Haku löysi 3 tulosta

sinappi
syys 5, 2015, 12.18
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27530

Opettajien voimankäyttö

saarikko kirjoitti: Eiköhän tuossakin tilanteessa tulisi työturvallisuuslaki (738/2002) sovellettavaksi. (Ei muuten koske sotilaita, mutta poliiseja kyllä 8-) ). Ei koulutusta tilanteeseen ja 23 pykälä => ei velvollisuutta.
Pahoittelen off topicia, mutta kiinnostaa tuo sulkeissa mainittu kohta poliisien oikeudesta pidättäytyä työstä Työturvallisuuslaki 23 §:n perusteella. Minä nimittäin olen ollut siinä käsityksessä, että mitään oikeutta pidättäytyä vakavaa vaaraa hengelle ja terveydelle aiheuttavasta työstä ei ole, vaan virkavelvollisuus on esimerkiksi active shooter -tilanteessa (esim Hyvinkää ampuja) mennä tulta päin. Koulutuksessa tätä on perusteltu muun muassa sillä, että työnantaja kuitenkin tarjoaa asiaan kuuluvat suojavarusteet ja jokaisella poliisimiehellä on koulutus tilanteessa toimimiseen.

Ja näin sen ilman muuta pitää mennäkin. Eihän siitä mitään tulisi, jos partio sanoisi vaikka pyssykeikan kohdalla että ei mennä. Kuka muu sinne sitten menisi.
sinappi
syys 3, 2015, 19.26
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27530

Opettajien voimankäyttö

saarikko kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti: Vastaus voisi löytyä siltä suunnalta että mitkä oikeudet tavan tallaajalla on pitää kanssaihmistä hallinnassaan. (?)
Yleinen kiinniotto-oikeus pakkokeinolaki 2:2. Ongelmaksi tässä tapauksessa tulee se, miten viranomaiset tulkitsevat alle 15-vuotiaan teot. Voishan tapaukseen rikoslain pakkotilasäädöstäkin jotenkin soveltaa tai perusopetuslain 36b mukaisia oikeuksia.
Alle 15-vuotias voi olla rikollisesta teosta epäilty. Pakkokeinolain yleistä kiinniotto-oikeutta käsittelevässä säännöksessä ei puhuta rikollisesta teosta epäillystä, vaan ainoastaan rikoksesta epäillystä. Säännöksen esitöissä kuitenkin mainitaan säännökset vastaavan aikaisempaa lainsäädäntöä. Esitutkintalain 3:5 lainvalmistelutöissä sanotaan, että alle 15-vuotias voidaan ottaa kiinni (HE 222/2010 VP S. 181.) Eli rikollisesta teosta epäilty alle 15-vuotias voidaan kyllä ottaa kiinni.
sinappi
loka 26, 2013, 17.33
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27530

Opettajien voimankäyttö

Välituntivalvonnassa varaudutaan ulkopuolisten uhkien torjumiseen taktisella pukeutumisella:
Ari Uotila OPETTAJA 35/2013 kirjoitti: Miten perustellaan se, että huomioliivit välituntivalvojan yllä lisäävät turvallisuutta koulussa? Itse olen kieltäytynyt liivin käytöstä nimenomaan omaan ja sitä kautta oppilaiden turvallisuuteen vedoten. Mitä järkeä on antaa ulkopuoliselle tunkeutujalle heti valmis ja näkyvä maali, jonka kimppuun hyökätä?

Olisiko talvisodassa pärjätty 105 päivää, jos ryhmänjohtajat olisi varustettu keltaisilla liiveillä? Todennäköisesti ei päivääkään, sillä ryhmänjohtajat, jotka pitivät huolta miehistöstä, olisi taatusti ammuttu ensin. Siellä käytettiin onnistuneesti aivan toisenlaista taktiikkaa ja nimenomaan pyrittiin suojautumaan mahdollisimman näkymättömiksi lumipukujen avulla.

No entäs ne poliisit, järjestysmiehet ja vartijat, joilla on näkyvä vaatetus? He eroavat huomioliiviä käyttävästä välituntivalvojasta siten, että vyöllään tai takintaskussaan jotain, millä puolustautua. Välituntivalvoja sen sijaan seisoo valvontapaikallaan hampaattomana kuin kana orrella toivoen, ettei mitään uhkaa ulkopuolelta tule.

Tuntuu siltä, että tämäkin sääntö on tehty hyvää tarkoittaen, ajattelematta pidemmälle sen järkevyyttä. Olisikohan varusmiespalveluksessa opittujen tietojen ja taitojen soveltaminen tässäkin työryhmässä ollut paikallaan, jos siinä nyt sellaista taitotietoa yleensä olikaan.

Edellä oleviin seikkohin vedoten kieltäydyn käyttämästä huomioliiviä välituntivalvonnoissa, kunnes minulle osoitetaan, syyllistyn näin virkavirheeseen. Vasta sitten puen liivin päälleni ja seison kovennettua valvontapaikallani.

Ari Uotila
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1005476_663739593637080_954767108_n.png" onclick="window.open(this.href);return false;