Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Haku löysi 12 tulosta

Mjölnir
syys 2, 2015, 07.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Suomalainen valehtelee aina – YK:ssakin saduillemme naurettiin

Ulkomaat 3.1.2015 9:54 Päivitetty: 5.1.2015 8:08

Kolumni

Taneli Heikka

Kirjoittaja on toimittaja ja väitöskirjaa tekevä vieraileva tutkija American Universityssa, Washington DC:ssä.

Suomalainen sanoo totuuden ääneen. Minun piti asua neljässä maassa ennen kuin aloin oivaltaa, että tämä uskomus itsestämme on väärä. Suomalainen on joukosta se, joka valehtelee patologisesti mutta luulee olevansa viisas totuudenpuhuja.

Miten niin? No siten, että seuratkaapa vaikka ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Venäjä ei uhkaa meitä. Turvallisuusympäristömme ei ole muuttunut. Suomen linja on selkeä. Mikään, mitä aiheesta sanotaan, ei ole totta, mutta kaikki menee suomalaisiin täydestä poliittisena keskusteluna.

Tällä tyylillä suomalaiset marssivat pari vuotta sitten YK:n turvallisuusneuvoston jäsenäänestykseen. Heille tuli kauheana yllätyksenä, että yritys naurettiin ulos. Ei maailmanpolitiikan ytimeen tarvita maata, joka on alkanut uskoa omiin satuihinsa.

Suomalainen politiikka on täynnä tyhjiä hokemia. Koko maa pidetään asuttuna, vaikka maaseutu tyhjenee. Päätöksenteko on suomalainen vahvuus, vaikka tällä vuosituhannella päätöksiä ei ole tehty. Kansallinen yhtenäisyytemme on voimaa, vaikka yhtenäisyys estää päättämisen. Ja niin edelleen.

Tapaan maailmalla suomalaisia, jotka toistavat näitä liturgioita. Olin itsekin pitkään sellainen. Yhdysvalloissa oivalsin, että totuuden puhuminen voi olla osa politiikkaa. Maailmaa voidaan ohjata ja muuttaa sanoilla, jotka ovat sekä harkittuja että totta.

Siksi Yhdysvaltain presidentit ovat lähes poikkeuksetta loistavia puhujia – Kennedystä Reaganiin, Clintonista Obamaan.

Muistamme monia kiteytyksiä: ” Herra Gorbatšov, repikää alas tämä muuri” (Reagan), ”Minä olen berliiniläinen” (Kennedy). Amerikan presidentti voi käydä Tallinnassa sanomassa: ”Nato ja Yhdysvallat ovat rinnallanne” ja tarkoittaa sitä.

Suomalainen luulee, että kyseessä on vaarallinen vedätys, koska ei ole tottunut siihen, että poliitikko puhuu totta.

Suomen presidentit aikuisikäni aikana ovat olleet surkeita puhujia. Heidän tapansa johtaa on kierrättää hokemia, joista muodostuu oma todellisuutensa, ei pyrkiä sanojen avulla muuttamaan maailmaa.

Suomen presidentti ei halua olla tuomari. Niinpä hänestä on tullut valelääkäri, jonka hihasta ravistettuja diagnooseja kukaan ei kaipaa.

En kehota naiiviuteen. Vallankäyttäjillä on usein ketunhäntä kainalossa kaikissa maissa, myös täällä Yhdysvalloissa. Mutta ehkä Suomellekin tekisi hyvää kokeilla yhteiskuntaa, jossa arvot ja tavoitteet sanotaan ääneen mutta kyse ei ole populismista.

Keskustelin tästä ongelmasta pitkäaikaisen kansanedustajan ja ministerin kanssa. Hän ei sanojensa mukaan kuulu vallankäytön kovimpaan ytimeen. Hän ei tiedä, mitä poliitikolle tapahtuu ministerikvartetin salongissa. Tulokas alkaa nopeasti puhua samaa pötyä kuin muutkin.

