Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 8 tulosta

tapsaattori
maalis 7, 2024, 17.15
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Päinvastoin, lakia on täysin mahdollista muuttaa. Nyt kuitenkin on tilanne on se, että oikeudet ovat riittämättömät ja jos uutisen mukainen hinta vartiointipalvelulle 400-500€ / pv pitää paikkansa, se tekee vuodessa vähintään 76000€ joka on enemmän kuin korkeakoulututun opetusalan ammattilaisen htv kustannus kouluvuodelle. Sitä voi sitten miettiä onko tämä panostus sellainen, millä saadaan turvallisuutta ja järjestystä kokonaisuutena ajattelen kehitettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kun koululla on kuitenkin velvollisuus tukea oppimisessa ja myös näitten häiriköivien penteleiden kanssa ja antaa heille mahdollisuus, kerta toisensa jälkeen. Mä en vaan näkisi tällaista lakiuudistusta muutakuin keskinkertaisena ja kalliina laastarina haavoihin. Juurisyihin panostamalla saavutettaisiin enemmän.
tapsaattori
maalis 7, 2024, 15.07
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Järjestyksenvalvojalla tai vahtimestarilla voi olla toki auktoriteettia (riippuen täysin ihmisestä). Perusopetuslain mukaista voimankäyttöoikeutta hänellä ei kuitenkaan ole. Toisin sanoen jv ei voi poistaa luokasta häiriköivää oppilasta. Minä epäilen, että järkkäri olisi hyötyynsä nähden kallis ratkaisu ja pois muusta koulun budjetista.

https://yle.triplet.io/uutiset/koulutur ... vartijoita
tapsaattori
tammi 16, 2024, 13.09
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Ei liity välttämättä tähän, mutta nykyajan vanhemmilta löytyy sen tyylistä ajatusharhaa, että oma kullannuppu ei ole voinut tehdä mitään pahaa, joten syy täytyy olla jonkun toisen ja sehän kaivetaan (vaikka opettajasta). Tällä toisaalta paetaan kohtaamasta todellisuutta, eli mm. kasvattajana olemisen puutteellisuutta/rajoitteita ja kenties myös jonkinlaista häpeää siitä että pidetäänkö heitä nyt huonoina vanhempina. Nämä toimivat valitettavasti suoraan lasta vastaan kun tositilannetta ei uskalleta myöntää eikä silloin voi oppiakaan mitään.

Korjataan vielä: taitavia p@skanpuhujia ja venkuloijia voi tietysti kasvaa
tapsaattori
loka 21, 2023, 10.34
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Voisin kuvitella, että perusopetuslaki voisi sopia konkreettiseksi osaksi vaikkapa opetusharjoittelun reflektointia soveltuvin osin (myös kurinpito- ja luokasta poistaminen teemoin), mutta varsinainen vk ja ip harjoittelu osana opettajankoulutusta tuntuu tosi etäiseltä. Miksi pitäisikään, koska en minäkään näe voimankäyttöjuttuja millään tavoin opettaja työn perustehtävänä. Olisi suorastaan tuhlausta kouluttaa massiivinen määrä tulevia opettajia voimankäyttöön, koska vain hyvin pieni osa joutuisi koskaan niitä taitoja käyttämään. Minä näkisin vk ja ip osaamisen lähinnä koulukohtaisena joka tulisi suunnitella ja resurssoida työsuojeluperusteisesti paikallisella tasolla.
tapsaattori
loka 19, 2023, 21.51
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Mä vähän pelkään, että vaikka tulisi vakavakin tilanne jossa täyttyisi esim. hätävarjelutilanteen elementit, niin lopulta opettajan toiminnalta kuitenkin odotetaan ainoastaan hyvin pehmeitä otteita, kuten kädestä ohjaamista. Siihen suuntaan kirjoitetaan myös tässä tekstissä.

Laki sallii välttämättömät voimakeinot, jos häiritsevä tai väkivaltaisesti käyttäytyvä oppija ei noudata opettajan sanallisia määräyksiä ja hänet pitää poistaa opetustilasta tai häneltä tulee ottaa pois turvallisuutta vaarantava tai häiritsevä esine tai aine.

