Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Haku löysi 11 tulosta

sinappi
tammi 11, 2016, 18.45
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Paanari kirjoitti: Sitten jos Kalle on itse kehitellyt kaiken, Kas-Pin aseet, liikesarjat niille ja maataloustyökaluille samat. Joutessaan raapustellut pitkän historiikin suvustaan jne. .. Eikö Kalle silloin pitäisi nostaa jo jalustalle, Suomi Kung-fun isänä?
Kyllä pitäisi. Tietysti olisi vähän kyseenalaista kutsua sitä kungfuksi, mutta onhan eteläamerikkalaista ja eurooppalaista jujutsuakin.
sinappi
joulu 29, 2015, 18.16
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

tonik kirjoitti: Onkos sinapilla mikä tietämys puukkojutuista?
Olen harjoitellut ihan vähän japanilaista puukotusta osana laajempaa taitokokonaisuutta. Olen tavannut lukuisia puukottajia ja heidän uhrejaan. Osaan valmistaa puukon ja tunnen sen käytön työkaluna. Vanhojen romanien kanssa olen joskus päässyt keskustelemaan heidän puukkokulttuuristaan.

Ei minulla ehkä ole ottimia tähän asiaan, mutta mikään näkemäni suomalaisen kylähullun esittämä puukonpyöritys ei tähän päivään ole saanut minua vakuuttumaan siellä takana olevasta käytännöllisestä puukkotaistelutaidosta. :)
sinappi
joulu 29, 2015, 18.03
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Paanari, ei tarvitsekaan vastata. Palasin ajassa katsomaan, miten tätä hevosta on aikanaan hakattu. Löysin seuraavaan:
Paanari kirjoitti: Kalle on hauskin ja mielenkiintoisin tyyppi keneen olen törmännyt.
Valehteleehan se puolisavolainen minkä kerkiää jos joku uskoo kaiken.
hehehe totuus onkin paras vale :p
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=37&t=3756&start=10" onclick="window.open(this.href);return false;

Suotta loukkaannut minun sanomisista, kun itse olet sanonut aivan samaa.
sinappi
joulu 29, 2015, 17.23
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Paanari kirjoitti: Ehan ensin, kirjoitit että, Valkonen on kusettaja. Aika voimakkaasti sanottu ja ymmärtääkseni se on myöskin Potkun sääntöjä vastaan. Vaan mistäpä minä säännöistä tietäisin.
Mielestäni Valkonen todennäköisemmin kertoo joistain asioista muunneltua totuutta kuin että kaikki hänen kertomansa olisi totta. Valehtelija on henkilö joka valehtelee tai on valehdellut. En väitä tietäväni totuutta, mutta pidätän oikeuden valita itse mihin uskon. Sinä olet itse useassa viestissä meuhkannut itämaisten laijien syntytarinoiden naurettavuudesta, mikä tuntuu itse keskustelun peittämiseltä sumuverholla. Voitko vastata ihan suoraan seuraaviin kaspinista esitettyjä satunnaisia väitteitä koskeviin kysymyksiin:

1) Onko Kaarlo Valkonen kertonut julkisesti, että hänen esivanhempansa, Jon Valkonen, on käynyt Kiinassa opettamassa lehtipellin taontaa ja oppinut reissullaan kung fua?

2) Onko Kaarlo Valkonen kertonut julkisesti, että Gustaf Mannerheimin marsalkansauvassa oli kaspin-myrkkyä sisällään?

3) Onko Kaarlo Valkonen kertonut julkisesti, että sotien aikana hankasalmelaisnaiset kehittivät kasipinin nykymuotoonsa?

4) Onko Kaarlo Valkonen mielestäsi puhunut totta väitteiden 1, 2 ja 3 osalta, mikäli hän on nuo väitteet esittänyt?

