Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 19 tulosta

Aramir
elo 30, 2017, 14.55
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Ai kamala, kun te olette vallan innostuneet täällä. Tässä kerkiä millään edes mukaan kiireiltään. Daddy, tuosta alaikäisten sisääntulemisesta baarissa:

Työskentelin kerran nuorisopaikassa, jossa periaatteeksi otettiin kysyä kaikilta sisäänpyrkiviltä paperit. Ja niiltäkin uudelleen, ketkä kävivät ulkona vain kääntymässä, polttamassa tupakin tai juttelemassa ystävilleen. Kas kummaa kun sisältä löytyi alaikäinen, joka väitti, ettei ovella ei häneltä kysytty papereita.

Onneksi meillä oli valvontakamera kuvaamassa, että kaikilta kysyttiin paperit, myös alaikäiseltä, joka näytti papereitaan. Myöhemmin hän tunnusti tulleensa siskon/kaverinsa papereilla. Tästä huolimatta ravintola sai rangaistuksen aiheesta. Viranomaiset tulivat kuitenkin vastaan siten, että ravintola sai itse päättää, milloin oli kiinni.

Muihin tänne tulleisiin kommentteihin vastailen sitten, kun on aikaa lukea noita. Käykää sillä välin lukemassa uusin päivitykseni http://porttikieltopaivakirja.blogspot. ... aarat.html:
Aramir
elo 29, 2017, 17.38
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Kiitos Daddy laajasta vastauksesta, mutta valitettavasti tiedän kyllä lain pykälät, mutta en vain ymmärrä, miksi näin on säädetty. Luen tuon tarkemmin myöhemmin, kun on paremmin aikaa.
Aramir
elo 29, 2017, 14.08
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Olen juuri kirjoittamassa uutta blogipäivitystä, jossa otan kantaa yrittäjän oikeuteen valita asiakkaansa ja poistaa liiketiloistaan liiketoimintaa mitenkään haittaavan henkilön. En toisaalta ymmärrä, että miten baarin omistaja ei voi poistaa liiketiloistaan sinne sopimatonta henkilöä. Mielestäni tämä pitäisi rinnastaa kotiin.
Aramir
elo 25, 2017, 08.16
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Lasse (tuntuupa tyhmältä etunimitellä) tunnustan, että lähti vähän lapasesta, kun vallan innostuin ja tuli avauduttua sitten samalla kaikista ”suurista” ongelmista, mitä ala on kohdannut.

Minulla on nyt pieni ammatillinen identiteettikriisi, koska en tiedä kumpi olisi parempi: korttipakko vai kortittomuus. Toisaalta omankäden oikeuden jakaminen kauhistuttaa ja toisaalta se helpottaisi kummasti asioita. Ihmiset kun tuppaa aina liioittelemaan kaiken kanssa päästyään vallan kahvaan.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että niin K-kauppiaalla, vartijalla, alusvaatekaupan omistajalla kuin portsarilla pitäisi olla valinnanvapaus siinä määrin, että huonosti käyttäytyvän asiakkaan saisi heittää pihalle toimitilastaan omin pikku kätösin. Tällöin ei puhuttaisi omankäden oikeuden jakamisesta. Tähän ei pitäisi tarvita mitään erityislupia. Tällaisen oikeuden käyttöä valvoisi poliisi ja oikeuslaitos ihan samalla tavalla kuin yksityisten ihmisten välisiäkin suhteita. Mikäli voimankäyttökeinoja olisi käytetty liiaksi tai väärin, niin näistä rangaistaisiin samalla tavalla kuin yksityistenkin ihmisten väkivaltatapauksia ilman, että se vaikuttaisi itse työn tekemiseen. Tällöin vältettäisiin tuplarangaistus: työn menettäminen plus tuomio.

Käytännössä tällainen menettely kuitenkin ajautuisi siihen, että väkivaltarikolliset olisivat ovella. Mutta haittaisiko se? Eikö valvovana silmänä ja ohjailevana ”näkymättömänä kätenä” toimisi ravintolan asiakkaat, jotka äänestäisivät jaloillaan? Tällä skenaariolla olisi mielenkiintoista leikitellä ja katsoa mihin se johtaisi.

