensä hetkeks, et ulkopuoliset osaa lukee tilanteen, pari seisoo joukkotaistelun keskellä ja toinen näyttää muutaman liikkeen ja toinen tekee perässä. Sit kun ne tuntuu sujuvan pari sopii liittyvänsä isompaan taisteluun, mutta haluaa samalla jatkaa lajiharjotteiden soveltavaa tekemistä keskenään ja sopii pelaavansa tiiminä ulkoisia uhkia vastaan estäen keskeytykset, mutta harjoittelee keskenään omaa suoritetta. Vartti täynnä, oppilas kiittää ja kumartaa ja molemmat sulautuu isompaan kokonaisuuteen. Sit jos noi jälleen kohtaa toisensa voi ne laajentaa keskenään peliä niihin tekniikoihin, jotka ne yhdessä tietää.

Komban yleisillä käyttöohjeilla saa jo ihan mukavasti variaatioita ja pystyy toteuttamaan pehmeästi monenlaista tekniikkaa, mutta raja tulee vastaan, jos tekniikan toteuttaminen vaatii puolustajalta tiettyä vastatekniikkaa tai erityistä taitoa.
Perusmekaniikka joka mahdollistaa tällaisen taistelemisen joustavan simuloimisen on puolustamisen osalta 'pysäytä toisen liike näyttämällä sille raja, ylläpidä omaa tilaa siirtämällä aktiivisesti noita rajoja ja menettäessäsi oman tilasi liiku pois alta'.
Voimankäytön osalta puolustaessa 'vastaa hyökkääjän käyttämään voimaan yhtä vahvalla rakenteella, joka pysäyttää iskun rajaan ja kestää sen paineen'
Hyökkäyksen osalta ilman voimaa 'pysäytä liike puolustavaan rajaan, kierrä se, jotta pääset kiinni torsoon, valtaa tila kun toinen liikkuu pois alta'
Ja voiman kanssa 'lisää painetta, kunnes olet selvittänyt onko puolustava muoto hyvä, käytä vipuvoimaa heikon puolustuksen murtamiseen, arvosta vahvaa'.

Nään itse tän kehittyvän kulttuurikuvan skeittipuistomaisena kokonaisuutena, jossa voi istuskella laitamilla ja katsoa kun muut rullaa ja tekee temppuja, tai sit syöksyä mukaan pitämään hauskaa. Kaikkee saa koittaa, muut kyllä tsemppaa, mut järki kädessä, jos pannuttaa se ei hyödytä ketään. Joku on aina parempi, eikä kaikkea voi osata, mut paljon pystyy tekemään ja perus rullaaminenkin on hauskaa.

Jos Kombassa kilpaillaan jostain, niin se on tyylistä. Kamppailuskene on hyvin syvä ja ihmiset osaavat erottaa jyvät akanoista ja arvostavat todellisia taitajia. Toivoisin näkeväni yhtenä ansaintalogiikkana mäiskeen streemauksen nettiin eri kuvakulmista, dronet go-prot otsassa yms. Ajan kanssa kehittyy varmasti käsitys, kuinka luoda mässyimmät skenaariot, joita jengi voi pelaa läpi. Mut sisältö edellä, pitää olla toimiva kokonaisuus jonka tekijät kokee hyödylliseks, mitään aitoa ei tulisi uhrata viihteen alttarilla.
Jusukin
touko 22, 2020, 20.02
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Joo Asolassa Vantaalla. Kunniahan se on aina saada kovanluokan tekijöitä käymään. Voin pitää täällä epä-muodolliset perustreenit, ens viikko menee syvällä arjessa mut sitä seuraavana täällön porukkaa kasassa niin saisitte testattua joukkotaistelunkin. Joku ilta lyhyesti tai sit viikonloppu esim. 6.6. onnistuis päivän myllytys - perus treeniä muutamilla variaatioilla, sit päästäis testailee sitä pystypainia ja sit moninpeli. Armoritki voi lopuks kiskasta niskaan jos haluaa tyyppaa setin aseilla.

Ehkä se luontainen liikkumistapa on kuvauksena epätarkka. Idea siis aloittaa mahdollisimman yksinkertaisesta asiasta ja tunnustella omaa asennonottoa ja vuorovaikutuksen laatua.

Noi pyöritykset siis omaa vapaata tyyliä, haeskelen aseilla liikemuotoja ja testaan Kombassa niiden kehityskelpoisuutta. Liikkeeni lähiottelussa on sulavaa, josta saan kiittää tätä tutkimuksellista otetta. Siihen vaikka thaikun lajioppi päälle, niin on kehityskelpoinen yhtälö, jota mielestäni kannattaa jo testata.
Potkuissa tullaan pikkuhiljaa, brazilian kick kiinnostaa kun tullut etiäisiä, et vois sopia omaan arsenaaliin, Komballa sisään, toinen liikkeelle ja potkulla lopuksi vauhtia.
Jusukin
touko 22, 2020, 08.27
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Musta Lassella oli hyvä tarkennus. Viittasin kuitenkin pyöriviin liikkeisiin ja pyöriviin esineisiin, eli ilmiö lienee se liikemäärämomentti.

Tämmönen chi-ball legenda on aika yleinen animessa ja taisteluhömpässä, et joku kykenisi kehollaan luomaan "pallon chitä", jonka voi sitten heittää ja osuessaan toiseen se on vähintään kuin oikea pallo. Muistan lukeneeni jonkun Tiibetiin liittyvän matkakertomuksen "Mestarin oppipoika" tms. jossa kirjailija vakavasti väitti tulleensa mestarin toimesta heitetyksi moisella pallolla ja lentäneen siitä selälleen. En muista nyt kirjailijan nimeä, mutta olevinaan tarina oli kovin totta. Samoista myyteistä kuulee chin kanssa, mut tarinoissa on ilmeisen paljon ilmaa, koska jos kukaan omaisi moisia kykyjä, niillähän pystyisi yön yli muuttamaan maailman osoittamalla kykenevänsä siihen, mikä nähdään yliluonnollisena, kuten vaikuttamaan materiaan etäisyyden päästä.