– Poistamistilanteessa oppilasta tulee ohjata käsivarresta ja selästä, ja kontaktin tulee olla mahdollisimman passiivista, neuvoo OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen.

Opettajalla ei ole velvollisuutta mennä väliin selvittämään esimerkiksi tappelua, jos hän arvioi oman terveytensä olevan vaarassa.

– Sen sijaan hänen tulee yrittää saada tappelu sanallisin määräyksin loppumaan. Jos tämä ei onnistu, opettajan täytyy viipymättä hakea paikalle apua.

Mustonen neuvoo välttämään viimeiseen saakka kiinnipitoa ja muuta fyysistä kontaktia oppilaaseen, sillä riskinä on, että opettaja käyttää kovempia keinoja kuin on tarve.

Fyysinen rauhoittaminen on kuitenkin mahdollista hätävarjelun oikeuttamana, jos oppilas toiminnallaan vaarantaa omaa tai toisten terveyttä tai turvallisuutta tai vahingoittaa toisten omaisuutta.

– Voimankäyttö on kuitenkin sallittua vain siihen saakka kunnes oppilas rauhoittuu, muuten kyse on helposti hätävarjelun liioittelusta.



https://www.opettaja.fi/tyossa/jos-voim ... ikkyy-yli/

Miten te näette, että onko mitään järkeä lähteä yhtään mihinkään fyysiseen, jos voimankäyttö pitää olla mahdollisimman passiivista kädestä ja selästä ohjaamista, kuten OAJ:n lakimies Erkki Mustonen linjaa? Mä siis ajattelen fyysisen voimankäytön niin, että hallintaotteet on tehokkaita ja voimankäytön tekijä määrää mihin suuntaan lähdetään ja jos hallintaotteella ei voi hallita niin parempi jättää tekemättä kokonaan.
tapsaattori
loka 24, 2019, 21.30
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Opettajalla on perusopetuslain mukainen voimankäyttöoikeus opetusta häiritsevän oppilaan poistamiseksi luokkahuoneesta ja opetusta häiritsevän esineen poisottamiseksi.
Näitä oikeuksia ei ole koulunkäyntiavustajalla.

Perusopetuslain mukainen voimankäyttö täytyy erottaa tilanteesta jossa oppilas aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille käyttäytymällä aggressiivisesti tai uhkaamalla suoranaisesti muita oppilaita. Näinkin pitkälle menneissä tilanteissa voi olla kyse hätävarjelu- tai pakkotilalain soveltamisesta. Silloin tilanteen voi hoitaa opettaja, avustaja tai vaikka siivooja. Missä se raja sitten menee, että milloin on kyse opetusta häiritsevästä toiminnasta ja missä vakavemmasta voi olla toki näkökulmasta kiinni ja raja näin ollen hämärä.

Näiden otsikoiden ulkopuolelta mua ahdistaa enemmän ne opet, jotka vaan kääntää katseen pois kun näkevät kiusaamista tai jopa suoranaista väkivaltaa. Mun oikeustajussa ne on isompia rikollisia, vaikkeivat taatusti mitään sanktiota välinpitämättömyydestään saakaan. Voihan se olla että vaan pelottaa. Miksi ne edes on alalla..
tapsaattori
tammi 5, 2018, 09.02
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Pari pointtia: Opettajia huolestuttaa mm. home, tulipalot ja väkivallan uhka. Koulujen turvallisuussuunnitelmaan perehtyminen (ainakin opettajien osalta) ja erilaisista uhista dokumentointi on kouluissa puutteellista. Opinnäytetyössä mitään konkreettista ratkaisuehdotusta ei esitetä edes pohdinnassa.

