Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 3 tulosta

sinappi
kesä 29, 2016, 14.59
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 7713

Roomalaisten aseet

Muistaako kukaan muu lukeneensa, että keisariajan Rooman sotilaiden koulutuksessa käytettiin välinetreenissä ja "sparrissa" harjoituskilpiä ja- miekkoja, jotka olivat varsinaisia taisteluvälineitä kaksi kertaa raskaampia?
sinappi
kesä 28, 2016, 20.56
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 7713

Roomalaisten aseet

DeusVult kirjoitti: "ihan liikuteltavissa" on tietysti eri asia kuin järkevä marssilla tai taistelussa.
Yritätkö nyt väittää, että yhden maailmanhistorian tehokkaimman jalkaväen kilpeä ei ollut järkevää käyttää taistelussa? :)

Suorakulmaisia scutum-kilpiä on säilynyt nykypäivään yksi, joka sekin koottiin palasista. Löysin tuollaisen museum-of-artifacts-blogitekstin, jossa kilven sanotaan painaneen 10 kilogrammaa. Wikipedian mukaan kilpi on 5-6 cm paksu, kuten Andy sanoi sen olevan.

Pikaisella googlaamisella erinäiset kilpien tekijät ovat myös päätyneet siihen, että ne saattoivat painaa jopa 10 kiloa, mitä kuitenkin pidetään ylärajana kilven painolle.

http://museum-of-artifacts.blogspot.fi/ ... known.html" onclick="window.open(this.href);return false;
https://fi.wikipedia.org/wiki/Scutum_(kilpi" onclick="window.open(this.href);return false;)

Oliko sinulla muuta kuin mututuntuma sen tueksi, ettei kilpi voisi painaa niinkin paljon kuin 10 kiloa?
DeusVult kirjoitti: Voin vain kuvitella sitä v*tutuksen määrää, kun pitäisi ensin marssia 10l vesiämpäri kädessä vaikka 8 päivää, ja sitten vielä taistella henkensä edestä sen kanssa.
Sotilaan elämä oli kovaa. Muistan tosin lukeneeni jostain, että nykyaikainen jalkaväki kantaa suhteessa kehonpainoonsa enemmän painoa kuin Rooman valtakunnan legioonalainen.

Alemmassa kuvassa legioonalaisen mukana kulkeva varustus. Armeijathan tietenkin edellyttivät paljon huollon väkeää ja kuormaeläimiä taistelevien joukkojen lisäksi.

Kuva

Kuva
sinappi
kesä 28, 2016, 13.45
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 60
Luettu: 7713

Roomalaisten aseet

DeusVult kirjoitti:
Andy kirjoitti: Kilpi oli peräti 5cm paksu ja saattoi painaa lähes kymmenen kiloa.
Tämä ei kyllä oikein voi pitää paikkaansa, tuollainen ison taulutelkkarin kokoinen kilpi joka olisi valmistettu 5cm paksusta puusta painaisi varmaan lähemmäs 20 kiloa, ja olisi jo todella hankala kanniskella ympäriinsä saati käyttää taistelussa. Jo 10 kiloa on huomattavan (=epäilyttävän) painava, jos sitä pitää yhdellä kädellä kanniskella pitempiä aikoja - tämän voi ihan itsekin todeta täyttämällä normikokoinen ämpäri vedellä ja pitämällä sitä vasurilla navan korkeudella samalla kun tuikkii kuviteltuja germaaneja harjanvarrella. :)
Voi pitää paikkansa. Kilvet ovat luultavasti painaneet suunnilleen 10 kiloa. Paitsi myöhäisantiikin aikana, jolloin ne olivat selkeästi köykäisempiä. Liekö tuohon painoon vaikuttanut se, että kilvet tehtiin toisiinsa kiinnitetyistä puuviiluista eikä esimerkiksi yhdestä jättimäisestä kappaleesta.

Kymmenen kiloa kilpeä on ihan liikuteltavissa. Eikö nuo lisäksi marsseilla kannettu selkään kiinnitettyinä? Toki sekä taistelu että varusteiden kantaminen marsseilla on ollut fyysisesti vaativaa. Sitten kun ajattelee, että miehen keskipituus oli tuolloin kymmenen senttiä pienempi kuin suomalaisen miehen keskipituus nykyään.