Mua kiinnostaa toi ilmiö fyysisen puuhastelun kautta ja uskon, että kehon liikemuotoja mukailemalla voi löytää sellaisia liikeratoja, että pyörivän esineen vauhtia voi merkittävästi kiihdyttää ja sit sen pystyy vapauttamaan johonkin suuntaan. Eli tämmönen köyhän miehen chi, jota voi sitten soveltaa muihin asioihin kun se hyvin toimii. Helpoimpia versioita nyt on heitellä jotain asetta vaikka edestakaisin ja Kombassa kopittelun voi lisätä johonkin gameplayyn.

Tässä tein kontaktimiekalla noita muotoja, toi on sirkusväline jonka saa palamaan. Huomionarvoista on kuitenkin, et peräpäässä vastapainona on rautakuula, et ei näilläkään nyt voi hirveesti pelleillä. Musat meni vähän kovalle tos


Mika, joo rantaudutaan kesäksi puistoihin, hyviä ehdotuksia.
Antti kirjoitti:
touko 21, 2020, 18.10
Ymmärränkö oikein, että sinulle "martial art" tarkoittaa ensisijaisesti performanssia? Kannattaa miettiä, onko tällaisella sanankäytöllä potentiaalia tulla väärinymmärretyksi.
Eikun kyllä Martial Art on mulle kaikki mitä siihen kuuluu, katson vaan kentän laidalta ja omasta tulokulmasta tätä suurta kokonaisuutta. Tarkoitin, että miten harjoittamani asiat liittyvät kokonaisuuteen ja missä niitä taistelemiseen liittyen voisi käyttää. Eli sovellukset ovat aika rajalliset ja pyöritysten osalta performatiiviset aspektit korostuvat, mutta rotatioliikettä ilmenee kaikessa kamppailussa. Täytyy tutustua teoksiin!

Sit tossa vielä takajalan kiertopotku josta toi vähän pitemmälle menevä ylhäältäpäin tuleva versio, mitä haluaisin käyttää myös ottelemisessa, onko sillä joku nimi?

Jussi Häkkinen kirjoitti:
touko 21, 2020, 19.23
Jusukin kirjoitti: ↑
touko 20, 2020, 20.49
Oma luontainen liikkumistapa on kehonkäytön ideaali

Millä perusteella?
Jos asian kääntää, että kehon käytön ideaali on oma luontainen liikkumistapa kyseisessä sovellusympäristössä, niin onko väite sitten ymmärrettävä?
Jusukin
touko 21, 2020, 17.23
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Eiku just noin, liikemäärän kerääminen on kyl vähän lattea 😄
Olkoon voima kanssasi 🖖
Jusukin
touko 21, 2020, 16.15
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Antti kirjoitti:
touko 20, 2020, 21.24
Edellisessä videossa sanottuun liittyen oliko ajatus, että tämän videon alussa tapahtuva kepin pyörittely (0:01–0:10) tuottaa voimaa kohdassa 0:12 näkyvään lyöntiin? Vai että lyöntiin liittyy vain sitä ennen tapahtuva pyörähdys?
Yleisestiottaen ne voimaa tuottavat pyöritys-liikkeet on lyöntiä ennen tapahtuva kiihdytys. On vaikeaa ja ehkä turhaa tehdä siitä yhtä pyörähdystä pidempää, vaikkakin viimeiseen pyörähdykseen ja lyöntiin voi olla helpompi lähteä, jos esine on jo liikkeellä. Esittämäni liikeet ovat lähinnä asian kokemusperäistä tutkimista, jonka pohjalta voi tuottaa liikesarjoja, jotka edesauttavat lopullisen iskun napakuudessa. Kyse on motoriikan ja kineettisten ketjujen toiminnallisesta harjoittamisesta käyttäen aseiden vaatimia liikeratoja oman toiminnan ehtoina. Tällä tavalla tutustuu kehoon luovan tekemisen kautta ja pystyy suuresta variaatiosta valitsemaan itselleen tyydyttäviä liikkeitä, joista voi jalostaa myös muuhun kehonkäyttöön, kuten kamppailuun soveltuvaa dynamiikkaa.
Mielestäni toimintaa voi arvioida tolkullisesti vain tavotteiden kautta. Martial Art näkökulmasta esittämäni pyöritystekniikat sopivat tilanteisiin, jossa arvioidaan tekniikan sulavuutta ja tyyliä, ehkä elokuvan taistelukohtaukseen tai Kombaan liikuttaessa kahden vastustajan välillä. Oma tarpeeni Komballe on ilmeinen, tarvitsen Valhallan-omaista taisteluympäristöä, jossa kaiken voi toteuttaa, eikä ketään satu, jotta voin martial artistina teknisesti toteuttaa itseäni vapaasti muiden ihmisten kanssa. Siis tilanteessa joka elää ja kuitenkin toimii kamppailunomaisin reunaehdoin, jotta se on tasapuolinen ja ennalta-arvaamaton ja minä joudun toimijana vastaamaan soveltamisen kiehtovaan haasteeseen.

Kehittämäni tekniikan lopputavoite on ymmartää syvällisesti momentin synnyttämistä ja käyttää sitä tarkoituksenmukaisesti. Asetekniikoiden osalta veitsenheitto edustaa minulle tätä onnistumista, koska silloin hallitsen noita "sisäisiä voimia" ja pystyn ohjaamaan niitä etäälle.
Olen huomannut, että liikkeen voi tehdä monella tapaa ja yksi niistä on keihäänheitolle ominainen kiskaisu, joka veitsellä heitettynä olisi yläkautta tapahtuva alakierreheitto. Koska osaan heittotekniikan, pystyn samalla pyörittämään keppiä ja liikkumaan kiekonheitolle ominaisesti pyörien ja voin heittää keihästä suoraan pyörivästä liikkeestä. Minua kiinnostaa missä määrin heittoa edeltävät liikkeet (kaikkina mahdollisina liikeyhdistelminä) vaikuttavat keihään lähtönopeuteen. Arvelen, että suurimmat hyödyt ovat lähinnä tyylilliset, mutta jos kehon isoja liikkeitä voi käyttää heiton tarkkuuden lisäämiseen, aletaan jo puhua kokeilemisen arvoisesta yhtälöstä.

