Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Mjölnir
joulu 11, 2012, 10.08
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Artikkeleita, tutkimuksia, väitöskirjoja
Vastaukset: 23
Luettu: 41430

Artikkeleita, tutkimuksia, väitöskirjoja

Olen kanssa itse huomannut, että esimerkiksi ennen marsseja täytyy tankata huolella. Sitten mukana on bullet meal tai pari ja selkäpussi täynnä nestettä
Mjölnir
joulu 11, 2012, 08.36
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Artikkeleita, tutkimuksia, väitöskirjoja
Vastaukset: 23
Luettu: 41430

Artikkeleita, tutkimuksia, väitöskirjoja

Väitös: Terveellinen tarjonta parantaa varusmiesten ruokavalintoja
10.12.2012

Muonituskeskuksissa varusmiehet syövät parhaiten ravitsemussuosituksia vastaavaa ruokaa, mutta vapaa-ajalla kuluu myös ravintoköyhiä ruokia kuten pizzaa ja virvoitusjuomia. Varusmiesten ruokavalintoihin voidaan vaikuttaa lisäämällä terveellisten ruokien tarjontaa. Jo varhaisessa aikuisuudessa nuorten miesten ruokatottumukset, muut elintavat ja terveyden riskitekijät kasautuvat. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan, ETM, Luk Clarissa Binghamin kansanterveystieteen alaan kuuluvasta väitöstutkimuksesta.

Tarjonnalla vaikutusta varusmiesten ruokavalintoihin
Nuorten miesten ruokatottumuksia tutkittiin ennen armeijaa ja sen aikana varuskunnassa, leiriolosuhteissa ja lomien aikana. Lisäämällä terveellisen ruokien tarjontaa muonituskeskuksissa ja sotilaskodeissa onnistuttiin parantamaan varusmiesten ruokatottumuksia. Interventioryhmässä viljatuotteita käytettiin enemmän ja useita rasvaisia ja sokerisia ruokia vähemmän kuin vertailuryhmässä. Sen sijaan vaikuttaminen yksilöllisiin valintoihin, kuten vähäiseen kasvisten syömiseen, on haastavampaa.

Palveluksessa syödään terveellisesti – vapaalla höllätään
Nuoret miehet söivät jo ennen varusmiespalvelusta pääosin terveellisesti, mutta armeija-aikana kuituisten viljatuotteiden syöminen lisääntyi. Sen sijaan kasvisten kulutus oli selvästi vähäistä sekä ennen palvelusta että sen aikana. Armeijassa varusmiehet suosivat vapaalla ollessaan myös ravintoköyhiä ruokia ja erityisesti sokerin syönti lisääntyi. Varusmiesten ravinnonsaanti oli riittävää, mutta suolaa saatiin liikaa ja kuitua liian vähän.

Varusmiehillä vain vähän riskitekijöitä, mutta ne kasaantuvat

Varusmiesten terveyttä seurattiin myös lääketieteellisesti. Palveluksen kuluessa tutkittujen varusmiesten ylipaino väheni ja kehonkoostumus parani. Verenpaine koheni, mutta rasva- ja glukoositasot heikentyivät. Yleisesti varusmiesten terveyden riskitekijätasot olivat alhaiset, mutta ne kasaantuvat jo varhaisessa aikuisuudessa. Lukion käyminen ja terveet elintavat ennustivat myös terveellisiä ruokatottumuksia.

Tutkimuksesta
Tutkimuksessa kerättiin varusmiehistä ruoankäyttö- ja ravinnonsaantitietoa varuskunta-, leiri- ja lomaoloissa. Osana THL:n VARU-tutkimusta tietoa kerättiin myös kyselylomakkein juuri ennen varusmiespalvelusta sekä sen kuluessa 8. palvelusviikon ja 6. palveluskuukauden kohdalla. Varusmiesten terveyttä seurattiin palveluksen aikana 13 antropometrisen ja kliinisen riskitekijän avulla. Ravitsemustulosmuuttujina käytettiin ruokaindeksejä, jotka kehitettiin erityisesti nuorten miesten ruokavalion tutkimista varten ja soveltuviksi armeijaympäristöön. Tutkimukseen sisältyi myös varusmiesaikana toteutettu terveellistä syömistä edistävä interventio ja sen vaikutukset.

Lähde:
Clarissa Bingham. Eating habits of young men in military service: An epidemiological and intervention study. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tutkimus 95/2012. ISBN 978-952-245-759-2 (pdf). Väitöstilaisuus 14.12.2012, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopistomuseo, Arppeanumin luentosali.