Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 27 tulosta

tapsaattori
helmi 25, 2020, 23.00
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Lasse Candé kirjoitti: helmi 25, 2020, 13.06 "Modernina matematiikanopettajana" (jota en edes ole ihan jälkimmäisen sanan varsinaisessa merkityksessä), mielestäni tuo ratkaisuni, jossa muodostetaan yhtälö ja ratkaistaan se, on vähän tylsä.

Pelkän yhtälön ongelma on se, että tuo yhtälö on kuitenkin sen verran monimutkainen monine murtolukutermeineen, että lopulta tuollainen ratkaisu on minullekkin pelkkää yhtälönmuodostusta ja sokeaa luottoa siihen, että sillä tapaa kun sitten tuon mystisen remelin ratkaisee, voi vastaukseen luottaa.

En silti oikeasti luottaisi, ellei vastaus olisi ollut uskottava ja kokonaisluku sekä ellei minulla olisi huomattavaa kokemusta yhtälönmuodostamisesta ja ratkaisusta. Tätä ei esim lukiolaisilla vielä ole ja tämä tehtävä on kuitenkin lukiotasoa.

Se oleellinen huomio tässä on, että murtolukuosuudet pitää laskea yhteen ja toisaalta mainitut vuodet pitää. Ja että mainitut vuodet sitten ratkaisevat sen "skaalan" minkä ikäiseksi Diofantos tuli: Diofantoksen ikä on suoraan verrannollinen mainittujen vuosien summan arvoon. Tässä tapauksessa 9. Tämä oli omaa ajatteluani ohjaava tekijä ja se mikä antoi rohkeutta muodostaa tiedosta yhtälö. Tiesin että sen ratkaisu perustuu tähän / että ratkaisun toimimisen voi perustella itselleni tai jollekulle muulle näin.

Opettajana tarkastuttaisin myös laskun selvittämällä kaikkien murtolukutermien arvot vastauksesta. Myös pitkän matematiikan oppilaiden kanssa. Tällaisen pariin pitää jäädä hetkeksi hämmästelemään ja katsomaan minkälaisia merkityksiä sen matemaattisen formalismin takana piilee.




Omasta mielestäni todellinen matematiikka on juuri merkitysten ja formalismin rajapinnassa. En silti ole keksinyt tätä mielipidettäni itse, vaan tämä näkemys tulee Juha Oikkosen kirjoittelusta. Olen tainnut lukea englanninkielisen artikkelin, mutta uskoakseni hän esittelee ajatuksen artikkelissa tai muussa kirjoituksessa nimeltään Matematiikan kahdet kasvot. Ne kasvot siis ovat muodollinen matematiikka (ns yliopistomatematiikka) ja jonkinlainen "ihmisen matematiikkakäsitys".

Matematiikalle kun ei ole oikein selvää määritelmää ja yhden luppavimman ollessa "Mathematics is what mathematicians do", juuri tehtäessä prosessit liikuskelevat noiden rajapinnassa. Tekeminen on vahvemmin ihmispuolella ja tuotokset vahvemmin formaalilla.

Usein törmää näkemykseen jonka mukaan lukiomatematiikka ei ole oikeaa matematiikkaa. Kun pääsin ensimmäistä kertaa yliopistokulttuurishokin yli, ajattelin itsekin hieman noin, mutta en ajattele enää. Prosessit ovat samanlaisia. Yliopistossa on vain enemmän taitoa käytettävissä ja laajempi repertuaari. Tyypillisesti kurssien loppupuolella kun on jo riittävästi teoreettisia välineitä, tekeminen ongelmien parissa on luonteeltaan samanlaista kuin lukiossa: yhteys aksioomiin on jo unohdettu ja osoitetaan lähempänä sovelluksia olevia tuloksia laajalla välinelaatikolla.

Täytyy myös muistaa, että se että nykyään matemaatikot voivat lähteä liikkeelle aksioomista, perustuu siihen, että aikojensa suurimpiin matemaattisiin neroihin lukeutuvat ovat joskus rakentaneet matematiikkaa lukiotasoisesta alaspäin sen perusteisiin ja löytäneet nämä aksioomat. Tässä suhteessa voi olla perusteltua, että matematiikan opiskelussa ensimmäiset askeleet otetaan kuten ihmiskunta on ottanut ja kutsua tätäkin prosessin osaa matematiikaksi.

Vai tuleeko katsoa todellisen matematiikan alkavan vasta siitä, kun ollaan tieteenalan eturintamassa tuottamassa uutta tietoa?
Mulla tuo tehtävä valkeni kenties hieman eri tavalla. Ajattelin lukusuoralla x jonnekin ja ajattelin sen elävän sen mukaan mitä sinne väliin tarina antoi. Se toki antaa summamuoitoisen yhtälön. Ikä x on osastensa summa ja saa toki reaaliarvon kun siellä sattuu niitäkin olemaan mukana koska x on suhteessa niihin.
Itteäni ei sikäli häiritse onko vastaus kokonaisluku vai esim. kirjain. Kenties lukiolaisille lisähaasteena samantyyppinen tehtävä mutta reaaliluku olis kirjain?

