Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 167 tulosta

sinappi
elo 4, 2020, 18.00
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisi pamputtaa taas

Pitikö AlexMachinen kuvan liittyä jotenkin George Floydin tapauksessa käytettyihin voimakeinoihin? Siinähän siis pidettiin kaulaa ja niskaa polven sekä maan välissä eikä tiettäväsiti kurkutettu kummallakaan kuvan osoittamalla tavalla.

Jälkiviisaana taas voisi ajatella, että polvi pitäisi ymmärtää ottaa pois toisen kaulalta, kun henkilö menee reagoimattomaksi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun työkaveri ei löydä kohdehenkilöltä pulssia. Muiden poliisien taas olisi pitänyt ymmärtää tilanne ja sanoa sille neljännelle, että ota polvi pois sen kaulalta.
sinappi
heinä 10, 2020, 18.00
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Daddy kirjoitti:
heinä 10, 2020, 17.02
YJT kirjoitti:
Opportunity oli käsittääkseni kovaa vauhtia täyttymässä, mikäli oletetaan että tekijä ei ollut juoksemassa karkuun, vaan kohti suojaa. Jos olisi päässyt suojaan (esim auton taakse), olisi sieltä voinut hyvinkin yrittää käyttää taseria ja olisi saattanut jopa onnistua lamauttamaan ainakin toisen poliiseista, ja olisi sen jälkeen voinut esim yrittää riistää tältä asetta.
Lienee myös hyvä huomioida se vaihtoehto, että tekijä on mahdollisesti varustautunut esim pistoolilla, jonka hän olisi voinut ottaa käyttöön sieltä suojasta käsin.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa tekijä oli jo turvallisuustarkastettu, joten oli tiedossa, että hänellä ei ollut pistoolia.
sinappi
heinä 10, 2020, 09.39
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 10, 2020, 04.28

Jos uskot että sinusta olisi toimimaan paremmin tuollaisessa tilanteessa niin tee ihmeessä itsellesi palvelus ja hae POLAMKiin! Välillä mulla on töissä niin kivaa että ihan ihmettelee että siitä saa vielä palkkaakin! :)
Tietenkään ei voi varmuudella sanoa, miten itse olisi jossakin tilanteessa toiminut. Hae sinä Polamkkiin, niin saat oikeasti näkemystä siitä, eroaako suomalainen poliisikoulutus Texasin lämmössä annettavasta. Samalla oppisit, miten ne saa saa tällaisen käsityöammatin perusteisiin kulumaan kolme vuotta. ;) Jos neuvot, miten teidän laitoksen public affairs -osastolle laitetaan asiaankuuluvat hakemukset, voin kyllä sopivaan matkustusaikaan hakea ride-alongiin, ja osallistun mielelläni myös mihin tahansa ulkomaalaiseen simulaatioharjoitukseen, jossa tulee haastavaa päätöksentekoa ampumisesta tai ampumatta jättämisestä.
sinappi
heinä 10, 2020, 02.35
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Ja jos Brooksin keissiin vielä palataan siihen, että onko se poliisi välittömässä kuolemanvaarassa, jos siihen osuu Taserin nuolet siten, että saavutetaan neuromuscular incapacitation, niin ihan aikuisten oikeasti ei ole. Epäilty voisi kyllä tehdä jotain poliisille, joka on puolustuskyvytön, jos tällä ei olisi partiokaveria, joka ei ole sitonut itseään esim painiin, vaan on aseenkäyttövalmiudessa hyvän etäisyyden päässä. Mutta mitä se todennäköisimmin olisi aikaisemman käytöksensä perusteella tehnyt? No varmaan samaa, mitä siihenkin asti eli yrittänyt pakoon. Se on sitten ihan eri asia, että miten hyvää tilannetietoisuutta tällaisestakin tosiseikastosta voidaan olettaa.
sinappi
heinä 10, 2020, 02.01
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 10, 2020, 00.44

Niin, vastapuolellehan ei itseasiassa annettu asetta, tai taseria, vaan vastapuoli otti sen itselleen väkivalloin. Aina on helppo jälkikäteen rakentaa peliä omalta kotisohvalta. Brooks laukaisi taserin poliisia kohti ja jos en väärin muista niin noin sekunnissa tuli luodista takaisin. En usko että kukaan tuollaisessa tilanteessa ensin odottaa että osuuko se taserin latinki vai ei.