Kilpailu vääristymiseen vetoaminen oli kyllä vähän alatyylinen yritys ja tätä ei kyllä tapahdu kuin marginaalisti: kyse on siis siitä, että portsareiden välinen kilpailu vääristyy, kun osalla on kortti ja osalla ei ole. Eli rehellisille (mikäli portsarista tällaista adjektiivia voidaan käyttää) portsareille tämä on rasite. Mutta miksi täällä on niin paljon kortillisia ovimiehiä eikä valejärkkäreitä + kortittomia portsareita? Ei hajuakaan, korttipakko on niin helppo kiertää tarvittaessa, mutta sitä ei tehdä. Mutta kuten jo kirjoitin, tämä ei käytännössä vaikuta portsareiden väliseen kilpailuun, niin paljon, mitä olisin sen halunnut argumenttini puolesta.

Ja kyllä, kortti voi lähteä ainakin siksi ajaksi kun mahdollista rikosta tutkitaan. Tässä nimenomaan on suuria eroavaisuuksia paikkakunnittain. Ja ei, JV-alalla ei ole edunvalvontaa ihan samalla tavalla kuin missään muussakaan viranomaistoimintaan liittyvässä. Toisaalta rattijuopumuksissakin ammattiautoilija menettää lupansa samassa kun korttinsakin, mutta tässäkin ymmärtääkseni ammattiluvan menettää pidemmäksi ajaksi kuin korttinsa.

Korttipakko olisi loistava, jos kortillinen nauttisi parempaa oikeussuojaa kuin yksityinen ihminen, mutta ei. Ainoa eroavaisuus tulee siitä, että portsariin kohdistettu lievä pahoinpitely muuttuukin järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamiseksi, josta on mahdollista saada vähän suurempi sakko. Mielestäni kaikissa portsariin kohdistetussa rikoksissa pitäisi saada ns. JV-lisä rangaistukseen. Kortillinen tietysti saa lakiopillisesti rikkoa ihmisten koskemattomuutta, mutta kun tätäkin koskemattomuutta rikotaan yksityisten ihmisten välillä jatkuvasti ja sitä ei edes koeta perusoikeudeksi pienissä tapauksissa, niin saatu oikeus tuntuu turhalta. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että onko kukaan baarimikko / K-kaupan myyjä saanut tuomiota siitä, että on poistanut huonosti käyttäytyvän asiakkaan yrityksen sisältä? Tästäkin käytiin eräässä Facebook-porukassa hyvinkin kiivasta keskustelua siitä, että saako tarjoilja poistaa asiakkaan vai ei. Suurin osa baarimikoista pomppi tasajalkaa, kun eivät ymmärtäneet, että eivät näin saa toimia. Yleisesti tällainen menettely on kuitenkin hyväksytty asiakkaiden keskuudessa samalla tavalla kuin porttikiellotkin, jotka ovat laittomia.

Kortillisuus tuo käytännössä enemmän velvollisuuksia kuin oikeuksia, jolloin se on rasite.

En tiedä avasiko tämä nyt yhtään enempää. Naputtelen näitä parin tunnin yöunien jälkeen, joten ajatus ei ihan niin tiukasti pysy kontrollissa kuin haluaisin.
Aramir
elo 24, 2017, 18.42
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Korttipakko vaikeuttaa niiden portsareiden työtä, jotka haluavat tehdä asiat laillisesti. Portsarit, jotka toimivat ilman korttia (VIP-isännät, vahtimestarit jne.) eivät taas ole vastuussa asioista lähellekään samalla skaalalla kuin kortilliset. Kokonaisuudessaan tämä vääristää kilpailua.

