Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Mjölnir
tammi 23, 2012, 12.55
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestysmies- ja vartijakoulutus?
Vastaukset: 189
Luettu: 45355

Järjestysmies- ja vartijakoulutus?

L.K. on kovin lähellä totuutta
Mjölnir
elo 13, 2009, 13.41
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestysmies- ja vartijakoulutus?
Vastaukset: 189
Luettu: 45355

Järjestysmies- ja vartijakoulutus?

No, minä olen kuullut eräältä poliisin voimankäyttöopettajalta sen suuntaisen kommentin, että poliisihallinnossa ei saa harjoitella työaikana mitään muuta kuin itsepuolustuksen tai voimankäytön mittariliikkeitä. Lisäksi koulutetulta henkilöltä oletetaan, että hän pystyy hoitamaan tilanteet näillä mittariliikkeillä. Lähtökohtaisesti myös hätävarjelutilanteet...

Eli jos tämä on linja, niin en yhtään ihmettele....
Mjölnir
elo 13, 2009, 08.29
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestysmies- ja vartijakoulutus?
Vastaukset: 189
Luettu: 45355

Järjestysmies- ja vartijakoulutus?

Järjestyksenvalvojien koulutus kaipaa remonttia
julkaistu tänään klo 07:45, päivitetty tänään klo 08:14


Kuva: YLE / Tommi Parkkinen
Järjestyksenvalvojien peruskoulutus ontuu pahasti. Varsinkin voimankäyttökoulutus on olematonta, vaikka ravintoloiden ja festivaalien järjestyksenvalvojien oikeudet ovat erittäin laajat. Myös koulutuksen laatu vaihtelee rajusti.

Järjestyksenvalvojien koulutus pähkinänkuoressa
Järjestyksenvalvojan peruskurssi 32 tuntia. Sisältää voimankäyttökoulutusta seitsemän tuntia, josta yksi tunti teoriaa.
Järjestyksenvalvojan kertauskurssi 8 tuntia. Kurssin käyminen edellytys järjestyksenvalvojakortin uusimiselle. Ei sisällä voimankäyttökoulutusta lainkaan.
Järjestyksenvalvojan kaasusumutinkurssi 9 tuntia.
Järjestyksenvalvojan voimankäytön lisäkoulutus 12 tuntia. Ei anna lisävaltuuksia. Poliisi voi kuitenkin vaatia, että osalla festivaalien järjestyksenvalvojilla tai yksintyöskentelevällä ovimiehellä on suoritettuna kyseinen koulutus. Käytännössä äärimmäisen harvinaista. Koulutuksen sisältöä ei ole myöskään tarkemmin määritelty, joten se voi vaihdella kouluttajasta riippuen.
Ravintoloiden ja yleisötapahtumien järjestyksenvalvojien oikeudet ovat yksityisen turva-alan laajimmat. Toisin kuin esimerkiksi vartijoilla ovimiehillä ja festareiden turvahenkilöstöllä on laajat poisto- ja kiinniotto-oikeudet. Lisäksi festareiden ja matkustaja-alusten järjestyksenvalvojilla on mahdollisuus ottaa jopa säilöön ihmisiä. Valtuuksiin nähden järjestyksenvalvojien nykyinen 32 tunnin peruskoulutuspaketti on riittämätön, sanoo Visanka-turvayhtiön toimitusjohtaja Jussi Visanka.

- Jos vartijoilla on koulutusvaatimus sata tuntia ja he toimivat käytännössä jokamiehen oikeuksilla, niin kyllä 32 tuntia on aika vähän.

Erityisen vähäistä on käytännön voimankäyttökoulutus, johon peruskurssilla on varattu aikaa kuusi 45 minuutin pituista oppituntia. Kun yhdellä tunnilla saa olla samaan aikaan jopa 20 kurssilaista, jää osaaminen melko pintapuoliseksi.

- Se antaa perusteet kuljetusotteisiin, hallintaotteisiin ja maahanvienteihin. Eihän siinä kenestäkään tietenkään mitään ninjaa ehditä tehdä, sanoo itsekin järjestyksenvalvojakoulutuksia vetävä Visanka.

Varsinkin kamppailulajitaustaiset järjestyksenvalvojat saattavat pitää kovaa sparrausta kehässä tai tatamilla riittävänä voimankäytön harjoitteluna. Voimankäyttökouluttaja Jani Nummi FSC Group Oy:stä pitää tätä osittain virheellisenä ajattelumallina, sillä saliolosuhteet eivät vastaa todellista uhkatilannetta yökerhossa tai festarialueella.

- Kamppailu-urheilu on hyvää ja laadukasta työtä tukevaa toimintaa, mutta se mitä opitaan salilla, ei välttämättä toimi kuitenkaan käytännön realistisessa uhkatilanteessa. Todellisessa tilanteessa mukaan astuvat ympäristön ja stressireaktion mukanaan tuomat vaikutteet.

Kouluttajien laadussa toivomisen varaa
Oman lisäongelmansa voimankäyttökoulutukseen tuo kirjava kouluttajakunta. Mikäli kouluttajan mielenkiinnon kohteena on vain taloudellinen voitto, näkyy se myös koulutuksen laadussa. YLE Uutisten saamien tietojen mukaan pahimmillaan käytännön harjoittelutunneista luistetaan ja piirtoheittimille lyödään surutta vanhentuneita opetuskalvoja.

- Ammattitaitoinen kouluttaja pitää tietotaitonsa sekä koulutusaineistonsa ajan tasalla sekä ymmärtää oman vastuunsa koulutuksen lopputuloksista. Koulutuksen laadunvalvonnan merkitystä ei pidä vähätellä, turvallisuuskouluttaja Nummi toteaa.

Turvayhtiön toimitusjohtaja Jussi Visanka pitää järjestyksenvalvojakouluttajien laadun nostamista ensiarvoisen tärkeänä turva-alan kehityksen kannalta.

- Olin itse kurssilla muutama vuosi sitten, enkä olisi palkannut yhtään niistä itselle töihin.

YLE Uutiset / Jan Fredriksson
Mjölnir
joulu 4, 2006, 08.45
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestysmies- ja vartijakoulutus?
Vastaukset: 189
Luettu: 45355

Joo, uskomattoman hienoa katsella kännisten örveltämistä itse selvin päin...
Mjölnir
joulu 3, 2006, 16.14
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Järjestysmies- ja vartijakoulutus?
Vastaukset: 189
Luettu: 45355

K.Maga kirjoitti: Toki aina pitää olla varautunut "pahimpaan".
Eikä pidä! Koko ajatuskin siitä on kuin tilaisi itselleen ongelmia. Väkivallan olemassa olon kieltäminen auttaa, tai vaikka sitä ei kieltäisikään, niin aina voi uskoa, ettei se satu omalle kohdalle :lol:

Suunnilleen näin olen nähnyt aika monien ihmisten ajattelevan..