Piirisyyttäjän näkemyksen mukaan ilmeisesti olisi täytynyt tajuta, että se taserin latinki ei osunut, koska tämä ajaa poliisia vastaan syytettä murhasta. Onko tämä nyt sinusta täysin mahdoton vaatimus ylipäänsä kenellekään ihmiselle tai yhdysvaltalaiselle poliisille tehdä ne oikeat havainnot siitä, että kohdehenkilön riistämällä etälamauttimella oli ammuttu jo kahdesti, minkä vuoksi sillä ei voi ampua enää kolmannen kerran? Ilmeisesti on mielestäsi mahdotonta, kun sanot, ettei tuossa kohtaa kukaan jäisi odottamaan? Tämän kohti ammutun etälamauttimen latauksen jälkeen piti kuitenkin 1) pudottaa oma etälamautin käsistästä, 2) ottaa kotelosta virka-ase ja 3) ampua kohti pakenevaa epäiltyä, mikä kyllä tapahtui todella lyhyessä ajassa - niin, että edes ampumasuunnassa olevia sivullisia ei huomattu.

Ei kukaan sano, että tähän työhön liittyvä päätöksenteko on helppoa. Se tuntuu jopa epäreilun haastavalta. Minä väitän, että suomalainen yhteiskunta vaatii poliisilta yhdysvaltalaista yhteiskuntaa enemmän, mitä tulee voimankäyttötilanteista selviämiseen. En väitä, että Brooksin keissiä ei voisi käydä Suomessa, mutta olen täysin varma, että mikäli kävisi, tuomio tulisi. Minusta poliisilta täytyy voida odottaa korkeaa tasoa käyttää fyysistä voimaa ja voimankäyttövälineitä siten, ettei niitä ihan kuka tahansa saa riistettyä.
sinappi
heinä 10, 2020, 01.13
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 10, 2020, 00.44

“Eräs yhdysvaltalainen poliisimies ei ollut uskoa, kun kerroin poliisilain eri toimivaltanormeista ja siitä, miten henkilö voidaan jopa viedä putkaan ennen kuin tämän epäillään syyllistyneen mihinkään rikokseen”

En usko minäkään, tai siis aika pöyristyttävää jos tuollaista Suomessa tapahtuu. Miksi ketään vietäisiin putkaan ilman epäilyjä rikollisesta tai muuten lainvastaisesta toiminnasta?
Ihmisiä viedään Suomessa putkaan ilman rikosepäilyä, jos heidän käyttäytymisensä tai aikaisemman käyttäytymisen perusteella on todennäköistä, että henkilö syyllistyisi henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen taikka aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, kun poistaminen ilmeisesti ei riitä tai rikosta ei voida muuten estää taikka häiriötä tai vaaraa muuten poistaa. Suomessa poliisin tehtävä on pitää yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta sekä ennalta estää rikoksia tapahtumasta. Suorastaan pöyristyttävää fasismiahan tämä on, että häiriköintiin on kunnon välineet puuttua. Surkeaa olisi järjestyksenpidollisesti, mikäli täytyisi nostaa kädet pystyyn, kunnes tapahtuu arrestable offence.
sinappi
heinä 9, 2020, 15.43
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

PetriP kirjoitti:
heinä 9, 2020, 14.32
poliisin työtä ei opi koulussa sen enempää kuin mitään muutakaan. Mutta suomessa oletetaan, että poliisin toiminta perustuu lakiin. Mitenkäs sitä lakia kerkeis oppimaan muutaman kuukauden kurssilla. Samaten suomalaisella poliisilla on kaikilla koulutus todisteden keräämiseen rikospaikalta.voishan senkin opetella kisälli periaatteeella mutta nopeammin pääsee sisään kun se näytetään koulussa alkuun, Samaten varmaan että hälytysajoneuvon ajamista harjoitellaan suljetussa tilassa ensialkuun?
https://www.polamk.fi/instancedata/prim ... a8214bd788
Tuollahan toi tutkinnon rakenne on. Näyttäis olevan liki kolmasosa harjoittelua eli on siinä muutakin kuin kirjojen tuijottelua.
Suomessa tavallisen kenttämiehen osaamisen kirjo on aika laaja verrattuna moniin yhdysvaltalaisiin poliisiviranomaisiin. Tuo tekninen rikostutkinta on ihan hyvä esimerkki asiasta, mikä monessa maailmankolkassa on yksinomaan CSI-tyyppien heiniä. Suomalaisella poliisilla on myös verrattain paljon toimivaltaa. Eräs yhdysvaltalainen poliisimies ei ollut uskoa, kun kerroin poliisilain eri toimivaltanormeista ja siitä, miten henkilö voidaan jopa viedä putkaan ennen kuin tämän epäillään syyllistyneen mihinkään rikokseen. Jossain vaiheessa tämä sitten varovasti kysyi, että onko Suomi demokraattinen tasavalta.
sinappi
heinä 9, 2020, 14.40
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 9, 2020, 14.08
Toinen juttu on se että tuollaisessa tilanteessa ei kukaan ehdi tekemään johtopäätöksiä siitä että kuinka monta latinkia kenelläkin on jäljellä. Ja Brooks oli jo aika hyvin mitellyt kahden poliisin kanssa, siitä kun se toinen saisi taserista niin on paljon mahdollisuuksia että molemmille vielä kävisi köpelösti.