Lisäksi, kuten Ile jo mainitsikin, niin kortin voi menettää hyvin herkästi tapauksista, joiden tapahtumista ei ole täyttä selvyyttä. Näissä on aivan käsittämättömän suuria eroja paikkakohtaisesti. Tässä ongelmana on se, että portsarit toimivat kahden maailman välillä. Siinä missä poliisit voivat antaa koppihoitoa ”lisäherkuilla”, niin portsareiden työkalut ovat huomattavasti huonommat. Normaalien ihmisten kanssa paha sana riittää, mutta sitten laitapuolen kulkijoiden kanssa tarvitaankin vähän reippaampia otteita. Myönnän, että tämä on typerää ”kuka on suurin kukko tällä tunkiolla” taistelua, mutta kun mikään muu ei tunnu toimivan ihmisiin, jotka eivät välitä lain kourasta. Poliisejakaan ei voi soittaa jatkuvasti baariin hakemaan raudoitettu Tepa Tappelijaa, koska siitä tulee jälkiseuraamuksia jatkoaikaluvan menetyksen muodossa. Ja kun tässä tarvita mitään muuta kuin reipasta korvatillikkaa, makuuasennosta itsensä löytäneen nostamista, sovinnon tekemistä ja illan jatkamista. Loppuelämä ajan ei tarvitse saman herran kanssa taistella mistään - yhteinen sävel on löydetty. Ja kyllä, tämä silloin heikentää portsarien ongelmanratkaisuvalmiuksia, koska asteen liian kovat voimakeinot voivat viedä kortin mukanaan.

Nyt ei kukaan voi tulla ovelle kokeilumielessä viikonlopuksi tai pariksi, vaan pitää käydä kahden viikonlopun kurssi, minkä jälkeen pitää hakea poliisilaitokselta lupa toimia järjestyksenvalvojana.

Korttipakon lisäksi tuli myöhemmin lisää byrokratiaa:

Arvolisävero, joka pakotti portsaritoiminnan yhtiöitymään, ja nyt rahaa menee mahdottomasti byrokratian rattaiden rasvaamiseen.

Nyt voimaan on tullut laki, jossa järjestyksenvalvontapalveluja tuottavat yritykset joutuvat kouluttamaan yhden henkilön turvallisuusvastaavaksi (tai jotain sinnepäin), joka maksaa taas maltaita. Ainoastaan suoraan ravintolan palkkalistoilla olevat portsarit eivät tällaista tarvitse keskuuteensa.

Kaikki ylimääräinen byrokratia on vaikeuttanut vähän tai vähän enemmän yrittämistä, jota portsarina oleminen loppujen lopuksi on.

Ja kuten aikaisemmin mainitsin, niin selvää eroa vanhan ja uuden välille ei voida vetää asiakkaiden ja asiakasmassojen käytöksen perusteella, koska niin moni muukin asia on muuttunut.
Aramir
elo 24, 2017, 13.21
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

” Mutta kyllä silloinkin oli hyvät määrät näitä nassuja jotka aidosti kuvittelivat ostavansa oikeuden olla koppavaa. Modernissa ajassamme ei oopiumia ole enää uskonto vaan kuluttaja-status.”

” olet jo siirtynyt asiakkaasta kitkaksi”

Osuvasti ilmaistu. Femakot ja lesbot stereotyyppisesti katsoen ovat sitten niin rajuja otuksia, että aina vähän jännittää heidän kömpiessä sisään baariin. Aina sattuu ja tapahtuu. Muuten minulla ei ole mitään lisättävää Aittomäen kommenttiin. Hyvää tekstiä.
Aramir
elo 23, 2017, 14.11
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Candé, kyllä nykyään portsarit ovat asiakaspalvelualttiimpia kuin nykyään, mutta tämä ei tarkoita, että ne olisivat parempia ylipäätään kuin nykyään. 90-luvulla laman kourissa todennäköisesti vaadittiin portsareilta toisenlaisia ominaisuuksia kuin nykyään. Silloin asiakaspalvelijat olisi kannettu pihalle baarista pahantekijöiden toimesta baarinomistajan naurun säestyksellä.

Uskon, että portsareiden ammattitaitoa eri aikakausilla ei voida vertailla keskenään. 25 vuotta sitten esimerkiksi baarien ja yökerhojen määrää säädeltiin huomattavasti tiukemmin kuin nykyään, mikä vähensi kilpailua. Nykyään joka huijari saa laittaa juottolan pystyyn. Tämä yhdessä muiden mainitsemieni asioiden kanssa piti yllä suurta asiakasmäärää, jolloin jokaista pennin pyörittäjää ei tarvinnut maanitella yhdelle vaan valikoimista voitiin tehdä töykeämmällä käytöksellä ja laajemmalla kädellä.