Kerrotaanko hänelle salaisuus, joka muuttaa mielen? Onko kyse yhdenmukaisuuden paineista? Äänestäjien kuvitelluista odotuksista? Pelkuruudesta, jonka ohjaamina pöydän ympärillä istuvista on tullut poliitikkoja?

Olin huojentunut, että kokenut poliitikko pohti asiaa. En ollut vainoharhainen. Toisaalta olin entistä huolestuneempi. Totuus ehkä tunnetaan, mutta sitä ei päästetä pakoon kabinetin ikkunoista. Tai vielä pahempaa: totuutta ei tunneta.

Suomalainen keskustelukulttuuri on tuttua alistetuista ja autoritaarisista yhteiskunnista. Niissä totuuden sanomisella on vakavat seuraukset. Siksi puheessa on pinta ja syvyys. Pinnalla ovat hokemat. On tärkeää olla sanomatta mitään, minkä totuudellisuutta voi mitata tai arvioida. Ettei jää kiinni.

Syvyydessä kulkee alateksti. Sieltä voi toisinaan tulkitsemalla kaivaa tarkkanäköisyyttä. Se on kuitenkin yhä vaikeampaa, koska sanat ovat kiinni todellisuudessa enää hienoin säikein. Suomessa pinnasta on tullut oma totuutensa, jossa kansa ja poliitikot viihtyvät.

Vanhasta ohjeesta voi olla apua. Paasikiven mukaan tosiasiain tunnustaminen on viisauden alku. Tämä on hyvä lähtökohta, mutta riittämätön.

Demokratiassa totuus pitää tunnustaa, mutta ei vain vallankäyttäjien palavereissa. Se pitää myös pystyä sanomaan ääneen ja pyrkiä vakuuttamaan kansalaiset. Sitten pidetään vaalit.

Kirjoittaja on Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa asuva toimittaja ja yrittäjä, joka tekee väitöskirjaa digitalisaatiosta ja demokratiasta.
Mjölnir
heinä 7, 2015, 13.12
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Ylipotkija: tämä keskustelu on luisumassa suuntaan, joka ei ole toivottava. Palatkaapa keskustelemaan aiheesta ja jättäkää argumentointivirheet sikseen.
Mjölnir
heinä 7, 2015, 11.14
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Tämä on anti-suomettumista:
Anni Sinnemäki kirjoitti: Olin tänään Finlandiatalolla kuuntelemassa presidentti Niinistön ja ulkoministeri Soinin puheet Etyjin parlamentaariselle yleiskokoukselle. Olin itse parlamentaarisen yleiskokouksen delegaatti vuosina 1999 - 2003, joista vuosista nyt voi toki sanoa, että oi noita optimistisia aikoja. Presidentin ja ulkoministerin puheissa korostui toive tarkastella uudelleen EU:n matkustuskieltopäätöksen soveltamista kansainvälisissä kokouksissa. Minusta on tärkeä tässäkin yhteydessä muistaa, miksi sanktiot on tehty. Venäjä on rikkonut Ukrainan kansallista suvereniteettia, vallannut osan maasta, Krimin, ja käy sotaa Itä-Ukrainassa. Nämä teot rikkovat kansainvälistä oikeutta ja rauhaa vakavalla ja täysin perustavanlaatuisella tavalla. Ihmisiä kuolee koko ajan. Sanktiot ovat EU:n reaktio tähän, ja itse asiassa aika mieto reaktio, mutta muutakaan ei ole voitu tehdä. Joten älä nyt Suomi syyllisty liikaa siitä, että noudatit tuota sanktiopolitiikkaa, jota olemme itse olleet tekemässä. Venäjällä hyvin tiedettiin, keitä matkustuskielto koskee ja jos halua noudattaa Minskin sopimusta ja käydä dialogia todella olisi, se olisi voinut näkyä myös delegation muodostamisessa.
"Tyttö on vielä niin nuori poliitikko, ettei tiedä, miten näitä asioita pitää hoitaa" ;)
Mjölnir
heinä 6, 2015, 22.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