Näemmä syyttäjä hakee asetta käyttäneelle poliisille rangaistusta murhasta, viidestä törkeästä pahoinpitelystä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vahingonteosta. Syyttäjän näkemyksen mukaan poliisin pitäisi kyetä arvioimaan tilannetta vähän toisin. Lisäksi poliisilaitos on irtisanonut ampujan. Syyttäjän näkemyksen mukaan poliisin olisi täytynyt ymmärtää, että Brooks ei enää ollut uhka, koska etälamauttimella oli laukaistu nuolet jo kahdesti, eikä sillä voitu laukaista nuolia enää kolmatta kertaa.

Eli kyseessä tosiaan mitä ilmeisimmin oli Taser X2, jolla tämä asetta käyttänyt poliisi itse laukaisi ensimmäisen kerran nuolet Brooksiin painitilanteessa. Sitten Brooks riisti etälamauttimen ja laukaisi nuolet asetta käyttänyttä poliisia päin siten, että niillä ei ollut vaikutusta, minkä jälkeen poliisi ampu Brooksin. Mikäli tämä on tapahtumien kulku, oletko silti sitä mieltä, että poliisilta ei voi kohtuudella olettaa, että hän tuossa tilanteessa osaa laskea kahteen? Vai pysyisitkö kannassasi, että kukaan ei voi ehtiä tekemään johtopäätöksiä siitä, miten monta latinkia tuolla etälamauttimella on ammuttu?
sinappi
heinä 9, 2020, 14.26
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 9, 2020, 14.08
Jos en ole väärässä niin kyseessä oli X2 jossa on kaksi panosta. X26 on eilispäivän teknologiaa ja luulisin että Atlanta on jo vaihtanut X2:een, niin myös meillä Texasissa vaikka takapajula ollaankin. Toinen juttu on se että tuollaisessa tilanteessa ei kukaan ehdi tekemään johtopäätöksiä siitä että kuinka monta latinkia kenelläkin on jäljellä. Ja Brooks oli jo aika hyvin mitellyt kahden poliisin kanssa, siitä kun se toinen saisi taserista niin on paljon mahdollisuuksia että molemmille vielä kävisi köpelösti.

Googlella löytyikin aika vanha uutinen, että olivat ottaneet X2-malleja käyttöön.

Ironista, että itse pelikentälle tuomilla välineillä annetaan vastapuolelle aseet, jotka oikeuttavat tappavan voiman käyttämisen.
sinappi
heinä 9, 2020, 13.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

MikkoVilkastus kirjoitti:
heinä 9, 2020, 13.08


Tapaus Brooks. Jätkä vastustaa pidätystä, vie officerilta etälamauttimen ja laukaisee sen takana kirmaavan officerin suuntaan. Officer vastaa virka-aseella. Oikeutettu juttu sillä jos etälamautin on väärissä käsissä ja sillä osuu poliisiin niin poliisi on siinä aivan gangsterin armoilla. Siinä kun poliisi ratsastaa salamalla sen viisi sekuntia niin gangsteri mahdollisesti vie ASP-pampun tai virka-aseen vyöltä ja se on sitter menoa. Sellaista riskiä ei voi vaan ottaa.
Ei se nyt ihan noinkaan mene. Ei se officer ole sähköä saatuaan gangsterin armoilla, jos vieressä on toinen officer. Ja eikö Brooks ampunut ohi? Taser X26:lla ei ilman varapatruunaa ammuta toista kertaa, joten huoli siitä lamauttavasta neuromuscular incapacitationista oli ei ollut tosiassiassa aiheellinen. Se on ihan eri asia, että miten hyvin sekavassa ja nopeassa tilanteessa kykenee tekemään oikeita havaintoja ja niiden perusteella oikeita päätöksiä.