Ja Candé, kysymyksesi asettelu JV-kortipakosta vihjaa hyvin voimakkaasti, että on olemassa vain yksi oikea vastaus. Edellinen kommenttini vertailukelvottomuudesta vastaa tähänkin: portsarin vaadittavat ominaisuudet ovat muuttuneet. Vastakommenttina voidaan sanoa, että mikäli portsarit ovat nykyään niin ammattitaitoisia, niin se ei ainakaan näy asiakasvirroissa - päinvastoin. Haluaisin kuulla vanhempien syylien mielipiteitä tästä korttipakko-aiheesta (milloin se tuli, miksi se tuli jne.)

Kaiken lisäksi Jv-kortillisuus voidaan kiertää siten, että ravintolaan ostetaan pari narikkatyttöä lätkät rinnassa ja portsarin rinnassa lukee esim. VIP-isäntä tai vahtimestari. Poliisi ei "omin voimin" voi antaa sakkoa baarityöntekijälle siitä, jos hän poistaa jonkun asiakkaan baarista vastoin hänen tahtoaan, vaan siitä päättää poistettu asiakas. Tämä tietysti silloin, kun kyse on lievän pahoinpitelyn tunnusmerkeistä.

Vuosi vuodelta itse alan kaatumaan siihen kastiin, jossa suositaan amerikkalaista tapaa valita vapaasti omat asiakkaansa. En vielä siinä ole, mutta nyt pitää harkita aiheen syvällistä miettimistä. Toisaalta nykyään kyllä portsarit "valitsee asiakkaansa" esittäen näennäisiä, mutta laillisia syitä, estää asiakkaan pääsy ravintolaan.
Aramir
elo 22, 2017, 15.14
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Aittomäki varmaan puhuu ajasta ennen milleniumia tai sen liepeillä?

Olen ymmärtänyt, että ennen JV-korttipelleilyä portsareiden ”voima” perustui henkilökohtaisiin ominaisuuksiin eikä lain myöntämään erikoisoikeuteen. Milloinko tämä JV-korttipakko tuli portsareille? Itse muistan olleeni ovella 2000-luvulla ilman lätkää, mutta jossain vaiheessa sen suorittaminen tuli pakolliseksi.

Henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella valikoituneet portsarit olivat katu-uskottavia, mutta samalla he myös saattoivat hullaantua saamaansa valtaan, jolloin varsinaiseen rikollisuuteen uppoaminen oli liian helppoa. 90-luvulla tosin ymmärtääkseni ei vielä ollut huumeita katukuvassa näin yleisesti, mitä nykyään ja nistejä katsottiin hyvin pahalla silmällä. Silloin velat tulivat hitaista hevosista, nopeista naisista, liian suuresta janosta tmv. Koronkiskurit olivat viimeinen oljenkorsi. Helvetti, ennen 90-lukua yksityiset ihmiset eivät kai saaneet edes lainoja pankista? Rikollisuus oli silloin romantisoidusti ilmaistuna rehellistä.

Nyt uuden pakolaisaallon kanssa olimme jälleen samassa tilanteessa kuin vuosia sitten. Itse olen avarakatseinen ja oikeistoapinoille sanon olevani jopa äärisuvakki. Valitettava tosiasia on kuitenkin se, että ne asiakkaat, jotka maksavat parhaiten, haluavat olla vain ”omiensa” joukossa, jolloin liiallinen tummien ihmisten ilmaantuminen karkottaa heidät. Ja sitten perävanassa tulee nämä ”kolmannen luokan kantturat” paikalle. Tämä ei kuitenkaan ole mielestäni koko totuus.

Olen vahvasti sitä mieltä, että Suomessa on tietynlainen luokkajako olemassa. Tämä ei kuitenkaan perustu pelkkään palkkaan vaan myös sosiaaliseen statukseen, jonka pönkittämisestä en ole ikinä päässyt perille. Mikäli ympärille tulee liiaksi korkeampaan luokkaan kuulumattomia, niin ”parempi” väki häviää. Tähän kuuluu pakolaiset, tummat, white trash jne. Tämä tietysti yleistäen ilmaistu. Arvostettu kebab-yrittäjä tai taksiyrittäjä romani pääsevät nousemaan ”parempaan” ryhmään.