JanneM, kiitos arvostan ja kyllähän tässä koitetaan pysyä movement meditaatio kentällä, mutta itse koen kiehtovaksi uudet löydökset ja niiden mahdolliset vaikutukset oiken sovellettuna. En ajattele, että ilman sun kaltaisia asiantuntijoita pystyisi hyvin toimimaan muiden kuin flow asioiden parissa ja ne pitää kuitenkin saada rullamaan ekaks, et voi toteuttaa hyödyllisiä ja uskottavia projekteja kamppailun ja itsepuolustuksen saralla. Hommahan voi olla joskus niinkin yksinkertaista, että Komba on jonkun lajikurssin portaali, missä pääsee kevyesti tekemään ja kokemaan soveltavan liikunnan kautta, mut että tommonen on mahdollista täytyy tällaisen movement-flow kulttuurikuvan syntyä eläväksi ja tulla näkyväks.
Täten pidän hienona mitenkä hauskaa treenaaminen voi olla ja mitenkä vähällä kamppailulla saa sellasen fiiliksen, et osaa käyttää omaa kehoa. Kun hommaa rullaa, niin näkee mihin sitä kannattaa soveltaa.

Mun kamppailu-uho tulee siitä, että teoriassa liikeharjoittelu, jossa opetellaan poistumista toisen liikesuunnan tieltä ja liikkumista sisään on yleisluontoista teknistä osaamista, jota mielestäni voi myös harjoittaa "vähimpien muuttujien" tavalla. Eli kunhan on harjoituskumppani, oman pohjaliikkeen ja intuition mukauttaminen on mahdollista ja teoriassa oikein tehtynä hyödyllistä kamppailun näkökulmasta. Puhuin tästä Sisu Gymillä ja vastaargumentti oli hyvä - todennäköisesti ehdottamani treenimuoto ei ole riittävän hyödyllistä, että vapaaottelijan kannattaisi tuhlata siihen aikaa lajitreenin sijaan.
Se voi olla, että kuvittelemaani hyötyä ei ole, mut testataan nyt ekaks. Pidän itseäni kamppailijana, joka on tehnyt pohjatyönsä luovalla saralla. Arvioissamme kehittämäni lähestymistavan hyödyllisyydestä laitamme kaikki itsemme ja arvovaltamme likoon ja se sopii mulle ihan hyvin, mitä sirkuspellellä olisi menetettävää? Ja sit jos homma toimii niin voidaan miettiä miks.

Mut kaikenkaikkiaan kiitos palautteesta mitä olen täällä saanut, en toivoisi vastaavaa pahimmalle vihamiehellenikään, mut toisaalta mä olin varmaan kaiken ansainnut :D Hienoa tuntea Suomen kamppailun kermaa ja katotaan mitä tästä tulee. Arvostan treenaamiseen käyttämäänne aikaa ja siitähän ei ole maailmalle kuin hyötyä, kun jengi osaa toimia hyvin. Hellan kunniaksi meen nyt mäikyttää säkkiä ja fiilistelee vaikka turtleseja.. Mä olisin mestari Tikku, mites teillä?
Jusukin
touko 20, 2020, 20.49
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Eizei kirjoitti:
touko 19, 2020, 00.04
Jusukin, mainitsit pariinkin kertaan "hyvän liikkeen". Toinen taisi olla hyvä pohjaliike. Mitä tarkoitat näillä. Nettisivuilla lukee, että Komba perustuu kehon omaan luontaiseen liikkumisen tapaan. Minua kiinnostaisi tietää, mitä merkitsee sinulle Komban kehittäjänä tämä kehon oma luontaisen liikkumisen tapa, ja kuinka Komba perustuu tähän?
Pohjaliikkeellä tarkoitan onnistuneita perusasioita, kuten tasopainon säilyminen, kehon jäntevyys ja liikkumisen rytmitys. Esimerkiksi jos pysyy toisen rintamasuunnassa sijoittuen aina uudelleen, niin tekee paljon "pohjaliikeettä",
Oma luontainen liikkumistapa on kehonkäytön ideaali, jota tavoitellaan Kombassa kilpailumaisessa asetelmassa, jossa ajaudutaan toista kohti. Kun muuttujia on vähän, liike kevyttä ja tilanteet ennalta-arvattavia kehon luontainen hyvä liike on oman tilan ja rajojen ylläpitoa. Toiselle sanotaan keholla "mun tila alkaa tästä, sun päättyy siihen", ja sit neuvotellaan. Mitä monimutkaisempia liikemuotoja toisen kanssa suorittaa ja mitä enemmän mukana on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin sitä sulavammin ja taitavammin oma liike täytyy tehdä, että liike näyttää ja tuntuu luontevalta. Flowta tavoitellessa Kombassa tehdään vähän, joten ryhti ja liikkeen dynamiikka riittää.

Voimakäyttö sopii aluksi parhaiten tilanteeseen, jossa liikuttaa toista tämän torsosta (kaulalta tms) koska silloin on "jo voittanut pelin", eli on sovittu että häviäjä liikku pois alta menettäessään oman tilansa. Näin voimankäyttö toimii huomautuksena, että tohon suuntaan. Tähän asetelmaan sopii hyvin myös voiman lisääminen tavoitteluvaiheessa. Ollaan huomattu, että voimankäyttö toimii pulsseina ja sykäyksinä, joilla koittaa uida liiveihin ja työntää toisen pois. Edellisessä videossa tehtiin vahvoja muotoja puolustaviksi linjoiksi ja käytettiin vipuvoimaa läpipääsemiseen, eli esim ranteen ohjaus kyynärvarrella. Videossa käytin jonkunverran sitä kyynärtaipeeseen tai ranteella kehoa vasten tapahtuvaa kiinnipito, josta pääsi kyllä avoimeen suuntaan pois. Eli aika yksinkertanen asetelma, käsi kohti kaulaa ja leipoo toista tieltä.

