Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Ale
syys 9, 2018, 21.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karateuutisia
Vastaukset: 90
Luettu: 44915

Masataka Mori-sensei

Ale
syys 9, 2018, 21.46
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karateuutisia
Vastaukset: 90
Luettu: 44915

Masataka Mori-sensei

Laitan suoran lainauksen JKA-Finlandin facebook-sivuilta.

"Olemme tänään saaneet suru-uutisen: useita kertoja Suomessa vieraillut ja suurimman osan suomalaisten JKA dan-arvoista graduoinut Sensei Masataka Mori 9. Dan on kuollut.

Muistamme hänet hänen ainutlaatuisesta karatestaan, vilpittömästä, mutta myös vaativasta opetuksestaan. Hänen lausahduksensa "Once more" on jäänyt mieliimme, ei ainoastaan fyysisistä ja teknisesti vaativista harjoituksista, mutta myös tinkimättömästä periksiantamattomuudesta, jonka hän meille tuolla lausahduksella välitti.

Shinai tuli meille kaikille hyvin tutuksi hänen käsissään, jos hän ei nojannut siihen kyykistyessään vaativin silmin tarkkailemaan asentojamme, niin tunsimme shinain iskun olkapäissä tai päässä yhtäaikaa "Down" komennon kanssa. Asentojen tuli olla matalia.

Lepää rauhassa Sensei Mori, olet aina osa meitä."

Itse muistan Mori-sensein shinain iskujen lisäksi sen lempeän hymyn, pienen pilkkeen silmäkulmassa.
Ale
loka 25, 2016, 17.42
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Karateuutisia
Vastaukset: 90
Luettu: 44915

Karateuutisia tms

Lasse Candé kirjoitti:Gekisai 1, eli Fukyugata 2 (?) lienee levinnein. Esimerkiksi Ruotsin Wadokailla on se vyökoevaatimuksissa, koska yhteisössä on yhtenä tarkoituksena ollut myös saada yleissivistystä karatesta Wadon ulkopuolelta. (Jotta esim katakilpailun tie on luonteva halukkaille.) Käymilläni viikon kesäleireillä me tehtiin sitä joka kerta. Mahtavatkohan tehdä sitä japsi-Gojussa?

Shorinin japanilaissukulaisissa on melkolailla vastaavaan tarkoitukseen Funakoshin Taikyokut. (Jotkut kutsuvat nimellä Kihon kata.) Muutenkin, sekä Taikyokut että Fukyugata 1. (ainakin) edustanevat osin samaa ajatusta kuin Pinan-katat, mutta ovat vielä yksi askel poispäin klassisista katoista kohti eri suuntiin tehtäviä perusteita. Kai asiaa uskaltaisi luonnehtia noin. Siinä mielessä yhteisölle joka jo tekee sekä Taikyokua että Pinania, alkaisi vielä Fukyugatan mukaanotto olemaan kurrikulumin turhaa kasvattamista.
Taikyokuja ei harjoitella edes suurimmassa osassa Shotokanin koulukuntia ja niiden tarkoituskin on hieman eri. Funakoshi kehitti ne käsittääkseni nimenomaan alkeiskatoiksi.

Fukyokatojen tarkoitus ei ole olla alkeiskatoja vaan esitellä okinawalaisen karaten kolmea suurta haaraa ja tuoda yhteenkuuluvuutta tyylien kesken. Okinawalaisen tyylin harrastajille niiden tuntemus on yleistietoa.