Itse olen aloittanut urarännini vuonna 2000 ja vuoteen 2017 mennessä tulivat sosiaalinen media (715517.biz, IRC-gallery, facebook, Tinder jne.) ja sitten tietysti se perkeleen muoviraha. Kauhean monella ei ole enää käteistä, mitä heittää. Lisäksi portsarit yhtiöitettiin, mistä syystä iso osa sisään tulevasti rahasta menee byrokratian rattaiden liikuttamiseen. Ja sitten 90-luvun puolessa välissä järjestäytynyt rikollisuus ja huumeet. Nykyään huumeiden vetäminen valitettavasti kuuluu osana jengin viihdekäyttäytymistä ja on yleisesti hyväksyttyä.

Ennen portsarit olivat rikollisia antisankareita, jotka tekivät asioita oikein hyötyen siinä samassa itseäkin, mutta nykyään portsarit ovat yhteiskunnan virallisesti hyväksymiä hihnassa pidettäviä rakkeja, joita joudutaan sietämään.
Aramir
elo 21, 2017, 19.06
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Daddy, juuri näin. Ja hyi olkoon kuinka kamalalta tuo termi "työvoimareservi" kuulostaakaan.
Aramir
heinä 29, 2017, 13.11
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Niiden D-kuppien alapuolella yleensä on myös XL-kupin etureppu tukemassa pystysuuntaisuutta. Se ei ole nättiä.

Ryökäle, yleensä ihmiset pyrkivät vaikuttamaan toisiinsa ties millä eri argumenteilla. Tietynlaiseen auktoriteettiin vetoaminen koulutuksen takia on melko helppo vaikuttamiskeino. Kerran ovella parinani tosin työskenteli tohtoriksi väitellyt, niin tämäkin kikka kakkonen jäi käyttämättä.

Näitä auktoriteetteja on tullut kyllä vastaan ja mielestäni tämä harhainen vallankahvassa seisominen onkin yksi niistä ongelmista, joita baarihenkilökunnalla voi olla. Niitä vallankäytön oikeuksia pyritään perustelemaan milloin milläkin, mutta ei ikinä sillä olennaisimmalla: lailla. Paitsi virheellisesti: "baari saa valita asiakkaansa".

Riisuin blogitekstistäni mielestäni kaikki lavasteet ja naamiot pois ja pyrin keskittymään itse asiaan. Edelleen perusongelmana on sekä eri henkilöiden vastuullisuus lain puolesta että omituinen valtaverkko ravintolassa; ihan kuin baari olisi kolmivallan opilla toimiva miniyhteiskunta, jossa lakeja päättävä elin (baarinomistaja/vastaava), ja portsari (lakeja noudattava elin), olisi erotettu toisistaan. Tosin ei isoissakaan yrityksissä pääjohtaja tee mikrotason managerointia.

Takaisin aiheeseen: vastaava on vastuussa baarin toiminnasta ja siellä tapahtuvista asioista epäsuorasti siten, että liian tapahtumarikas baari suljetaan viranomaisten puolesta. Vastaava ei kuitenkaan voi vaikuttaa kaikkiin tapahtumiin, koska hänellä ei ole oikeuksia esim. tarttua asiakkaaseen. Poliisin hyväksymä järjestyksenvalvoja voi, mutta hän on myös vastuussa asiakkaan perusoikeuksien turvaamisesta (ainakin siinä määrin, että ei itse riko koskemattomuutta). Tällöin voi näiden kahden henkilöt intressit törmätä toisiinsa. Näin siis lain puolesta ajateltuna, mutta harvoinhan näitä tilanteita tulee eteen. Eiköhän useimmat tilanteet johdu osaamattomasta portsarista tai muusta baarihenkilökunnasta.

Tätä ongelmaa ei ratko se, että kaveeraisin kuinka paljon tahansa ravintolapäällikön kanssa, kuten Ryökäle alunperin kirjoitti taikka toimisi täysin oman mieleni mukaan saaden potkut kuten jjs kirjoitti. Näin ammatikseen ovella seisovana kun potkut ei ole vaihtoehto. Perusongelma säilyy joka tapauksessa.
Aramir
heinä 28, 2017, 19.19
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Meillä täällä hämäläisten keskittymässä on yksi niistä harvoista opinahjoista, joka tarjoaa baarimestaritutkinnon, niin eikö jokainen tiskin takana notkuva ole moisen suorittanut. Tästä tuli kuitenkin mieleen päivitys, josta olen jopa itsekin tyytyväinen. Jos alkaa ravintolahenkilökunnan väsyneisyys ärsyttämään, niin tulostakaa teksti ja laittakaa työpaikan ilmoitustaululle, niin saatte vähän eloa.