Mielenkiintoista ylipäätään kasvatukseen ja opetukseen liittyen on se, että turvallisuusyrittäjä, toinen oppilaitos tai ihan kuka vaan maallikko voi tulla kertomaan, että mikä koulussa mättää ja miten sitä pitäisi parantaa. Mediassa tälle nyökytellään ja todetaan että koulun pitäisi ratkaista kaikenlaisia ongelmia kehittymällä niin tai näin. Mihinkään huolellisesti perusteltuun ja tutkittuun asiaan nämä "parannus"ehdotukset eivät tietenkään perustu.

Opettajien toimintakenttä on jo nykyisellään niin laaja, että se sisältää mm. uravalmennusta, tuutorointia, ryhmäterapeuttina toimimista, IT-tukea (ja myös oppilaiden taitojen ja tietojen kehittämistä, joka tais olla se alkuperäinen open tarkoitus). Siinä on yllinkyllin tekemistä. Aina kun johonkin panostetaan lisää (esim. opettajankoulukseen lisättäis jokin turvallisuuskurssi) niin jostain se on pois.Valintojen maailma.
tapsaattori
tammi 3, 2018, 12.54
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 293
Luettu: 53571

Opettajien voimankäyttö

Lasse Candé kirjoitti:Olisi tullut lopputyötä aiheesta. Silmäilin hyvin nopeasti läpi eikä silmään osunut mitään maininnan arvoista tällä pikaselauksella. Jos jotakuta kiinnostaa katsoa ajan kanssa, niin kertoilkaa tänne, mikäli jutussa on jotain mielenkiintoista.

http://www.theseus.fi/handle/10024/95312" onclick="window.open(this.href);return false;
Outlining the security needs of Finnish teachers
Jämsen, Joel; Marttila, Lasse
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved

Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052610251" onclick="window.open(this.href);return false;

Tiivistelmä:

Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia kouluturvallisuutta ja määrittää minkälaista turvallisuuskoulutusta suomalaiset opettajat tarvitsevat. Tämän lisäksi työssä tutkitaan koulujen turvallisuuskulttuuria.

Opinnäytetyötä ei tehty millekään organisaatiolle tilaustyönä, vaan työn lähtökohtana oli tutkielman kirjoittajien kiinnostus tutkittavaa aihetta kohtaan. Kirjoittajien kiinnostus aihetta kohtaan syntyi kirjoittajien omien kokemusten pohjalta kouluturvallisuudesta ja siihen liittyvistä riskeistä ja uhista. Aihe on tämän lisäksi ollut jatkuvasti esillä mediassa, joten aihe on ajankohtainen.

Opinnäytetyössä suoritettiin kaksiosainen laadullinen tutkimus, jolla pyrittiin etsimään yksityiskohtaisia vastauksia vallitsevaan ongelmaan ja tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen ensimmäinen osa oli opettajille kohdistettu kysely ja toinen osa tutkimusta oli kouluturvallisuusasiantuntija Matti Waitisen kanssa suoritettu haastattelu.

Tutkimusten perusteella tämän opinnäytetyön tekijät löysivät vastauksen osaan ongelmista ja opinnäytetyön loppuosassa kirjoittajat antavat suosituksensa kuinka kouluturvallisuutta voisi parantaa tulevaisuudessa.
Joo. Tämä tiivistelmä alkoi lupaavasti mutta teoreettisen viitekehyksen kohdalla lässähti tunnelmat. Se ei ollut varsinaisesti teoriaa vaan yleistä pohdintaa ja sinne oli kirjoiteltu jo johtopäätöksiä. Rakenteessa on paljon muutakin ongelmaa sen lisäksi että oli yleisesti vaikea lukuinen oppari. Johtopäätöksiä on tehty ja jotenkuten perusteltu haastattelujen ja kyselyiden perusteella: turvallisuuskoulutusta (mutta tarkalleenottaen mitä ja milloin??) pitäis järjestää. Varsin ympäripyöreäksi jäi koko työn anti ja varmaan haukattu liian laaja ja kokonaisvaltainen tutkimusasetelma. Lähtökohdiltaan tutkimuskysymykset olis ennemminkin jotain väitöskirjaan kuuluvia.