Voimankäyttämättömyys on periaate, joka täytyy hallita, jotta Kombaa voi tehdä turvallisesti ja osaa itse arvioida miten "optimaalista" vuorovaikutus on. Kun tavoite on flow, niin ollaan oikeilla jäljillä kunhan säilyy mukava tuntuma muihin ja itse kokee harjoituksen mielekkääksi. Jos siirrytään taistelullisempaan suuntaa, "optimaalista" suoritusta voi arvioida suhteessa uusiin tavoitteisiin, millainen tyyli, onko liike energiatehokas ja tuottaako se tulosta?
Voittamista harvoin lasketaan pisteinä, eli teemme yleensä lähinnä jatkuvaa harjoitetta, jossa reilu peli on tärkeämpää. Kombaa voi pisteyttää, mut se yleensä jäykistää liikettä ja nopeuttaa tahtia, joten se on epäproduktiivista suhteessa aiemmin mainittuihin tavoitteisiin. Haluan kilpailla Thai nyrkkeilyssä, jotta voin testata liikemuotojani ja myös ymmärtää lajin hienoa pisteytyskulttuuria käytänössä.
Helppo kokonaisvaltainen pistepeli Kombassa on vaikka toisen kaataminen. Joukkotaistelussa voi käyttää monta yhtä vastaan ja näin tarvittavan voiman määrä per kaataja on vähäisempi ja monestaan tekniikalla ei ole niin suuret vaatimukset. Armoreilla saa tohon jo kummasti pehmitystä ja jos haluaa hifistellä voi sopia, että toisten pitää pystyä yhteistyössä "laskemaan kaatuja alas" hallittuina kokonaisliikkeinä (jos on kova alusta ja ilman suojuksia niin ei satu). Gameplaysuunnittelu on sitä, että miettii miten tommonen onnistuu kaikista parhaiten. Jos on esim joukkueita kaataminen voi toimi puolenvaihtona tms ryhmästä poistumisena. Pelimuotojen suunnitelu vaatii hyvän ajatuksen ja testausta ja joihinkin niistä haluaa palata.

Jos harjoituksen siirtäisi tatamille budokojen pariin, voisivat he toteuttaa osaavan parin kanssa heittoja onnistumissparrin keinoin ja aloittelijat pystyisivät jakamaan saman taistelun. Kaikkea ei tarvitse osata, eikä pysty koskaan oppimaan, mutta kaiken voi nähdä ja kokea. Se mikä on vaativaa vaatii harjoittelun ja se mikä on helppoa on kaikille yhteistä. Mä luulen, että potkulaiset on keskimäärin niin kokeneita kamppailussa, että keskiarvo näiden asioiden ymmärtämisessä unohtuu. Jos ihmiset saa tekemään vähän tilassa, jossa tapahtuu paljon saa siitä vaikutteita, vaikkei itse ehkä koskaan osaisi.

Kirjalainen on se Psykedeelisen liiton aktiivi ja visionääri Komban yritys-strategiassa. Antti saa tulla lauteille ja vastata hintoihin, kurssitukseen ja lisensseihin liittyviin kysymyksiin. Meillä on tavoitteena auttaa ihmisiä saavuttamaan flow liikkeen ja vuorovaikutuksen kautta. Antin näkemys brändikuvaan ja Kombaan flown työkaluna on oivallinen ja siinä on keskeisenä teemana suorituskyvyn pehmeä parantaminen ja oman potentaalin löytäminen. Minä rakennan panssareita ja nyt vaikka jättiläistä, eikä kotisivujen focus ja ilme ja mun kehitystyö mene välttämättä yks yhteen, mut mulle se on ihan sama. Teen lopputuotetta ja ajattelen, että viimeistään sillon kun virtuaalitodellisuudessa taistellaan kehoa käyttämällä ja jättiläisiä pääsee mäikyttämään huolella on mun pikkupuuhastelut ihan ymmärrettäviä.
Joten menkää Antin tunnille, pääsette varmaan lähemmäks flowta kun mun kanssa, koska mä mietin asiaa kokeellisesti ja tuppaan selittää liikaa, mikä katkasee flown. Mut lopputavote on sama - löytää täydellinen liikkumisen muoto joka vastaa omiin ilmaisullisiin ihanteisiin soturina. Musta yhtälöstä ei puutu kuin tarpeeksi iso joukkotaistelu niin ei lopu tekeminen kesken.
Ja siitä valaistumisesta piti mainita; en ajattele että kukaan voi pysyvästi valaistua, mutta voi olla oivalluksen hetkiä, jolloin asiat näyttävät hyvin uudenlaisilta. Ihailen konkreettisten asioiden mestareita, jotka pystyvät jopa demoamaan mitä tarkoittavat.
Mikä innostaa toimii itselleen parhaiten, koska muuten ei jaksa keskittyä. Toivon et jokainen löytää parhaat fiilikset tekemisistään ja näin pystyy jakamaan ilonsa maailman kanssa. Tätä utopiaa kutsun terveeksi järjeksi.

Ollaan aina puhuttu Kombasta fight clubina, mut potkun jälkeen se on saanut ihan uuden merkityksen, kun ei kukaan enää kehtaa sanoa et ne harrastaa. Yellow Bambu on varmasti ihan sopiva vertaus, etsin mäkin chi'itä, vaikka ajattelenkin et se on siellä kineettisen ketjun päässä.

Lassen skaala lajien pehmeydestä oli osuva, mutta jos joukkotaistelussa on mukana aseita ja panssareita, nostasin sen siihen ylimmäs.
Shintaidoon ehkä suurin ero on metodiikka, Kombassa liike suunnataan kohti toista ja katsotaan mitä siitä tulee. Vallatessa toisen sijainti pelilliset seuraamukset syntyvät. Harjoitetta voi toteuttaa myös sijainnin pohjalta vuoropohjaisena. Se onko toiminta kamppailua on ihan määrittelykysymys, ainakin kamppailullista temuamista.

Jusukin
touko 18, 2020, 20.33
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Antti on ollut vuosia kehittämässä lajia ja luonut valmennuksesta hienon rituaalin. Mä olen keksinyt Komban, mutta mulle se on ensisijaisesti epämuodollinen alusta, jossa voi toteuttaa itseään. Valmennus vaatii rakennetta ja rajausta, joten olemme tehneet työnjaon.