Katkelma päivityksestä
"Nuoret, joiden lamput ovat syttyneet edellä mainituista syistä [syitä aloittaa ravintolaura], ovat melko rasittavia tulevaisuudenhaaveineen ja elämäniloineen. Rehellisyyden nimissä olen hiukan kateellinenkin tälle pari vuotta kestävälle mielenhäiriölle, mutta se hetki, jolloin tajuat ettei työmaailma pyörikään sinun ylöspäin sojottavien D-kuppien, Tavastian runoilemien arvosanojen tai näkemyksiesi ympärillä saa minut vahingoniloisesti räkättämään itseni tärviölle. "

Linkki kyseiseen päivitykseen
http://porttikieltopaivakirja.blogspot. ... etket.html
Aramir
heinä 28, 2017, 15.27
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Ryökäle, itselläni on kokemusta enemmänkin niistä keillä ei ole kuin ammattikoulupohja ja sekin jokin mystinen sisustusalan ammattitutkinto. Kommentti “Facbookissa näillä lukee poikkeuksetta ‘Opiskeli koulussa university of applied sciences’" asettaa minut vaikeaan asemaan, koska minulla lukee juuri tämä teksti Facebookissa.

Hämeenlinnassa ei oikeastaan ole ketjupaikkoja kuin yksi, jossa itse asiassa minä työskentelen tällä hetkellä, mutta huonot kokemukseni ovat tulleet kyllä nimenomaan noista yksityisistä paikoista. Mutta täällä Vanajanveden äärellä kaikki on vähän toisin, niin tämäkin perustelu on vähän niin ja näin.

Mutta tuo pointti siitä, että järjestyksenvalvoja seisoo ovella silkan byrokratian takia, on loistava. Tosin miltei kaikki tuntemani baarimikot turhautuvat, jos ei ole mitään tekemistä. Ja portsarihan nyt “aina on tekemättä mitään”, joten voisi kuvitella, että meidän työmme on huomattavasti raskaampaa.

Ja mikä minulla stondailee töissä, on otsalohkossa kuvitteellinen uloke. Hmmm.. ehkäpä kommenttisi “ joka v1tun asiaan ottamassa suuna päänä kantaa, oli asiaa eli ei” pätee minuun tämän päivityksen (ja Facebookissa lukeman koulutustason) huomioon ottaen aika hyvin.

Mitä ihaninta päivänjatkoa
Aramir
heinä 27, 2017, 19.41
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Ulosheittäminen terminä onkin itse asiassa aika vaikea. Kuka tahansa missä tahansa saa poistaa kenet tahansa neuvoin, kehotuksin ja käskyin. Minä voin vaikka poliisille sanoa, että "poistu". Eri asia sitten onkin se, että poistuuko hän. Sitä ei ymmärtääkseni mikään laki kiellä(?)

Kun puhutaan taas ulosheittämisestä järjestyksenvalvojan näkökulmasta, niin silloin yleensä (ja edellinen perustelu huomioon ottaen) joku poistetaan alueelta fyysisesti vaikka tarttumalla kädestä, jolloin kyse on voimakeinosta. Tämä siis yleisesti puhuen.

Itse tarkoitin omassa esimerkissäni nimenomaan tätä fyysistä poistamista, jolloin perusteettomana se on laitonta.

Ilmaan kuitenkin jää leijumaan epävarmasti ulosheitto-sanan pää- ja sivumerkitykset.
Aramir
heinä 26, 2017, 20.55
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Kyllä, silloin kun "mikäli se tapahtuu käyttäen sellaisia voimakeinoja, jotka ovat tehtävän suorittamiseksi tarpeellisia ja joita ei voi pitää kohtuuttomina". Mutta poistamista ei voi tehdä ilman perusteluita. Perusteluksi ei riitä: "noku ravintolapäällikkö sano". Toki olisi mielenkiintoista lukea siitä aiheesta, jossa määritellään voimankeinonkäyttötilanteet ja pahoinpitelyjen erot. Voimakäyttökeinoja saa käyttää silloin, kun siihen on perusteet. Muussa tapauksessa ne eivät ole voimakäyttötilanteita, jolloin kyseessä on pahoinpitely tmv. Eli portsari ei aina oletusarvoisesti asiakasta ulosheittäessään käytä voimakäyttökeinoja.

