Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

tapsaattori
syys 1, 2017, 21.19
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Vanhat suomalaiset tappelutaidot
Vastaukset: 484
Luettu: 234127

Vanhat suomalaiset tappelutaidot

Pieni kynnys lähteä käyttämään terää, vaikkapa päihteiden tai mielenterveysongelmien vuoksi, ei ole mikään osoitus suomalaisesta tappelutaidosta. Puhumattakaan siitä, että suomalaisilla olisi kansana jokin erityispiirre puukolla tehtyihin veritekoihin. Tällaiset väitteet ovat tyypillistä itsestä kumpuavaa ajatuksenvirtaa jotka eivät perustu mihinkään tosiasioihin.

Suomessa perinteisesti ja nykyään alkoholi on erityisesti osallisena tapoissa - yli puolissa tapauksissa. Ja yleensä niin uhri kuin tekijäkin. Ja tappo tapahtuu yleensä jonkun kotona. Suomen suurempaa suhteellista tappomäärää ruotsiin verrattuna selitetäänkin sillä, että alkoholista voimakkaasti päihtyneitä verityön tekijöitä on erityisesti suomessa. Uhri on tyypillisesti puoliso, oma lapsi tai sukulainen. Sitäkö varten suomessa on muka joku erityinen puukkotappelutaito?

Prosentuaalisesti teräase on yleisin väline suomessa, mutta niin on myös ruotsissa - jopa hieman yleisempi. Hollantilaiset käyttää ampuma-asetta.

Lähteet
Suomen, Ruotsin ja Hollannin tapoista 2003-2006. https://www.bra.se/bra-in-english/home/ ... weden.html
(erinomainen tutkimusraportti mielestäni, ja tuosta löytyy myös tilastoja käytetyistä tappovälineistä)

Maailmanlaajuinen kuva tappohommista: https://www.unodc.org/gsh/en/index.html
tapsaattori
heinä 2, 2017, 23.45
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Vanhat suomalaiset tappelutaidot
Vastaukset: 484
Luettu: 234127

Vanhat suomalaiset tappelutaidot

Historian tapahtumien tulkinnat ovat enemmän tai vähemmän päätelmiä hajanaisista lähteistä ja vihjeistä. Mitä vähemmän luotettavaksi arvioitua faktaa on tarjolla niin sitä isompi osuus on spekulointia ja pohdintaa. Historiantutkimuksessa on varmaan omat menetelmänsä luotettavuuden arviointiin ja kokonaiskuvan muodostamiseksi? Mustavalkoiset totuudet olisivat kivoja, mutta niitä ei valitettavasti taida olla. Luonnontieteilijät törmäävät aivan samoihin ongelmiin.

Vanhojen suomalaisten tappelutaitojen tutkijaa mahtaisi helpottaa, jos aikoinaan vaikkapa oikeuskäsittelyt olisi dokumentoitu samalla tarkkuudella kuin nykyään... Ehkä joitain tapahtumia onkin? Jolloin voisi löytyä vaikkapa erityispiirteitä siinä, miten puukkoa kannettiin, miten sillä hyökättiin ja oliko alkoholilla osuutta.