Kirjalaisen kamppailutaustasta, ”MMA, Judo, Thai- ja BJ, Chitalada, K4 (TRE), GB (HEL)”
Jusukin
touko 18, 2020, 19.10
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Komba on lähtökohtaisesti Fight Club ilman väkivaltaa. Komban tekeminen ei maksa mitään, tarvitsee vain tietää miten se toimii, jotta tekeminen on mielekästä ja joku kenen kanssa harrastaa. Yleiset viikkotreenit on tauolla ja niitä on järjestetty lahjoituspohjaisina, joten maksavia harrastajia ei nyt ole. Katajatiellä sijaitseva yhteisö on lajin kehityspaikka, jossa harrastajakunta satunnaisesti treenailee ja osallistuu paikan pystytykseen.

Laji on kamppailunomaista liikuntaa, jossa tavoitellaan flow-kokemusta hyvän liikkeen ja vuorovaikutuksen kautta. Toiminnan kenttä, jossa lajitaustasta ja tasosta riippumatta ihmiset pystyy mielekkäästi vuorovaikuttamaan harjoittaen omaa liikettä, joka sovitetaan kulloiseenkin kokonaisuuteen.

Komban päävalmentajana toimii Antti Kirjalainen, joka vastaa myös kurssituksesta. Tapaamme taas loppuviikosta, niin palaamme koulutuksiin liittyviin kysymyksiin. Puhuin alustavasti Kirjalaisen kanssa, että jos ketjun lukijoissa on kiinnostuneita, voimme järjestää ilmaisen kurssikerran, jonka pohjalta osanottajat voisivat halutessaan kirjoittaa vapaamuotoisesti Potkuun.

Mä ajattelen Kombassa keskeiseksi sen tehtävän kohtaamispaikkana ja testikenttänä. Komban yleisten toimintaperiaatteiden löytyminen on mahdollistanut tämän meditatiivisen ryhmäliikunnan syntymisen. Se tarjoaa vaihtuvat olosuhteet hyvän pohjaliikkeen harjoittamiseen yms, mut musta yhtälö on täydellinen vasta kun eri alojen taitajat pystyvät hyödyntämään sitä yhdessä tekemisen työkaluna. Kombassa toiminnan jäsentäminen yleisiin fysiikan ja vuorovaikuttamisen periaatteisiin edesauttaa pelimäisen ympäristön syntyä, jossa on mahdollista tutkia ja testata tekniikoita ja tyylejä mielensä mukaan.

Ajattelen, että Komba voi pitkässä juoksussa palvella kamppailijoita myös julkaisukanavana, jonka kautta on mahdollista tuoda esille itsensä, taitonsa ja lajinsa. Kun vapaaottelu syntyi, se toi mukanaan lupauksen eri taistelun tyylilajien kohtaamisen hienoudesta, mutta tehokkuuden reunaehdoilla diversiteetti typistyi omaan lajiinsa. Uskoakseni on mahdollista kehittää kulttuurikuvaa: tehokkuuden lisäksi on lukuisia eri muuttujia ja ottelijat itse suunnittelevat itselleen toivomansa koitokset. Lähtökohtaisesti tällainen toiminta ei ole kamppailu-urheilua tai vakavaa, mutta hyvällä suunnittelulla pystyy säilyttämään kilpailun aitouden ja edellytykset tekniikan toimivuudelle.

Mun veitsenheittoliikkeiden osalta haen kiekonheittomaista dynamiikkaa, mutta tavoitteeni on pystyä heittämään molemmilla käsillä etäältä tarkkuutta. Ihannetila on 'tiputtella' keskipakosvoimaisesta vauhdista veitsiä kohti maalitaulua. Näillä liikkeillä harjoitan kehonhallintaa ja dynamiikkaa, jota pyrin soveltamaan myös lyömiseen. Viemäriputki oli kevyt, joten sille ei juurikaan kertynyt momenttia, mutta aseen ollessa painavampi lyönnistä tulee näin voimakkaampi.

Komba ymmärtää ehkä helpoiten Free Style Martial Artsin kautta, eli maailmassa lukuisat ihmiset kehittävät kamppailuun liittyviä tekniikoita, joita he haluaisivat päästä testaamaan ja soveltamaan. Usein tekniikat eivät ole niitä kaikkein tehokkaimpia.. mutta ne saattavat olla hienoja tai ihan toimivia siinä harvinaisimmassa taisteluhetkessä. Komban tehtävä on toimia alustana, jossa nuo tekniikat voi toteuttaa yksittäin esiteltyinä, että sulavana osana flow-drilliä. Parhaimmillaan ryhmässä tapahtuva harjoittelutilanne on jatkuva ja siihen voi vapaasti liittyä tai siitä poistua, joka mahdollistaa erilaisten elementtien mukaan tuomisen. Kun osanottajat kykenevät monitasoisesti hahmottamaan mitä on meneillään hyvinkin kaaottisen oloinen tilanne voi olla sekä turvallinen, kiva että sopivan haastava ja täten pelinomaisesti palvella käyttäjää. Harjoitteen mielekkyys on toimijan vastuulla, mutta sen turvallisuus kaikkien, joten jos turvallisuus vaaraantuu tulisi peli hetkeksi keskeyttä, kunnes vika on korjattu.

Tällainen toimintaympäristö sopii Martial Artistien lisäksi, Movement tyypeille, Flow Artisteille ja myös Functional Fitness harrastajille. Onnit- lanseerasi Quad Mace harjoitteluvälineen, jonka voisin helposti nähdä osana meidän treenejä ja voisin kysyä haluaisivatko he sponsoroida projektia.


Ja tässä vielä Komban liikemuotoa eiliseltä enemmällä voimalla
Jusukin
touko 16, 2020, 01.25
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Onnistumissparri oli hyvä käsite!
Kalin hubudia vähän päässyt testailee, varmasti mässyä sit kun osaa noi hyvin ja pystyy viuhuu nopee.

Tein videon missä koitin avata hommaa ja ottaa kantaa. Vähä pitkä vaikka leikkasin läskit pois, et olis lähinnä sitä asiaa.