Mielestäni on portsarin työtä tekevän äärimmäisen tärkeä ymmärtää se, kuinka paljon länsimaalaisessa yhteiskunnassa arvostetaan koskemattomuutta ja miten koskemattomuutta voidaan "rikkoa".

Kommentoikaa toki muutkin tätä aihetta.
Aramir
heinä 26, 2017, 20.07
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?
Vastaukset: 85
Luettu: 22875

Hyvät portsarikollegat, kuinka toimia näissä tilanteissa?

Otetaanpas nyt oikein ajatus mukaan tähän, niin saatan antaa itsestäni vähän järkevämmän kuvan.

Andy, lähdetään nyt siitä olettamuksesta, että ravintolapäällikkö voisi sanoa portsarille: “heitä tuo äijä pihalle” ja portsarin pitäisi tätä totella. Kirjoitit, että: “Mutta jos ravintolapäällikkö käskee että "heitä tuo mies ulos" niin portsari heittää ja ravintolapäällikkö vastaa siitä, jos ulosheitto on tehty vaikka nyt ihonvärin perusteella. Portsari tietysti vastaa sitten siitä, jos toteuttaa ulosheiton lyömällä asiakasta takaapäin rautaputkella päähän ja jättämällä kallonmurtumasta kärsivän tajuttoman asiakkaan lumihankeen.”

Kirjoittamasi antaa kuvan, että ulosheitto ja ja asiakkaan lyöminen takaapäin rautaputkella olisivat kaksi täysin eri asiaa. Haluan tarrautua tähän, koska tässä argumentoinnissa on perustavanlaatuinen ongelma. Sekä ulosheitto että asiakkaan lyöminen ovat molemmat pahoinpitelyjä. Ulosheittämiseen yleensä olennaisesti kuuluu asiakkaaseen kiinni käyminen esimerkiksi kädestä tarrautumalla, joka ilman perusteluja on lievä pahoinpitely. Rautaputkella lyöminen on taas luonnollisesti melko varmasti törkeä pahoinpitely.

Toinen lainaus: “Ja tietysti jos ravintolapäällikkö käskee suoraan että ‘lyö tuota miestä rautaputkella päähän ja jätä se virumaan lumihankeen’ niin tällaista ei tietenkään pidä tehdä koska silloin molemmat syyllistyvät rikokseen. “ Miten ihmeessä tässä tapauksessa ei totella, mutta tuossa edellisessä tapauksessa pitäisi totella? Molemmissa syyllistytään kuitenkin rikokseen.

Mutta tämä muodosti kyllä uusia ajatuksia. Monille ihmiselle portsarin heittäessä asiakas ulos fyysisesti baarista on niin normaalia, että siinä ei koeta olevan minkäänlaista koskemattomuuden loukkaamista.

Candé, laki todellakin vallan mainiosti tämän asian suhteen. Ja kyllä, alan pitäisi kokonaisuudessaan hahmottaa käytännöt ja kunnioittaa lain henkeä. Kirjaimellisesti “lain henkeä”. En ole oikeusoppinut ja todennäköisesti tulkitsen lakia aivan päin… mutta ymmärrän silti tasa-arvoisuuden.

Ja kyllä, tämän voisi ajatella olevan lain kiertämistä työmarkkinoiden realiteettien mukaan, kuten asian ärsyttävän täsmällisesti ilmaisit (miksi mä en osannut muotoilla sitä noin), mutta myös tämä vastuualue, jossa ravintolapäällikkö on vastuussa baarista ja siellä tapahtuvista häiriökäyttäytymisestä, mutta hän ei oikeastaan mitään voi tehdä poistaakseen asiakkaan. Portsari ei voi poistaa asiakasta, jos ei näe mitään ongelmaa, mutta ulosheittäessään on kuitenkin vastuussa poistamisesta väärin perustein. Käsittämättömän ristiriitaista.

Kiitos kaikille keskusteluun / väittelyyn osallistuneille. On ilahduttavaa lukea vähän osaavampaa tekstiä.