Potkun sääntöjen mukaan kirosanojen kirjoittaminen on kiellettyä. Tunnustan menetelleeni tässä väärin. Potkun säännöt ovat epätäsmällisiä. Säännöt eivät kiellä perusteltua skeptisismiä edes keskustelun osapuolten väitteistä saati lajien päämiesten. Toisaalta potkun kirjattujen rangaistuskäytäntöjen mukaan jatkuva "avautuminen" jonkun lajista on rike. Tuokin on niin epätäsmällisesti kirjattu, että lajin päämiehen väitteiden perusteltua kyseenalaistamista ei voine suoraan pitää avautumisena lajista.
sinappi
joulu 29, 2015, 14.25
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

tonik kirjoitti: Oskos mahdollista että jäänyt tietotaito karhukeihäästä ja sirpistä.
Mites sitä puukkoa on käytetty rintamalla? Minkälaisia oli törnin ohjeet puukosta?
On mahdollista. Epätodennäköistä on, että tätä tietoa karhukeihäästä olisi jäänyt kulkeutumaan yksittäisen kamppailutyylin mukaan, josta ei ole saatavilla mainintoja ennen nykyisen päämiehen tyylinsä kanssa kaapista astumista. Suomessa käytettiin karhun metsästämiseen karhukeihästä, ja miekkojen aikaan sirppi on ollut tavallinen käyttöesine. On mahdollista, että joku on keksinyt käyttää sirppiä ja karhukeihästä aseena, jopa systematisoinut näiden välineiden ympärille puolustus- ja hyökkäystekniikoita. Myös kaspin opettaa karhukeihästä ja sirppiä. Paras selitys tälle premissijoukolle ei ole se, että kaspinin opit juontuisivat ajalta sirppi ja keihäs. Huomattavasti selitysvoimaisempi teoria on se, että Valkonen on kusettaja, koska kusettajat eivät ole lainkaan tavattomia martial art scenessä.

Sotien aikaan puukko on ollut tavallinen työväline, jonka käsitteleminen oli miehille tuttuja. Törnin opit olivat muistaakseni hyvin yleisluontoisia: Mihin kohtaan pistää toistuvasti jne. Kyse ei ollut mistään kamppailutyylistä. Minulla on muualla kirja, josta voin myöhemmin siteerata nuo ohjeet.

Me tiedämme, että varsinaiset kamppailulajit/tyylit käsittelevät esimerkiksi puukkotaistelua paljon tarkemmin kuin että"terävä pää menee viholliseen". Kamppailulajissa periaatteiden ja teknisen toteuttamistavan pitäisi olla määritelty.
tonik kirjoitti: Kaspinin historia mulle ihan sama. Mutta jos mietitään että häjyt on puukotelleet ja sodassa käytetty puukkoa ja jotkut mannet treenaa lapsesta asti niin onhan sitä taitoa suomessa eikös?
Kikkoja ja tieto löytyy, mutta en usko, että varsinaiseksi kampailulajiksi asti. Eivät ne romanit mitään treenaa - eivät ainakaan siten, että voitaisi puhua mistään romanityyleistä.