Jusukin
touko 13, 2020, 11.32
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Kyynikko kirjoitti:
touko 13, 2020, 11.03
Oletko koskaan ajanut mitään mittavaa projektia loppuun asti ja taloudellsieen kannattavuuteen? Tuotekehityskoulukin jäi kesken koska se oli alapuolellasi... Minusta vähän tuntuu että olet fiksu kaveri joka ei tositaiseksi ole saanut mitään loppuun mutta ideoita on kovasti ja usko omaan ylivertaisuuteen vankkumaton. Ihan oikeasti kannattaisi nyt ottaa ulkopuolsita konsultointia mukaan, ja harjotiella näit'äa sioit aja tutustua siihen mitä muualla tehdään...
Valmistuin 2018 tuotekehityksen erikoisammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta. Arvostan yhdenvertaisuutta ja pyyteetöntä jakamista ja kapitalismin keinoin näitä asioita on vaikea edistää. Kamppailupuolella seuratoiminnassa nämä ihanteet varmaan aika hyvin jo toteutuu, kiitos kaikille hyvästä työstä!

Sain eilen nurmikon kylvettyä, viikonloppuna lapioin itsekseni 10 kuutiota multaa. Tänään tulee 40tonnia 0/16 mursketta, joilla saa pinnat viimein valmiiksi salaojaremonttien ja seitsemän vuoden pohjatöiden jälkeen. Pidän yhteisöämme prototyyppinä missä voi testata, minkälaisia ratkaisuja kaupallisesti toimivaan toimintakeskukseen kannattaisi tehdä. Riippuen resursseista ja käytettävissä olevan ajan määrästä saan hommat tontilla valmiiksi arviolta 3-5 vuoden sisällä. Kiitos mielenkiinnosta, palataan kun ekojen painetestauksien kuvaaminen onnistuu.
Jusukin
touko 13, 2020, 09.13
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Se onko Kombasta hyötyä kamppailuun luulis olevan todella helppo testata.

Minun nähdäkseni kamppailuurheilussa lähiottelussa hiimaillaan ja nojaillaan, sekä Thai nyrkkeilyn, että vapaaottelun puolella ihan turhaan. En keksi muuta syytä lepäämiselle kuin sen, että ottelija kokee, että ei saa kahnausasennoista riittävää kilpailuetua ja mieluummin usein Thai nyrkkeilyssä odottaa, että tuomari erottaa kuin varsinaisesti yrittää mitään.
Mielestäni Komba ratkaisee tämän tuoden soveltavia harjotteita lähiotteluun, jossa liikkeen ei koskaan anneta pysähtyä vaan keskitytään kokonaistilanteen kehittämiseen omaksi eduksi. Kyse on intuition teroittamisesta ja tilanteessa jossa pienimmätkin muutokset voivat eskaloitua hallinan menetykseen. Kaikki kamppailua harrastaneet tietävät ilmiön niin pystyssä kuin matossa, Jujutsu on lukotuksen kautta nimekkäin uusien liikeyhdistelmien löytymiseen.

Olen sparrannut Komba pohjalta Vantaan Muay Thai seuran treeneissä ja tekniikat toimii odotetusti. Ostin aluksi kolmen kuukauden kortin, mutta seuralla lähiottelun opettaminen on marginaalista, joten tarkoitukseni oli hakea ohessa lisäoppia HMACltä, jossa opettaa thaimaalainen mestari lähiottelupainotteisesti. Koronan takia en koskaan kerennyt sinne ja olen asiassa lähes tyystin kombaamisen varassa. Seurallani olen päässyt testailemaan sparreissa ja välillä tuntien jälkeen halukkaiden kanssa, mutta teidän näkökulmasta kokemustaustaa voisi kutsua olemattomaksi.

Joten ehdotan seuraavaa, järjestetään clinch-game testi, jossa saa pisteen napakasta clinchistä tai takaapäin ninskalenkistä. Sit pelataan vaikka kymmeneen pisteeseen, niin rupee kestävyyskin näkymään ja tekniikan laatu.

Teidän puheista päätellen minkä vaan mainitsemanne oikean lajin rivimiehenkin pitäisi pystyä niputtamaan minut mennen tullen. Ehdotan kuitenki jotain about oman kokoista kovanluokan tekijää, et testi olisi mahdollisimman rehellinen ja selkeä. 30 treenivuotta takana ei varmaan olisi pahitteeksi, mutta kuhan ei yli viittäkymmentä, niin ei tarvitse seniorisarjassa painia.

Se, että ei ole testattu on eriasia, kun että ei toimi. Jos idea on kohdillaan siitä pitäisi pystyä jalostamaan hyödyllistä sisältöä ja lisäarvoa kyseiseen aiheeseen. Väitän, että Kombasta on merkittävää kamppailuetua Thainyrkkeilyn lähiottelun kehittämiseen, niin että liike silti säilyy lajinomaisena.

Musta soturin polku on aina ensisijaisesti henkilökohtainen; kehosta näkee elintavat, silmistä ajatukset ja olemuksesta arvokkuuden. Teillä on valtavat standardit laadulle jopa autotalliprojekteja kohtaan, joita ei ole edes vielä hiottu aiempaa tietämystä vasten. Toivon, että ylevät periaatteet joita harjoitatte toteutuvat tatamin lisäksi myös muuten elämissänne ja ihmisten on kunnia teidät kohdata.

Olen Komban isä, mut suunniteltuun liiketoimintaan liittyen CTO, eli teknologiajohtaja. Kun saamme projektin autotallista tehtäväni on jatkaa samalla polulla, keskisä uutta, testata, keittää kasaan ja uuttaa toimivaa sisältöä. Kävin tuotekehityskoulussa toteamassa, että brändääminen ei ole minua varten, vaan lähinnä kuvastaa kuolevan kapitalistisen kulttuurikuvan hölmöjä kouristuksia. Kotisivujen ilme ja strategia on yhteistyökumppaneiden hioma kokonaisuus. Pohjatöissä menee vielä tovi, etsimme ihmisiä projektiin, joka katsoo tulevaisuuteen flown ja pelinkehityksen kautta. Lopputuloksena on toivottavasti alusta, jota myös taistelupuolen osaajat voivat käyttää treenaamiseen ja oman taitotason testaamiseen, niin oikeassa elämässä, kuin virtuaalitodellisuudessakin.
No-forcing ja muuttujien asteittainen lisääminen mahdollista harjoitteluympäristön, jossa monen tasoiset ottelijat voivat kohdata toisensa yhdenvertaisina.
Mua kiinnostaa, että homma pysyy osaltani aitona ja luova projeki kehittyy löydettyjen periaatteiden mukaan. No-force mahdollistaa mm. virtuaalihahmojen todenomaisen taisteluvuorovaikutuksen onnistumisen, joten siitä näkökulmasta IRL Komba-skenaario on sellaisen pelimaailman kuivaharjoittelua, jossa kaikki on mahdollista.
Jusukin
touko 11, 2020, 21.14
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

On se hyvä että on keskustelua ja mielipiteitä, niin en ole yksin asian kanssa.