Toi lukusuoran käyttö on muutonki kätevä. Toimii esikoulustä yliopistoon. Viimeksi käytin sitä alkulukuihin liittyvän tehtävän opettamisessa.

Yliopiston matikan didaktiikan professorin Hannulan luennot oli valaisevia siinä miten erilaisia malleja voi käyttää. Niistä taidettiin käyttää nimitystä matematiikan metaforat? Siellä käytiin läpi matematiikan oppimista pikkulapsesta asti. Käytännön tasolla opeteltiin myös, me muka neropatit kasailtiin erilaisia määriä eri dinosauruksia ja tuumailtiin miten näillä voi opettaa matematiikkaa: kertolaskuja, jakamista ym.' Miksi se olisi jotenkin vähäpätöisempää tai "väärempää" matematiikkaa kuin aksioomiin ja symbolisilla malleilla kuvattu yliopistomatematiikka No pöydältä loppuu joskus tila dinosauruksilta ja muita laskemisvälineitä tarvitaan mutta onhan tuo määrien ja laskutoimitusten käsittäminen mielestäni välttämätön aloittaa ymmärrettävältä tasolta.

Välinelaatikoita tarttis tulla mukaan sopivaan tahtiin. Oikeassa järjestyksessä.

Yliopistomatematiikan suurin ongelma minulle oli joidenkin kurssien täysin yli hilseen menevät määritelmät ja lauseet joita ei pohjustettu itselleni riittävän syvällä tavalla. Perusopinnot (Analyysi kurssit) olivat vielä riittävän hidastempoisia.

En oikein käsitä tätä: "Omasta mielestäni todellinen matematiikka on juuri merkitysten ja formalismin rajapinnassa.".

Mulle matematiikka näyttäytyy työvälineenä jolla voidaan ratkaista ja käyttää apuna jos jonkinlaisissa ongelmissa. Nykyään ongelmat on niin monimutkaisia että matematiikasta on jo itsessään tullut tutkimuksen kohde. Kenties se on ollut sitä jo aiemminkin. Mutta tokikaan matematiikka ei ole koskaan ollut pääaineeni, yliopistossa vain laaja sivuaine, joten matematiikan tutkija/enemmän opiskellut ymmärrettävästi näkee asian toisin. Onko tarpeellista pyrkiä määrittelemään mikä on oikeaa matematiikkaa?
tapsaattori
helmi 24, 2020, 16.45
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Joo tietysti se menee noin. Pojan elämä ikä määrittää tässä myös isin iän. Toivottavasti näihin mun ajatusvirheisiin on muukin selitys kuin silkka tyhmyys 🤔
tapsaattori
helmi 23, 2020, 12.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Diofantoksen ongelma:

”Matkamies! Tähän haudattu on Diofantoksen tomu. Ja luvut, mikä ihme, voivat saattaa sinulle sanan, miten pitkä oli hänen elonsa aika. Kuudennes siitä oli kaunista lapsuutta. Kului vielä kahdestoista osa elämää, niin puhkesi parta poskipäihin. Seuraavan seitsemänneksen vietti Diofantos poikamiehenä. Kun viisi vuotta kului avioliitossa, niin syntyi elämän onneksi esikoispoika, jolle kohtalo antoi kauniin ja valoisan elon aikaa maan päällä vain puolet isänsä päiviä. Ja syvässä surussa tunsi vanhus maisen osansa päättyvän, eläen vuosia neljä siitä, kun poikansa menetti. Sano, montako elinvuotta saavutettuaan Diofantos meni syliin kuoleman?”

Ratkaisu tuolla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Diofantos
paljastus:
"Kun viisi vuotta kului avioliitossa, niin syntyi elämän onneksi esikoispoika, jolle kohtalo antoi kauniin ja valoisan elon aikaa maan päällä vain puolet isänsä päiviä." Tässä on selvää että tulee +5. Sen sijaan +x/2 ei oo mun mielestä mitenkään niin selvää. Antoiko kohtalo tässä yhteydessä myös isille päiviä vai pelkästään pojalle?
tapsaattori
syys 13, 2018, 19.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Kiitos PetriP kun ratkoit ton ja sieltä löytyi useita ratkaisuja. Ajattelin että siinä olis vaan yksi joka pitäis jostain hoksata. Koitin esim. murtolausekkeista löytää ainoita mahdollisia tekijöitä ja tulo 12 x i rajoittuu tiettyihin pienemmän pään lukuihin mutta menetelmä alkoi muodostua tuskaiseksi vaihtoehtojen paljouden vuoksi.
tapsaattori
syys 13, 2018, 18.41
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Tuohon vietnamilaisten lasten tehtävään vielä se, että onneksi on olemassa matematiikan tehtäviä myös meille ei-aasialaisille :D
tapsaattori
syys 12, 2018, 20.30
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Juu. Kiitos. Et tulkinnut väärin.

