Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

tapsaattori
heinä 31, 2021, 21.08
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92813

Suuri kysymysketju

Tarkennetaan hieman. Ravinnossa olevilla kuiduilla tarkoitetaan kasvien kuitumaisia rakenteita, jotka eivät pilkkoudu ruoansulatuksessa niin, että niitä voitaisiin käyttää energiaksi. Ravintokuidut ovat tyypillisesti esim. kasvien tukirakenteita, jotka puolestaan koostuvat mm. selluloosasta (yhdenlainen hiilihydraatti) ja ligniinistä (orgaaninen polymeeri, mutta ei hiilihydraatti). Näinpä kuidut sisältävät tyypillisesti muitakin yhdisteitä kuin hiilihydraatteja. Kuidut koostuvat myös monista muistakin yhdisteistä kuin edellämainituista.

Toisekseen ja tärkeämpänä ravinnon energiansaantiin liittyen: vaikka ravintokuidusta selvitettäisiinkin se osa, mikä on hiiilihydraattia, niin tätä ei voida millään järkevällä tavalla laskea mukaan energiaksi ihmiselimistössä käytettävän hiilihydraatin massaan (eli se hiilihydraatin massa mikä esim. leipäpussissa ilmoitetaan), koska kuidun sisältämää hiilihydraattia ei voida hyödyntää ruoansulatuksessa energiaksi toisin kuin esim. pöytäsokerin hiilihydraattia.

Eikä tällä lailla missään järkevässä ja oikein tehdyssä elintarvikeselostuksessa tehdäkään, vaan kuidut ilmoitetaan erikseen eikä sen sisältämää hiilihydraattia sekoiteta mitenkään niihin hiilihydraatteihin, jotka ihmisen ruoansulatuksessa pilkkoutuvat ja soveltuvat esim. solujen energianlähteeksi.
tapsaattori
kesä 10, 2018, 17.09
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92813

Ruokavaliokatsaus

Mtj: veikkaan ruoansulatukseen ja/tai aineenvaihduntaan liittyviä syitä.