:smt003

"Wolf never loses sleep over the opinion of a sheep"
Mjölnir
heinä 6, 2015, 16.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Ile kirjoitti: Nähtiin taas tilaisuus testata, "loukkantua" ja uhota.
Sitähän tämä nimenomaan oli! Piti valita väkisin sellaisia henkilöitä, jotka ovat kieltolistalla, testata, onko Suomi talutusnuorassa vieläkin ja sitten lopuksi pahastua, kun "rauhanneuvottelijat" eivät päässeet mukaan kokoukseen.
Mjölnir
heinä 6, 2015, 15.44
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Mika kirjoitti: Niin huonosti ei voikaan mennä, että sekopäistä murhaajavaltiota pitäisi nöyristellä, koska se itsessään tarkoittaa mahdollisimman huonosti menemistä. Kekkosslovakia on menneisyyttä ja Kreml palaa vielä.
Palaa = burns? Vai comes back? :)
Mjölnir
kesä 20, 2015, 12.39
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

http://www.rosebud.fi/2011/kirja_2010.php?ean=9789510381274" onclick="window.open(this.href);return false;
Mjölnir
kesä 19, 2015, 19.06
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Suna Kymäläinen kritisoi maakaupoista puhuneita suomalaisvaikuttajia.

LKS 20150210 - SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen ulkomaalaisten tonttikauppoihin liittyvän kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä tiistaina 10. helmikuuta 2015. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) jätti viime keskiviikkona kansalaisaloitteen EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta oikeusministeriön tarkistettavaksi. Aloite avautui kansalaisaloite.fi -sivustolla allekirjoitettavaksi tänään tiistaina.

Suna Kymäläinen kehottaa tiedotteessaan entistä suurlähettilästä ja entistä East Officen toiminnanjohtajaa Rene Nybergiä sekä entistä pääministeriä ja nykyistä East Officen toiminnanjohtajaa Eskoa Ahoa ”käyttämään puheissaan sordiinoa arvostellessaan Suomen vaalijärjestelmää, vaalin tulosta sekä muokatessaan Suomen valtiojohdon ulko- ja elinkeinopoliittisia linjauksia”.

East Office on suomalaisten osakkaiden omistama yhtiö, jonka tarkoituksena on parantaa osakkaidensa liiketoimintamahdollisuuksia Venäjällä.

Kymäläinen toteaa sekä Nybergin että Ahon ”purkautuneen” venäläisten maakaupoista tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kultaranta-keskustelujen yhteydessä.

Kymäläinen sanoo ihmettelevänsä ”uussuomettuneita puheita ja linjauksia”.

”On roisia lukea lehdestä henkilöön menevää arvostelua, ohittaen ja sulkemalla silmät perustavaa laatua olevilta ongelmilta. Faktat ovat pöydässä, ongelmat tunnustettu, korjausesitys on tehty, mutta sinisilmäisyyden aikakausi vain jatkuu”, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan kolmansien maiden kansalaisten maanomistusten muuttamista luvanvaraiseksi. Ehdotus perustuu vanhaan lainsäädäntöön. Kiinteistöomistus on ollut Suomessa kiellettyä muilta kuin Suomen kansalaisilta vuoteen 2000 asti.
Mjölnir
kesä 19, 2015, 19.05
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Suomettuminen

Keskustelua ilmiöstä "suomettuminen"
Mjölnir
kesä 19, 2015, 16.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Nato-keskustelu 2015—

Lasse Candé kirjoitti:
Mjölnir kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti: En kyllä nyt ihan ymmärrä mitä tuolla suomettumisella sitten tässä tarkoitetaan jos se on ka1:n mielestä about seuraus siitä että minkälaisessa tilanteessa ollaan. Ja taas Mikan mielestä suomettuminen näyttää jotakuinkin tarkoittavan sitä ettei liputa naton puolesta.