Otetaas tämmöinen:

https://www.is.fi/tiede/art-2000000929471.html
tapsaattori
syys 9, 2018, 19.00
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Esim. paraabelin muutosnopeus, derivaatta, voidaan määritellä ja hyvin pieneltä matkalta, läheltä zoomailtuna, käyrä muistuttaa suoraa..
tapsaattori
syys 9, 2018, 18.45
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Miksi kulma on määritellään kahden suoran väliseksi ominaisuudeksi vain? Miksei esim. kahden toisiaan leikkaavan käyrän välistä kulmaa "ole"? Vai onko jossain tapauksissa tai sovelluksissa?

Mulla on muutama esimerkki aiheesta mutta kirjottelen myöhemmin.

Jos jotain muuta selitystä kuin geometrian aksioomat..
tapsaattori
syys 8, 2018, 20.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Mulla sama idea kuin fuusetsulla. Hänellä kyllä selkeä ja täsmällinen ilmaisu.
paljastus:
h= tunti
y= tuntematon
V= altaan tilavuus

(1/3 + 1/4 + 1/6)V/ h * y*h = V
(4/12 + 3/12 + 2/12)V/ h * y*h = V
Kerrotaan puolittain 1/V.
h supistuu pois
(9/12) * y = 1
y = 12/9 = 1 1/3

vastaus y tuntia eli 1h 20 min
tapsaattori
syys 7, 2018, 13.18
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Vesi pulma

Altaaseen virtaa vettä kolmesta putkesta. Jos se täytettäisiin vain ensimmäisestä putkesta, se täyttyisi neljässä tunnissa. Toisesta virtaava vesi täyttäisi altaan kuudessa tunnissa, kolmannesta putkesta valuva vesi puolestaan kolmessa tunnissa. Missä ajassa allas täyttyy, jos vesi juoksee yhtä aikaa kaikista kolmesta putkesta?
tapsaattori
syys 7, 2018, 11.45
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

MikaM kirjoitti: syys 7, 2018, 09.28 Sulla on ekassa lausekkeessa jakajana sqrt2 ja muissa 2.
ekassa vaiheessa oleva sqrt2 on sievennetty saman juuren alle (osottajassa ja nimittäjässä kummassakin toinen juuri)
tapsaattori
syys 6, 2018, 19.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Sama idea mulla, erilainen tapa soveltaa suorakulmaista kolmiota.
paljastus:
Juu. Suorakulmioni menee ns. out of the box :) Kuvan suorat vaan uuteen järjestykseen. Kahden kateetin (14+9) ja 7 avulla saadaan suoraan neliön halkaisija
Lassen menetelmä ilmeisesti tämä?
paljastus:
14 ja 9 keskiarvo on 11,5. Joten 14 vähän "lyhennetään" ja 9 vähän "kasvatetaan" Siitä yhdistetään 7 cm suoralla, jonka välistä 3,5cm on puolivälissä. 3,5 sentin kohdalla tätä on neliön keskipiste ja siitä saadaan pythagoraalla Lassen kaava

Geometria on kivaa kun usein löytyy eri tapoja ratkoa
tapsaattori
syys 6, 2018, 07.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Screenshot_20180905-182155_1.jpg
spoiler
paljastus:
muodosta soppeli suorakulmainen kolmio
tapsaattori
elo 24, 2018, 10.25
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

Lasse Candé kirjoitti: elo 22, 2018, 17.26
Koska binäärijärjestelmällä tarvitsisi 20 kaksiasentoista paikanpitäjää (binäärijärjestelmän numeroa). Jos asentoja taas olisi vaikkapa neljä (kuten esim sormille voi kehittää, joskin muodostelmat saattavat olla motorisesti haastavia? :) ) tarvitsisi vain kymmenen paikanpitäjää, esim sormea. Mutta jos tämä onnistuisi, saisi jokaisen kokonaisluvun tällä katettua.

Vastaanottavassa päässä taas tarvittaisiin vähän laskupäätä saada takaisin kymmenkantajärjestelmän luvuksi. :D
Kaivellaas syvemmältä :)
Ok, ymmärsin, miten kymmenkantainen muutetaan binääriluvuksi. Hyvä toi sun systeemi. Mutta ylläolevaa en tajua. Miten 20 kpl nollia/ykkösiä peräkkäin kattaisi kaikki kokonaisluvut? Intuitiivisesti tuntuisi siltä että eri järjestyksiä on aina rajallisesti.
tapsaattori
elo 22, 2018, 22.12
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Matematiikka
Vastaukset: 578
Luettu: 42960

Matematiikka

joo. 1276 - 252 = 1024. Laskuvirhepaholainen, lähdin oikomaan plussa laskua ja v1tuiksihan se meni. Päädyimme samaan tulokseen eri tavoin.
Että sitä osaa olla pösilö :D