***
Paanari kirjoitti: Pikkasen räppäs Sinappi vallesmanni lisää 1000v hähähähä
Kallekaan ole niin härski että, noin sanois.
Kröhöm, me aidot ja uskossamme väkevät, laskemme 1400-1500 vaihteesta tämän lähteneen.
Älä sinä Sinappi laita sanoja mun suuhun. Jos olisit virantoimituksessa niin, puhuttas perättömästä lausumasta.kihikihi :)
Valkonenhan puhui kolmestakymmenestä sukupolvesta? Yhden sukupolven pituus vuosissa riippuu tietysti laskentatavasta. Voit googlettaa eri laskentatapoja. Keskimäärin näyttää kuitenkin siltä, että sadassa vuodessa on noin kolme sukupolvea, milloin tuhannessa vuodessa on juurikin kolmekymmentä sukupolvea.
Paanari kirjoitti: Ei noi hermopiste tökinnätkään Kas-Pinis toimi... No, ei toimi ei vaan, eipä sillä Dillmannilakaan aina putkeen ole menny. Laji kuin laji, samalla tavalla ne isot gurot/senseit/masterit töpeksii rivin eessä niinkuin muutkin.
Paanari kirjoitti: Sitten miekasta, Sinappi, Rakuuna patljoona treenas toiseen maailmansotaan asti ratsuväen rynnäkköä ja säilät soi.
Näillä taidoilla ei kuitenkaan ole mitään jatkumoa vaikka 1400-luvun miekkataitoihin. Sapeli eroaa aseena keskiaikaisesta miekasta. Minäkin treenasin rakuunaeskadroonassa sapelinkäyttöä ratsailta kyrassieerikilpailussa. Jok' isku se hehkuu kuin aamun koi ja vapauden puolesta seilämme soi.
Paanari kirjoitti: Sirppi taasen on ollut vielä 1950-luvun lopulla yleisesti käytössä. Luuletko että joka torpas ja töllis jo silloin oli traktorit ja puimakonneet ja grammarikin pöydällä soimas?
Kyse olikin siitä etten usko yhdessäkään torpassa treenatun tuolloin miekkaa vastaan puolustautumista sirpillä.
Paanari kirjoitti: Sitten kuinka systemaattista on ollut taitojen harjoittelu? Kuka tietää? Tuskin kukaan...
Kun tarkkaan luette sen meidän hitoriikin niin, eikö siinä sanota että on vaikutteita muista lajeista ja jokainen "opettaja" on muokannut laija aikaansa sopivaksi. Vaan tepä hyppäätte näiden kohtien ohi jne..
Hyvin sanottu.
sinappi
joulu 28, 2015, 23.42
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Paanari kirjoitti: Sinappi hyvä, mistä sulla on syntynyt sellainen käsitys että, Hankasalmelaiset elää vielä savupirteissä päreen valossa ja keihäs kätösessä rohdinpaita lepattaen hölkkää karhun perässä? Sellaisen käsityksen tosta nyt sun heitostas saa ;)
Siitä että minun oletetaan uskovan hankasalmelaisen suvun liki tuhannen vuoden ajan systemaattisesti harjoitelleen sirpin käyttöä miekkaa vastaan ja karhukeihään käyttöä aseena, vaikka karhukeihäs ja miekka ovat molemmat olleet monta sataa vuotta merkityksettömiä työvälineinä. :)

Juttuhan on niin, että sodankäynnissä taktiikka ja taistelutekniikat ovat muuttuneet jatkuvasti. Me voimme suhteellisen luotettavasti saada tietoa siitä, miten Suomen ja Neuvostoliiton välisten kähinöiden aikana joukkoja on koulutettu. Aikalaiskertomuksissa rintamalla taistelleet itse ovat kertoneet siitä, miten esimerkiksi puukkoa on käytetty lähitaistelussa. Aikalaisten kertomusten mukaan esimerkiksi Törni antoi sissikomppanialleen ohjeita puukon käyttöön. Ruotsin armeijan vanhoista ohjesäännöistä voidaan lukea, kuinka 1800-luvulla piti toimia lähitaistelussa.

Se että hakkapeliitat ovat olleet kovia tappelijoita ei todellakaan ole todiste mistään pidempään jatkuneesta suomalaisten omasta taistelutyylistä taikka siitä, että näiden käyttämistä tekniikoista tai taktiikoista olisi mitään jäljellä nykyään.
sinappi
joulu 28, 2015, 18.36
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Oar kirjoitti: Paini on kuitenkin vähän eri asia kuin tappelu/taistelu.

Esimerkkinä tämä Jassen linkittämä 1900-luvun alun kirja antaisi vähän sen kuvan että painia ei ole mielletty tappeluna, ja "oikeiden" taistelutaitojen harjoittamista on katsottu nenänvartta pitkin:
http://postimg.org/image/ukid74e2n/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kirjailija on kaiketi katsonut japanilaista ja kiinalaista "painia" juuri urheilunäkökulmasta. Sellaiseen en ole törmännyt, että sotalaitokseen, missä niitä oikeita taistelutaitoja harjoitettiin, olisi suhtauduttu halveksien.
sinappi
joulu 28, 2015, 18.15
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Paanari kirjoitti: No joo, tappelus taidot oli vähän hävettäviä ja eipä niistä huudeltu samalla tavalla kuin, paloviinan keittotaidoista. Mitä taitoa myöskin pidettiin piilossa ja harvapa se kaikille opetti mitenkä se hyvä sahti saatiin. Puhumattakaan kala-apajista tms...
Mihin perustat väitteen siitä, että suomalaiset häpesivät tappelutaitoja? Täällähän on pitkä painiperinne. Jos kamppailutaidoista ei kirjoitettu koska niitä hävettiin, miksi minä pystyn lukemaan toisistaan riippumattomista lähteistä suomessa kilpailuhengessä harrastetuista sylipainista, rintapainista ja käsivarsipainista, mutta en kaspinista? Tappelualttiina tunnetut Etelä-Pohjanmaan häjyt eivät myöskään pitäneet tappelutaitojaan vakan alla. (Tokkopa heidänkään menetelmänsä ovat olleet kovin pitkälle systematisoituja - saati säilyneet tähän päivään saakka.) Suomen sotahistoriaa lukemalla saa sellaisen käsityksen, että armeijaa ja sotilastaitoja on pidetty arvossa.