Alkaa enenevissä määrin näyttämään pelkältä argumentaatiovirheeltä ja melkolailla kuvitteelliselta ilmiöltä. Kuten sanottua, Suomessa saa keskustella täysin vapaasti esim natosta. Jos ei kaikkien mielestä sitten natoon pidä liittyä, niin se on varmaan voi voi niiden kannalta joiden mielestä pitäisi. Tuota voi kutsua suomettumisen sijaan vaikka natoon liittymisen vastustamiseksi, vaikka mielipide olisikin omasta mielestän väärä. Normaali juttu keskusteluissa että on eri mielipiteitä.
Eihän se noin mene. Kyllä myös esim. Venäjä-pakotteiden vastustaminen on suomettumista, ei se pelkästään Natoon liity.

Miksi olisi?
Miksei se olisi vain "Venäjä-pakotteiden vastustamista"?

Kiitokset pointtini alleviivaamisesta.
Suomettuminen on hyvä yleisnimi kuvaamaan tietynlaista venäjän puolustelua ja itsesensuuria tilanteissa, joissa siihen ei enää välittömän miehityksen pelossa luulisi olevan syytä.
Mjölnir
kesä 19, 2015, 16.40
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Nato-keskustelu 2015—

Lasse Candé kirjoitti: En kyllä nyt ihan ymmärrä mitä tuolla suomettumisella sitten tässä tarkoitetaan jos se on ka1:n mielestä about seuraus siitä että minkälaisessa tilanteessa ollaan. Ja taas Mikan mielestä suomettuminen näyttää jotakuinkin tarkoittavan sitä ettei liputa naton puolesta.

Alkaa enenevissä määrin näyttämään pelkältä argumentaatiovirheeltä ja melkolailla kuvitteelliselta ilmiöltä. Kuten sanottua, Suomessa saa keskustella täysin vapaasti esim natosta. Jos ei kaikkien mielestä sitten natoon pidä liittyä, niin se on varmaan voi voi niiden kannalta joiden mielestä pitäisi. Tuota voi kutsua suomettumisen sijaan vaikka natoon liittymisen vastustamiseksi, vaikka mielipide olisikin omasta mielestän väärä. Normaali juttu keskusteluissa että on eri mielipiteitä.
Eihän se noin mene. Kyllä myös esim. Venäjä-pakotteiden vastustaminen on suomettumista, ei se pelkästään Natoon liity.
Mjölnir
kesä 19, 2015, 15.59
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Suomettuminen
Vastaukset: 79
Luettu: 3302

Nato-keskustelu 2015—

Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Viktor Tatarintsev toteaa Dagens Nyheterin haastattelussa, että Ruotsissa on käynnissä ”aggressiivinen propagandakampanja”.

”Venäjä kuvataan usein hyökkääjänä, joka ajattelee vain sotimista ja muiden uhkaamista. Voin taata, ettei Ruotsi, joka on liittoutumaton valtio, ole osana missään Venäjän viranomaisten sotilaallisissa suunnitelmissa. Ruotsi ei ole asevoimiemme kohde”, Tatarintsev sanoo The Localin mukaan.

Tatarintsev teroitti kuitenkin, että mikäli Ruotsi päättäisi liittyä Natoon, ”ryhtyisi Venäjä vastatoimiin”.

”Jos se (Nato-jäsenyys) tapahtuu, seuraa siitä vastatoimia. Vladimir Putin huomautti, että sillä on seurauksia. Venäjän on turvauduttava sotilaalliseen vastaukseen", Tatarintsev toteaa.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi joukkojen ja ohjusten sijoittelua uudelleen.

Tatarintsevin mukaan Ruotsin Nato-jäsenyydestä tulee tuskin ajankohtaista vielä lähitulevaisuudessa. Hän huomauttaa, että julkisessa mielipiteessä on silti havaittavissa ”tiettyä muutosta”.

Hänen mukaansa ”Natoon liittyvän maan tulee olla tietoinen riskeistä, joille se altistaa itsensä”.
Venäjää ei jännitä uhkailla