Komban perus asetelma muistuttaa etäisyydeltään ja liikemuodoiltaan Thai nyrkkeilyn lähiottelua, joten ajattelen että Muay Thai olisi sopiva testiasetelma onko kombaamisesta hyötyä kamppailussa.
Onko tämä arvon raadin mielestä sopiva asetelma?

Olen harrastanut Thai nyrkkeilyä muutaman kuukauden ja varhaisen vaiheen testit vaikuttavat lupaavilta. Improvisaation kautta opitut liikemuodot toimivat mainiosti sekä puolustuksessa, että hyökkäyksessä.
Jotta vakavampaa testiä voi tehdä harjoittelen lajia hyvässä valmennuksessa ottaakseni osaa salikisoihin ja ottelut kuvataan nauhalle.

Tän lisäks jos löydän jonkun jonka "mielipiteellä on väliä" eli kuka on hyvä muay thaissa ja osaa arvioida mahdollista lisäarvoa olen valmis ja kiinnostunut kuvaamaan asiasta rehellistä testiä core-off, eli vaikka pehmeillä kypärillä ja kyynärsuojilla lähiottelua. Mitä paremmat skillit ja ansiokkaammat mitallit sen parempi, painoluokka about sama, mutta ei niin väliä.
Mielestäni tämä on rehellisintä testiä mitä osaan asialle kuvitella, eli selittelyn sijaan ytimekästä actionia kehiin.

Mä veikkaan et asia on niin, että niin kamppailupuolella kun muuallakin yhteiskunnassa homma on jumiutunut valtarakenteiden kumarteluks, eli ne jotka on siinä asemassa että niiden on helppo sanoa että ne tietää sanoo mitä ne haluaa, eikä kukaan uskalla sanoa vastaan.
Tää ei tarkota etteikö auktoriteetit vois olla oikeassa, niinkun ne yleensä ihan oikeasti on, mutta jokainen valtarakenne vaatii alistumisen ja sitäkautta se tappaa luovuuden. Tietyn ihmisen seurassa pitää olla tietyllä tavalla, että kuuluu joukkoon.

Mä olen tyytyväinen siihen, että olen pyöritellyt aseita keskenäni ja pyrkinyt ymmärtämään niiden liikettä. Se on ollut mielenkiintoista ja hauskaa, arvostan luovuutta ja soveltamista. Kaikkee ei tarvii keksiä, mut myös aika monet asiat jää keksimättä, kun ihmiset jättää tekemättä.

Jos haluaa käyttää Kombaa oppiakseen taistelulle hyödyllisiä taitoja sen perus mekaniikka on tee mahdollisimman vähän;
Puolustaessa liikuta kättä vasta kun on pakko, liiku tilassa käden takana jotta toinen ei saa lyöntilinjaa
Hyökätessä sijoittaudu tilassa niin että löydät hyökkäyslinjan, asemoi kätesi niin, että estät toisen liikesuunnan.

Moninpelissä optimaalinen toiminta on kokonaistilanne huomioon ottaen asemoitumista niin, että pystyy lyömään puolustuksen ohi. Hyökkäys selästä on helpoin toteuttaa.

Missä vaan projektissa ensimmäinen vaihe on keksiä se ja saada se karkeasti toimimaan. En minä ole taistelemisen asiantuntija, eikä minulla ole ollut vielä tilaisuutta työskennellä yhdenkään kanssa, mutta otaksun että jokupäivä on ja sit tää olis helpompi ymmärtää.
Jusukin
touko 11, 2020, 17.27
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 396
Luettu: 104121

Komba

Kiitos palautteesta, Potku osoittautuu jälleen runsauden sarveksi asiantuntijuudessa. En ole huomioista eri mieltä, epäonnistuin videon aiheen rajaamisessa. Paremmin olisi toiminut vaikka "Fiilistelyä kiinnipidosta - kuviteltuja kahnauksia potilastyöstä".

Tässä taustalla on mm. järjestämämme puoli vuotta viikkotreenejä pro Lapinlahti Mielenterveys seuran kanssa, jossa kävi lukuisia hoitoalalla työskenteleviä ihmisiä ja heiltä ja muilta saamani palaute oli minulle call to action edistää Komban saatavuutta vuorovaikutuskoulutuksena hoito-alalle.
Treeneissä tehtiin paljon peruskombaa, joka on vähimmän voimankäytön tavoittelemista vuorovaikutuksessa, jossa pyritään kuitenkin vaikuttamaan toiseen oman position avulla. Kun periaatteen toteuttaminen sujuu kilpailumaisessa tilanteessa, voi harjoitetta laajentaa myös helposti ymmärrettävään voimankäyttöön.

Olen esitellyt lajia aiheeseen liittyen Mielenterveyden keskusliitolla ja joissain kuntoutuskeskuksissa, mutta kyse on ollut lähinnä hyvinvointiin tähtäävästä liikkumisesta. Kombaa harrastanut ystäväni opetti sitä äidilleen, joka työskentelee mielenterveyspotilaiden kanssa ja kertoi siitä olleen apua vastahakoisen potilaan saamisessa suihkuun.