(Muokkaus: korjattu typo)
sinappi
kesä 26, 2020, 10.44
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Ruotsissa poliisilla on käytössä ASP:n kitkalukitteiset teleskooppipatukat. Minun on hieman vaikea uskoa, että sellainen on tungettu housun kangas läpäisten tahallaan peräaukkoon samalla, kun toimenpiteiden kohteena olevaa henkilöä painitaan ulos auton hytistä. Sanoisin, että housuissa on ollut valmiiksi reikä ja sitten on käytetty jotain pistolyöntiä kannikoille, mikäli siis heillä sellainen on sallittu tekniikka.
sinappi
kesä 10, 2020, 16.07
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

OlliM kirjoitti:
kesä 10, 2020, 15.16
sinappi kirjoitti:
kesä 10, 2020, 12.57
Daddy kirjoitti:
kesä 10, 2020, 11.18
Kyllä kaulanhallinnat minusta onkin syytä kieltää, korkeintaan niitä voisi käyttää hätävarjelutekniikkana (kuten Suomessa on).
Kaulan alueen hallinta on Suomessa muutenkin kuin hätävarjeluna poliisilla sallittu voimankäyttötekniikka.
Tarkoittaako tämä nimenomaan rnc:tä tai hapettamista jollain muulla tekniikalla?
Rnc on nimenomaan se koulutettu tekniikka.
sinappi
kesä 10, 2020, 12.57
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Daddy kirjoitti:
kesä 10, 2020, 11.18
Kyllä kaulanhallinnat minusta onkin syytä kieltää, korkeintaan niitä voisi käyttää hätävarjelutekniikkana (kuten Suomessa on).
Kaulan alueen hallinta on Suomessa muutenkin kuin hätävarjeluna poliisilla sallittu voimankäyttötekniikka.
sinappi
kesä 4, 2020, 20.12
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Veepee kirjoitti:
kesä 4, 2020, 07.01

Mun silmiin tuossa on vähän erikoista, että "Neck Restraint" on määritelty selkeästi tavalla, joka poissulkee "kuristusotteen" määritelmän, mutta silti sisältää erityistapauksen "Unconscious Neck Restraint", vaikka missään ei lue, miten sen on tarkoitus saattaa kohde tajuttomaksi.
Onhan se tuossa voimankäyttöohjeessa määritelty. Unconscius neck restraintissa tajuttomuuteen saatetaan niskan sivuilta tai sivulta eli toisin sanoen kaulalan sivuilta painetta tuottamalla. Esimerkiksi rear naked choke -takakuristusta voisi käyttää tuohon tarkoitukseen. Ero neck restraintin ja unconscious neck restraintin välillä on vain se, että toisella pyritään hallintaan hapettamatta tajua pois.

Tajuttomaksi hapettamisesta esimerkiksi järjestyksenvalvojan työtehtävissä on potkusta puhuttu paljonkin.

Choke hold eli kuristusote eroaa tuosta vähemmän tappavasta vaihtoehdosta siten, että siinä painetaan henkitorvesta ilmatiet tukkoon. choke holdia sai ilmeisesti käyttää ainoastaan silloin, kun edellytykset tappavan voiman käytölle ovat käsillä. Eli samassa tilanteessa olisi myös hyväksyttävää esimerkiksi ampua.

Yllä oleva siis vain tulkintaa tuosta jenkkilän voimankäyttöohjeesta. Tuohon neck restraintiin, jossa ei pyritä saattamaan tajuttomaksi, liittyy mielestäni paha sudenkuoppa.
sinappi
huhti 18, 2020, 13.34
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Poliisin voimankäyttö
Vastaukset: 3847
Luettu: 255696

Poliisin voimankäyttö

Lonkkaluksaatio edes teknisesti epäonnistuneen käsivarsikaadon seurauksena ei kyllä ole minusta ihan ensimmäinen kuviteltavissa oleva seuraus. Tässä jutussa todistajana kuultu kouluttajakin kertoi, että hänellä on tiedossa lukuisia maahanviennin aiheuttamia käsivammoja. Varmasti tämän myötä myös tuollaisen lonkkavamman mahdollisuus on nyt paremmin tiedostettu.

Poliisin koulutukseen kuuluu tietenkin poliisin säilyttämien henkilöiden vammojen ja sairauksien selvittäminen, eikä keneltäkään saa evätä terveyden- tai sairaanhoitoa. Tämän luulisi olevan Mikallekin selvä asia. Muussa tapauksessa usko systeemiin on surullisissa kantimissa.

Varmasti nyt lähes jokainen KKO:ta myöten on sitä mieltä, että vamma olisi pitänyt huomata, mutta ei se myöskään ole ihan niin yksinkertaista, että jokainen klenkkaaja on hoidon tarpeessa. Sitä tapahtuu yhtenään, että koppiin vietäessä ei hommaa vaikeuttaakseen kävellä omilla jaloilla kunnolla. Myös vammoja ja sairauksia koetetaan näytellä välttyäkseen putkalta.