Paanari hyvä, pystytkö nimeämään kaspinin lisäksi ainuttakaan eurooppalaista systematisoitua kanppailutyyliä/sotataitoa, jolla olisi 30 sukupolvea kestänyt katkeamaton perinne? Aivan. Jostain kumman syystä muualla Euroopassa miekkojen ja karhukeihäiden käyttö lopetettiin, kun metsästämiseen ja sotimiseen tuli saataville tehokkaampia menetelmiä, mutta ei Hankasalmella.
sinappi
joulu 23, 2015, 00.02
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Andy kirjoitti: Valkosen karismaattisuus livetilanteessa ei tule videoilta myöskään lainkaan esiin.
No ei. Luotan kuitenkin sanaasi tässä, kun olet Valkosen henkilökohtaisesti tavannut. Valkosen karismaattisuus käy järkeen, sillä seuraajajoukon kerääminen noinkin erikoiselle opille vaatii voimakasta kykyä saada ihmiset viehättymään. Siihenkin kai vaaditaan karismaattinen hahmo, että henkilö saadaan mielikuviin ja ennakko-odotuksiin eläytymällä toimimaan odotetulla tavalla, kuten kaatumaan sätkien maahan ilman kosketusta tapahtuvassa tyrmäyksessä.
sinappi
joulu 22, 2015, 14.20
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

DeusVult kirjoitti:
sinappi kirjoitti: Muistaakseni myös Hontai Yoshin-ryu jujutsun tantodori no kata voidaan suorittaa terävän veitsen kanssa
Eikö about kaikki katat pitäisi voida suorittaa terävän veitsen kanssa? :o
Teknisesti kaikki parin kanssa tehtävät puukkoliikesarjat voisi varmasti tehdä käyttämällä terävää veistä tai vaikka kumikanaa. Joku sanoi minulle katan oikean suoritustavan olevan tarkasti määritelty ja, että kaikissa katoissa harjoitusaseen korvaaminen oikealla aseella ei olisi oikean suoritustavan mukaista. :)
DeusVult kirjoitti: Eikö Valkonen sano siinä ikivanhassa moontv:n jutussa jotain sellaista että "Minä olen jo niin vanha etten enää pysty seisomaan, mutta minä voin tällä lailla istualtani opettaa". Ilmeisesti kunto on kohentunut niistä ajoista, koska oikeastaan kaikissa videopätkissä Valkonen opettaa kyllä ihan seisaaltaan?
Valkosen oppilaiden kannalta on kaiketi ihan hyvä, että Valkonen kykenee vielä seisaaltaan demonstroida asioita, kun videoiden perusteella hänen verbaalinen tykitys jättää toivomisen varaan.
sinappi
joulu 21, 2015, 18.00
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Kaspin-ketju
Vastaukset: 161
Luettu: 42998

Kaspin-ketju

Kaarlo Valkonen esittelee kävelykeppitekniikkaa Kangasalla 28.11.2015 pidetyllä leirillä:
[video][/video]

Puukkotorjunnat Valkonen näyttää tekevän oikeaa puukkoa vastaan, mikä on varmasti omiaan lisäämään harjoituksen vaativuutta. Muistaakseni myös Hontai Yoshin-ryu jujutsun tantodori no kata voidaan suorittaa terävän veitsen kanssa, jos yhtymäkohtia Suomen ulkopuolisiin perinteisiin taistelutaitoihin halutaan hakea.

Valkosen velhotaitoja samalta salilta:
[video][/video]