Tavoitteeni on ollut tuoda jo olemassaoleva menetelmä ihmisten saataville, jolloin kiinnostuneilla olisi mahdollisuus kehittää omia kykyjään omiin tarpeisiinsa. Pohjimmiltaan minä kehitän toiminnalliseen vuorovaikutukseen alustaa, jota käyttäjä pystyy hallinnoimaan ja soveltamaan, jotta harjoitteen toteuttaminen on sekä mielekästä, että hyödyllistä itselleen.
Hoito-alalle on tarkoitus tarjota samaa pohjaa, joka keskittyy ergonomiaan ja vuorovaikutuksen laatuun. Skenarioharjoittelun olisi hyvä olla asiakaslähtöistä, jolloin hoito-alalla työskentelevä ihminen tietää omat tarpeensa ja Komban perusperiaatteita voi soveltaa niihin. Jotta tästä saisi hoito-alalle kattavan koulutuksen, täytyisi kehitystiimissä olla alan asiantuntijoita, jotta esimerkiksi voimankäyttötilanteiden koulutus oikeaoppisesti voisi onnistua. Voisin myös esitellä Kombaa jo olemassaoleville koulutustahoille, jolloin kenties metodin käyttäminen voisi olla osa olemassaolevaa koulutuskokonaisuutta.
Muutoin rajauksessa pitää olla tarkka, kyse on vuorovaikutuksen sulavoittamisesta lähtökohtaisesti vastapuolen ehdoilla ja jos se ei ole hyödyllistä omilla ehdoilla.
Kuten Shaolinsi ja muut toi esille, että väkivaltaisten potilaiden käsittely hoitotyössä on äärimmäisen vaativaa. En ajatellut tämän tyyppisen koulutuksen järjestämistä. Kuten itsepuolustuksen kanssa, hoitotyössä voi joutua varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, eikä minulla ole asiasta riittävää koulutusta, eikä merkittävää kokemusta. Jos kuitenkin työskentelen vastaisuudessa alan asiantuntijoiden kanssa,voi tältä pohjalta kehittää asiakkaiden näkökulmasta mielekkäitä harjoituskokonaisuuksia.

En toisaalta ajattele, että hoitohenkilöiltä tai turva-alalta varsinaisesti puuttuisi ammattitaitoa, käytetyt menetelmät ovat varmasti pitkällisesti hiottu työntekijöitä ja asiakkaita huomioiden ja menetelmiä voisi olla vaikea parantaa. Tarjoan vapaamuotoista sovellusympäristöä, jossa pelin/leikin-omaisin keinoin omia kykyjä voi teroittaa. Tämä toimii myös, vaikka kummoisia kykyjä ei olisi, jolloin kyse on hyvän perusliikehdinnän ja vuorovaikutuksen opettelemisesta.

Saamani palautteen perusteella minulle on muodostunut kuva edistämäni asian hyödyllisyydestä. Jos kiinnostaa tulen mielelläni esittämään asian käytännössä ja vaikka kuvamaan tapaamisen. Jos tunnette hoito-alan kouluttajia tai näitä järjestöjä ketä kiinnostaisi kokeilla ja pohtia asiaa, olen käytettävissä.


Lassen ja muiden huomioihin;
Videon harjoitteessa Komba ei juuri näkynyt, karhu-hali ei antanut juuri tilaa muljuamiselle, eikä jättänyt Komballe tyypillistä avointa poistumis-suuntaa. Harjoitteen rakenne oli epäselvä. Potilaan kuului päästä pois, jotta harjoite päättyi, jolloin hoitaja tavallaan epäonnistui. Skenariossa keskeistä oli roolituksen kokeminen, miltä tuntuu kun pidetään kiinni, eikä roolin pohjalta ole lupaa lähteä.

Komban peruslähtökohta on edelleen luoda taistelu, joka improvisaatioon pohjautuvana skenariona mekanistisesti toimii ilman, että siinä kilpaillessa tarvitsee käyttää voimaa. Tällöin liikutaan lähtökohtaisesti oman tilan ja sen menettämisen ehdoilla. Helppo sovellus on 'selkähippa', jos sinua kosketaan selkään liiku pois alta.
Kun tämä 'taistelu' osataan toteuttaa ryhmässä, niin että toiminta on rauhallista, eikä kilpailua käydä nopeuttamalla liikettä, vaan hakeutumalla itselleen edullisiin positioihin - on ryhmä valmis lisäämään harjoituksen kompleksisuutta.
Perusharjoituksessa - no forcing, kenenkään ei pitäisi tarvita myöskään käyttää voimaa oman rajan pitämiseen, mutta sille ei myöskään ole mitään estettä. Voimankäytön peliin otto on looginen jatkumo, jolloin osanottajat pystyvät testaamaan toisten puolustavien rakenteiden kestävyyttä. Ensisijaisesti käytämme voimankäyttöä kuitenkin torsosta työntämiseen, jolloin 'voittaessaan' on lupa liikuttaa toista ja kehottaa toista löytämään itselleen oma tila.
Tästä seuraavia variaatioita toisen hallinnan suuntaan voi olla vaikka kiinnipito, jolloin pitää enenemissä määrin ymmärtää kehon lainalaisuuksia. Harjoitteissa pyrin pitäytymään ykselitteisissä asioissa, joita on helppo ymmärtää. Komba perustuu etäisyyden hallintaan ja sillä leikkimiseen sovituin ehdoin.

Empatian säilyminen on edelleen olennainen osa Kombaa. Kaikissa tilanteissa tulisi pystyä toimimaan vastapuolen kokemuksen ehdoilla, eli toimian pitäisi pystyä kohtuudella arvioimaan miltä oma toiminta toisesta tuntuu. Kun lähtökohta on vuorovaikuttaa ilman voimaa, on suotavaa välillä palata siihen suuntaan vaikka kilpailumainen tilanne tuppaakin eskaloitumaan. Kamppailijat yleisesti ovat varmasti hyvin kokeineita tässä, varsinkin jos pystyy hyvässä hengessä ottamaan kovempaa. Kaikille nämä asiat ei kuitenkaan ole niin helppoja ja monien on vaikea havaita milloin harjoitus ei enää miellytä itseään tai toista. Komba koittaa osaltaan ratkaista asiaa epämuodollisuudella ja treenaajan omaehtoisuudella. Kun oppii muutamia variaatioita, osaa myös sanoa mitä ja millä tavalla haluaa tehdä. Tällöin osaa paremmin myös sanoa mitä ei halua tehdä.